Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΟΕ
Νέες καταγγελίες Χόντλερ

Νέα τροπή αναμένεται να πάρει το σίριαλ με τις καταγγελίες ότι ορισμένα μέλη της ΔΟΕ χρηματίστηκαν προκειμένου να ψηφίσουν κάποια συγκεκριμένη πόλη για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Μαρκ Χόντλερ, που πριν λίγες μέρες είχε ταρακουνήσει για τα καλά τα νερά στους κόλπους των "Αθανάτων", απ' ό,τι φαίνεται όχι μόνο επιμένει αλλά μάλιστα δίνει και καινούρια στοιχεία, παρά τους ισχυρισμούς του ότι ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τον "φίμωσε" μετά τις καταγγελίες.

Σε συνέντευξη του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Neue Zuercher Zeitung", ο Χόντλερ κατήγγειλε ότι η αμερικανική πόλη του Σολτ Λέικ Σίτι, που ανέλαβε τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002, εξαγόρασε ψήφους "Αθανάτων" χορηγώντας υποτροφίες στους ίδιους ή σε μέλη των οικογενειών τους, συνολικής αξίας 632.000 δολαρίων.

"Είχα την αίσθηση ότι κάποιοι φοβούνταν να μιλήσουν για την υπόθεση και άλλοι ήθελαν να την καλύψουν. Εκανα ό,τι έκανα για να κινητοποιήσω τη ΔΟΕ", δήλωσε ο Χόντλερ, που είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομιών (FIS).

Ο Χόντλερ είπε ακόμη ότι στα χέρια των παραγόντων της ΔΟΕ βρίσκονται έγγραφα που αποδεικνύουν ότι υποτροφίες ύψους 632.000 δολαρίων χορηγήθηκαν από το Σολτ Λέικ Σίτι σε μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και συγγενείς τους.

"Πρόκειται για ξεκάθαρη υπόθεση διαφθοράς και κάτι τέτοιο αντιβαίνει τους κανονισμούς που διέπουν τον Ολυμπισμό. Οι υποτροφίες είναι ξεκάθαρα δώρα. Κάθε μέλος της ΔΟΕ επιτρέπεται να λαμβάνει δώρα, εφ' όσον η αξία τους δεν ξεπερνά τα 150 δολάρια για κάθε υποψήφια πόλη. Εδώ μιλάμε για χιλιάδες δολάρια" πρόσθεσε ο Ελβετός παράγοντας, που δείχνει αποφασισμένος να βάλει το "μαχαίρι στο κόκαλο".

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έχει ήδη δηλώσει ότι εφόσον κάποιος "Αθάνατος" βρεθεί ένοχος διαφθοράς από την ειδική επιτροπή που σχηματίστηκε την περασμένη Παρασκευή και ερευνά την υπόθεση, θα απομακρυνθεί από τη ΔΟΕ. Ο Χόντλερ, όμως, είπε ότι είναι πιθανό απλώς να υποχρεωθούν κάποια μέλη σε παραίτηση, χωρίς να αποκαλυφθεί ο λόγος για τον οποίο προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια. Αυτό μπορεί να γίνει επειδή η αποβολή κάποιου μέλους μπορεί να γίνει μόνο από τη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, η οποία θα συγκληθεί τον Ιούνη στη Σεούλ, ενώ παράλληλα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ