ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
"Κλειδωμένες" οι επιλογές της απελευθέρωσης
  • Χωρίς ιδιαίτερη σημασία οι αλλαγές στη διοίκηση, αφού ο Οργανισμός λειτουργεί με τον "αυτόματο πιλότο" της ΟΝΕ
  • Χοντρό παιχνίδι με τη μετοχή στο Χρηματιστήριο

Οποιαδήποτε αλλαγή στη διοικητική δομή του ΟΤΕ, στην πραγματικότητα είναι σχεδόν άνευ σημασίας για την πορεία του οργανισμού. Αυτό υπογραμμίζουν όλο και πιο έντονα αρμόδιοι παράγοντες, οι οποίοι εξηγούν ότι η πορεία του ΟΤΕ είναι προδιαγεγραμμένη περίπου και στις λεπτομέρειές της, βάσει του"αυτόματου πιλότου" της πορείας προς την απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τις επιταγές της ΟΝΕ.

Χαρακτηριστικό απ' αυτή την άποψη, είναι ότι, από τις αρχές της δεκαετίας ο ΟΤΕ λειτουργεί με πενταετή Επιχειρησιακά Σχέδια, τα οποία ουσιαστικά βρίσκονται υπό το συνεχή έλεγχο των λεγόμενων... θεσμικών επενδυτών, στα συμφέροντα των οποίων υποτάσσονται οι στρατηγικοί και οι άμεσοι στόχοι του Οργανισμού, όπως επίσης και οι επιλογές των εκάστοτε διοικούντων. Από εκεί και πέρα διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα, μπορεί να έχουν σημασία στο σύστημα των σχέσεων διαπλοκής, που αναπτύσσεται στα πλαίσια του Οργανισμού, όμως σε μεσοπρόθεσμη προοπτική και αυτές δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, αφού το πλέγμα των προμηθειών (αυτό που προβάλλεται ως κύριο για τις αναταράξεις) θεωρείται περίπου "κλειδωμένο".

Από αυτή την άποψη μόνο ως άλλοθι για την προώθηση παιχνιδιών τζόγου στις χρηματαγορές - και όχι μόνο - μπορεί να θεωρηθεί η αναστάτωση που προκλήθηκε με την παραίτηση Χρυσολούρη και τις αιτιάσεις που πρόβαλαν, χτες το μεσημέρι μέσω ραδιοφωνικών σταθμών, ορισμένοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι.Τα σημαντικά προβλήματα του ΟΤΕ, όπως προκύπτει από αναλύσεις παραγόντων που από την αρχή τάχτηκαν κατά του ξεπουλήματος του Οργανισμού, βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικούς τομείς, κύρια στο χαρακτήρα που μεθοδεύεται ν' αποκτήσει ο Οργανισμός στο νέο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον και στην αποστολή που του επιφυλάσσουν να παίξει, παραδίνοντας ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του στις ξένες πολυεθνικές.

Υποπτος τζόγος

Ιδιαίτερα μεγάλος αποδείχτηκε, την ίδια στιγμή ο τζόγος, που παίχτηκε με τη μετοχή του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η μετοχή "έχασε" τελικά 7,5%, αλλά εντύπωση και έντονα ερωτηματικά προκαλεί ο όγκος των μετοχών, που άλλαξαν χέρια σε μια συνεδρίαση, που συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της περιόδου του ενός μήνα, στα πλαίσια της οποίας οι τράπεζες που είχαν προωθήσει την ιδιωτικοποίηση του τρίτου πακέτου του ΟΤΕ, είχαν αναλάβει την υποχρέωση να στηρίξουν τη μετοχή. Οι μετοχές του ΟΤΕ που άλλαξαν χτες χέρια στην οδό Σοφοκλέους ήταν πάνω από 8,2 εκατομμύρια, τη στιγμή που οι καθημερινές συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 200 - 250 χιλιάδες κομμάτια, ενώ η σχετική αξία τους άγγιξε τα 56 δισεκατομμύρια δραχμές!

Πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση, στις 10.45 το πρωί, υπήρχαν εντολές για πωλήσεις 475.410 μετοχών στο κατώτατο δυνατό επίπεδο (μείον 8% σε σχέση με το προχτεσινό κλείσιμο) των 6.652 δραχμών ανά μετοχή. Και ιδού τι ακολούθησε τα επόμενα λεπτά:

10.46: Τουλάχιστον 250.000 μετοχές μεταβιβάστηκαν στην τιμή των 6.652 δραχμών και περιμένουν για πώληση στην ίδια τιμή ακόμα 400.000 μετοχές.

10.47: Εχουν ήδη μεταβιβαστεί, στο - 8%, τουλάχιστον 400.000 μετοχές και εκκρεμούν εντολές για ακόμα 380.000 κομμάτια.

10.48: Οι μετοχές που άλλαξαν χέρια στην κατώτατη τιμή, έφτασαν τις 700.000 περίπου κομμάτια.

10.49: Αρχίζουν να γίνονται και αγορές μετοχών, η τιμή των οποίων περί τις 11.00 φτάνει τις 1.800 δραχμές και λίγο αργότερα στις 6.840 δρχ.

Για τις δύο επόμενες ώρες οι συναλλαγές "παίζουν" με άξονα τις 6.700 δραχμές και λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, έχουν αλλάξει χέρια περίπου 2,6 εκατομμύρια μετοχές.

Το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης ξεσπά ένα κύμα πωλήσεων με αποτέλεσμα μέσα σε 30 λεπτά να αλλάξουν χέρια περί τα 6 εκατομμύρια μετοχές, γεγονός που στη 1.30 το μεσημέρι οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα από τις όποιες εκτιμήσεις διατυπώνουν οι εμπλεκόμενοι με τον τζόγο της οδού Σοφοκλέους, το βέβαιο είναι ότι ορισμένοι ξένοι "θεσμικοί επενδυτές", από αυτούς που απέκτησαν πρόσφατα μετοχές στην τιμή των 6.100 δραχμών, έκριναν πως ήδη έχουν εξασφαλίσει ένα κέρδος της τάξης του 10% και ως εκ τούτου θέλησαν ν' αποφύγουν να διατηρήσουν στην κατοχή τους ένα "χαρτί" που είναι δυνατόν να δεχτεί νέες πιέσεις τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, δε φαίνεται να είναι άσχετο των εξελίξεων ότι οι ανάδοχες τράπεζες της τελευταίας μετοχοποίησης, οι τράπεζες δηλαδή που προώθησαν την εισαγωγή του τρίτου πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο, έπαψαν από τις 2 του Δεκέμβρη να έχουν κάποια υποχρέωση έναντι του ελληνικού δημοσίου να στηρίξουν την τιμή της μετοχής και ως εκ τούτου προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τίτλων.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Πρόσχημα η εγκληματικότητα

Στοιχειώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται στην Αστυνομία στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής τα δικαιώματα των αστυνομικών καταστρατηγούνται καθημερινά.

"Δεν είναι δυνατόν, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο αστυνομικός να εργάζεται 16 ώρες το 24ωρο επί επτά ημέρες τη βδομάδα, να διατίθεται για νυχτερινή εργασία χωρίς αποζημίωση, με την ανοχή της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας του Σώματος, που ουσιαστικά συνηγορούν στην καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων".

Το σωματείο της Αττικής εκφράζει την αντίθεσή του και τον προβληματισμό του στην πολιτική που προωθείται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την καταστολή του εγκλήματος, αφού δε συνοδεύονται αυτά από ουσιαστικές δομικές αλλαγές. Σε ό,τι αφορά την ειδική ομάδα που δημιουργήθηκε για την επιλεκτική αντιμετώπιση των ληστειών στις τράπεζες, η ΕΑΥΑ τονίζει ότι είναι αντίθετη στη δράση της διότι λειτουργεί εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, ενώ μπορεί να οδηγήσει και άλλες κατηγορίες επιχειρηματικών (σούπερ μάρκετ, κοσμηματοπωλεία, πρατήρια κλπ.) στη διεκδίκηση ανάλογων ομάδων προστασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη μέτρων που αγνοούν τον παράγοντα άνθρωπο, δηλαδή την κινητήρια δύναμη του μηχανισμού εφαρμογής της συγκεκριμένης πολιτικής του υπουργείου. "Για όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει διάλογος και λύση, για να γίνει πράξη αυτό που ζητάμε και ονειρευόμαστε όλοι οι πολίτες, ένστολοι και μη, μια Αστυνομία σεβαστή και αγαπητή από την κοινωνία, αλλά και αποτελεσματική στο έργο της, ώστε να παρέχει ουσιαστική ασφάλεια σε όλα τα μέλη της κοινωνίας μας", καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΑΥΑ.

Χωρίς δικαστήρια και σήμερα

Νέκρωσαν χτες τα δικαστήρια όλης της χώρας από την 48ωρη απεργία των δικαστικών υπαλλήλων. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία πανελλαδικά έφτασε στο 85%, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ).

Σε μερικές πόλεις, όπως το Ηράκλειο και τη Λάρισα, πάντα σύμφωνα με την ΟΔΥΕ, το ποσοστό των απεργούντων ήταν 100%, ενώ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά 80%, στην Πάτρα 95%, στα Χανιά 85% και στη Θράκη 90%.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τη μείωση των αποδοχών τους, που επήλθε με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-1997.

Παράλληλα, οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων είναι: Αύξηση και επανασύνδεση του επιδόματος ειδικών συνθηκών με το αντίστοιχο των δικαστικών λειτουργών. Χορήγηση ποσοστού 5% για κάθε έτος σπουδών στα μισθολογικά κλιμάκια των δικαστικών υπαλλήλων των ΤΕ και ΠΕ κατηγοριών. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που φτάνουν το 25% του συνόλου των απασχολουμένων. Θέσπιση δικαιώματος συνταξιοδότησης από το Ταμείο Νομικών, όλων των δικαστικών υπαλλήλων, ταυτόχρονα με τη συνταξιοδότηση από το δημόσιο, ανεξάρτητα από το χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Ψήφιση του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Διάλυση ενόψει "νέων δεδομένων"

Την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του σχεδίου διάλυσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και εκχώρησης των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της στους ιδιώτες, επιβεβαίωσαν χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης και ο διοικητής της Υπηρεσίας Διον. Καλόφωνος.Με τις ομιλίες τους σε συνέδριο με θέμα "Αερομεταφορές και Αεροδρόμια", που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και η ΥΠΑ (οι εργασίες άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα), υποστήριξαν και οι δύο ότι είναι "επιτακτική ανάγκη" η αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΥΠΑ, αλλά απέφυγαν σκόπιμα κάθε αναφορά στο προσχέδιο που έχουν έτοιμο, όπως κράτησαν και κλειστά τα χαρτιά τους για το πότε προτίθενται να καταθέσουν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Οπως είναι γνωστό, το προσχέδιο που κατάρτισαν Γερμανοί "σύμβουλοι" έναντι αδρής αμοιβής, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση της ΥΠΑ και τη σύσταση στη θέση της δύο ανωνύμων εταιριών (αεροδρομίων και αεροναυτιλίας) και μιας γενικής γραμματείας στο υπουργείο Μεταφορών. Με την κατάργηση της ΥΠΑ, αυτόματα καταργούνται και οι οργανικές θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια λύνεται η υπαλληλική σχέση 2.500 εργαζομένων. Το προσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη των απολυμένων στις δύο ΑΕ, με άγνωστα μέχρι στιγμής κριτήρια (θα καθοριστούν από τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών) και την απορρόφηση 300 υπαλλήλων στη γενική γραμματεία.

Για να δικαιολογήσει την επιχειρούμενη διάλυση της ΥΠΑ, ο διοικητής της υπηρεσίας Δ. Καλόφωνος,μίλησε για την "αναχρονιστική και απαρχαιωμένη δομή της ΥΠΑ", υποστηρίζοντας ότι αυτό το οργανωτικό μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει "στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αερομεταφορών, ούτε στα νέα διεθνή δεδομένα της αγοράς".

ΜΕΤΡΟ
Θα περιμένουν πολύ ακόμα στη Δάφνη

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του σκανδαλώδους "μνημονίου συναντίληψης", με το οποίο η κυβέρνηση δίνει στους εργολάβους νέο "πανωπροίκι" 70 περίπου δισ. δρχ., με αντάλλαγμα την παράδοση του μετρό με... δόσεις μέχρι το 2002 και ο "μετροπόντικας" της Δάφνης "κλατάρισε" έχοντας κατορθώσει να διανοίξει μόλις 3 μέτρα σήραγγας!

Συγκεκριμένα χτες το απόγευμα σταμάτησε, καθώς το οδόστρωμα της οδού Μ. Αλεξάνδρου, κάτω από την οποία περνά, έπαθε καθίζηση 6 εκατοστών σε έκταση 15 τετραγωνικών μέτρων. Και να φανταστεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος "μετροπόντικας" μεταφέρθηκε από το Σύνταγμα στη Δάφνη, προκειμένου να διανοιχτεί πιο γρήγορα το τμήμα Σύνταγμα - Δάφνη, ενώ ξοδεύτηκαν και 4 επιπλέον δισ. δρχ. για να αλλάξει η κεφαλή του μηχανήματος, επειδή μόνο έτσι θα αντιμετωπίζονταν τα σαθρά εδάφη που είχαν εντοπιστεί!

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι για να ξεκινήσει το έργο του καθυστέρησε 40 περίπου μέρες, όσο δηλαδή διαρκούσαν οι συζητήσεις μεταξύ εργολάβων και κυβέρνησης για τα νέα "πανωπροίκια"...

Προς το παρόν γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία της καθίζησης του εδάφους, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα συνεχιστεί η διάνοιξη της σήραγγας και πώς.

Ενός κακού όμως μύρια έπονται, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς διακόπηκε χτες επ' αόριστον η κυκλοφορία στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, το μοναδικό δρόμο που εξυπηρετεί τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και όλα τα ΙΧ που κατευθύνονται από τη Λ. Βουλιαγμένης. Κι αυτό, επειδή όλοι οι υπόλοιποι γύρω δρόμοι έχουν καταληφθεί από τα εργοτάξια του μετρό.

Απλήρωτα προεκλογικά έργα!

Σε διακοπή των δημοσίων έργων (ιδιαίτερα των νομαρχιακών και δημοτικών) που εκτελούν σ' ολόκληρη τη χώρα, προσανατολίζονται οι μικρομεσαίοι εργολήπτες, επειδή έχουν πολλαπλασιαστεί οι οφειλές του Δημοσίου προς αυτούς για έργα που έχουν ήδη εκτελέσει.

Αυτό αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), επισημαίνοντας ότι "κλιμακώνονται σε πλήθος και σε ένταση οι διαμαρτυρίες που φτάνουν από τους 48 Συνδέσμους Εργοληπτών από όλη τη χώρα για υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών εκατοντάδων εκατομμυρίων σε κάθε νομό, που αφορούν εκτελεσμένα προ μηνών έργα από διάφορα προγράμματα και κυρίως για έργα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατασκευάστηκαν πριν τις εκλογές". Οπως αναφέρει επίσης η ΠΕΣΕΔΕ έχουν σταλεί επανειλημμένα επιστολές διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Και η ΠΕΣΕΔΕ καταλήγει: "Από την πολιτική που μέχρι στιγμής ακολουθείται από τα πλέον αρμόδια υπουργεία, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι φανερό ότι οι μικροί και μεσαίοι εργολήπτες τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη θέση του εξιλαστήριου θύματος για την επιτυχία της προεκλογικής εκστρατείας, της αντιπληθωριστικής πολιτικής και της αύξησης της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έργων".

Δε θα πηγαίνουν στα γήπεδα

Σε αποχή από τα γήπεδα θα καλέσει τους αστυνομικούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, αν μέχρι την ερχόμενη βδομάδα δε δοθεί απάντηση στο αίτημά της να αποζημιώνονται όσοι απασχολούνται σε μέτρα τάξης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η κίνηση αυτή αποτελεί εφαρμογή της απόφασης της εκτελεστικής γραμματείας, η οποία είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απεμπλοκή των αστυνομικών από τα γήπεδα. Αντί να ικανοποιηθεί όμως αυτό το αίτημα, παρατηρείται ότι αυξάνεται ο αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται σε μέτρα διασφάλισης των κερδών των ανωνύμων εταιριών ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Οι αστυνομικοί ζητούν από τις ανώνυμες εταιρίες να καταβάλουν το ποσό των τριών δισ. δραχμών, ώστε κάθε αστυνομικός να αποζημιώνεται περίπου με το ποσό των εφτά χιλιάδων δραχμών κάθε φορά που θα καλείται να αστυνομεύσει κάποια αθλητική εκδήλωση. Η αποχή ενδέχεται να εκδηλωθεί τις επόμενες δέκα μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ