Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πενθήμερο "λουκέτο" στα λιμάνια

Αρχίζει σήμερα το πρωί η πενθήμερη απεργία των υπαλλήλων ενάντια στην παράδοση των λιμανιών στους ιδιώτες και τους εφοπλιστές

"Κλείνουν" από σήμερα τα λιμάνια της χώρας, καθώς ξεκινάει η πενθήμερη απεργία των υπαλλήλων ενάντια στη μετατροπή των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ανώνυμες εταιρίες με το νομοσχέδιο - "έκτρωμα", που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα. Με το ίδιο νομοσχέδιο, συντριπτικό πλήγμα δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 3.000 περίπου εργαζομένων στα δυο λιμάνια!

Από σήμερα το πρωί σταματάει κάθε δραστηριότητα των λιμανιών, όπως οι φορτοεκφορτώσεις, η παράδοση και παραλαβή εμπορευμάτων. Οι υπάλληλοι έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες από τα χαράματα θα "οργώνουν" το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα υπόλοιπα λιμάνια.

Το νομοσχέδιο "ξεπουλήματος" των λιμανιών προβλέπει την παραμονή του 51% των μετοχών των δυο Οργανισμών στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 49% θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Η εκμετάλλευση των λιμανιών από τους ιδιώτες θα γίνει με την ίδρυση θυγατρικών εταιριών που θα συσταθούν μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αμφίβολη είναι η συνέχιση λειτουργίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι αποθηκευτικοί χώροι, οι μηχανισμοί εκφόρτωσης των χύδην (ασυσκεύαστων) προϊόντων. Ηδη, αρκετοί από τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων του ΟΛΠ δε λειτουργούν πλέον.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους καταργείται η μονιμότητα των υπαλλήλων. Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών θα υπαχθεί στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, ενώ τα επικουρικά τους Ταμεία στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι των Οργανισμών μεταφέρονται επίσης στο ΙΚΑ.

O Σταμάτης Βάσσος,μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Η πολιτική ξεπουλήματος των λιμανιών είναι εγκληματική όχι μόνο για τους εργαζόμενους σ' αυτά, αλλά συνολικά για τη χώρα. Οι υπάλληλοι στα λιμάνια είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Αίτημά τους το οποίο διατύπωσαν στην πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ είναι η κλιμάκωση του αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ότι η απεργία είναι "υπερβολική" είναι προκλητικές και υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει το ξεπούλημα (2000-11-02 00:00:00.0)
«Ευχές» για την τύχη των λιμανιών (2000-05-31 00:00:00.0)
Διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (2000-04-15 00:00:00.0)
"Νεκρώνουν" από αύριο τα λιμάνια (1998-12-10 00:00:00.0)
Προς πενθήμερη στα λιμάνια (1998-12-02 00:00:00.0)
"Φρένο" στο ξεπούλημα (1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ