ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Φύλλο πορείας" στους τελωνειακούς!

Στο έσχατο μέτρο κατά του απεργιακού δικαιώματος προχώρησε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας στην επιστράτευση των απεργών τελωνειακών υπαλλήλων

Την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών, το έσχατο αντιδημοκρατικό μέτρο κατά του δικαιώματος της απεργίας - όπως είχε προαποφασιστεί στη διυπουργική επιτροπή κρίσεων προχτές το βράδυ - ανακοίνωσε επίσημα χτες η κυβέρνηση, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα μια έξαρση του αυταρχισμού συνολικά κατά του λαϊκού κινήματος. Πρόκειται για την τελευταία πράξη στην τρομοκρατική απεργοσπαστική επίθεση που εξαπολύθηκε από την πρώτη στιγμή της απεργίας. Η πολεμική επιχείρηση κατά των απεργών, εντάθηκε από νωρίς χτες το πρωί, με τη δεύτερη κατά σειρά και συνάμα πρωτοφανή απαγορευτική δικαστική απόφαση και τις επανωτές συλλήψεις έξι απεργών στον Ασπρόπυργο.

Την επίσημη ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης έκανε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Το "πράσινο φως" δόθηκε νωρίτερα, το πρωί, με τη νέα δικαστική απόφαση που έθετε εκτός νόμου και τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και απαγόρευε "και κάθε απεργία που θα αποφασιστεί στο μέλλον με τα ίδια ή διαφοροποιούμενα αιτήματα".

Για εξασφαλίσει την "έξωθεν καλή μαρτυρία", ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, κάλεσε στις 2 το μεσημέρι, σε συνάντηση την Ομοσπονδία. "Ανεμίζοντας" τη δικαστική απόφαση, ζήτησε απ'τους συνδικαλιστές να δηλώσουν ότι δε θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι τελευταίοι επισήμαναν πως δεν έχουν συνεδριάσει τα όργανα για να αποφασίσουν και αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι. Ο Γ. Δρυς εσπευσμένα πήγε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και έδωσε το "οκέι".

Στο μεταξύ, σε ενέργεια μπήκαν και οι απεργοσπαστικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί, στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Με εντολή του προϊσταμένου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, που από προχτές το απόγευμα είχε ασκήσει ποινική δίωξη κατά των τελωνειακών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα συνδικαλιστή και πέντε τελωνειακούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Καταγγέλλεται ο "ολισθηρός δρόμος"

Παρ' όλο αυτό το πολεμικό κλίμα, το οποίο καλλιέργησαν με το παραπάνω κανάλια και ραδιόφωνα, οι τελωνειακοί άντεξαν. Η απεργία είχε και χτες καθολική συμμετοχή, ενώ δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα στην Ομοσπονδία που μετέφεραν αυτό το αγωνιστικό κλίμα.

Στις 3 το μεσημέρι, λίγο μετά την άκαρπη και εντελώς προσχηματική συνάντηση με τον Γ. Δρυ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ήταν έτοιμη να συνεδριάσει για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου, όταν έφτασε η είδηση της πολιτικής επιστράτευσης. Αμεσα αντέδρασαν όλοι οι συνδικαλιστές, καταδικάζοντας την αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης.

Ο Δ. Σπανομαρκίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τελωνειακών, τόνισε: "Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ενωμένοι έκαναν ένα ωραίο και έντιμο αγώνα για ένα δίκαιο αίτημά τους. Η κυβέρνηση αντί να λύσει αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα, καταφεύγοντας δυο φορές στα δικαστήρια. Ολοκληρώνοντας τον ολισθηρό της δρόμο, προέβη σήμερα στην πολιτική επιστράτευση". Υπογράμμισε πως θα συνεχιστεί στο μέλλον ο αγώνας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως "αν έχουν προβλεφτεί από τη διοίκηση των τελωνείων, βάρδιες τελωνειακών, οι τελευταίοι που είναι σε βάρδιες είναι υποχρεωμένοι μετά την πολιτική επιστράτευση να εκτελωνίζουν".

Ο Κ. Σιατούνης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε: "Η κυβέρνηση επέλεξε τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο για να κάμψει αυτή την απεργιακή κινητοποίηση. Εφτασε στο έσχατο μέσο της επιστράτευσης για να σπάσει το δίκαιο αγώνα μας. Η ενέργεια αυτή, αποτελεί την αρχή για μια γενικότερη επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για μια συνολική αυταρχική επίθεση σε βάρος όλων των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να καυτηριάσουμε και τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, που μέχρι τώρα δεν έχει πάρει επίσημη θέση κατά αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης. Η κυβερνητική επίθεση δε θα μείνει αναπάντητη.Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και οι ίδιοι οι τελωνειακοί έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν και σε αυτό το μέτρο. Θα υπάρξει αυστηρή τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει ο τελωνειακός κώδικας, στα πλαίσια του οποίου πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του ο τελωνειακός υπάλληλος".

- Αργά το βράδυ οδηγήθηκαν οι έξι τελωνειακοί στον προϊστάμενο εισαγγελέα, που τους άσκησε ποινική δίωξη για "παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης" και τους όρισε τακτική δικάσιμο για τις 5 Φλεβάρη '99. Δίπλα τους, σε ένδειξη συμπαράστασης βρέθηκαν δεκάδες τελωνειακοί.

ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Ακραίο αντιδημοκρατικό μέτρο

Τον άκρατο κυβερνητικό αυταρχισμό της κυβέρνησης, που εκφράστηκε και με τη βαθιά αντιδημοκρατική πράξη της πολιτικής επιστράτευσης των τελωνειακών υπαλλήλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ.Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΕ της ΕΣΑΚ, "η κυβέρνηση, αφού έστειλε στα δικαστήρια το δικαίωμα της απεργίας των τελωνειακών, αφού χρησιμοποίησε όλα τα αθέμιτα μέσα, όπως τρομοκρατία, εκβιασμούς, χωρίς να καταφέρει να κάμψει την αγωνιστικότητα των απεργών, σήμερα (σ. σ. χτες) αποφάσισε και διέταξε την απαγόρευση της απεργίας. Αποφάσισε και διέταξε την πολιτική επιστράτευση, ένα ακραίο, αντεργατικό και αντιδημοκρατικό μέτρο που θυμίζει άλλες μαύρες εποχές".

Τέλος, η ΕΕ της ΕΣΑΚ καταγγέλλει "την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική και καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι μέσα από τα συνδικάτα τους, έμπρακτα να καταδικάσουν το γεγονός αυτό και να μην επιτρέψουν να περάσει ο κυβερνητικός αυταρχισμός, αλλά και μέσα από τα μέτωπα των αγώνων τους να ανατρέψουν την πολιτική αυτή της ιεράς συμμαχίας κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή

Τον άκρατο αυταρχισμό της κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης. Να δώσουν την απάντησή τους μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων τους στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη και τη μαζική παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 το πρωί.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Επίσης, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών και τονίζει ότι για άλλη μια φορά προσφεύγει στα προσφιλή της μέσα για να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων. "Δείχνει όμως, σημειώνεται στην ανακοίνωση, με τη στάση και τις αποφάσεις της, τον πανικό που την έχει καταλάβει μπροστά στην οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων και κύρια όταν αυτή βρίσκει αγωνιστική διέξοδο".

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση

"Παράνομες" και "καταχρηστικές" κρίθηκαν οι απεργίες των τελωνειακών τώρα και στο μέλλον με ίδια ή ακόμα και με διαφοροποιημένα αιτήματα!

Λίγο πριν την υπογραφή της απόφασης για πολιτική επιστράτευση, το δικαίωμα της απεργίας καταργήθηκε για τους τελωνειακούς με μια πρωτοφανή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών,το οποίο εξετάζοντας την αγωγή της κυβέρνησης κατά των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, τις έκρινε "παράνομες" και "καταχρηστικές", όπως και οποιαδήποτε άλλη απεργιακή κινητοποίηση αποφασισθεί στο μέλλον ακόμα και με "διαφοροποιημένα" αιτήματα!

Η απόφαση αυτή - τελευταία μιας σειράς πανομοιότυπων δικαστικών αποφάσεων - θέτει ακόμα πιο ασφυκτικούς περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας συνολικά.

Η αγωγή του ελληνικού δημοσίου, νόμιμα εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Οικονομικών, εκδικάστηκε προχτές το απόγευμα με δικαστή τον Βασ. Καβάγια και η απόφαση γνωστοποιήθηκε χτες το πρωί. Προηγουμένως, είχε κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η πενθήμερη απεργία τους ενάντια στην ενοποίηση του επικουρικού τους ταμείου.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει συγκεκριμένα: "Κηρύσσει παράνομες και καταχρηστικές τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις", καθώς "και άλλην απεργιακήν κινητοποίησιν που θα αποφασισθεί εις το μέλλον, με τα ίδια ή διαφοροποιούμενα αιτήματα".

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η απεργία κρίθηκε "παράνομη", επειδή η απόφαση πραγματοποίησής της κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο υπουργό στις 2 Δεκέμβρη, ενώ η απεργία άρχιζε στις 3 Δεκέμβρη...

"Καταχρηστική" κρίθηκε, επειδή κατά τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου: "Πλήττεται αμέσως η Εθνική Οικονομία, οι ζωτικές λειτουργίες αυτού και το εισαγωγικόν και εξαγωγικόν εμπόριον της χώρας, αλλά και οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων (έλλειψις καυσίμων), η είσοδος ξένων τουριστών, ήδη δε έχουν εκδηλωθεί διαμαρτυρίες φορέων επαγγελματικών τάξεων, πληττομένων αμέσως, εκ των απεργιακών τούτων κινητοποιήσεων. Ούτω υφίσταται προφανής δυσαναλογία, μεταξύ του επιδιωκομένου σκοπού υπό των απεργούντων υπαλλήλων και των συνεπειών εκ των κινητοποιήσεων τούτων, αλλά και του κοινού συμφέροντος των Ελλήνων πολιτών, εγένετο δε κατά προφανήν υπέρβασιν των ορίων που τάσσονται εκ της καλής πίστεως, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού και οικονομικού σκοπού του δικαιώματος".

Αναπτυξιακή λύση ζητά το ΚΚΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του Ν. Γκατζή χτες

Την πλήρη άρνηση της κυβέρνησης να λειτουργήσει το ναυπηγείο Χαλκίδας υπό την ΕΤΒΑ και την απόφασή της να προχωρήσει στην πώλησή του, επανέλαβε χτες, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου.Η υφυπουργός είπε ότι το ναυπηγείο έχει ενοικιαστή και οι θέσεις εργασίας διατηρούνται με "πλαστό τρόπο", γιατί τα χρέη του ενοικιαστή στο ΙΚΑ και την ΕΤΒΑ είναι τεράστια. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να πουληθεί το ναυπηγείο σε "φερέγγυο επενδυτή".

Ο Ν. Γκατζής στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η περιοχή βασανίζεται από την ανεργία και εάν υπάρξει ένα ακόμα πλήγμα, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θα βρεθούν σε άσχημη κατάσταση.

Πρέπει, είπε, να υπάρξει μια αναπτυξιακή λύση, έστω και μέσω της ΕΤΒΑ, και τόνισε: "Το ερώτημα είναι θα συνεχίσουν τα ναυπηγεία να λειτουργούν ως τέτοια; Το λέω γιατί με τον όρο που βάζετε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, υπάρχει ο κίνδυνος να πουληθούν ως οικόπεδο μαζί με τα κτίρια, για να εκμεταλλευτεί ο καινούριος αγοραστής το λιμάνι. Αυτή, λοιπόν, είναι η ανησυχία των εργαζομένων, αν δηλαδή θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν ναυπηγείο, με τον άλφα ή βήτα τρόπο είτε πουληθούν είτε όχι. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν δουλιά;".

Η κυβέρνηση, όμως, κατέληξε, ακολουθεί άλλη πορεία και ξεπουλάει και αυτήν την επιχείρηση. "Θεωρούμε, είπε, πως πρέπει έτσι και αλλιώς η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί είτε με την ΕΤΒΑ είτε με άλλον αγοραστή. Σημασία έχει να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης, έτσι ώστε να κατοχυρώνει τα συμφέροντα των εργαζομένων".

Στη δευτερολογία της η υφυπουργός απέκλεισε την περίπτωση λειτουργίας των ναυπηγείων από την ΕΤΒΑ και είπε ότι ο όρος της προκήρυξης προς τον αγοραστή είναι "για μια πενταετία να λειτουργούν σαν νέο ναυπηγοεπισκευαστικό σύνολο με πολλές δραστηριότητες εκ των οποίων κυρίαρχη θα είναι το ναυπηγείο".

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Εχθροί της κοινωνίας" οι τελωνειακοί!

Το "σιδηρούν" φαιοπράσινο πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε χτες με την υπογραφή της ειλημμένης από προχτές το βράδυ απόφασής της, να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών υπαλλήλων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ανακοινώνοντας αυτός την κυβερνητική απόφαση, επικαλέστηκε λόγους "εθνικής ασφάλειας"!

Η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου να δικαιολογήσει την ακραία μορφή καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων, στηρίζεται στο σχήμα της "καλής κυβέρνησης", που εξάντλησε όλα τα μέσα διαλόγου ...και των "κακών" τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι στρέφονται κατά του "κοινωνικού συνόλου"!

Κατά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, "η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών υπαλλήλων με απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός και ο ίδιος", με την οποία "υποχρεώνονται οι τελωνειακοί υπάλληλοι να προσέλθουν στους τόπους εργασίας και να διεκπεραιώσουν το έργο εκτελωνισμού των καυσίμων".

Σε μία προσπάθεια να απομονώσει τους τελωνειακούς από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους επέρριψε την ευθύνη για το γεγονός ότι "... η απεργία έχει προκαλέσει ζημιές στην εθνική οικονομία, προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς και στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και των Ελληνίδων...".

Αλλά οι τελωνειακοί είναι "μαύρα πρόβατα" και σε σχέση με τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους, καθώς "...ενώ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, θα ήταν παράλογο να εξαιρεθεί μία συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων". Και αυτό, γιατί "...η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραβεί κανόνες δικαιοσύνης, ισοτιμίας και ισονομίας"!

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι "όλοι αντιλαμβάνονται τους λόγους, μείζονες λόγους εθνικής ασφάλειας που επιβάλλουν αυτή την απόφαση...".

Αλλά και οι δεσμεύσεις - σε προφορικό επίπεδο λίγα εικοσιτετράωρα πριν - που είχε αναλάβει η κυβέρνηση προς τους εφοριακούς, για το ασφαλιστικό τους ταμείο, αμφισβητούνται από τον υπουργό, καθώς ο τελευταίος σε πολύ γενικό και αόριστο τόνο δήλωσε ότι "η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις λύσεις που επιβάλλονται για την ομαλή λειτουργία του νομοσχεδίου".

Δ. Ρέππας: Για το συμφέρον τους...

Η προαναγγελία της επιστράτευσης των τελωνειακών υπαλλήλων είχε γίνει λίγο πριν διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Δ. Ρέππας, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ,που έγινε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση "θα προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα", εφόσον οι τελωνειακοί δε "συμμορφωθούν" με τη δικαστική απόφαση.

Σε μια επίδειξη κρατικής πυγμής, επανέλαβε πολλές φορές ότι "η κυβέρνηση δεν είναι ανίσχυρη" και πως θα κάνει χρήση της ισχύος της... Σημείωσε ότι η λήψη της απόφασης της επιστράτευσης θα γινόταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.Τέλος, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση ενεργεί υπέρ του συμφέροντος των τελωνειακών (!), αλλά εκείνοι "διεκδικούν κάτι περισσότερο απ' ό,τι δικαιούνται"...

ΟΧΙ αποθήκη το ναυπηγείο

Μαχητική διαδήλωση χτες των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΤΒΑ στην Αθήνα. Κατατέθηκαν χτες και οι προσφορές για την εξαγορά της επιχείρησης

Με μια μαζική συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΤΒΑ στη Συγγρού χτες, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Χαλκίδας διαμήνυσαν προς την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της τράπεζας ότι "δε θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί το Ναυπηγείο για χρήση διαφορετική από τη σημερινή".Το έναυσμα της κινητοποίησης των εργαζομένων δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι χτες κατατέθηκαν οι προσφορές για την αγορά του Ναυπηγείου, αλλά και οι πληροφορίες που έφεραν τον Ομιλο Στασινόπουλου να κάνει "ειδική" προσφορά, με την οποία θέλει να μετατρέψει το Ναυπηγείο σε λιμάνι και αποθήκες.Οι πληροφορίες και οι ανησυχίες των εργαζομένων επιβεβαιώθηκαν, αφού ο Ομιλος Στασινόπουλου είναι ένας από τους τρεις ενδιαφερομένους που κατέθεσαν χτες προσφορές.

Στις 2 το μεσημέρι ακριβώς - ώρα που θα άνοιγαν οι προσφορές - έφτασαν και οι εργαζόμενοι. Με συνθήματα όπως "Ναυπηγείο δυνατό, όχι Στασινόπουλο","ΕΤΒΑ και υπουργείο, κλείνουν το Ναυπηγείο", "θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από Ναυπηγεία", δημιούργησαν μια αγωνιστική ατμόσφαιρα έξω από τα γραφεία της ΕΤΒΑ στη Συγγρού. Αντιπροσωπεία - αποτελούμενη από μέλη του σωματείου εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, της νομαρχίας και βουλευτών του νομού - έκαναν διάβημα στη διοίκηση της ΕΤΒΑ, προκειμένου να δουν τις προσφορές και να ζητήσουν να αποκλειστούν οι ενδιαφερόμενοι που στοχεύουν να μετατρέψουν το Ναυπηγείο σε λιμάνι και αποθήκες.

Κοντά στους διαδηλωτές βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,Επίκαιρη Ερώτηση του οποίου για το θέμα συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Οπως ανέφερε ο βουλευτής, η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι η ΕΤΒΑ δεν πρόκειται να λειτουργήσει το Ναυπηγείο "διότι η ΕΤΒΑ δεν μπορεί να κάνει μαγαζάκια και τέτοιου είδους επιχειρήσεις". Ο Ν. Γκατζής μεταξύ άλλων ανέφερε στους εργαζόμενους ότι "εμείς καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική ξεπουλήματος, η θέση του Κόμματος είναι η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα σας, αλλά πρέπει να δώσετε και εσείς την αγωνιστικής σας απάντηση. Ενωθείτε με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, δημιουργήστε κοινό μέτωπο πάλης".

Μετά το τέλος της συνάντησης της αντιπροσωπείας με τη διοίκηση της ΕΤΒΑο Γ. Ζαχαριάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία, ανακοίνωσε στους εργαζομένους: "Στη συζήτηση, που έγινε, επισημάνθηκε, για μια ακόμη φορά ότι εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε κανέναν, ο οποίος δεν το θέλει για Ναυπηγείο. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει τρεις προσφορές. Της εταιρίας ΧΑΛΚΟΡ του Ομιλου Στασινόπουλου,από τον Λελάκη,και από κάποιον Σταύρου Ηλία.Εμείς λέμε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να χρησιμοποιηθεί το ναυπηγείο για άλλη χρήση. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, θα μας απαντήσουν τις επόμενες μέρες για το ύψος των προσφορών".

Αργότερα, το απόγευμα, διέρρευσε το ύψος των προσφορών. Ο σημερινός ενοικιαστής του Ναυπηγείου, Λελάκης κατέθεσε προσφορά ύψους 1,45 δισεκατομμυρίων δραχμών με τον όρο να απασχολεί 450 εργαζόμενους, ο Ηλίας Σταύρου,που φέρεται ως πλοιοκτήτης προσφέρει 2,4 δισεκατομμύρια δραχμές και 400 εργαζόμενους, και η ΧΑΛΚΟΡ, της Κοινοπραξίας Στασινόπουλου - Δουλόπουλου 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές και 500 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 300 θα απασχοληθούν στα Ναυπηγεία και οι 200 για λοιπές δραστηριότητες. Στις προσφορές εμπεριέχεται και η Δεξαμενή.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Προανάκρουσμα νέων αντιλαϊκών μέτρων"

Για την επιστράτευση των τελωνειακών το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η κυβερνητική απόφαση, να κηρυχτούν οι τελωνειακοί σε κατάσταση πολιτικής επιστράτευσης, είναι το προανάκρουσμα των νέων αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίστηκαν από την περιβόητη "επιτροπή διαχείρισης κρίσεων", με στόχο να χτυπηθεί το γενικότερο λαϊκό κίνημα.

Η κυβέρνηση, με αυτές τις αποφάσεις, δείχνει τον τρόμο της και τη βαθιά ανησυχία της μπροστά στο ογκούμενο κίνημα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι με μέτρα κατασταλτικά και αυταρχικά θα κάμψει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών, των μαθητών - σπουδαστών - εκπαιδευτικών, των άλλων εργαζομένων, είναι μακριά νυχτωμένη".

Στάση και πορεία για τη ΣΟΦΤΕΞ

Τρίωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν μεθαύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ,απαιτώντας από την κυβέρνηση "να μη γίνει καμία απόλυση, σύνταξη με 10.500 ένσημα ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας".

Να σημειωθεί ότι παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν "οικειοθελώς" από την επιχείρηση, τα ψευτοκίνητρα και η ...αύξησή τους, καθώς και οι παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής της αίτησης αποχώρησης δε φαίνεται να δελεάζουν τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το δικαίωμα στη δουλιά τους.

Πάντως η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ικανοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο τις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών, που μεταξύ άλλων προκλητικών όρων ζητούν και τη μείωση του προσωπικού κατά 400 άτομα, αφού - όπως έχει ανακοινώσει - στην περίπτωση που δεν αποχωρήσουν "οικειοθελώς" αυτοί οι 400 εργαζόμενοι, θα απολυθούν ομαδικά.

Περιφρούρηση από τους τελωνειακούς στα τελωνεία

Η απόφαση της επιστράτευσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ