ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πολλαπλασιάζονται οι προσπάθειες

Στην τελική ευθεία προς την πανεργατική απεργία, στις 15 Δεκέμβρη, οι απεργιακές επιτροπές και τα ταξικά συνδικάτα εντείνουν τη μάχη της προετοιμασίας της. Στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η κορυφαία απεργιακή συγκέντρωση

Τέσσερις μέρες απέμειναν ως την ερχόμενη Τρίτη, 15/12, μέρα πανεργατικής- πανυπαλληλικής απεργίας και κορυφώνονται οι προσπάθειες των απεργιακών επιτροπών για την επιτυχία της. Στην Αθήνα, τα μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, με συνεχείς περιοδείες και εξορμήσεις, μεταφέρουν το απεργιακό μήνυμα σε χώρους δουλιάς και γειτονιές, καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), στις 10 το πρωί.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, χτες η Απεργιακή Επιτροπή Αιγάλεω πραγματοποίησε πικετοφορία σε δρόμους της πόλης, μαζί με τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων. Πικετοφορία πραγματοποίησε και η Απεργιακή Επιτροπή Βόλου.Επίσης χτες, συνδικαλιστές από το χώρο του φάρμακου περιόδευσαν στις φαρμακοβιομηχανίες "ΦΑΡΜΑΛΕΞ", "ΕΛΠΕΝ", "ΦΑΡΜΑΒΕΛ", "ΙΦΕΤ", "ΦΑΜΑΡ", "ΛΑΒΙΦΑΡΜ" και "ΦΑΜΑΡ".

Σήμερα, θα γίνουν, μεταξύ άλλων, περιοδείες στην Τεχνική Βάση της "Ολυμπιακής", στις επιχειρήσεις ιματισμού "Κόμβος" και "Τρύπος", στην Κεντρική Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας και στις φαρμακοβιομηχανίες της Εθνικής οδού. Επίσης, σήμερα στις 3.30 μ.μ., θα γίνει ευρεία σύσκεψη στην Ομοσπονδία υπαλλήλων υπουργείου Εθνικής Αμυνας, των Απεργιακών Επιτροπών των δημοσίων υπαλλήλων.

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή

Προσκλητήριο αγώνα απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, καλώντας τους με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση να δώσουν με τον πιο έντονο και αποφασιστικό τρόπο την απάντησή τους στις προκλήσεις της κυβέρνησης, που μειώνει το εργατικό εισόδημα, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, αφαιρεί ασφαλιστικές κατακτήσεις.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την προκλητική άρνηση του υπουργού Εργασίας να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου, αλλά και τους σχεδιασμούς για αλλαγή του τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων. Τα "πυρά" της Ομοσπονδίας δέχεται, όμως, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που καταγγέλλεται ότι συμφωνεί με τους κατασκευαστές για την αλλαγή του τρόπου ασφάλισής τους.

Τέλος, τονίζεται ότι: "Για άλλη μια φορά, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την απεργία σαν προκάλυμμα της προδοτικής τους στάσης. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει τη δυνατότητα να απομονώσει τις ηγεσίες αυτές".

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων,με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση. Σε σχετική ανακοίνωσή του, καταγγέλλονται οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ως "πλήρως ταυτισμένες με τις επιλογές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας", ενώ υπογραμμίζεται ότι "συνεπής πάλη κατά του προϋπολογισμού είναι η πάλη που αποκαλύπτει όλες τις αντιλαϊκές πλευρές του και ταυτόχρονα στοχεύει στον πυρήνα του προβλήματος, την ΟΝΕ".

Επίσης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε και καλεί τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Να "χαλάσουν" τα σχέδια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και να μετατρέψουν την απεργία σε αφετηρία μαχητικής λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στην ΟΝΕ, καλεί τους εργαζόμενους της Πολιτικής Αεροπορίας η Απεργιακή Επιτροπή. Τους καλεί, με τη συμμετοχή τους στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, να διατρανώσουν την αγωνιστική τους διάθεση, προβάλλοντας μαχητικά τα αιτήματα και της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, αλλά και τα δικά τους, για ΥΠΑ ενιαία, δημόσια, για απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου κ.ά.

Η Απεργιακή Επιτροπή Αιγινήτειου Νοσοκομείου καταγγέλλει τις πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη στάση τους, τονίζοντας ότι"οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από συνδικαλιστές αγωνιστές και όχι διαχειριστές και μεσάζοντες". Καλεί τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, να απαιτήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, να αντιδράσουν στις θυσίες, που, στο όνομα της ΟΝΕ, τους ζητά να κάνουν η κυβέρνηση, για να συνεχίσουν να θησαυρίζουν τα μονοπώλια.

Η Παναττική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, που αποτελείται από 14 τοπικές και κλαδικές Ομοσπονδίες του Νομού Αττικής, επαναλαμβάνει την απόφασή της για "συμπαράταξη και κοινούς αγώνες με τα άλλα στρώματα που πλήττονται" και δηλώνει την "ενεργή της συμμετοχή στη συγκέντρωση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης".

Απεργιακή Επιτροπή Νομού Χανίων

Στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγοράς, καλεί η Απεργιακή Επιτροπή Χανίων τους εργάτες και υπαλλήλους του νομού, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα όλοι όσοι πλήττονται από αυτήν την πολιτική να συντονίσουν τα βήματά τους, να ενώσουν τη φωνή τους και να απαιτήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής καταδικάζεται η αντιλαϊκή - αντεργατική, βαθιά ταξική πολιτική, που συνεχώς μειώνει τα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και σημειώνεται: "Επιβάλλεται να πάψουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες των επιλογών τους. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, εμείς που σηκώνουμε τα βάρη της πολιτικής αυτής, ότι η πορεία προς την ΟΝΕ είναι μονόδρομος, ότι στο βωμό της μπορούν να θυσιαστούν κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες".

Την απεργιακή επιτροπή αποτελούν και συμμετέχουν: Ενωση Οικοδόμων, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Διευκόλυνση της εισφοροδιαφυγής

Του Χρήστου ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ*

Η κυβέρνηση με το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, προχωρεί σε "ρύθμιση" των οφειλών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με την οποία παρέχει απαράδεκτες διευκολύνσεις στους εργοδότες, που οδηγούν στη μη αποπληρωμή των οφειλών τους. Βέβαια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δηλώνει σε συνεντεύξεις του, ότι η "ρύθμιση" αυτή γίνεται για την καταπολέμηση της... εισφοροδιαφυγής.

Οπως είναι γνωστό, οι εργοδότες, πέρα από την τεράστια εισφοροδιαφυγή τους από τη μη ασφάλιση εξ ολοκλήρου ή τη μη κανονική ασφάλιση των εργαζομένων που υπολογίζεται σε 500 δισεκατομμύρια το χρόνο, δεν πληρώνουν μεγάλο μέρος και από τις βεβαιωμένες από τα όργανα των ταμείων εισφορές. Οι καθυστερούμενες ή παγωμένες, όπως λένε οι εργαζόμενοι, οφειλές των εργοδοτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προς το ΙΚΑ, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, ανέρχονταν το 1982 σε 14 δισεκατομμύρια δραχμές, το 1993 σε 400 και σήμερα ξεπερνούν τα 800 δισεκατομμύρια! Για τη διόγκωση και συσσώρευση των καθυστερούμενων οφειλών είναι τεράστιες οι ευθύνες των ταμείων, γιατί δεν παίρνουν μέτρα άμεσης είσπραξης.

Περισσότερες βέβαια, είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κατά καιρούς όλες οι κυβερνήσεις προχωρούσαν σε"ρυθμίσεις" των καθυστερούμενων οφειλών προς το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία, σε τμηματικές καταβολές, ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα των εργοδοτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολλές "ρυθμίσεις" καθυστερούμενων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι ο πρώτος νόμος της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, αφορούσε "ρύθμιση" οφειλών και με χάρισμα των προσθέτων τελών (Απρίλης 1982).

Ομως, όπως γνωρίζουν καλά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, οι κακοπληρωτές εργοδότες δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Αναμενόταν κάποια "ρύθμιση" με την οποία θα πληρώσουν με δόσεις και ίσως χωρίς πρόσθετα τέλη. Ας σημειωθεί εδώ, ότι το 1/3 των καθυστερούμενων οφειλών προέρχονται από την παρακράτηση εισφορών των εργαζομένων και ότι, με τη μη απόδοσή τους στα ταμεία, οι εργοδότες διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρεί στη "ρύθμιση" των οφειλών εργοδοτών σε πολλές τμηματικές καταβολές, με εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη και, τέλος στη μείωση των πρόσθετων τελών, για την καθυστέρηση καταβολής εισφορών, από 3% το μήνα σε 2%. Οι εργοδότες που δε θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων των ταμείων για δόσεις, θα μπορούν να ζητήσουν να εκδοθούν αποφάσεις για νέες δόσεις.

Είναι φανερό ότι και οι καλοπληρωτές εργοδότες δε θα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους και θα προσφεύγουν στο μέτρο της "ρύθμισης" σε δόσεις και ότι οι κακοπληρωτές εργοδότες θα πληθύνουν. Είναι φανερό ότι η οικονομική βάση των ταμείων, με την εισφοροδιαφυγή και τη διόγκωση των καθυστερούμενων οφειλών, θα κλονιστεί. Με όλα αυτά, δε θα είναι παράξενο, αν ο ΣΕΒ απονείμει εύσημα αύριο στην κυβέρνηση και αναγνωρίσει ότι είναι η πλέον φιλεργοδοτική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι ποτέ δεν αποδέχτηκαν τις "ρυθμίσεις" καθυστερούμενων οφειλών προς τα ταμεία. Αντίθετα, ζητούν άμεσα μέτρα είσπραξής τους. Μέτρα που προτείνουν για την καλύτερη είσπραξη είναι: Η κατάργηση του ορίου επιβολής προσθέτων τελών (120%), η πρόβλεψη εγγυήσεων στις περιπτώσεις διακανονισμών, ώστε να εξασφαλίζονται τα ταμεία από ενδεχόμενη πτώχευση του οφειλέτη, η κατάργηση των ειδικών ρυθμίσεων για τις προβληματικές επιχειρήσεις, η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους καθυστερούντες εργοδότες και η αναζήτηση ευθυνών από τα όργανα των ταμείων για τη συσσώρευση καθυστερήσεων. Επίσης, η κατάργηση της γνωστής Επιτροπής Αναστολών του ΙΚΑ, που από μηχανισμός είσπραξης των οφειλών, έχει μεταβληθεί σε μηχανισμό καθυστέρησης της είσπραξης και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων της στο Διοικητικό Συμβούλιο ΙΚΑ. Βέβαια, πρωτίστως, πρέπει να αποσυρθούν οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου ως απαράδεκτες.

* Ο Χρήστος ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ είναι τέως υποδιοικητής του ΙΚΑ

Πενθήμερο "λουκέτο" στα λιμάνια

Αρχίζει σήμερα το πρωί η πενθήμερη απεργία των υπαλλήλων ενάντια στην παράδοση των λιμανιών στους ιδιώτες και τους εφοπλιστές

"Κλείνουν" από σήμερα τα λιμάνια της χώρας, καθώς ξεκινάει η πενθήμερη απεργία των υπαλλήλων ενάντια στη μετατροπή των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ανώνυμες εταιρίες με το νομοσχέδιο - "έκτρωμα", που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα. Με το ίδιο νομοσχέδιο, συντριπτικό πλήγμα δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 3.000 περίπου εργαζομένων στα δυο λιμάνια!

Από σήμερα το πρωί σταματάει κάθε δραστηριότητα των λιμανιών, όπως οι φορτοεκφορτώσεις, η παράδοση και παραλαβή εμπορευμάτων. Οι υπάλληλοι έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες από τα χαράματα θα "οργώνουν" το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα υπόλοιπα λιμάνια.

Το νομοσχέδιο "ξεπουλήματος" των λιμανιών προβλέπει την παραμονή του 51% των μετοχών των δυο Οργανισμών στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 49% θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Η εκμετάλλευση των λιμανιών από τους ιδιώτες θα γίνει με την ίδρυση θυγατρικών εταιριών που θα συσταθούν μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αμφίβολη είναι η συνέχιση λειτουργίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι αποθηκευτικοί χώροι, οι μηχανισμοί εκφόρτωσης των χύδην (ασυσκεύαστων) προϊόντων. Ηδη, αρκετοί από τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων του ΟΛΠ δε λειτουργούν πλέον.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους καταργείται η μονιμότητα των υπαλλήλων. Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών θα υπαχθεί στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, ενώ τα επικουρικά τους Ταμεία στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι των Οργανισμών μεταφέρονται επίσης στο ΙΚΑ.

O Σταμάτης Βάσσος,μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Η πολιτική ξεπουλήματος των λιμανιών είναι εγκληματική όχι μόνο για τους εργαζόμενους σ' αυτά, αλλά συνολικά για τη χώρα. Οι υπάλληλοι στα λιμάνια είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Αίτημά τους το οποίο διατύπωσαν στην πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ είναι η κλιμάκωση του αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ότι η απεργία είναι "υπερβολική" είναι προκλητικές και υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΚ - ΟΔΔΥ
"Η ιδιωτικοποίηση θα μείνει στα χαρτιά"

Μαχητική κινητοποίηση χτες και κλιμάκωση της πάλης κατά της μετατροπής των Οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες

Μαχητική πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποίησαν χτες από κοινού εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού,διαδηλώνοντας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών και στην κατάργηση της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και από κει πορεύτηκαν προς το υπουργείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Αυτή η περιουσία είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του κάθε υπουργού", "ΟΣΚ - ΟΔΔΥ μια γροθιά, η ιδιωτικοποίηση θα μείνει στα χαρτιά" και "πουλάνε τα σχολεία μαζί με το ξυστό, μαζί με την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό".

Ο γεν. γραμματέας του ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαϊωάννου,με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των Συλλόγων, σημείωσε πως "η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μετατροπή σε ΑΕ και δεν το συζητά". Οσον αφορά τους εργαζόμενους, εμφάνισε μια "νέα" νομοθετική διάταξη, χειρότερη και από την προηγούμενη, όπου ουσιαστικά ορίζεται ότι καταργείται η δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα και η εργασιακή τους σχέση θα είναι ιδιωτικού δικαίου, θέτοντας απλώς ότι το υπάρχον προσωπικό μετά τη μετατροπή σε ΑΕ θα μπορεί να απολύεται για τους ίδιους λόγους που απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η σχετική διάταξη που έχει προσυπογραφεί και από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, είπε ο γ. γραμματέας ότι θα συμπεριληφθεί στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι συνδικαλιστές, ενημερώνοντας στη συνέχεια τους διαδηλωτές, καταδίκασαν την τροπολογία, επισημαίνοντας πως δε διασφαλίζει τη δημοσιοϋπαλληλική σχέση και τη μονιμότητα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Γ. Κουτσούκος απ' την ΑΔΕΔΥ. Οι συγκεντρωμένοι βροντοφώναξαν συνθήματα όπως "βιαστείτε, βιαστείτε άρχισαν οι εκπτώσεις, οι υπουργοί πουλάνε τη χώρα μας σε δόσεις" και "ανώνυμη εσείς, την ψήφο μας εμείς, έρχεται η ώρα της άλλης εκλογής".

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ, με 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη, 24ωρη απεργία στα πλαίσια της πανεργατικής την Τρίτη και νέα 4ωρη στάση την Τετάρτη. Ανάλογες κινητοποιήσεις προτείνονται από το ΔΣ του Συλλόγου ΟΔΔΥ και θα αποφασιστούν σε Γ. Συνέλευση σήμερα.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτές τις ηγεσίες"

Στη συνέντευξη Τύπου κλήθηκαν οι εργαζόμενοι να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση του αγώνα. Στο χώρο της ΔΕΘ η απεργιακή συγκέντρωση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όχι μόνο δε βοηθάνε στην ανάπτυξη της πάλης ενάντια στον ταξικό αντίπαλο, αλλά έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη. Εμείς το έχουμε καθαρό: Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από αυτές τις ηγεσίες. Η συγκρότηση Απεργιακής Επιτροπής και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας, αυτό σηματοδοτεί".

Τα πιο πάνω τόνισαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Απεργιακής Επιτροπής, ο Θ. Κυριακίδης,γγ του ΕΚΘ και ο Βασ. Ρέβας,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, καλώντας τους εργαζόμενους της πόλης "να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αφού με τέτοιες ηγεσίες προκοπή δεν μπορεί να γίνει".

Στην αρχή της συνέντευξης ο Θ. Κυριακίδης, τόνισε: "Ολη αυτή η πολιτική που προωθείται στα πλαίσια της ΕΕ και σερβίρεται στο εσωτερικό της χώρας σαν εθνικός στόχος στην πορεία προς την ΟΝΕ και τη σύγκλιση, εμάς, την εργατική τάξη έχει κατά κύριο λόγο στο στόχαστρο. Η μακροημέρευση του συστήματος περνάει αντικειμενικά μέσα από την πιο άγρια εκμετάλλευσή μας", επισήμανε. Αυτή η ολομέτωπη επίθεση, πρόσθεσε, θα αποκρουστεί με το μέγιστο συντονισμό και την κλιμάκωση της πάλης. Το σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λύσει η εργατική τάξη, είναι το πώς θα δημιουργήσει τον άλλο πόλο, της αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης. Αν αυτό δε λυθεί, όχι μόνο τα προβλήματα δε θα λυθούν, όχι μόνο θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες, αλλά και το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα θα μπει σε ανεπίστρεπτη τροχιά με απρόβλεπτες συνέπειες", υπογράμμισε.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Απεργιακής Επιτροπής σημείωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση μπροστά στη ΔΕΘ στις 15 του Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, σηματοδοτώντας την αντίθεση των εργαζομένων στην κυβερνητική απόφαση ιδιωτικοποίησης της Εκθεσης. Στη συνέχεια θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός του ΟΥΘ, γιατί το νερό θεωρείται κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και τέλος, οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στο λιμάνι, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι απορρίπτουν τη μετατροπή του σε ΑΕ.

Στο μεταξύ, χθες έγινε σύσκεψη της Απεργιακής Επιτροπής και συζητήθηκε πρόγραμμα για τον πολλαπλασιασμό των εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς, το μοίρασμα υλικού και η "μάχη" της αφίσας. Επίσης, χθες, οικοδόμοι και εργάτες δέρματος - μέλη της Απεργιακής Επιτροπής - περιόδευσαν στα γιαπιά και σε βιοτεχνίες, μοίρασαν προπαγανδιστικό υλικό και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση μπροστά στη ΔΕΘ.

Προσυγκεντρώσεις

Τη μέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

- Στο Μουσείο οι εργαζόμενοι των βορείων συνοικιών και των 5ου - 6ου - 7ου Διαμερισμάτων, οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του κλάδου τροφίμων, της υγείας και των ΔΕΚΟ.

- Στην πλατεία Βάθης,οι εργαζόμενοι των δυτικών συνοικιών, του Θριασίου, του 4ου Διαμερίσματος, των ΟΤΑ, των κλάδων ένδυσης, του μετάλλου, του φαρμάκου, οι ηλεκτρολόγοι και οι λιθογράφοι.

- Στην πλατεία Κάνιγγος,οι εργαζόμενοι των ανατολικών συνοικιών, των 1ου και 2ου Διαμερισμάτων, του επισιτισμού, οι οικοδόμοι, οι λογιστές, οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί και οι καλλιτέχνες.

- Στο Μοναστηράκι,οι εργαζόμενοι του 3ου Διαμερίσματος, του Πειραιά, των νοτίων συνοικιών και οι εμποροϋπάλληλοι.

Από τη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων σε ΟΣΚ - ΟΔΔΥ

Από προηγούμενη κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών

Εικοσιτετράωρη στην "ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ"

Σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία προχώρησαν χθες, με καθολική συμμετοχή, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ,στην Αλεξανδρούπολη, απαιτώντας να μη γίνουν οι 30 απολύσεις που έχει ανακοινώσει η επιχείρηση και αντιδρώντας γενικότερα και στα αντεργατικά μέτρα που, κατά κόρον, εφαρμόζει.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας, η οποία "αφού εξασφάλισε προνόμια, επιδοτήσεις και δάνεια από τα χρήματα του ελληνικού λαού, όχι μόνο δεν τηρεί την υποχρέωσή της να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα προχωρεί σε απολύσεις". Συνεχίζοντας η ανακοίνωση, επισημαίνει ότι "τις απολύσεις, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το γκρέμισμα της κοινωνικής ασφάλισης επιτάσσει η ΟΝΕ. Αυτή είναι και η πολιτική της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου".

Σ' αυτή την πολιτική, σημειώνεται, "απαιτείται οι εργαζόμενοι να φτιάξουν το δικό τους μέτωπο για να δοθεί απάντηση σ' αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Να ανατρέψουν και με την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές τα σχέδια της πλουτοκρατίας ενισχύοντας το ΚΚΕ".

  • Για την οικονομική ενίσχυση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής ανοίχτηκε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 66474755197.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ