Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει πολιτική πρόταση, η οποία φυσικά δε γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα και αυτός είναι ο λόγος που τη λένε ανεδαφική. Η πρόταση του ΚΚΕ απλά έχει άλλη πολιτική κατεύθυνση, βασίζεται στη λογική της ρήξης με τα στηρίγματα αυτής της κοινωνίας. Η ρεαλιστικότητά της στηρίζεται στον αγώνα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Το ΚΚΕ δεν μπαίνει, ούτε πρόκειται να μπει στη λογική της προσαρμογής στη σημερινή τάξη πραγμάτων. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει, είναι θέμα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να επιλέξει. Είναι γεγονός ότι σήμερα πολύ περισσότεροι άνθρωποι ομολογούν ανοιχτά ότι το ΚΚΕ δε λέει ψέματα, ούτε "χαϊδεύει αυτιά". Εχει πει και λέει μόνον αλήθειες!

****

Το ΚΚΕ έχει πει παραδείγματος χάριν ότι:

* Το χάσμα του πλούτου και της φτώχειας βαθαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, με βάση τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ και του ΟΗΕ.

* Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, δεν εγγυώνται τα ελληνικά σύνορα.

* Είναι μύθος η άποψη πως η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα εξασφαλίζουν από μόνες τους την ευημερία σε μια χώρα και την απαλλάσσουν από την οικονομική κρίση και την αστάθεια.

* Τα άλλα κόμματα δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση πού οφείλεται π.χ. η κρίση της Ιαπωνίας, της χώρας με τη μεγάλη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την περίφημη εργασιακή πειθαρχία. Δεν μπορούν να απαντήσουν ειλικρινά γιατί σήμερα οι διεθνείς οργανισμοί αγωνιούν για την κρίση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, τη χώρα - "πιλότο" για το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

* Τα άλλα κόμματα δεν ανοίγουν το στόμα τους να εξηγήσουν γιατί σε μια χώρα, που θεωρείται επίσης "πιλότος" για την ευρωπαϊκή πολιτική, όπως η Γερμανία, φουντώνει η ανεργία.

* Η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει, δεν πρόκειται για κάποια κρίση σε κάποιες χρηματαγορές, όπως ισχυρίζονται άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά για κρίση που αφορά το ίδιο το σύστημα.

* Η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΣΥΝ υποστήριζαν πως οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζουν την ανεργία. Και στην Ελλάδα και παντού αποδείχτηκε ότι αυτό δεν ευσταθεί, αφού επενδύσεις μπορεί να γίνονται, αλλά η ανεργία μεγαλώνει.

* Λένε πολλές φορές ότι η αύξηση των μισθών φέρνει πληθωρισμό και ότι με τη σειρά του ο πληθωρισμός φέρνει ανεργία, άρα πρέπει να πέσει ο πληθωρισμός για να χτυπηθεί η ανεργία. Παντού - και στην Ελλάδα - υπάρχει το φαινόμενο να μειώνεται ο πληθωρισμός και να ανεβαίνει η ανεργία.

* Δεν μπορούν να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι κερδίζει από την αύξηση του ΑΕΠ, από τις τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, από τη διαφυγή κεφαλαίων και κερδών στο εξωτερικό, από τις επενδύσεις Ελλήνων κεφαλαιοκρατών στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Τα παραπάνω είναι ή δεν είναι μεγάλες αλήθειες που έχει πει το ΚΚΕ, και που επαληθεύονται μέρα με τη μέρα; Αναμφίβολα είναι. Και δεν είναι φυσικά τα μοναδικά. Και άλλα πολλά παραδείγματα και στοιχεία θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος.

Από όποια πλευρά και να εξετάσει κανείς τα διάφορα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα προγράμματά της, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα βγει το συμπέρασμα ότι δικαιώθηκαν πλήρως οι υποσχέσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και εντάθηκε μόνον η εκμετάλλευση και η αδικία σε βάρος της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

****

Το θέμα είναι να ξεκινήσει από τώρα η μεγάλη λαϊκή προσπάθεια που θα κάνει δυνατή την ανάδειξη μιας νέας κυβερνητικής εξουσίας, μιας λαϊκής κυβέρνησης, που θα εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο τα λαϊκά στρώματα, θα συγκρούεται με τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, με τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, που θα επιχειρήσει βαθιές αλλαγές και ρήξεις με τη σημερινή κατάσταση. Αυτή η ανάγκη ωριμάζει σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κοινωνική και πολιτική λαϊκή συσπείρωση πρέπει να έχει ως αφετηρία της σήμερα τον αγώνα κατά της ΟΝΕ. Η πάλη κατά της ΟΝΕ αποτελεί τη βασική γραμμή συσπείρωσης του ελληνικού λαού στο κοινωνικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα, στο πολιτικό επίπεδο.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο ανάπτυξης, που κριτήριο της παραγωγής δε θα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οπου τα επιτεύγματα της ανώτατης τεχνικής και της τεχνολογίας, της επιστήμης, θα ανήκουν στο λαό, επομένως δε θα μετατρέπονται σε εργαλεία και όπλα εκμετάλλευσης και χειραγώγησής του.

Το ΚΚΕ παλεύει για μια Ελλάδα που θα συμμετέχει πολύ ενεργά στις διεθνείς σχέσεις, προσπαθώντας αυτές να οικοδομηθούν, με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον, την ισοτιμία και όχι με βάση το δίκαιο του ισχυρού και το "διαίρει και βασίλευε".

Το ΚΚΕ παλεύει, για να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει ριζικά τα πιο βασανιστικά προβλήματα, που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος στη χώρα μας και στην Ευρώπη, την ανεργία και την υποαπασχόληση, την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο, την υποτίμηση και περιφρόνηση του ρόλου και της προσωπικότητας, την παραβίαση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του.

****

Αυτός ο δρόμος είναι ασυμβίβαστος με τη σημερινή πολιτική, είναι ασυμβίβαστος με την υποταγή και συμμόρφωση στην ΟΝΕ. Αυτός ο δρόμος, για να γίνει ρεαλιστικός, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις σταθερών και βιώσιμων κατακτήσεων, απαιτεί συνεχή και σχεδιασμένη, μελετημένη, αλλά πάντα αποφασιστική αντιπαράθεση, με τους φορείς και τα κόμματα του κεφαλαίου, εντός Ελλάδας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΚΚΕ, αρκεί να υπάρχει άλλη πολιτική και κυβερνητική εξουσία, που αντιπροσωπεύει πραγματικά τα λαϊκά στρώματα και δεν είναι αντιπρόσωπος ή υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και η πορεία προς την επόμενη μάχη των ευρωεκλογών τον Ιούνη, αλλά και οι καθημερινοί ενιαιομετωπικοί κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες που ξεδιπλώνονται με χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.

Δημήτρης ΚΕΔΡΟΣ

Το θέμα είναι να ξεκινήσει από τώρα η μεγάλη λαϊκή προσπάθεια, που θα κάνει δυνατή την ανάδειξη μιας νέας κυβερνητικής εξουσίας, μιας λαϊκής κυβέρνησης, που θα εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο τα λαϊκά στρώματα, θα συγκρούεται με τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, με τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, που θα επιχειρήσει βαθιές αλλαγές και ρήξεις με τη σημερινή κατάσταση. Αυτή η ανάγκη ωριμάζει σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ