ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η δημοκρατία είναι αλλού

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έκρινε ότι είναι ικανοποιητικό το ΠΔ που προωθεί η κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει έκτακτο συνέδριο γι' αυτό

Στο καλάθι των αχρήστων πέταξε η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) το αίτημα πολλών δημάρχων να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο της Ενωσης, ώστε οι αιρετοί να εκφράσουν άποψη για τον τρόπο ανάδειξης και λειτουργίας τον συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που έδωσε στη δημοσιότητα πριν μια βδομάδα περίπου το υπουργείο Εσωτερικών. Αίτημα που συνοδεύεται και από σφοδρή κριτική στο περιεχόμενο του σχετικού ΠΔ, καθώς με αυτό δεν εκπροσωπούνται στα συλλογικά όργανα όλες οι απόψεις, όπως εκφράζονται στην ΤΑ.

Αντίθετα το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης, που συνεδρίασε χτες, έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, γιατί θεωρεί ότι το ΠΔ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΚΕΔΚΕ και πρόσθετα επικαλείται πως δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο. Σε ό,τι αφορά την πρώτη εξήγηση δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ήταν σύμφωνη με το ΠΔ του υπουργείου, όχι μόνο επειδή πάντα "τα βρίσκουν" μεταξύ τους, αλλά και γιατί αυτό συντάχθηκε με βάση και τις δικές της προτάσεις.

Θα περίμενε όμως κανείς να σεβαστεί την ίδια τη δέσμευσή της, όπως είχε εκφραστεί σε Γενική Συνέλευση της Ενωσης, τον περασμένο Μάη, πως η οριστική πρόταση της ΚΕΔΚΕ για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της ΤΑ θα εκφραστεί σε σχετικό συνέδριο. Αντίθετα - και μάλιστα σήμερα που έχουν αναδειχτεί οι νέοι αιρετοί - το απερχόμενο ΔΣ της Ενωσης αποφασίζει μόνο του.

Να σημειώσουμε πως κοινή συνισταμένη των επιστολών που φτάνουν στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ είναι πως ο τρόπος ανάδειξης των οργάνων της ΤΑ που προτείνεται, δημιουργεί πλαστές πλειοψηφίες, ενώ η απλή αναλογική πάει περίπατο. Τονίζεται επίσης πως περικόπτονται παραπέρα οι πόροι του θεσμού, καθώς τα έσοδα των ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚ προέρχονται από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της ΤΑ.

Κατά τα άλλα, ο Δ. Αβραμόπουλος, πιστός στην αυτοπροβολή του ως "ακομμάτιστος", πρότεινε ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των οργάνων της ΤΑ για να αποφευχθεί, όπως ισχυρίζεται, η κομματικοποίηση του θεσμού - κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ο ίδιος πρότεινε η ΚΕΔΚΕ να μετονομαστεί σε Εθνικό Συμβούλιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος τέθηκε το ζήτημα της μη εκπροσώπησης των περιφερειών στο ΔΣ της Ενωσης.

Στη χτεσινή συνεδρίαση τέθηκε από εκπρόσωπο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής η οικονομική κατάσταση των δήμων. Η ΚΕΔΚΕ συμφώνησε στο αίτημα να αποδοθεί στους ΟΤΑ το ποσοστό του φόρου εισοδήματος από παρελθόντα οικονομικά έτη και να μειωθούν τα επιτόκια με τα οποία έχουν συναφθεί τα δάνεια των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προσπέρασε, βέβαια, την κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει τους δήμους σε αδιέξοδο. Ενώ έκανε και πάλι "γαργάρα" τα 1,2 τρισ. δραχμές που παρακρατούν οι κυβερνήσεις από το '90 μέχρι σήμερα από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Θύματα πάλι οι άνεργοι

Σε πειραματόζωα μετατρέπονται χιλιάδες άνεργοι μέσω των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) που εφαρμόζονται σε πολλούς δήμους, κυρίως της Δυτικής Αθήνας. Με αυτό τον τρόπο η κεντρική διοίκηση προσπαθεί να "χρυσώσει" το χάπι της ανεργίας και μέσω των ΤΣΑ και μοιράζει μερικές θέσεις εργασίας σε τριπλάσιο ή τετραπλάσιο αριθμό ανέργων.

Με τη σειρά της, λοιπόν, η πλειοψηφία του Δήμου Αγ. Αναργύρων - προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ - καθώς και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός από τη "Δημοτική Αναγέννηση", αποφάσισαν την εφαρμογή των ΤΣΑ και στους Αγ. Αναργύρους, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

"Με το πρόσχημα αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω "συμφωνιών" και "προγραμμάτων" γεμίζουν οι τσέπες των μεγαλοεργοδοτών με εκατοντάδες δισεκατομμύρια από επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Ενώ τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται στην εξαθλίωση", υπογράμμισε ο Γεράσιμος Θεοδωράτος,επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης". Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 350 θέσεις εργασίας που προβλέπονται για τη Δυτική Αθήνα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία που ξεπερνά το 18%.

Οι 20 θέσεις εργασίας που αναλογούν στο δήμο, αφορούν κοινωνικές υπηρεσίες (όπως φύλαξη των σχολείων, φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς), οι οποίες πρέπει να παρέχονται από την κεντρική διοίκηση. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρεται το κόστος αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στις πλάτες των δημοτών.

Οσο για την εφαρμογή των ΤΣΑ στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας, ο Γερ. Θεοδωράτος επισήμανε ότι δεν είναι τυχαία. "Η εκμετάλλευση θα ενταθεί. Οι δημοτικές και δημόσιες - κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα - υπηρεσίες διαλύονται. Οι "απασχολήσιμοι" θα εργάζονται με συμβάσεις έργου ορισμένου - ελάχιστου χρόνου και οι αποδοχές τους θα είναι αντίστοιχες. Καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιδόματα, κοινωνική ασφάλιση, συνταξιοδότηση".

"Πειραματική φάση εφαρμογής", χαρακτηρίζει η οικονομοτεχνική μελέτη το Φορέα Διαχείρισης. "Φάση που θα κρατήσει, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της παράταξης, μέχρι να μετατραπούν οριστικά οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εταιρίες πώλησης υπηρεσιών και έργων με βάση το μεγαλύτερο κέρδος. Το διάστημα που χρειάζεται για να αξιοποιηθούν οι οδηγίες της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τη λειτουργία της με πρόσθετα χαράτσια στους δημότες".

Τέλος, ο Γ. Θεοδωράτος τόνισε την τεράστια ευθύνη που έχουν οι αιρετοί. "Χρέος τους είναι να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων. Να γίνουν στήριγμα στους αγώνες τους για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική που επιχειρούν να περάσουν μέσα από την ΤΑ. Να συμπαραταχτούμε στις προτάσεις των Συνδικάτων της περιοχής".

ΑΘΗΝΑ
Εγκρίθηκαν τα νέα χαράτσια

Πρόσθετες αυξήσεις στα ανταποδοτικά και τα άλλα δημοτικά τέλη, που εναρμονίζονται πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση των δημοτών και συμβάλλουν - με βάση τις κατευθύνσεις που εφαρμόζονται - στην ταξική εκκαθάριση του φιλέτου της πόλης, με θύματα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αποφάσισε, τελικά, χτες η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Με τη χτεσινή απόφαση, που η πλειοψηφία του Δ. Αβραμόπουλου προσπάθησε να παρουσιάσει ως "κοινωνικά ευαίσθητη", επικαλούμενη το φαινομενικά μονοψήφιο ποσοστό της αύξησης, στην πραγματικότητα - όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος, Λεων. Αυδής - κλιμακώνονται οι αυξήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να εντείνεται η φορολόγηση των λαϊκών τάξεων έναντι των υψηλών οικονομικά στρωμάτων. Ετσι, παρά τις επικλήσεις του Δ. Αβραμόπουλου ότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις περιορίζονται στο ύψος του πληθωρισμού, αποτελεί πραγματικότητα ότι η αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 1999 είναι τριπλάσια του αναμενόμενου πληθωρισμού, την ίδια ώρα που την προηγούμενη πενταετία είχε σημειωθεί αύξηση της τάξης του 56,7%.

"Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε ο Λεων. Αυδής - ότι οι κάτοικοι των Δήμων Χαλανδρίου, Χολαργού, Κηφισιάς και Παλαιού Φαλήρου θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερα απ' όσα οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, όσο κι αν ο Δ. Αβραμόπουλος επαίρεται στο δημοτικό συμβούλιο ότι ανταποκρίθηκε σ' εκείνο που οι πολίτες ζητούσαν"!

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν επανειλημμένες κορόνες για την απόφαση του Δήμου να συνδράμει με τις ...χαμηλές του αυξήσεις στην εθνική προσπάθεια για την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά και η αμφισβήτηση αυτής της πρότασης από δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας για τον Δ. Αβραμόπουλο: "Ισα ίσα, δεν παρακολουθεί την προσπάθεια που συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

Η φαγωμάρα, πάντως, για το ποιος παρακολουθεί καλύτερα την κυβερνητική βούληση δεν αναιρεί το γεγονός της εισπρακτικής λογικής και αυτών των αυξήσεων που καταγγέλθηκαν και καταψηφίστηκαν, τόσο από τον επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", όσο και από τους άλλους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, ουδέποτε από αυτούς τέθηκε σε αμφιβολία η βασική κυβερνητική πολιτική για υπερφορολόγηση των πολιτών, ούτε καν τη στιγμή της "κόντρας" της ΚΕΔΚΕ με την κεντρική διοίκηση για την απόδοση ενός μέρους των οφειλομένων στην ΤΑ για το 1998, αφού και τότε η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης δεν κλιμάκωσε τις αντιδράσεις της, αλλά απείλησε ότι θα επιβάλει ακόμα βαρύτερους φόρους.

Σε αυτά τα πλαίσια, εκτός απ' τις αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 8,9 και 9,1% για κατοικίες και καταστήματα, αντίστοιχα, αποφασίστηκαν υψηλότατες αυξήσεις για τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων - ο μέσος όρος αύξησης στις πλατείες της πόλης ξεπερνά το 500% - και άλλα, ακόμα και στα τέλη και τα δικαιώματα των κοιμητηρίων, όπου χαρακτηριστικά η αύξηση είναι 20% στο δεύτερο νεκροταφείο, αλλά μόνο 5% στο πολυτελές πρώτο.

Οι απαλλοτριώσεις χρειάζονται και χρήμα

Ευθύνες σε δημάρχους και κοινοτάρχες επιρρίπτει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την απώλεια κοινόχρηστων χώρων. Και αυτό, σε περίπτωση που οι αιρετοί δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα, καταβάλλοντας έγκαιρα τα απαιτούμενα ποσά, για εκτάσεις που κηρύχτηκαν απαλλοτριωτέες, με αποτέλεσμα να κρίνονται τελικά άκυρες απαλλοτριώσεις.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μετατροπή κοινόχρηστου χώρου (πλατείας) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην επίμαχη έκταση είχε γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση, αλλά η δημοτική αρχή - σε διάστημα ενάμιση χρόνου ως όφειλε - δεν κατέβαλε το ποσό που επιδικάστηκε από τα πολιτικά δικαστήρια. Το αποτέλεσμα ήταν οι ιδιοκτήτες να ξανακερδίσουν το ακίνητο.

Ετσι, το σχέδιο ΠΔ για τη μετατροπή του κοινόχρηστου χώρου κρίθηκε νόμιμο από το δικαστήριο, αλλά στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι οι δημοτικές αρχές οφείλουν να καταβάλουν τα αναγκαία κονδύλια για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, γιατί διαφορετικά "υπέχουν ευθύνη για την απώλεια των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων".

Φιλάνθρωποι...

Τη μια μέρα παραβρίσκονται σε επίδειξη μόδας με τσάι. Την άλλη μαζεύονται για να προτείνουν "πολιτικές" σχετικά με την προστασία των παιδιών, όπως χτες, που η βουλευτίνα του Συνασπισμού Στέλλα Αλφιέρη έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα δικαιώματα των παιδιών.

Παρόντες εκπρόσωποι διάφορων "φιλανθρωπικών" οργανώσεων και η νεοεκλεγμένη νομάρχης Πειραιά Μαίρης Τσανάκη,που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ. Ακούστηκαν διάφορα συγκινητικά, κουβέντα όμως για την αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όχι μόνο στην εκμετάλλευση μιας κατηγορίας παιδιών.

Και πώς να καταγγείλουν το σύστημα, που όχι μόνο στηρίζουν και στηρίζονται αυτοί οι "καλοί" άνθρωποι, αλλά πανηγύριζαν μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες; Στους πανηγυρισμούς αυτούς πρωτοστατούσε μάλιστα η προαναφερόμενη βουλευτίνα. Ετσι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορεί να τους δοθεί είναι του υποκριτή και να μην ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Αλλωστε υπάρχουν και σοβαρότερα πράγματα από τις όψιμες ευαισθησίες τους.

Επανόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο, στο ρεπορτάζ για τη στάση του δημάρχου Νίκαιας, Β. Τράπαλη, γράφτηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο δήμαρχος αντί να απολογηθεί για τις διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης για το σπίτι της Αρσης Βαρών (ήταν παραδρομή η αναφορά σε "προγραμματική σύμβαση") κατήγγειλε στο ΔΣ τη μειοψηφία, γιατί δεν ήταν παρούσα στη φιέστα. Το ορθό είναι ότι η πλειοψηφία εγκαλεί τη μειοψηφία γιατί δεν παραβρέθηκε στη φιέστα, αλλά τέτοια συζήτηση δεν έγινε στο ΔΣ.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Απλήρωτοι

Καθυστερήσεις στις πληρωμές και απειλές αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ανω Λιοσίων. Και η απάντηση που παίρνουν από τη δημοτική αρχή, όταν ζητούν τα χρήματά τους, είναι "αφού απεργείτε, δε σας πληρώνω".

Οπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Καματερού και Φυλής, "κάθε φορά που οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται διαμαρτυρόμενοι, η διοίκηση (σ. σ. του δήμου) προχωρά σε έναν βρώμικο πόλεμο απέναντί μας". Ο Σύλλογος κάνει λόγο για εκβιασμούς και εκφοβισμό εργαζομένων. Καταγγέλλει αυταρχικές τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής, του τύπου "αφού απεργείτε, δε θα σας πληρώσω" ή "όποιος θέλει να πληρωθεί να περάσει από το γραφείο μου". Επιπλέον, αναφέρονται σε προσπάθειες κατασυκοφάντησης του Συλλόγου από τη δημοτική αρχή, με "επιχειρήματα" πως αυτός ευθύνεται που δεν πληρώνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ