Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΥΜΠΡΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝΜΕΤΑΛΛΟΥ
Να αναπτυχθεί το κίνημα αντίστασης

Σήμερα αρχίζουν οι εργασίες του 22ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών. Ποια είναι εκείνα τα ζητήματα που θα επιδιώξετε να αναδειχτούν μέσα στο συνέδριο;

- Στο συνέδριο, η παράταξή μας, η ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) θα επιδιώξει να αναδειχτούν και να συζητηθούν σε αυτό, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του μετάλλου. Τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η στάση των συμβιβασμένων και ξεπουλημένων ηγεσιών απέναντι σ' αυτά. Θα προσπαθήσουμε το συνέδριο να ασχοληθεί με τα προβλήματα των μεταλλεργατών και να μην έχουμε εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως συνηθίζεται τελευταία από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

- Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου και πώς αντιμετωπίστηκαν από την ΠΟΕΜ;

- Ο κλάδος του μετάλλου δέχεται τις επιπτώσεις των πολιτικών αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις βάζουν "λουκέτο" ή συρρικνώνονται. Επιχειρήσεις που αποτελούσαν τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, όπως η ΛΑΡΚΟ και η "Χαλυβουργική", εργοδοσία και κυβέρνηση τις οδηγούν στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που θα ξεπεράσει τα 5 τρισ. δραχμές. Και όμως την ίδια στιγμή, οδηγεί τις αμυντικές βιομηχανίες στη συρρίκνωση και στη διάλυση. Στην ΠΥΡΚΑΛ η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση του προσωπικού κατά 700 άτομα, την αυτονόμηση του εμπορικού τμήματος και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση. Ανάλογο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο στην ΕΒΟ, όπου προβλέπεται μείωση προσωπικού κατά 300 άτομα, αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και παραγωγική συρρίκνωση. Ενα σοβαρό πρόβλημα είναι η διάλυση του Επικουρικού μας Ταμείου, του ΕΤΕΜ και η συγχώνευσή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συγχώνευση που θα έχει μεγάλες συνέπειες στα ασφαλιστικά δικαιώματα των μεταλλεργατών και των συνταξιούχων. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αντί να συντονίσει αγωνιστικά τα σωματεία να αποκρούσουν την επίθεση, που δέχονται από κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και κεφάλαιο, στην ουσία βάζει πλάτες στην κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα αυτά με όσο γίνεται λιγότερο πολιτικό κόστος.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της παράταξης;

- Πρώτος στόχος μας είναι στο 22ο Συνέδριο, η ΔΑΣ να βγει πιο ενισχυμένη και δυνατή, η αγωνιστική ταξική "φωνή" να ακουστεί δυνατότερα. Στόχος μας ακόμη είναι, ο συντονισμός της δράσης των μεταλλεργατών και των σωματείων τους, ώστε αποφασιστικά να αποκρουστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου. Θα επιδιώξουμε να συσπειρώσουμε και να ενισχύσουμε το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες, που έχουν μετατρέψει την ΠΟΕΜ σε κοινωνικό εταίρο και κοινωνικό συνομιλητή του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, οι μεταλλεργάτες δεν έχουν πλέον να περιμένουν τίποτα. Σαν παράταξη θα ρίξουμε το κύριο βάρος των προσπαθειών μας, στο να δημιουργηθούν συντονιστικές και απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλιάς, αλλά και συντονιστική επιτροπή αγώνα συνολικά στον κλάδο. Να αναπτυχθεί αγωνιστικό κίνημα αντίστασης.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ