ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΟ
Αναστολή των λειτουργιών από τη Δευτέρα

Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, ενώ βγαίνουν και χρεωστικά τα εκκαθαριστικά τους για το 1998

Προειδοποίησαν το ΕΚΑΒ να μη διακομίζει ούτε καν τα επείγοντα περιστατικά στο "Λαϊκό", από 1η Φλεβάρη, οι εκπρόσωποι των γιατρών του Νοσοκομείου. Η Γενική Συνέλευση των γιατρών, στις 27 Γενάρη, αποφάσισε την αναστολή όλων των λειτουργιών του Νοσοκομείου, από την ερχόμενη Δευτέρα και επ' αόριστον, εξαιτίας της άρνησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να εξασφαλίσει κονδύλι για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη 1998. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί γιατροί έχουν βγει "χρεωμένοι", καθώς η διοίκηση και η ηγεσία του υπουργείου δεν αναγνωρίζουν ως πραγματικές όλες τις ώρες που εφημέρευσαν τον προηγούμενο χρόνο. Οι γιατροί αυτοί, που οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι το 40% του συνόλου του Νοσοκομείου, καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά, της τάξης των 1,5 - 2 εκατ. δρχ.!

Μολονότι στις 27 Γενάρη ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας,δεσμεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που υπάρχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά αυτά "παγώνουν" και δεν κοινοποιούνται, εντούτοις την ίδια μέρα έφτασε στο "Λαϊκό" ένταλμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ένταλμα αναφέρει ότι "επιστρέφονται αθεώρητα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία εκδόθηκαν από το "Λαϊκό" και αφορούν πρόσθετες αμοιβές διαφόρων κατηγοριών γιατρών, μηνός Νοεμβρίου 1998, διότι δεν επισυνάπτεται βεβαίωση ότι το ύψος των μέχρι τώρα ενταλματοποιηθεισών δαπανών για εφημερίες γιατρών δεν υπερβαίνει το όριο της ετήσιας πίστωσης των 1.140.000.000 δραχμών".

Σημειώνεται ότι το ποσόν των 95 εκατομ. δραχμών, που είχε εγκριθεί για το "Λαϊκό" ως πρόσθετη επιχορήγηση, για εφημερίες, εξαντλήθηκε στο τέλος του Οκτώβρη. Οι εκπρόσωποι των γιατρών είχαν προειδοποιήσει ότι απαιτούνταν 117 εκατομ. δραχμές για την κάλυψη των αναγκών μέχρι το τέλος του 1998.

Μαζί με τους γιατρούς του ΕΣΥ, στο "Λαϊκό" αντιδρούν οι περισσότεροι διευθυντές κλινικών, τμημάτων και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι χτες το πρωί αποφάσισαν να μην καταθέσουν πρόγραμμα εφημεριών για το Φλεβάρη, "ως έσχατο μέτρο της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί". Αυτό αναφέρεται σε επιστολή, που απέστειλαν χτες στον πρόεδρο του ΔΣ, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Αλκ. Κωστάκης και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μιχ. Βλαχάκης.

Λίγη ώρα αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Χ. Ζαχαρόγιαννη,ο Δ. Αλεξίου,εκπρόσωπος του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), χαρακτήρισε "μπαταξίδικη" την πολιτική της κυβέρνησης. Ευθύνες για την "κακομοιρίστικη θέση", όπου έχουν οδηγηθεί οι γιατροί, επέρριψε και στη διοίκηση του Νοσοκομείου. "Εχουμε κάθε δικαίωμα να κλείσουμε το Νοσοκομείο, διότι δεν έχουμε πληρωθεί δεδουλευμένες ώρες", πρόσθεσε ο Δ. Αλεξίου.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης δήλωσε ότι η "συγνώμη" του υπουργού Υγείας γίνεται αποδεκτή μόνο όταν εγκριθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αναβάθμιση των Νοσοκομείων, για τις εφημερίες των γιατρών, για την καθαριότητα στα Νοσοκομεία, που θα υπάρχει μόνο με μόνιμες καθαρίστριες οι οποίες θα βρίσκονται εκεί σε 24ωρη βάση. "Μετά την τροφή, την καθαριότητα, τα πλυντήρια, τι έχει σειρά για ιδιωτικοποίηση; Οι καθαρίστριες;", ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, και συνέχισε: "Δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο τους δείκτες και όχι την καθημερινότητα. Δε θα αφήσουμε κανέναν να μετατρέψει τα Νοσοκομεία σε πτωχοκομεία".

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, ώρα 11 π.μ., οι γιατροί θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ενώ σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας, την ερχόμενη Τετάρτη δε θα πραγματοποιηθεί η γενική εφημερία, εκτός κι αν υπάρξουν νέα δεδομένα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποχή των γιατρών απ' τις εφημερίες

Αρχίζουν απ' τη Δευτέρα. Συγκέντρωση έξω απ' τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, ώρα 3 μ.μ.

Καθολική θα είναι από την 1η Φλεβάρη 1999 η αποχή των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης από τις εφημερίες, μέχρις ότου υποβληθούν λειτουργικά προγράμματα εφημεριών και αρχίσει η πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Οπως δηλώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)οι γιατροί της πόλης εργάζονται στις εφημερίες χωρίς να πληρώνονται από την 1η Αυγούστου 1998 και μόνο χάρη στην εθελοντική προσφορά τους δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες τα μέλη της διοίκησης της ΕΝΙΘ κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι συνειδητά πριμοδοτεί τη διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου και ότι σαν αποτέλεσμα των επιλογών της γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας.

"Δεν έχει απομείνει σήμερα τίποτα από το ΕΣΥ. Υπάρχει μόνο μια ομάδα γιατρών που έχει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Χωρίς μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών, έλλειψη υποδομής και χρηματοδότησης, άδειες θέσεις σε νοσοκομεία, όσμωση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στήριξη στην ουσία του ιδιωτικού τομέα από τα νοσοκομεία", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρ. Πλωμαρίτης.

"Δε φτάνει ένα συγγνώμη που είπε ο υπουργός Υγείας για την κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία. Επρεπε να απολογηθεί για τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνα. Εάν δεν έχουμε θρηνήσει θύματα είναι γιατί οι εργαζόμενοι δεν το επέτρεψαν. Οι περικοπές από τις εφημερίες, οι κενές θέσεις ιατρικού και άλλου προσωπικού, αυτά συνιστούν παράγοντες επικινδυνότητας για τη λειτουργία των νοσοκομείων κι αυτές είναι επιλογές της κυβέρνησης", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών κάλεσαν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα να πηγαίνουν στα νοσοκομεία μόνο για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά, γιατί όπως είπαν αυτά θα δουλεύουν οριακά. Ακόμη, αναφερόμενοι στην παρέμβαση του εισαγγελέα, δήλωσαν ότι αυτή δε χρειαζόταν. Πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρξει κίνδυνος για κανέναν ασθενή", συμπλήρωσαν.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το πρωί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε να μάθει από τους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους, με την παρουσία και των προέδρων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα στη διάρκεια της κινητοποίησής τους, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ασθενών. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των γιατρών είχαν δηλώσει ότι κανένας πολίτης δεν πρόκειται να κινδυνεύσει, αφού η Ενωση φρόντισε να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας στις διάφορες μονάδες. Την πρόθεσή τους ότι θα απέχουν από τις εφημερίες από την 1.2.1998 διατύπωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με έγγραφη αναφορά τους προς τον Χ. Βουρλιώτη την περασμένη Δευτέρα. Παράλληλα το προεδρείο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων σε βάρος προέδρων των νοσοκομείων "Γ. Γεννηματάς" και "Λοιμωδών", διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών για το τελευταίο εξάμηνο του 1998.

Τέλος, η ΕΝΙΘ με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης στη συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

"ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ"
Επιλεκτική ακύρωση εκλογών

Ακυρώθηκε η εκλογή του εκπροσώπου των εργαζομένων, γιατί δεν υπήρχε δικαστικός αντιπρόσωπος, ενώ για τον ίδιο λόγο κρίθηκε νόμιμη η εκλογή του εκπροσώπου των γιατρών!

Στην ακύρωση των αποτελεσμάτων για την εκλογή του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στην τελευταία συνεδρίασή του (26.1.1998) το ΔΣ του "Αγία Ολγα".

Ο βασικότερος τυπικά λόγος που προβάλλεται - σύμφωνα και με τη γνωμάτευση - είναι η μη παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές για την ανάδειξη του αντιπροσώπου των εργαζομένων. Ο ουσιαστικός όμως λόγος είναι η εκλογή του εκπροσώπου της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης των Εργαζομένων" του "Αγία Ολγα" - που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ - σε βάρος του υποψήφιου της ΠΑΣΚ. Οι εκλογές έγιναν στις αρχές Δεκέμβρη του 1998.

Το ωραίο είναι ότι και η εκλογή του εκπροσώπου των γιατρών έγινε χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, αλλά γι' αυτόν δεν υπήρξε αρνητική γνωμάτευση. Επιπλέον, και στις προηγούμενες εκλογές - που τις κέρδισε η ΠΑΣΚ - αλλά και στον πρώτο γύρο των φετινών εκλογών δεν υπήρχε δικαστικός αντιπρόσωπος και η ίδια νομική σύμβουλος δεν έκανε καμιά αρνητική γνωμάτευση.

Οι εκλογές γίνονταν πάντα με ευθύνη του ΔΣ του νοσοκομείου. Το ωραίο είναι ότι η παράταξη που πάντα ζητούσε να υπάρχει δικαστικός αντιπρόσωπος στις εκλογές ήταν η "Αγωνιστική Συσπείρωση".

Καταγγελίες για διώξεις

Η ακύρωση των εκλογών είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς διώξεων και αυθαιρεσιών μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων" (ΑΣΕ) του "Αγία Ολγα".

Ενδεικτικό, αναφέρει η ΑΣΕ, είναι το περιστατικό με τη νοσηλεύτρια Νάνση Χριστοπούλου,που εργάζεται επί 14 χρόνια σε βαριά τμήματα του Νοσοκομείου μας, κάνοντας όλες τις βάρδιες. "Επειδή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δήλωσε στην προϊσταμένη της κ. Μπουρτζή - η οποία ήταν υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές για το ΔΣ - ότι δεν προτίθεται να την ψηφίσει, άρχισε ένα μπαράζ διωγμών". Και αυτός ο διωγμός εκφράστηκε με αλλαγές στο πρόγραμμα μητέρων με μικρά παιδιά και συζύγους, έδωσαν έγγραφη εντολή στο προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου να της απαγορευτεί η είσοδος στο νοσοκομείο και την έβγαλαν υποχρεωτικά σε κανονική άδεια, ενώ ήταν στο πρόγραμμα να δουλέψει και, τέλος, τη μετακίνησαν πειθαρχικά σε άλλο τμήμα. Και όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει η ΑΣΕ, έγιναν με την ανοχή του ΔΣ του νοσοκομείου και της πλειοψηφίας του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων.

"Μήπως πρέπει να είμαστε εκ των... υμετέρων; Μήπως να είμαστε λουφαδόροι, κοπανατζήδες, δημοσιοσχεσίτες με εταιρίες και με άλλους για να είμαστε αρεστοί από τους διοικούντες το νοσοκομείο;" είναι τα ερωτήματα που θέτει η ΑΣΕ και ζητά την άμεση επαναφορά της εργαζόμενης στο τμήμα της και να θεσμοθετηθεί από το νοσοκομείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, κώδικας για την έκδοση προγραμμάτων εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο μας και κώδικας για το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα γενικά, για να σταματήσει η αυθαιρεσία των διευθυντών και των προϊσταμένων.

Η ΑΣΕ ζητά ακόμα να σταματήσουν οι μηχανορραφίες των γνωστών κυβερνητικών κέντρων για την ακύρωση των εκλογών για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ και προειδοποιεί εκείνους που ταλαιπώρησαν αρκετά τους 20 εργαζόμενους, τους οποίους κρατούν ομήρους με τις προσλήψεις του 1994. "Δεν μπορούν στο όνομα της συγκάλυψης των δικών τους ευθυνών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και ποινικές, να καπηλεύονται το πρόβλημα των 26 συναδέλφων, άλλωστε αυτοί είναι υπεύθυνοι που φτάσανε τα πράγματα εκεί", τονίζει η ΑΣΕ και καλεί τους εργαζόμενους αγωνιστικά, να βάλουν τέρμα στα φαινόμενα τρομοκρατίας μέσα στο χώρο του νοσοκομείου και να μην επιτρέψουν το πραξικόπημα που μαγειρεύουν κάποιοι για τις εκλογές των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, να διεκδικήσουμε αγωνιστικά άμεση πολιτική λύση μέσα από τη Βουλή με νομοθετική λύση την εξασφάλιση της δουλιάς των 26 συναδέλφων και αποκατάσταση όλων των αδικηθέντων στο διαγωνισμό του 1994.

Υπό διάλυση το ΠΙΚΠΑ

Οι εργαζόμενοι κάνουν 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας ώρα 10 πμ

Σε πλήρη διάλυση και με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία οδηγεί τις υπηρεσίες του ΠΙΚΠΑ ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.

Αυτό επισήμαναν χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΠΙΚΠΑ και για το λόγο αυτό έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10 πμ.

"Με τη μεταφορά του προσωπικού των ιατροκοινωνικών κέντρων (ΙΑΚ) και των παιδικών Πολυκλινικών σε κενές οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στα νοσοκομεία, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΠΙΚΠΑ Π. Πετρουλάκης,τα ιατροκοινωνικά κέντρα απειλούνται με κλείσιμο και παράλληλα, αφού οι εργαζόμενοι θα καλύψουν κενές θέσεις των νοσοκομείων που έχουν προκηρυχτεί για τις μέχρι τώρα ανάγκες τους, στην ουσία τα νοσοκομεία θα στερηθούν το προσωπικό που έχουν ανάγκη. Οπου δεν υπάρχουν θέσεις θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς, οι οποίες θα καταργηθούν όταν το προσωπικό θα συνταξιοδοτηθεί". Ετσι παραμένει αβέβαιο το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων που θα μεταταγούν, αφού δεν αποκλείεται να χάσουν κεκτημένα τους, καταργούνται θέσεις της Πρόνοιας και διαλύεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η παροχή των υπηρεσιών Πρόνοιας - τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - δεν μπορεί να είναι αποκεντρωμένη από τον κοινωνικό ιστό και τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προσφέρουν αυτό το έργο, αφού άλλος είναι ο ρόλος τους. Παράλληλα τόνισαν πως το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις συνέπειες του νόμου.

Τα ΙΑΚ του ΠΙΚΠΑ παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της χώρας μας ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης είναι ασφαλισμένος ή όχι. Οι γιατροί μάλιστα λόγω της έλλειψης προσωπικού αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύο ή τρεις υπηρεσίες του, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μόνο το 1997 από τα ιατρεία του ΠΙΚΠΑ στα Τρίκαλα και στο Αγρίνιο εξυπηρετήθηκαν 405.497 παιδιά και μεταξύ άλλων έγιναν 197.048 εμβόλια. Χαρακτηριστικό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο γιατρός Θαν. Σοφρωνάς: "Μπορούν π. χ. οι ανασφάλιστοι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας, αλλά και οι ασθενέστεροι οικονομικά Ελληνες πολίτες να εμβολιάζονται και να παρακολουθούνται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία; Μπορούν οι μετακινούμενες ομάδες πληθυσμών να παρακολουθούνται αποτελεσματικά από ένα νοσοκομείο που άλλο έργο έχει να προσφέρει ή σε λίγο καιρό ασθένειες όπως η φυματίωση που ξανάρχονται στο προσκήνιο θα εξαπλωθούν στην κοινωνία μας;".

Αναφερόμενοι στο πέρασμα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι θα επαναληφθεί ότι έγινε με την ανάληψη της λειτουργίας των κρατικών παιδικών σταθμών από τους δήμους. Ενώ πρώτα τα παιδιά φιλοξενούνταν δωρεάν σήμερα οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν μέχρι και 70.000 δραχμές το μήνα και σαφώς ανάλογη κατάσταση θα διαμορφωθεί και στις παιδικές κατασκηνώσεις, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει να περάσουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Την αναγκαιότητα της θέσπισης ενιαίας προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά, τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας Μαρία Γιαταγάνα."Πρέπει επιτέλους τόνισε να λήξει ο διαχωρισμός παιδικών σταθμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και των νηπιαγωγείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Οργανωτικά οι παιδικοί σταθμοί θα βρουν καλύτερη υποστήριξη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν έχει την υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό να υποστηρίξει τη λειτουργία ενός σύγχρονου παιδικού σταθμού".

Παρ' όλες τις προσπάθειες όμως που έχουν γίνει από τον κλάδο, το υπουργείο Υγείας κωφεύει και γι' αυτό οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Ετσι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας, ενώ την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση.

Την αμέριστη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εξέφρασε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Ιλεάνα Σακκά,η οποία επισήμανε πως ο πρόσφατος νόμος έρχεται σε αντίφαση με τους μέχρι τώρα νόμους για την πρωτοβάθμια υγεία και πως απώτερος στόχος είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.

"Η κατάργηση με το νόμο αυτό του κράτους Πρόνοιας, τόνισε από την πλευρά της η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Ντέπυ Τσακίρογλου,θίγει κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, τις πισωγυρίζει και αποβαίνει σε βάρος των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών".

Επικίνδυνη "καθημερινότητα" στα χειρουργεία

Εγγραφη καταγγελία 70 χειρουργών του Λαϊκού

Ποιος δε θυμάται την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ακριβώς πριν ένα χρόνο (21.1.1998) στο Λαϊκό Νοσοκομείο;

"Σκοπός της αιφνιδιαστικής αυτής επίσκεψής του ήταν να έχει ο ίδιος προσωπική αντίληψη για τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων οι οποίες αντανακλώνται άμεσα σε αυτό που αποκαλούμε "καθημερινότητα" και η οποία συνδέεται άρρηκτα με την εξυπηρέτηση του πολίτη και μάλιστα σε μια δύσκολη φάση της ζωής του", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και απαριθμούσε τις οδηγίες του πρωθυπουργού για τη βελτίωσή της "καθημερινότητας".

Ενα χρόνο μετά στα χειρουργεία του Λαϊκού επικρατούν επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες και για τριτοκοσμικές χώρες της εποχής του μεσοπολέμου. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια εντελώς απαράδεκτη και εντονότατη υποβάθμιση της ποιότητας πολλών από τα άκρως απαραίτητα υλικά των χειρουργείων, κατά τρόπο που τίθεται σε άμεσο και πολλές φορές θανάσιμο κίνδυνο η υγεία των χειρουργημένων ασθενών, των χειρουργών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε καταγγελία που υπογράφουν 70 χειρουργοί του Λαϊκού, εκ των οποίων οι 15 είναι καθηγητές. Η καταγγελία έχει ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 1998 και έγινε προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Αφορμή στάθηκε ο τραυματισμός ενός ειδικευόμενου γιατρού, από μολυσμένη βελόνα, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε φορέα του ιού του ΕΪΤΖ. Ο γιατρός τραυματίστηκε διότι το Νοσοκομείο δε διέθετε τα ειδικά γάντια μιας χρήσεως, που είναι ανθεκτικά σε νύξεις βελονών και σε τομές μαχαιριδίων.Το δυσάρεστο αυτό γεγονός συνέβη στις 21 Νοέμβρη 1998 και μέχρι σήμερα ο άτυχος γιατρός κάνει συχνές αιμοληψίες για έλεγχο και λαμβάνει τριπλό σχήμα αντιρετροϊκής αγωγής (δέκα δισκία και κάψουλες ημερησίως).

Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, τα χειρουργεία του Λαϊκού διαθέτουν:

  • Παμπάλαια και πολλές φορές επικίνδυνα χειρουργικά εργαλεία.
  • Σκούφιες, στολές και μπλούζες ακατάλληλες για χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Χειρουργικά γάντια εντελώς ακατάλληλα, μηδενικής αντοχής και κάκιστης εφαρμογής. Τα γάντια πολλές φορές είναι τρύπια πριν ακόμα φορεθούν, ενώ συνήθως σχίζονται με το παραμικρό κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.
  • Χειρουργικές λάμες, ευτελέστατης αξίας, επικίνδυνες, σε συσκευασία που δε διασφαλίζει, κατά το άνοιγμα, την όποια αποστείρωσή τους.

Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού με τις οδηγίες βελτίωσης

1η φωτό

Σε... συγκέντρωση εξελίχτηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου των γιατρών του Λαϊκού. Στο βήμα ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης

2η φωτό

Οι γιατροί του Λαϊκού συμμετείχαν μαζικά στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ για ασφαλή προγράμματα εφημεριών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ