ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Υπό διωγμό το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Κατεβάζουν τα ρολά οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων που δεν έχουν πάρει ακόμα τις επιχορηγήσεις του 1997!

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν. Από αυτό το Σάββατο οι Ενώσεις (ΕΠΣ) όλης της χώρας κατεβάζουν... τα ρολά. Υλοποιώντας απόφαση των δύο πρόσφατων ΓΣ διακόπτουν τα πρωταθλήματα αντιδρώντας έτσι στην αναλγησία της κυβέρνησης που ενδιαφέρεται μόνο για τον αθλητισμό βιτρίνας. Την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες καρπώνονται δισ. και στις εταιρίες δίνεται απλόχερα πακτωλός χρημάτων, ο οικονομικός βραχνάς "πνίγει" τις ΕΠΣ.

Μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά, Παν. Σαλπέας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό διωγμό. Οι 51 ΕΠΣ στη χώρα διαθέτουν 3.880 σωματεία, περισσότερους από 400.000 αθλητές και δίνουν κάθε βδομάδα περίπου 2.500 αγώνες. Από την πολιτεία για όλα αυτά δίνεται περίπου 1 δισ. δρχ. το χρόνο, δηλαδή ψίχουλα. Ούτε τα κέρδη μιας βδομάδας από το ΠΡΟΠΟ. Αποτέλεσμα είναι καθημερινά η κατάσταση των Ενώσεων να χειροτερεύει και να μην μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις λειτουργικές τους ανάγκες".

Η πολιτεία πλειοδοτεί σε λόγια και υποσχέσεις, προσθέτοντας τώρα το όραμα του 2004, αλλά στην πράξη... σφίγγει τη θηλιά. Οχι μόνο δεν έχει καταβάλει ακόμα τις επιχορηγήσεις '97 και '98, αλλά θέλει όταν το πράξει να είναι μειωμένες. Συγκριτικά με περασμένες περιόδους η ενίσχυση των ΕΠΣ έχει "πέσει" κατά 30%. Αν σ' αυτό υπολογιστεί ο πληθωρισμός, κατανοεί κανείς τη μαύρη πραγματικότητα.

Οι ΕΠΣ περίμεναν πολύ, αλλά διαπίστωσαν ότι η πολιτεία αδιαφορεί. Πλέον δε ζητούν αλλά απαιτούν οι υπεύθυνοι ν' ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Να "σκύψουν" πάνω στα προβλήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και να τα λύσουν. Μετά από πολλές αναποτελεσματικές προσπάθειες, μ' ευθύνη και της ΕΠΟ, για ν' αρχίσει διάλογος με τον υφυπουργό Αθλητισμού Α. Φούρα την Τρίτη έχει καθοριστεί συνάντηση. Αν ο καθ' ύλην αρμόδιος δε δώσει πειστικές απαντήσεις, τότε οι ΕΠΣ δηλώνουν αποφασισμένες να μην ξαναρχίσουν τις διοργανώσεις, μέχρι να δοθεί λύση.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Μαχαιριά" στο ποδόσφαιρο

Μπορεί οι "ερυθρόλευκοι" να πέρασαν άνετα από του Χαριλάου, νικώντας τον Αρη με 3 - 1, όμως τα επεισόδια δημιούργησαν αρνητική εικόνα

Εντάξει, ο Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα τον Αρη 3 - 1 στο Χαριλάου και σφράγισε το εισιτήριό του για τους 16 του Κυπέλλου, όμως αυτά που έγιναν εντός και εκτός γηπέδου "πλήγωσαν" για μια ακόμη φορά το δύσμοιρο, επαγγελματικό παρακαλώ, ποδόσφαιρο.

Η νίκη των "ερυθρολεύκων" πέρασε σε δεύτερη μοίρα αφού άνευ λόγου οι φίλαθλοι (;) του Αρη μετά το 0 - 3 έχασαν την ψυχραιμία τους και μετέτρεψαν τον αγωνιστικό χώρο σε πεδίο μάχης από τα πάσης φύσεως υλικά.

Και να υπήρχε αφορμή; Ο Ολυμπιακός μπήκε φουριόζος και μόλις στο 4 ο Μαυρογενίδης βρήκε τον Λουτσιάνο σε θέση βολής. Με αριστερό βολέ ο Βραζιλιάνος άνοιξε το σκορ. Πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Λουτσιάνο να δώσει έτοιμο γκολ στον Σίνιτσα Γκόγκιτς, κάτι που ο έμπειρος σέντερ φορ δεν άφησε ανεκμετάλλευτο. Η ψυχρολουσία για τους Σαλονικιούς ήρθε στο 20. Πάλι ο Λουτσιάνο βρήκε τον Γκόγκιτς και αυτός με διπλή προσπάθεια... τέλειωσε ουσιαστικά νωρίς νωρίς το παιχνίδι.

Το ημίχρονο τέλειωσε. Η αρχή όμως δεν ήταν η καλύτερη. "Μάχες" αστυνομικών και οπαδών του Αρη, πετροπόλεμος και ο διαιτητής Μπέγκος μόλις στο πρώτο λεπτό της επανάληψης διέκοψε τον αγώνα για 45. Οταν ο αγώνας ξανάρχισε το ποδόσφαιρο μέσα απ' την τηλεόραση είχε δεχτεί ένα ακόμη χτύπημα. Για την ιστορία ο Αρης μείωσε το σκορ στο 68 με δυνατό βολέ του Βλαχούδη,

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο ημίχρονο ο πάγκος του Ολυμπιακού μεταφέρθηκε στο κόρνερ εκεί που ήταν οι λιγοστοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Και μη χειρότερα.

Ο Αργίτης διαιτητής Μπέγκος ίσως θα έπρεπε να διακόψει οριστικά το παιχνίδι. Αλλωστε έγιναν σημεία και τέρατα...

ΑΡΗΣ: Κατεργιαννάκης, Λουμπούτης, Μάντζιος, Μητσόπουλος, Πανόπουλος (35 Βλαχούδης), Κένεντι, Λιολίδης, Κολτσίδας, Μπακογιάννης (35 Φλόρες), Ερακ (74 Χαριστέας), Δαλκίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης, Καραταϊδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Γιαννακόπουλος (80 Αντζας), Καραπιάλης, Γκόγκιτς (64 Αλεξανδρής), Λουτσιάνο (68 Αμποάγκουε), Γεωργάτος.

ΔΟΕ
Νέες καταγγελίες Χόντλερ

Νέα τροπή αναμένεται να πάρει το σίριαλ με τις καταγγελίες ότι ορισμένα μέλη της ΔΟΕ χρηματίστηκαν προκειμένου να ψηφίσουν κάποια συγκεκριμένη πόλη για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Μαρκ Χόντλερ, που πριν λίγες μέρες είχε ταρακουνήσει για τα καλά τα νερά στους κόλπους των "Αθανάτων", απ' ό,τι φαίνεται όχι μόνο επιμένει αλλά μάλιστα δίνει και καινούρια στοιχεία, παρά τους ισχυρισμούς του ότι ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τον "φίμωσε" μετά τις καταγγελίες.

Σε συνέντευξη του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Neue Zuercher Zeitung", ο Χόντλερ κατήγγειλε ότι η αμερικανική πόλη του Σολτ Λέικ Σίτι, που ανέλαβε τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002, εξαγόρασε ψήφους "Αθανάτων" χορηγώντας υποτροφίες στους ίδιους ή σε μέλη των οικογενειών τους, συνολικής αξίας 632.000 δολαρίων.

"Είχα την αίσθηση ότι κάποιοι φοβούνταν να μιλήσουν για την υπόθεση και άλλοι ήθελαν να την καλύψουν. Εκανα ό,τι έκανα για να κινητοποιήσω τη ΔΟΕ", δήλωσε ο Χόντλερ, που είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομιών (FIS).

Ο Χόντλερ είπε ακόμη ότι στα χέρια των παραγόντων της ΔΟΕ βρίσκονται έγγραφα που αποδεικνύουν ότι υποτροφίες ύψους 632.000 δολαρίων χορηγήθηκαν από το Σολτ Λέικ Σίτι σε μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και συγγενείς τους.

"Πρόκειται για ξεκάθαρη υπόθεση διαφθοράς και κάτι τέτοιο αντιβαίνει τους κανονισμούς που διέπουν τον Ολυμπισμό. Οι υποτροφίες είναι ξεκάθαρα δώρα. Κάθε μέλος της ΔΟΕ επιτρέπεται να λαμβάνει δώρα, εφ' όσον η αξία τους δεν ξεπερνά τα 150 δολάρια για κάθε υποψήφια πόλη. Εδώ μιλάμε για χιλιάδες δολάρια" πρόσθεσε ο Ελβετός παράγοντας, που δείχνει αποφασισμένος να βάλει το "μαχαίρι στο κόκαλο".

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έχει ήδη δηλώσει ότι εφόσον κάποιος "Αθάνατος" βρεθεί ένοχος διαφθοράς από την ειδική επιτροπή που σχηματίστηκε την περασμένη Παρασκευή και ερευνά την υπόθεση, θα απομακρυνθεί από τη ΔΟΕ. Ο Χόντλερ, όμως, είπε ότι είναι πιθανό απλώς να υποχρεωθούν κάποια μέλη σε παραίτηση, χωρίς να αποκαλυφθεί ο λόγος για τον οποίο προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια. Αυτό μπορεί να γίνει επειδή η αποβολή κάποιου μέλους μπορεί να γίνει μόνο από τη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, η οποία θα συγκληθεί τον Ιούνη στη Σεούλ, ενώ παράλληλα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

@

Νέα προκλητική απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων στην ΕΠΟ. Μείωσε την ποινή του Κωνσταντινίδη (ΠΑΟ) από τέσσερις αγωνιστικές σε μία. Ο παίχτης του ΠΑΟ είχε τιμωρηθεί για την αποβολή του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής είχε γράψει πως ο Κωνσταντινίδης τον απώθησε. Η "έργω εξύβριση" βάσει κανονισμού τιμωρείται όπως αποφάνθηκε πρωτόδικα ο αθλητικός δικαστής. Ομως η Επιτροπή Εφέσεων, όπως και στην υπόθεση ΠΑΟΚ, αγνόησε το φύλλο αγώνα και κάθε έννοια κανονισμού.

Στη μοίρα τους έχει αφήσει η πολιτεία τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές
ΠΑΟ
Οι μεταγραφικοί του στόχοι

Ο Τάκης Φύσσας είναι ο υπ' αριθμόν 1 μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού στην περίοδο του Γενάρη. Ο ταλαντούχος χαφ - μπακ του Πανιωνίου είναι πρώτος στη λίστα του Βασίλη Δανιήλ με το δεδομένο ότι θα γίνουν δυο - τρεις μεταγραφές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Σοβαρά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιστρέψει στα... πάτρια εδάφη και ο Γιώργος Νασιόπουλος, που κάνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα έως τώρα στην Καβάλα όπου και έχει δοθεί δανεικός από την πράσινη ΠΑΕ από το περασμένο καλοκαίρι.

Οσον αφορά τον Πάολο Αντριόλι η περίπτωση δεν είναι τόσο απλή, αφού ο πρόεδρος του Ιωνικού Ν. Κανελλάκης δηλώνει άγνοια για τη μετακίνηση του Βραζιλιάνου. Εξελίξεις θα έχουμε τις επόμενες μέρες.

ΞΑΝΘΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ 1-0 (0-0)
Μέτριο θέαμα

Εστω και δύσκολα η Ξάνθη (1-0) σφράγισε το εισιτήριό της για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Εθνικός με το γνωστό... αντιποδόσφαιρο, δέκα στην άμυνα και ένας μπροστά, μπλοκάρισε τα ατού της "Σκόντα", που στα πρώτα ενενήντα λεπτά, αν και ήταν συνέχεια μπροστά, δεν μπόρεσε να παραβιάσει την εστία του Γιαλεσάκη.

Στην παράταση και συγκεκριμένα δυο λεπτά μετά την έναρξη του πρώτου μέρους ο Θωμάς Κυπαρίσσης, που στην κανονική διάρκεια του ματς είχε χάσει μισή ντουζίνα γκολ, με ψύχραιμο πλασέ έστειλε την ομάδα του στους "16" του θεσμού.

Αξιο λόγου είναι το γεγονός ότι το καταστροφικό ποδόσφαιρο που παίζει ο Εθνικός του Χάουαρντ Κένταλ, κάθε άλλο παρά προσφέρει στο θέαμα. Κρίμα, γιατί ο Αγγλος κόουτς φημίζεται γιαεπιθετικούς προσανατολισμούς...

ΙΑΛΥΣΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 4 - 6 (1 - 1)
Πρόκριση - θρίλερ

Σε ματς - θρίλερ στη Ρόδο ο Ηρακλής... ίδρωσε να αποκλείσει στη διαδικασία των πέναλτι τον Ιάλυσο. Διαφήμισαν το ποδόσφαιρο στο σμαραγδένιο νησί οι δύο μονομάχοι που χρειάστηκαν να λύσουν τις... διαφορές τους από τα 11 βήματα.

Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 6' με κεφαλιά του Κυπαρίσση, ενώ με την έναρξη ο Πολιάς σημάδεψε το δοκάρι του "Γηραιού". Ο Μάριος Χριστοδούλου στο 29' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι διαμόρφωσε το σκορ του ενενηντάλεπτου.

Στην παράταση και πάλι ο Κύπριος παίκτης του Ηρακλή στο 107' έγραψε το 1 - 2. Ομως ο Καντιμίρης οκτώ λεπτά αργότερα έφερε και πάλι το ματς στα... ίσα ισοφαρίζοντας. Στη διαδικασία των πέναλτι οι Σαλονικιοί ήταν πιο ψύχραιμοι και έμπειροι και πέρασαν στους "16" με συνολικό σκορ 6 - 4 (4 - 2 στα πέναλτι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ