ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ψευτοδιλήμματα της υποταγής

Το γνωστό ψευτοδίλημμα "ή υποχωρούμε για τους "S-300" ή πάμε σε πόλεμο" πλασάρει, "ανεπίσημα", για να δικαιολογήσει την αποτυχία και τα αδιέξοδα στην πολιτική της η κυβέρνηση. Το ίδιο ψευτοδίλημμα είχε επικαλεστεί ευθέως ο Κ. Σημίτης με τα Ιμια, αλλά και αργότερα ο Πάγκαλος για να δικαιολογήσει την κυβερνητική τακτική και πολιτική. Δεν πείθουν, καλύτερα δεν τρομοκρατούν κανέναν πλέον. Ολο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι το παραπάνω ψευτοδίλημμα δεν είναι παρά το "φύλλο συκής" για να καλύπτεται η υποχωρητικότητα και η ενδοτικότητα της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το σκιάχτρο του πολέμου το έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές οι "ισχυροί προστάτες" (δηλώσεις Κλίντον, Χόλμπρουκ) για να ασκήσουν πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αποδεχτούν τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες τους για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

Αρα, το δίλημμα δεν είναι "πόλεμος ή ειρήνη" αλλά αν η κυβέρνηση μπορέσει να δείξει απειθαρχία και να αντισταθεί στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και να υπερασπίσει τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Η κυβέρνηση Σημίτη βέβαια έχει από την αρχή δώσει την απάντησή της.

Πυραύλων συνέχεια...

KATA TA ΑΛΛΑ ...Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ενωμένος ελληνισμός, στιβαρή αμυντική πολιτική και ενιαίος αμυντικός χώρος από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο. Απλά ...άλλοι αποφασίζουν για το πού θα τοποθετεί η Ελλάδα ή η Κύπρος τα όπλα που αγοράζει. Αν αγοραστούν τελικά, δηλαδή.

***

Η κυβέρνηση μετά το φιάσκο των S-300 βέβαια τα μασάει και προσπαθεί να μας μπερδέψει με τοποθετήσεις μυστήριες και περίπλοκες. Λίγο ακόμα και θα μας πουν ότι ουσιαστικά εξαρχής θέλανε να τους βάλουν στην Κρήτη (αν τους βάλουν κι εκεί).

***

Κόλπο ήτανε - θα μας πούνε - η ιστορία περί εγκατάστασής τους στην Κύπρο, για να μπερδέψουμε τους Τούρκους, να ζαλίσουμε τους Αμερικανούς και τελικά όλοι να ζητάνε αυτό που εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση ήθελε!

***

Δηλαδή ο Ακης το είπε απέξω - απέξω, προσπαθώντας να παρουσιάσει την υπόθεση ως "τεχνικό" πρόβλημα. Τι Κρήτη, τι Κύπρος τη δουλιά τους θα την κάνουν. Βεβαίως, κανέναν δεν έπεισε.

***

Τώρα, σύμφωνα με τους παραπάνω ιθύνοντες, μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση μένει για να προχωρήσει θετικά το Κυπριακό. Ομως είναι γνωστό ότι όταν εμπιστεύεσαι τέτοιες δουλιές στους "φίλους" μας τους Ευρωπαίους, καταλήξεις τύπου... Ντέιτον δεν είναι μακριά.

***

Τουλάχιστον να τους τα εξηγήσουν καλά, μήπως αντί να προωθήσουν κάποιο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, προωθήσουν κανένα σχέδιο ...διχοτόμησης της Κρήτης.

Μοχλός νέων εκβιασμών

Υπάρχει, όμως κι ένα ακόμη στοιχείο, που αποδείχνει τα προηγούμενα. Σχεδόν, ταυτόχρονα, τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος στη δήλωσή του, όσο και ο Κ. Σημίτης στη δική του, ανακοινώνουν ότι πιθανός νέος τόπος εγκατάστασης των "S-300" θα είναι η Κρήτη. Το γεγονός δεν αποτελεί, βέβαια, μια τυχαία σύμπτωση...

Πέρα απ' αυτό, όμως, η εγκατάσταση των "S-300" στην Κρήτη ενέχει νέους κινδύνους και περιπέτειες. Οι Κ. Σημίτης και Γλ. Κληρίδης, βέβαια, ισχυρίζονται ότι η εγκατάσταση αυτή εντάσσεται στον ενιαίο σχεδιασμό του αμυντικού δόγματος (σ. σ. του ενιαίου χώρου) και θα ενισχύσει την άμυνα και προάσπιση της Κύπρου.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου έτσι και, μάλιστα, αυτό φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού. Οχι μόνο, επειδή το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και το 'χουν όλοι πλέον αυτό καταλάβει. Αλλά ακόμη και γιατί οι "S-300" έχουν ένα βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, το οποίο φτάνει και δε φτάνει να καλύψει τον ελληνικό χώρο έως τη Ρόδο. Πολύ φοβόμαστε, ότι η επιχείρηση εγκατάστασης των S - 300 στην Κρήτη, ενώ θα έχει ως συνέπεια νέους εκβιασμούς από "συμμάχους" και "εταίρους", όπως και κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε ενδεχόμενους ρωσοαμερικανικούς ανταγωνισμούς, δε θα φέρει το παραμικρό όφελος είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόθεση του Κυπριακού.

Ενα σημαδιακό λάθος...

Στις εκδοτικές δραστηριότητες το 'χουν ρίξει τελευταία αρκετά υπουργεία και οργανισμοί, προκειμένου να προπαγανδίσουν το... έργο τους. Ανάμεσά τους και το υπουργείο Συγκοινωνιών, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα πολυσέλιδο και πολύχρωμο βιβλίο, με τίτλο "Πρώτα ο πολίτης - Χάρτης υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές" και αναφέρεται σε όλες τις ΔΕΚΟ της αρμοδιότητάς του.

Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, το βιβλίο αυτό αντικρίσαμε στη σελίδα 23 τη φωτογραφία ενός λεωφορείου, στην προμετωπίδα του οποίου έγραφε "3η ΣΕΠ". Ναι, καλά καταλάβατε. Η φωτογραφία ήταν από την εποχή που τα αστικά λεωφορεία είχαν δοθεί από τη ΝΔ στους λεγόμενους νοικοκυραίους.

Ε, θα πείτε, ένα λάθος έγινε. Ισως. Ισως όμως και όχι, αφού το βιβλίο το ετοίμασε ολόκληρη 12μελής επιτροπή. Μπορεί να ήθελαν να αρχίσουν την προετοιμασία μας, αφού και πάλι οι αστικές συγκοινωνίες οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση. Εκσυγχρονιστική τη φορά αυτή...

Δε θα υποκύψουν, για να μη χαθούν

Οταν οι αγρότες φωνάζουν πως η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσκοπεί στο ξεκλήρισμα από τη γη τους, οι κυβερνώντες και οι "κολαούζοι" τους, τους κατηγορούν πως στρέφονται εναντίον της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας και είναι "αναχρονιστικοί". Κι έρχονται τώρα τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ να επιβεβαιώσουν την πορεία ξεκληρίσματος της ελληνικής μικρομεσαίας αγροτιάς. Σύμφωνα μ' αυτά τα στοιχεία το 1998 αφανίστηκαν 23.100 ελληνικά αγροτικά νοικοκυριά!

Πού πήγαν οι ξεκληρισμένοι αγρότες; Αλλοι μετατράπηκαν σε εργάτες γης, δηλαδή σύγχρονοι κολίγοι. Αλλοι περιφέρονται άνεργοι στις ελληνικές μεγαλουπόλεις. Κι άλλοι πήραν των ομματιών τους και ξενιτεύτηκαν οικογενειακώς για τα "σκλαβοπάζαρα" της Γερμανίας, δημιουργώντας ένα νέο κύμα μετανάστευσης από τη χώρα μας, στα τελευταία χρόνια.

Κι ύστερα οι κυβερνώντες, οι πολιτικοί σύμμαχοί τους, τα ΜΜΕ και άλλοι "καλοθελητές" διαμαρτύρονται που οι αγρότες αγωνίζονται με νύχια και με δόντια, κλείνοντας και τους δρόμους, για να μείνουν στα χωριά και να καλλιεργούν τη γη τους. Δηλαδή, τι θα έπρεπε να κάνουν; Να υποταχθούν στην "ευρωπαϊκή μοίρα" του ξεκληρισμού τους, αποδεχόμενοι τη λογική "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω"; Οχι, δε θα υποταχθούν για να μη χαθούν, θα παλέψουν για ν' ανατρέψουν αυτή την ευρωπαϊκή καταστροφική πολιτική. Αυτό δείχνουν οι κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται με την έναρξη του νέου χρόνου και θα συνεχίζονται μέχρι την τελική νίκη.

Κάλαντα

Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά

ξανά ρεζίλι

του ντουνιά,

πάλι δαρμένοι

σκύλοι,

απ' τους Τούρκους

και τον Μπίλι!

Αρχή που βγήκε

ο Χριστός

και ο Κωστής μας

ο... φτυστός,

που έσκυψ'

ως τον πάτο,

για τους πύραυλους,

στο ΝΑΤΟ!

Αγιος Βασίλης

έρχεται

κι ο Κώστας,

που δεν ντρέπεται,

στις ΗΠΑ,

εν, δυο, τρία,

"συ 'σαι, λε,

της Ελλάδας η κυρία"!

Ο οίστρος

Ρεκόρ ρουσφετιών

Υπάρχει ένας τομέας στον οποίο ο απολογισμός της κυβέρνησης ήταν κάτι παραπάνω από "θετικός", είναι πλούσιος. Πρόκειται για τον τομέα των ρουσφετολογικών διορισμών στο δημόσιο, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο μετά την εφαρμογή του "νόμου Πεπονή". Σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία, πάνω από 116.000 μόνιμοι και εποχικοί όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων διορίστηκαν μέσα στο 1998 στο δημόσιο τομέα.

Η ειρωνεία είναι ότι η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί να πείσει ότι έχει καταργηθεί το ρουσφέτι και έχει αποκατασταθεί η αξιοκρατία, τη στιγμή - για να αναφερθεί μόνο ένα παράδειγμα - που από τους παραπάνω διορισμούς μόνο 2.353 έγιναν με τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό (στις 21 και 22 Φλεβάρη). Ολοι οι υπόλοιποι έγιναν με το αδιαφανές σύστημα των μορίων. Το άλλοθι του ΑΣΕΠ δεν μπορεί να πείσει ότι οι δεκάδες χιλιάδες διορισμοί δεν έγιναν παρά μόνο για να ικανοποιηθούν κομματικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος.

Ο χορός των ρουσφετιών θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και μέσα στο 1999, όπως ήδη προκύπτει από τον προγραμματισμό που έχει γίνει για το πρώτο τρίμηνο (τρεις διαγωνισμοί για πάνω από 2.300 μόνιμους υπαλλήλους, κ. ο. κ.). Δεν πρόκειται όμως τα χιλιάδες ρουσφέτια να σώσουν την κυβέρνηση και την πολιτική από τη λαϊκή κατακραυγή στις ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές, όπως δεν την έσωσαν στις δημοτικές και τις νομαρχιακές.

Σίγουρες οι νέες περιπέτειες

Και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, όσο κυριαρχούν πολιτικές και λογικές που εναποθέτουν τα λεγόμενα εθνικά μας προβλήματα στις ...καλές προθέσεις και υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών "συμμάχων" και "εταίρων" μας. Οσο η Ελλάδα δεν απεγκλωβίζεται από τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της "Νέας Τάξης Πραγμάτων". Και όχι μόνο δε θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, αλλά θα γίνεται η χώρα, όλο και περισσότερο, αντικείμενο πολύμορφων πιέσεων και εκβιασμών.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και μόνο στα πλαίσιά της, μπορούν να εκτιμηθούν σωστά οι όποιες εξελίξεις, σχετικά με τους S-300.

Οταν, όμως, ο Κ. Σημίτης δηλώνει ότι "η ένταξη (σ. σ. της Κύπρου στην ΕΕ) θα εξασφαλίσει με τη σειρά της την απρόσκοπτη ειρηνική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρης της Κύπρου", γίνεται ολοφάνερο πως είναι σίγουρες οι νέες περιπέτειες, τόσο για την Κύπρο όσο και για τη χώρα μας.

Προειλημμένη απόφαση

Πέρα και ανεξάρτητα από την ουσία, που ανέδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, σχετικά με τους πυραύλους "S - 300" και η οποία από την πρώτη στιγμή υπογραμμίστηκε από το ΚΚΕ, υπήρξαν και ορισμένες άλλες πλευρές, που έχουν κι αυτές τη σημασία τους.

"Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από εκτεταμένη συζήτηση του θέματος στο Εθνικό Συμβούλιο, κατά την οποία εξετάστηκαν διεξοδικά όλες οι παράμετροι του προβλήματος, αλλά και ελήφθηκαν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, αποφάσισε με υψηλό αίσθημα ευθύνης τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο. Πρόκειται για μια απόφαση την οποία η ελληνική κυβέρνηση πλήρως υποστηρίζει".

Ετσι άρχιζε η προχθεσινή δήλωση του Κ. Σημίτη. Μια δήλωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, λίγα μόλις λεπτά, αφού είχε τελειώσει η τρίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Γεγονός, το οποίο αποδείχνει, ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη από τα πριν, μεταξύ Σημίτη - Κληρίδη και η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αποσκοπούσε και μόνο στο να βρεθούν και άλλες πλάτες, για να σηκώσουν τις ευθύνες του φιάσκου. Οταν αυτό δεν έγινε δυνατό, η μη εγκατάσταση ανακοινώθηκε ως απόφαση του Προέδρου Κληρίδη, στηριζόμενη πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση.

Ολα τ' άλλα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ