Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Διευκόλυνση της εισφοροδιαφυγής

Του Χρήστου ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ*

Η κυβέρνηση με το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, προχωρεί σε "ρύθμιση" των οφειλών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με την οποία παρέχει απαράδεκτες διευκολύνσεις στους εργοδότες, που οδηγούν στη μη αποπληρωμή των οφειλών τους. Βέβαια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δηλώνει σε συνεντεύξεις του, ότι η "ρύθμιση" αυτή γίνεται για την καταπολέμηση της... εισφοροδιαφυγής.

Οπως είναι γνωστό, οι εργοδότες, πέρα από την τεράστια εισφοροδιαφυγή τους από τη μη ασφάλιση εξ ολοκλήρου ή τη μη κανονική ασφάλιση των εργαζομένων που υπολογίζεται σε 500 δισεκατομμύρια το χρόνο, δεν πληρώνουν μεγάλο μέρος και από τις βεβαιωμένες από τα όργανα των ταμείων εισφορές. Οι καθυστερούμενες ή παγωμένες, όπως λένε οι εργαζόμενοι, οφειλές των εργοδοτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προς το ΙΚΑ, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, ανέρχονταν το 1982 σε 14 δισεκατομμύρια δραχμές, το 1993 σε 400 και σήμερα ξεπερνούν τα 800 δισεκατομμύρια! Για τη διόγκωση και συσσώρευση των καθυστερούμενων οφειλών είναι τεράστιες οι ευθύνες των ταμείων, γιατί δεν παίρνουν μέτρα άμεσης είσπραξης.

Περισσότερες βέβαια, είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κατά καιρούς όλες οι κυβερνήσεις προχωρούσαν σε"ρυθμίσεις" των καθυστερούμενων οφειλών προς το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία, σε τμηματικές καταβολές, ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα των εργοδοτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολλές "ρυθμίσεις" καθυστερούμενων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι ο πρώτος νόμος της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, αφορούσε "ρύθμιση" οφειλών και με χάρισμα των προσθέτων τελών (Απρίλης 1982).

Ομως, όπως γνωρίζουν καλά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, οι κακοπληρωτές εργοδότες δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Αναμενόταν κάποια "ρύθμιση" με την οποία θα πληρώσουν με δόσεις και ίσως χωρίς πρόσθετα τέλη. Ας σημειωθεί εδώ, ότι το 1/3 των καθυστερούμενων οφειλών προέρχονται από την παρακράτηση εισφορών των εργαζομένων και ότι, με τη μη απόδοσή τους στα ταμεία, οι εργοδότες διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρεί στη "ρύθμιση" των οφειλών εργοδοτών σε πολλές τμηματικές καταβολές, με εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη και, τέλος στη μείωση των πρόσθετων τελών, για την καθυστέρηση καταβολής εισφορών, από 3% το μήνα σε 2%. Οι εργοδότες που δε θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων των ταμείων για δόσεις, θα μπορούν να ζητήσουν να εκδοθούν αποφάσεις για νέες δόσεις.

Είναι φανερό ότι και οι καλοπληρωτές εργοδότες δε θα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους και θα προσφεύγουν στο μέτρο της "ρύθμισης" σε δόσεις και ότι οι κακοπληρωτές εργοδότες θα πληθύνουν. Είναι φανερό ότι η οικονομική βάση των ταμείων, με την εισφοροδιαφυγή και τη διόγκωση των καθυστερούμενων οφειλών, θα κλονιστεί. Με όλα αυτά, δε θα είναι παράξενο, αν ο ΣΕΒ απονείμει εύσημα αύριο στην κυβέρνηση και αναγνωρίσει ότι είναι η πλέον φιλεργοδοτική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι ποτέ δεν αποδέχτηκαν τις "ρυθμίσεις" καθυστερούμενων οφειλών προς τα ταμεία. Αντίθετα, ζητούν άμεσα μέτρα είσπραξής τους. Μέτρα που προτείνουν για την καλύτερη είσπραξη είναι: Η κατάργηση του ορίου επιβολής προσθέτων τελών (120%), η πρόβλεψη εγγυήσεων στις περιπτώσεις διακανονισμών, ώστε να εξασφαλίζονται τα ταμεία από ενδεχόμενη πτώχευση του οφειλέτη, η κατάργηση των ειδικών ρυθμίσεων για τις προβληματικές επιχειρήσεις, η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους καθυστερούντες εργοδότες και η αναζήτηση ευθυνών από τα όργανα των ταμείων για τη συσσώρευση καθυστερήσεων. Επίσης, η κατάργηση της γνωστής Επιτροπής Αναστολών του ΙΚΑ, που από μηχανισμός είσπραξης των οφειλών, έχει μεταβληθεί σε μηχανισμό καθυστέρησης της είσπραξης και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων της στο Διοικητικό Συμβούλιο ΙΚΑ. Βέβαια, πρωτίστως, πρέπει να αποσυρθούν οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου ως απαράδεκτες.

* Ο Χρήστος ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ είναι τέως υποδιοικητής του ΙΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ