ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με όλες μας τις δυνάμεις για το μέτωπο παιδείας
  • Σ' αυτό το μάθημα αγώνα στεκόμαστε ολόπλευρα στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών
  • Δήλωση του Θόδωρου Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τους αγώνες των εκπαιδευτικών ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε στο "Ρ" τα εξής:

"Ο αγώνας των εκπαιδευτικών ανέδειξε, με τον πιο τραγικό τρόπο, σε κάθε καλόπιστο, την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη μόρφωση των νέων ανθρώπων, του λαού μας.

Αρνείται στον εκπαιδευτικό τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να ζει από το μισθό του. Αρνείται την ουσιαστική επιμόρφωσή του. Αρνείται έτσι την παιδαγωγική αναβάθμιση της σχολικής διδασκαλίας.

Αρνείται να δεσμευτεί συγκεκριμένα και να καλύψει χρόνιες ελλείψεις σε οργανικές θέσεις και λειτουργικές ανάγκες. Αρνείται στοιχειώδεις όρους μιας εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Αρνείται να εφαρμόσει την παιδαγωγική αρχή της μείωσης της αναλογίας εκπαιδευτικών - μαθητών.

Σε απλά πράγματα και με απλό τρόπο κρίνεται και αποτυπώνεται η υποκρισία της κυβέρνησης για τη μόρφωση της νεολαίας. Σε απλά πράγματα κρίνεται η αδιαφορία της για την τύχη του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος, που καθημερινά βουλιάζει απομακρύνοντας έτσι τους μαθητές από το σχολείο και τη γνώση, υποχρεώνοντας τους γονείς να βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη, για να καλύπτουν αυτά που τους χρωστά και δε δίνει το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ο κυβερνητικός "ρεαλισμός", ο αυταρχισμός, δείχνει πόσο φτηνά αποτιμούν την εκπαίδευση, πόσο υποτιμούν αυτούς που στα χέρια τους εμπιστεύτηκαν την αγωγή των παιδιών μας, όταν τους αντιμετωπίζουν σαν επαίτες, που και μόνο στην επίδειξη ενός πεντοχίλιαρου προσδοκούν να λυγίσουν, να ξεχάσουν ότι ο αγώνας τους για την προσωπική και συλλογική αξιοπρέπειά τους είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια του δημόσιου σχολείου. Ενός δημόσιου σχολείου που βρίσκεται τελευταίο στην κατάταξη, ανάμεσα σε άλλα κράτη, από πλευράς κρατικής χρηματοδότησης.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ηδη, κάποιοι από την ηγεσία τους κουράστηκαν από την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Υποβαθμίζουν τις κυβερνητικές ευθύνες, τις διαθέσεις των εκπαιδευτικών και κυρίως την ένταση της νέας επίθεσης μορφωτικών φραγμών, που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Ομως, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών με τη μαζική, ενεργητική συμμετοχή στον αγώνα τους για την ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας, συνεχίζουν το μάθημά τους στους νέους ανθρώπους: Να ψάχνουν, να παλεύουν για την αλήθεια, για το δίκιο τους, για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή, να μη σκύβουν το κεφάλι στις δυσκολίες της".

Αλληλέγγυο το ΚΚΕ

"Στο μάθημα αυτού του αγώνα, το ΚΚΕ βρίσκεται αλληλέγγυο με τους εκπαιδευτικούς. Με τη φιλοδοξία να ενσωματώνουν, να φέρνουν στην καθημερινή πράξη της σχολικής ζωής αυτά και άλλα περισσότερα. Το ΚΚΕ πάλεψε και θα συνεχίσει να παλεύει για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού σε μια παιδεία ενιαία, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένη, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Θα βρεθεί πιο κοντά, πιο δημιουργικά στους γονείς, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς. Με αυτούς θα χτίζεται το μέτωπο της παιδείας, για τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή των νέων ανθρώπων. Λύση άλλη και ελπίδα δεν υπάρχει, παρά μόνο στην οργάνωση ενός ευρύτερου μαχητικού λαϊκού κινήματος, που θα προβάλει την απαίτηση για ριζικές αλλαγές στην παιδεία.

Στα πλαίσια ενός τέτοιου κινήματος θεωρούμε ότι μπορούν ουσιαστικά να βρουν τη δικαίωσή τους τα πολλαπλά επιμέρους προβλήματα κάθε χώρου και βαθμίδας. Σε αυτή τη βάση συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτυχία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την παιδεία την Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. συνεχίζοντας με σταθερότητα και προοπτική τον αγώνα για μια άλλη παιδεία στην υπηρεσία του λαού".

Δεν έχουμε άλλη επιλογή

Αλλη μια συνάντηση που ήρθε να επιβεβαιώσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και του ΔΣ της ΔΟΕ. Μια συνάντηση, στην οποία ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ μας κάλεσε να... κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη μεριά μας για να σιγήσουν οι απεργιακές φωνές των εκπαιδευτικών. Φυσικά ο Γερ. Αρσένης δεν ξέφυγε από τα πλαίσια της νομιμότητας που του επιβάλλει η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "κινούμαστε στα πλαίσια του προϋπολογισμού και δεσμευόμαστε οι αυξήσεις να είναι στο ύψος του πληθωρισμού και λίγο πιο πάνω". Στο πλαίσιο του πληθωρισμού λοιπόν ο υπουργός Παιδείας έδωσε "γενναιόδωρες αυξήσεις" στους μισθούς μας, που φτάνουν στο ύψος των 5.000 δραχμών μεικτές αποδοχές. Οσον αφορά τα αιτήματα του κλάδου, για μαζικούς διορισμούς, μείωση του ωραρίου και αυτόματη εξωμείωση των πτυχίων μεταξύ αποφοίτων Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Παιδαγωγικών Τμημάτων, ο υπουργός απάντησε γενικά και αόριστα τα εξής: ΘΑ καλύψουμε τα κενά από του χρόνου με κατεύθυνση να αυξηθούν οι διορισμοί, ΘΑ μειωθεί το ωράριο με στόχο να φτάσει τις 21 ώρες τη βδομάδα και που φυσικά θα καταληχθεί με νέο διάλογο και ΘΑ ξεκινήσει "ένα ευρύ πρόγραμμα εξομοίωσης των πτυχίων που θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια".

Τις παραπάνω ...παροχές του υπουργείου Παιδείας η "πράσινη" πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ έσπευσε να τις χαρακτηρίσει θετικές (!), κάτι βέβαια που το είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός και που μάλιστα απαίτησε σαν όρο της συνάντησης να ανακοινωθούν σαν κοινά συμφωνηθέντα και να αποτελούν και εισήγηση για σταμάτημα της απεργίας.

Σ' αυτή την επιχείρηση κατάπνιξης της αγωνιστικής διάθεσης των δασκάλων και νηπιαγωγών και καταρράκωσης της αξιοπρέπειάς μας, το ΥΠΕΠΘ βρήκε πρόθυμο συνεργάτη τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, που στο τέλος της συνάντησης έσπευσε να προαναγγείλει μέσα από τα κανάλια τη λήξη του αγώνα. Ο στόχος τους είναι ένας: Να εξευτελίσουν τον κλάδο, αλλά και να διαλύσουν το μέτωπο του αγώνα των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προχτεσινή συνάντηση αποδείχτηκε περίτρανα ότι ήταν από την αρχή στημένη και καλά σχεδιασμένη.

Τα σχέδια για το σπάσιμο της απεργίας που επιχείρησε να εφαρμόσει η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση στην Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά δεν της βγήκε επειδή δεν της το επέτρεψαν οι συσχετισμοί, φαίνεται ότι βρίσκει έδαφος στην πλειοψηφία της ΔΟΕ (επειδή οι συσχετισμοί το επιτρέπουν). Αυτά τα σχέδια υπουργείου Παιδείας και κυβέρνησης πρέπει η βάση των δασκάλων και νηπιαγωγών να τα σπάσει στην πράξη, συμμετέχοντας μαζικά σε όσες γενικές συνελεύσεις απομένουν να ολοκληρωθούν σήμερα και να προχωρήσουν πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά στη συνέχιση της απεργίας. Κάτι που όπως έδειχναν τα πρώτα στοιχεία των γενικών συνελεύσεων έγινε.

Με δεδομένο ότι τα αιτήματα του κλάδου μας παραμένουν αναπάντητα στο σύνολό τους και ότι ο απεργιακός μας αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτόγνωρη συμμετοχή, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, καταδικάζοντας την αλαζονεία και την αδιαλλαξία που επιδεικνύει η κυβέρνηση και την ενδοτικότητα της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ.

Θανάσης ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ

Μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Στους δρόμους και πάλι σήμερα
  • Συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Κάνιγγος πραγματοποιούν οι καθηγητές
  • Σήμερα οι Ολομέλειες των προέδρων διδασκαλικών συλλόγων και ΕΛΜΕ
  • Υπερψηφίζονται οι προτάσεις για συνέχιση του αγώνα

Στους δρόμους βγαίνουν, για μια ακόμα φορά, οι καθηγητές που σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κάνιγγος και θα πορευτούν προς το Μέγαρο Μαξίμου, για να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Τα ποσοστά της απεργίας, τόσο στους δασκάλους όσο και στους καθηγητές, παρέμειναν και χτες υψηλότατα (περίπου στο 85% και 75% αντίστοιχα) απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην αλαζονεία της κυβέρνησης που χτες με ανακοινώσεις από τα υπουργεία Τύπου και Οικονομικών προσπάθησε να παρουσιάσει τους εκπαιδευτικούς ως καλοπληρωμένους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ, αλλά και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της χτες το βράδυ η Ομοσπονδία, η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ υπερψήφισε την εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για συνέχιση της απεργίας και το επόμενο πενθήμερο (17 έως 21 Φλεβάρη). Ανάλογη ήταν και η εικόνα που μετέφεραν από τους διδασκαλικούς συλλόγους οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, αφού με χτεσινοβραδινά στοιχεία η βάση των δασκάλων και νηπιαγωγών πέταξε "στον κάλαθο των αχρήστων" τα σχέδια κυβέρνησης και πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ για σταμάτημα της απεργίας. Οι γενικές συνελεύσεις στους διδασκαλικούς συλλόγους ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι, και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Ολομέλεια των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων. Ολομέλεια πραγματοποιούν σήμερα επίσης στην Αθήνα και οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ όλης της χώρας.

Στη Χαλκίδα

Παρά το ατομικό κόστος που έχει για τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η παράταση της απεργίας, εν τούτοις η συλλογική προσπάθεια που κάνουν για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των ίδιων, πρυτάνευσε, κατά τη λήψη της χτεσινής σχεδόν ομόφωνης απόφασης, συνέχισης για 5η εβδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων, στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Εύβοιας.

Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής, η αποφασιστικότητα, η θέληση, το δίκιο των αιτημάτων, η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι που κάνουν τους καθηγητές να πιστεύουν στη νίκη τη δική τους και της εκπαίδευσης.

Σήμερα, οι καθηγητές της Εύβοιας συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και την Πέμπτη το πρωί διοργανώνουν συναυλία στη Χαλκίδα.

  • Σε 24ωρη απεργία προσανατολίζονται και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.
"Του λαού υπόθεση είναι η παιδεία"

Αύριο στις 5.30 μμ στην Κάνιγγος το παλλαϊκό συλλαλητήριο. Την ανάγκη μαζικής συμμετοχής τονίζουν στο "Ρ" εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΕΦΕΕ

Το σύνθημα "του λαού υπόθεση είναι η παιδεία" κάνουν για μια ακόμα φορά πράξη εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι, που αύριο συνδιοργανώνουν συλλαλητήριο για την παιδεία. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και καλούνται εκπαιδευτικοί φορείς και φορείς εργαζομένων να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και να διεκδικήσουν αναβάθμιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Το παλλαϊκό συλλαλητήριο συνδιοργανώνεται από τις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ, Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, ενώ καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτό όλοι όσοι θεωρούν την παιδεία υπόθεσή τους. Ηδη μια σειρά δήμαρχοι καλούν τους δημότες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, να κάνουν και δική τους υπόθεση το δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι παραπάνω φορείς τονίζεται: "Εκτιμώντας ότι σήμερα, που οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα διαρκείας, είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ο ενωτικός και συντονισμένος αγώνας τους για να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματά τους, πρέπει να στηριχτεί ολόπλευρα ο αγώνας τους, ώστε να μην παραδοθεί η μόρφωση στους σκληρούς νόμους της αγοράς, να μην περιθωριοποιηθεί περισσότερο ο εκπαιδευτικός και το έργο του".

Οι φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση απαιτούν μόρφωση και δουλιά για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, 15% για την παιδεία, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, να ανοίξουν τα σχολεία με δικαιωμένους τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση, ενώ παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στα νέα κυβερνητικά μέτρα και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Υπόθεση όλων

Ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, που συνδιοργανώνει το αυριανό συλλαλητήριο, δήλωσε στο "Ρ": "Ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο για - δίκαια - οικονομικά αιτήματα του κλάδου, αλλά και για να κερδηθούν λύσεις στα σημαντικά θεσμικά προβλήματα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Η εργατική τάξη χρειάζεται να συμπαρασταθεί αποφασιστικά στον αγώνα των εκπαιδευτικών, επειδή η επιτυχία του εκτός από όλα τα άλλα θα σημάνει και καλύτερες συνθήκες για την εκπαίδευση στα παιδιά των εργαζομένων".

Ο Π. Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου, μας είπε: "Η συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο πέρα από όλα τα άλλα είναι και υποχρέωση. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχτούμε την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία ενώ μιλάει για διάλογο έχει ήδη προκαθορίσει τη στάση της μέσα από ένα αστυνομικό κράτος, που καθημερινά εδραιώνεται και το οποίο βρίσκει και πρέπει να βρίσκει αντίσταση από όλους τους φορείς, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εργαζόμενους, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Ο Γ. Καλύβας,εκπρόσωπος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στο ΚΣ της ΕΦΕΕ, τόνισε στο "Ρ": "Το ΚΣ της ΕΦΕΕ θα συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι φοιτητές να συμμετέχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο και πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να κινούμαστε στη δημιουργία και συγκρότηση ενός μετώπου παιδείας. Αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ολομέτωπη και συντηρητική επίθεση, που γίνεται στο χώρο της παιδείας. Οι φοιτητές στον πλευρό των καθηγητών, των δασκάλων, μαθητών και εργαζομένων θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τους αγώνες τους, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
"Δεν ξεπουλάμε τους αγώνες μας"

Κάλεσμα σε δασκάλους και νηπιαγωγούς να συνεχίσουν τον αγώνα και να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που μαζικά, αποφασιστικά και δυναμικά δίνουν το αγωνιστικό "παρών" στην απεργία διαρκείας και τα συλλαλητήρια και τους καλεί να καταδικάσουν τη συναίνεση και την υποταγή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ.Η ΔΕΕ καταδικάζει παράλληλα τον "άκρατο αυταρχισμό και γκανγκστερισμό της κυβέρνησης που με τα ΜΑΤ έπραξε την πρωτοφανή δολιοφθορά σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών".

"Εναλλάσσοντας την τακτική του κνούτου και του καρότου, την Κυριακή 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, μέσα από τη νέα συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το ΔΣ της ΔΟΕ, επιχείρησε τη δολιοφθορά και την υπονόμευση του αγώνα πετώντας μας ως δόλωμα το γνωστό ξεροκόκαλο των 3.500 δρχ. το μήνα", τονίζεται. "Σ' αυτή την επιχείρηση κατάπνιξης της αγωνιστικής διάθεσης και παραπέρα καταρράκωσης της αξιοπρέπειάς μας, η κυβέρνηση βρήκε πρόθυμους συνενόχους τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, που έσπευσαν να αναγγείλουν μέσα από τα κανάλια τη λήξη του αγώνα. Ετσι θέλουν και τον κλάδο να εξευτελίσουν και το μέτωπο του αγώνα των εκπαιδευτικών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την απεργία και των καθηγητών, να διαλύσουν", επισημαίνεται. "Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις επιβάλλεται να δώσουμε την πιο αποφασιστική απάντησή μας με την παρουσία όλων μας στα συλλαλητήρια και τις γενικές συνελεύσεις και έτσι έμπρακτα να πάρουμε στα δικά μας χέρια την υπόθεση της συνέχειας της απεργίας διαρκείας μέχρι τη δικαίωση".

"Δεν είμαστε επαίτες να ζητιανεύουμε τα ψίχουλα της ντροπής και της υποταγής", τονίζει η ΔΕΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς να πουν "όχι" στην υποταγή και τη συναίνεση. Δεν ξεπουλάμε τον αγώνα μας, τονίζεται.

"Αντέχουμε"!

Μιλούν στο "Ρ" απεργοί καθηγητές και δάσκαλοι

"Αντέχουμε"! Αυτή η λέξη είναι πλέον το κεντρικό απεργιακό σύνθημα των καθηγητών, που συμπληρώνουν ένα μήνα απεργίας και των δασκάλων που και αυτοί κλείνουν δυο εβδομάδες στους δρόμους. Η λέξη "αντέχουμε", εκφράζεται από τα συνθήματα και τα τραγούδια των εκπαιδευτικών, μα πάνω απ' όλα από τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες των κλάδων τους.

"Αντέχουμε. Τα πόδια μας δεν ξεφουσκώνουν, όπως ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ",δήλωσε στον "Ρ" ο καθηγητής Γ. Γκέκας,μέλος της ΕΛΜΕ Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Μοσχάτου, συμπληρώνοντας: "Οσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ φαίνεται η ανάγκη να είμαστε ενωμένοι καθηγητές και δάσκαλοι στον αγώνα μας. Ηδη και οι συνάδελφοί μας που δεν απεργούν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, έχουν καταλάβει ότι πρέπει να είναι μαζί μας. Μετά από αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στα σχολεία με σκυμμένο το κεφάλι.Θα αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούμε".

Η καθηγήτρια Σ. Γράψα,μέλος της Ε ΕΛΜΕ Αθήνας, δήλωσε: "Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ενωμένοι μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικά στις εξευτελιστικές προτάσεις του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, και ελπίζουμε το ίδιο να είναι και οι ηγεσίες μας".

Ο Π. Βαλιανάτος,αναπληρωτής δάσκαλος, είπε: "Η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς όπως αρμόζει στο έργο που διατελούν. Η στάση αυτή απέναντι στους εκπαιδευτικούς, είναι αλληλένδετη με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην παιδεία και από τις δαπάνες που προβλέπει γι' αυτήν ο κρατικός προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα σήμερα οι γονείς να δίνουν 400 δισ. για τη μόρφωση των παιδιών τους. Οι χαμηλές αποδοχές ιδιαίτερα ενός πρωτοδιόριστου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υψηλές απαιτήσεις του λειτουργήματός του, αναγκάζοντάς τον να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας".

Ο Κ. Μπίκας,αναπληρωτής δάσκαλος επίσης και μέλος του ΔΣ του διδασκαλικού συλλόγου Θήβας, είπε ότι οι αποδοχές ενός δασκάλου σήμερα, και ακόμα περισσότερο ενός αναπληρωτή δασκάλου "είναι εξευτελιστικές". "Ακόμα περισσότερο, συνέχισε ο Κ. Μπίκας, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας αναπληρωτής δάσκαλος εργάζεται εννιά μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους αμείβεται από το Ταμείο Ανεργίας, η κατάσταση που επικρατεί είναι αβάσταχτη. Πώς θα μπορέσει ένας αναπληρωτής με 150.000 το μήνα να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του και επίσης να κρατά το μορφωτικό επίπεδο υψηλό και σύγχρονο,αφού και αυτή η υποχρέωση του κράτους έχει περιέλθει ουσιαστικά στον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Σκεφτείτε ακόμα, συνέχισε, ότι ένας αναπληρωτής μπορεί να αλλάζει ακόμα και κάθε χρόνο σχολείο ή και να φτάσει ο Οκτώβρης για να διοριστεί".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει αδιάλλακτα

Νέο τελεσίγραφο προς τους απεργούς καθηγητές απηύθυνε χτες με γραπτή της ανακοίνωση η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας με το γνωστό αυταρχικό ύφος της ότι "οι αυξήσεις των αποδοχών του νέου μισθολογίου εξαντλούν όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού και δηλώνει κατηγορηματικά ότι το θέμα της περαιτέρω αύξησης των αποδοχών έχει κλείσει".

Στην ανακοίνωση η κυβέρνηση ρίχνει και πάλι στους απεργούς καθηγητές το δόλωμα του διαλόγου, τονίζοντας ότι "το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, είναι πάντα ανοιχτό σε διάλογο για θέματα που αφορούν στη στήριξη μέτρων για την αναβάθμιση της Παιδείας".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης η ανησυχία της κυβέρνησης "για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διατάραξη της ομαλής πορείας του σχολικού έτους, λόγω της παράτασης της απεργίας των καθηγητών", νομίζοντας προφανώς ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ξεχάσει τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάθηκαν και φέτος καθώς κάθε χρόνο περισσεύουν τα λόγια για δήθεν μαζικούς διορισμούς χωρίς όμως να... περισσεύουν και τα χρήματα.

Για μια ακόμα φορά οι απεργοί καθηγητές θα διαδηλώσουν στους δρόμους τ

Για μια ακόμα φορά οι απεργοί καθηγητές θα διαδηλώσουν στους δρόμους της Αθήνας

"Καλοπληρωμένους" θεωρεί η κυβέρνηση τους εκπαιδευτικούς

Δεν μπορεί άλλο η κυβέρνηση να αγνοεί τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που αγωνίζονται για τη δημόσια δωρεάν παιδεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ