ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας όλων μας

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση

Από το μεσημέρι, ακόμα, η πλατεία Κάνιγγος άρχισε να γεμίζει μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, φοιτητές, σπουδαστές. Η συγκέντρωση άρχισε λίγο μετά τις 5.00, με ανάγνωση των δεκάδων ψηφισμάτων που χαιρέτιζαν τη συγκέντρωση. Τη χτεσινή εκδήλωση χαιρέτισαν η ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της οποίας ήταν παρούσα, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΣ της ΚΝΕ, ο ΣΥΝ, η ΑΚΟΑ, το ΔΗΚΚΙ, τα ΚΣ της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, το Συντονιστικό Νυχτερινών Μαθητών Αθήνας, η πανελλήνια ένωση αδιορίστων εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων και δεκάδες άλλοι φορείς εργαζομένων. Ο γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Γρ. Καλομοίρης, στην ομιλία του επανέλαβε ότι οι εκπαιδευτικοί αντέχουν και επισήμανε τη σημασία της στήριξης αυτού του αγώνα από τους μαζικούς φορείς. "Οι 50.000 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτούν εδώ και τώρα λύσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δοκιμάσει την αντοχή μας, αλλά η δική της αντοχή θα δοκιμαστεί. Δε βρισκόμαστε στους δρόμους, για να εισπράξουμε την κατανόηση της κυβέρνησης. Εμείς επιμένουμε, αντέχουμε και απαιτούμε απαντήσεις", τόνισε.

"Με τη βοήθειά σας ο αγώνα των δασκάλων θα δικαιωθεί", τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΟΕ Τ. Τσίκας, καλώντας την κυβέρνηση να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν, επίσης, εκπρόσωποι των μαθητών και των γονιών. "Οι δάσκαλοί μας, με τους αγώνες τους, μας δίνουν το καλύτερο μάθημα: Το μάθημα του αγώνα. Μαζί με τους καθηγητές και τους γονιούς μας, είμαστε και εμείς οι μαθητές θύματα της ίδιας αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που καταδικάζει το παρόν και το μέλλον μας", τόνισε ο εκπρόσωπος των μαθητών Αλέκος Χαλβατζής.

Τη συμπαράσταση των γονιών των μαθητών στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς εξέφρασε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά Κ. Κυριακοπούλου,υπογραμμίζοντας: "Συμπαραστεκόμαστε με τους εκπαιδευτικούς που παλεύουν και για να περιφρουρήσουν και για να διευρύνουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Τα αιτήματά μας είναι κοινά και κοινός θα πρέπει να είναι ο αγώνας μας".

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,ανάμεσα σε άλλα, τόνισε στον χαιρετισμό του: "Το σημερινό συλλαλητήριο, ο μεγαλειώδης αγώνας των εκπαιδευτικών ανέδειξε το κρίσιμο ζήτημα της εισοδηματικής πολιτικής, όπως αναπαράγεται μέσα από το μισθολόγιο λιτότητας της κυβέρνησης"."Ο αγώνας των εκπαιδευτικών, συνέχισε, ο αγώνας των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο, της ΑΔΕΔΥ ήρθε να αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν, δεν αποδέχονται αυτή την πολιτική.Σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία που τα κοινωνικά αγαθά, που τα κατάκτησε με αγώνες το συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, δέχονται μια ολομέτωπη επίθεση από τις δυνάμεις του φιλελευθερισμού, που θέλουν να τα ξεπουλήσουν όλα στους ιδιώτες, στην κερδοσκοπία και στο κεφάλαιο, είναι απαραίτητο να δώσουμε όλοι μαζί αυτούς τους αγώνες".

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μανόλης" σημείωσε ότι αυτός ο αγώνας "είναι κάτι πρωτοφανές για τα σημερινά δεδομένα. Είναι ηρωικός, γιατί κατάφερε να έχει μαζί του όλη την κοινή γνώμη, ολόκληρη την κοινωνία". "Συνεχίστε, είπε, τον αγώνα σας έχοντας υπόψη σας ότι είναι αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας".

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Οι λαϊκοί αγώνες θα νικήσουν!

Πανδαιμόνιο επικράτησε στην πλατεία Κάνιγγος όταν ανακοινώθηκε από το μικρόφωνο ότι θα απευθύνει χαιρετισμό ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών και βουλευτής του ΚΚΕ. Με χειροκροτήματα, δάκρυα στα μάτια και συνθήματα όπως "εργατιά, αγροτιά - μια φωνή και μια γροθιά" και "αγρότες, εργάτες, καθηγητές - με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", υποδέχτηκαν τον Β. Μπούτα οι χιλιάδες διαδηλωτές, συγκίνηση και συνθήματα που τον "συνόδευσαν" ως το τέλος του χαιρετισμού του.

Ο Β. Μπούτας, αφού χαιρέτισε τον αγώνα των εκπαιδευτικών εκ μέρους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, συνέχισε τονίζοντας: "Οι αγρότες είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Ξέρουν ότι δεν πρέπει να αγωνίζονται μόνο για το εισόδημά τους, αγωνίζονται και για να μορφώνονται τα παιδιά τους, για μια παιδεία δωρεάν, με δημόσιο χαρακτήρα. Εχουμε επίγνωση ότι ο αγώνας ο δικός σας είναι αγώνας που χτυπάει εκεί που χτύπαγε και ο δικός μας αγώνας. Χτυπάει την αντιλαϊκή πολιτική, που εκπορεύεται από το Μάαστριχτ από το πρόγραμμα "σύγκλισης"".

"Ο αγώνας σας χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, όπως χτυπήθηκε και ο δικός μας", σημείωσε, πυροδοτώντας νέα συνθήματα όπως "η τρομοκρατία δε θα περάσει". "Η κυβέρνηση - συνέχισε - έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο και σε σας και σε μας, γι' αυτό έχουμε συνείδηση ότι για να υπάρξει νίκη πρέπει να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο αγροτών - εργατών - εκπαιδευτικών - νεολαίας και γυναικών. Τώρα μπαίνουν οι πρώτες σταγόνες για να γίνει αυτό το ποτάμι, αλλά όμως το ποτάμι δε θα αργήσει να δημιουργηθεί για να μάσει μπροστά και να ρίξει στη θάλασσα όλους αυτούς, που χρησιμοποιούν φασιστικές μεθόδους για να χτυπήσουν τον αγώνα μας. Η κυβέρνηση χτύπησε τον αγώνα μας ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα από τα τρακτέρ, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κοινός αγώνας, η αλληλεγγύη μεταξύ μας θα σκάσει, θα κλατάρει το λάστιχο της κυβερνητικής πολιτικής που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Με τους συγκεντρωμένους να τον διακόπτουν συνεχώς με συνθήματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, συνέχισε να μιλάει καταχειροκροτούμενος, επισημαίνοντας: "Συνεχίστε λοιπόν τον αγώνα σας. Οι αγρότες της χώρας μας, και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας, είναι στο πλευρό σας γιατί θεωρούμε ότι ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας όπως ο δικός μας είναι και δικός σας. Ζήτω ο αγώνας των εκπαιδευτικών, μην κάνετε πίσω. Μη λυγίσετε, ας δείχνει η κυβέρνηση αυτό το αντιλαϊκό, αποκρουστικό πρόσωπο, που αποδεικνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να κόψει από τα ελάχιστα από την πλουτοκρατία. Στο τέλος οι λαϊκοί αγώνες θα νικήσουν".

ΠΑΤΡΑ
"Στα μπλόκα του λαού... "

Μαχητική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για την παιδεία ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο στην Πάτρα. Καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, μα και φοιτητές και μαθητές και πολλοί γονείς έγιναν μια φωνή και μια γροθιά, διαδηλώνοντας από κοινού για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει την παιδεία οι κυβερνήσεις. "Στα μπλόκα, στα μπλόκα, όλου του λαού, θα σπάσει ο τσαμπουκάς του εκσυγχρονισμού" ήταν το κοινό σύνθημα που τους ένωσε όλους, πέρα από τα ιδιαίτερα συνθήματα - διεκδικήσεις του κάθε φορέα. Χτες το απόγευμα ήταν πάρα πολλοί αυτοί που συγκεντρώθηκαν στο Πολυκλαδικό Λύκειο, τόπο αφετηρίας του συλλαλητηρίου. Εκπαιδευτικοί, που αντάμωναν ξανά με τους μαθητές τους, διδάσκοντας στην πράξη το μάθημα του αγώνα και της πάλης. Γονείς, που μαζί με τα παιδιά τους διαμαρτύρονταν για τα χάλια της σημερινής εκπαίδευσης. Φοιτητές, για να διαδηλώσουν ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες φοίτησης και το ξεπούλημα της εκπαίδευσης στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που μαζικά συμμετείχαν, απαιτώντας διορισμούς και αναβάθμιση της Παιδείας. Συμμετείχαν ακόμα εργαζόμενοι της πόλης, με επικεφαλής τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Εργαζομένων της Πάτρας, για να εκφράσουν τη στήριξη της εργατικής τάξης στους αγώνες των εκπαιδευτικών και να απαιτήσουν παιδεία προς όφελος του λαού.

Γιατί "ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για τα άλλα δικαιώματα, που σήμερα θυσιάζονται στο βωμό του ανταγωνισμού των πολυεθνικών συμφερόντων", όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ,τονίζοντας πως "η υπόθεση μιας παιδείας που θα υπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας χρειάζεται να βρει την έκφρασή της στην οικοδόμηση ενός πλατιού μετώπου παιδείας, που όχι μόνο θα αμφισβητεί, αλλά θα διεκδικεί βαθιές και ριζικές αλλαγές".

Αψηφώντας τη βροχή, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περνώντας από τη Νομαρχία και κατέληξαν στην πλατεία Γεωργίου, όπου έστησαν ένα πραγματικά λαϊκό γλέντι με χορούς και τραγούδια. Συγκινητικές ήταν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης των κατοίκων και των καταστηματαρχών της Πάτρας, ενώ όταν η πορεία πέρασε έξω από τη Στρατολογία, οι παρευρισκόμενοι σταμάτησαν φωνάζοντας "όχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, σχολειά και κατοικίες εργατικές".

ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
"Εργάτες, αγρότες, καθηγητές... "

Συγκλονιστικές στιγμές έζησε χτες το βράδυ η Αθήνα. Μαζικότητα, παλμός, αποφασιστικότητα των διαδηλωτών στο μαχητικό συλλαλητήριο

Η παιδεία, δημόσια και δωρεάν, όπως ακριβώς την απαίτησε και την απόκτησε το εργατικό κίνημα, ήταν το αίτημα που διατυπώθηκε χτες το βράδυ από χιλιάδες φωνές στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα από τα πιο μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων. Δεκάδες χιλιάδες φωνές που απαίτησαν παράλληλα να δικαιωθεί το αίτημα για αύξηση των δαπανών και απαντούσαν συγχρόνως στο κυβερνητικό "δεν υπάρχουν χρήματα" με το σύνθημα "15% για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" που υποδείκνυε πού θα βρεθούν τα λεφτά.

Ολοι ήταν εκεί και μίλησαν με τα συνθήματά τους. Τα προβλήματα της άρρωστης παιδείας και η αγανάκτηση απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική βγήκαν στη φόρα από τους ίδιους τους φορείς της, οι οποίοι δεν έμειναν στη συμπαράσταση στους καθηγητές αλλά ανέδειξαν και άλλα, δικά τους αιτήματα και έγιναν συνθήματα: "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία",φώναξαν οι μαθητές. "Εργάτες, αγρότες, καθηγητές ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές" φώναξαν οι εργαζόμενοι γονείς, που χρυσοπληρώνουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, "οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία",φώναξαν οι εκπαιδευτικοί.

Οι συγκεντρωμένοι πήραν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία και τις έκαναν κεντρικό τους σύνθημα: Ναι, να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση δικαιωμένους! Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα. Οι μαθητές χλεύασαν τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης για τις χαμένες διδακτικές ώρες και το ψεύτικο ενδιαφέρον της για αυτούς, κρατώντας οι ίδιοι τα απεργιακά πανό των καθηγητών τους. Οι "αγανακτισμένοι γονείς" ήταν και αυτοί εκεί μαζικά, δηλώνοντας ότι ο κατήφορος στον οποίο σπρώχνουν την παιδεία πρέπει να σταματήσει και καλώντας το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του, δίνοντας λύση στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της παιδείας.

Με αναμμένα κεριά απέναντι στο σκοτάδι που οδηγείται η παιδεία, καθηγητές, μαθητές, γονείς, πορεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ ανάμεσα στο πλήθος κάποιος κρατούσε μια σταυρωμένη γλαύκα, το σύμβολο της παιδείας που προκαλούσε σχόλια από τους περαστικούς. "Δεν είναι επιτάφιος, δεν είναι λιτανεία, είναι οι καθηγητές που κάνουν απεργία",απαντούσε το μπλοκ των μαθητών, με χιούμορ.

Το κεντρικό πανό της πορείας που έγραφε "να ανοίξουν τώρα τα σχολεία με δικαιωμένους τους εκπαιδευτικούς και την παιδεία" το συνυπέγραφαν οι συνδιοργανωτές της κινητοποίησης ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ, γονείς, μαθητές, αδιόριστοι. Η χτεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία έδωσε σαφές το μήνυμα: Η συνεχιζόμενη, για πέμπτη εβδομάδα πια, απεργία των εκπαιδευτικών ήταν η αφορμή για να συσπειρωθούν όλοι οι φορείς σε ένα μέτωπο για την παιδεία. Το υποδήλωνε άλλωστε και ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν χτες: "Η πέμπτη εβδομάδα είναι η αρχή, έρχονται αγώνες πανεκπαιδευτικοί".

"Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό"

Μια πορεία που δεν έλεγε να τελειώσει...

Ηταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν οι χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά, σήκωσαν τα πανό του αγώνα και ξεχύθηκαν, σαν οργισμένος χείμαρρος που ήθελε να πνίξει τον ευρω - εκσυγχρονισμό που προσπαθεί να τους στερήσει και το αγαθό της μόρφωσης, στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Ηταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα όταν η Αθήνα ζούσε ένα από τα πιο, μαχητικά, τα πιο μαζικά, τα πιο δυναμικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων. Οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων, εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές σχημάτισαν ένα ενιαίο μπλοκ, ένωσαν τις φωνές τους και ύψωσαν τις γροθιές τους για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν οι συνδικαλιστές των μαζικών φορέων που διοργάνωναν το χτεσινό συλλαλητήριο, και στην αμέσως επόμενη αλυσίδα ακολουθούσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, η Αλ. Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο ΓΓ της ΑΚΟΑ Ν. Μπανιάς και ο Μ. Γλέζος.

"Το μάθημα που δίνουμε ετούτη τη στιγμή, είναι αξιοπρέπεια και όχι υποταγή", φώναζαν οι εκπαιδευτικοί και στο πλάι οι μαθητές τούς απαντούσαν: "Μαθητές - καθηγητές, ενωμένοι -νικητές".

Τη χτεσινή πορεία, δεν μπορούσε να την καταγράψει κανένας φωτογραφικός φακός, κανένα τηλεοπτικό συνεργείο. Ηταν μια πυκνότατη πορεία, που όταν η κεφαλή της έβγαινε από τη Σταδίου και κατευθυνόταν προς τη Βουλή, η ουρά μόλις είχε βγει από την οδό Χαλκοκονδύλη.

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν, στη χτεσινή πορεία, ήταν ακόμα πιο ευρηματικά και πολύ περισσότερο πολιτικά, από όσα έχουν ακουστεί στα μέχρι τώρα συλλαλητήρια δασκάλων και καθηγητών. "Με τρία πεντοχίλιαρα δε σπάει η απεργία", φώναζε το ένα μπλοκ, "Δώστε λεφτά για την παιδεία", απαντούσε το αμέσως επόμενο και το πιο πίσω συνέχιζε φωνάζοντας ότι "τα λεφτά υπάρχουν στην ολιγαρχία"."Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας","Οχι στην παιδεία που μας αλλοιώνει, τους μαθητές περιφρονεί και τον λαό τυφλώνει","Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά", ήταν από τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο, αλλά ένα ήταν το σύνθημα εκείνο που πραγματικά πάθιαζε τους διαδηλωτές και το φώναζαν με όλη τους τη δύναμη: "Μέτωπο Παιδείας με όλο τον λαό, ενάντια στη λιτότητα και τον αυταρχισμό".

Φτάνοντας η πορεία στη Βουλή, αντιπροσωπεία των μαζικών φορέων που διοργάνωναν το χτεσινό συλλαλητήριο και οι αντιπροσωπείες των κομμάτων που συμμετείχαν, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τον οποίο κάλεσαν να πιέσει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Ο Απ. Κακλαμάνης δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή να βάλει το θέμα των εκπαιδευτικών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Και τη Δευτέρα ξανά στο δρόμο...

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, δημιουργώντας παράλληλα το πανεκπαιδευτικό μέτωπο για την παιδεία, δηλώνουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης, που χτες για άλλη μια φορά ανταμώθηκαν στους δρόμους του αγώνα και πορεύτηκαν μαζί με τους εργαζόμενους, τους υπάλληλους, τους φοιτητές και τους μαθητές, διεκδικώντας την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, την προάσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση.

Στη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο μπροστά στην Καμάρα συμμετείχαν εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων, φοιτητές και μαθητές, που όλο αυτό το διάστημα στέκονται σταθερά συμπαραστάτες και συναγωνιστές στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η σύντομη ανακοίνωση των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων, που διαβάστηκε από το διευθυντή του σχολείου: "Συμπαραστεκόμαστε και δηλώνουμε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τον αγώνα των δασκάλων μας".

Το χτεσινό συλλαλητήριο ανέδειξε την αντίθεση των εκπαιδευτικών και του λαού της Θεσσαλονίκης στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση, δημιουργούν μεγαλύτερους φραγμούς στη μόρφωση και υποβαθμίζουν παραπέρα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται",φώναζαν οι διαδηλωτές την ώρα που ο Θ. Κρουστάλης,μέλος του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ και κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης κατήγγειλε την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν στην εφαρμογή αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ λίγο αργότερα όταν καταδίκαζε την αδιαλλαξία της απέναντι στα αιτήματα των δύο κλάδων για αύξηση των μισθών και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, οι διαδηλωτές βροντοφώναζαν "οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία", "15% τώρα στην παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία".

Αμέσως μετά η διαδήλωση των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων, των φοιτητών και των μαθητών, ξεχύθηκε στους δρόμους. Η πορεία ξεκίνησε. Μπροστά οι καθηγητές και οι δάσκαλοι. Η διαδρομή αυτή τη φορά ήταν πιο μεγάλη: Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα ακολουθούσαν ασταμάτητα, ενώ κυριαρχούσε το σύνθημα που έδειχνε και την απόφαση για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη δικαίωση. "Θα συνεχίσουμε; Ναι! Θα νικήσουμε; Ναι! Αγώνας - Αγώνας - Αγώνας διαρκείας θα 'ναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας".Φτάνοντας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα μπροστά στο Λευκό Πύργο. Εκεί όπου θα ανταμώσουν οι εκπαιδευτικοί απ' όλη τη Μακεδονία μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
"... γι' αυτό δε σταματάμε την απεργία"

Την απαράδεκτη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης καταδίκασαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες, χτες οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Ηρακλείου, που ξεχύθηκαν στους δρόμους με πανό και με συνθήματα, σε μια μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας.

Μπροστά οι μαθητές, πίσω οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με υψωμένες τις γροθιές τους, σχημάτισαν τεράστια πορεία που ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στον χώρο έξω από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου.

"Οσο αυτή η πολιτική είναι για "βούρλα", εμείς θα συνεχίσουμε να βαράμε τα ταμπούρλα",φώναζαν οι μαθητές, που έδειξαν και πάλι ότι τα ψεύτικα λόγια του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης Σημίτη, ούτε τους συγκινούν ούτε τους πείθουν. "Αυτή η κοινωνία προωθεί τη ρουφιανιά, το γλείψιμο και την υποταγή",φώναζαν και οι φωνές τους "ξυπνούσαν" συνειδήσεις εφησυχασμένων πολιτών, ενώ λίγο πιο πίσω οι απεργοί εκπαιδευτικοί συμπλήρωναν το σύνθημα: "Είμαστε γαϊδούρια στην υπομονή γι' αυτό δε σταματάμε την απεργία αυτή".

Οι ίδιοι πρότειναν στην κυβέρνηση "να κάνει ο Ψυχάρης λιτανεία για να σταματήσει ετούτη η απεργία".Η εντυπωσιακή πορεία του Ηρακλείου, μετά τη Λ. Δημοκρατίας διέσχισε τις οδούς Αβέρωφ και Αγίου Μηνά, πέρασε τη Λ. Καλοκαιρινού και μέσω της 25ης Αυγούστου κατέληξε στον χώρο έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Κρήτης. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Καμπέλη, του επέδωσαν ψήφισμα των φορέων, το οποίο όπως υποσχέθηκε "θα προωθήσει στην κυβέρνηση".

Δεν έχει πάτο ο κατήφορος

Θλιβερά μόνη η κυβέρνηση, επέμενε και χτες διά του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στον αντιλαϊκό της κατήφορο. Σε σημείο που να αναγκάσει κι αυτόν ακόμα τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, να βγει από το Μέγαρο Μαξίμου σχεδόν εξαγριωμένος και να δηλώσει για το αποτέλεσμα της συνάντησης, πως απλά "ήταν μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει". Αυτό που άναψε τα αίματα ήταν ο ξεδιάντροπος εκβιασμός της κυβέρνησης ότι παίρνει πίσω κι όσα ψίχουλα έχει μέχρι τώρα υποσχεθεί, αφού δε σταματάει η απεργία!

Τα ΜΑΤ του "εκσυγχρονισμού"

Οπου λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, εκεί και τα ΜΑΤ του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ. Χτες στη διάρκεια του συλλαλητηρίου δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν τα μπλοκ της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκαναν τηλεφωνικά διαβήματα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος επικαλέστηκε ως πρόσχημα τα μεμονωμένα επεισόδια από ομάδες νεαρών που βρίσκονταν έξω από το μπλοκ της πορείας.

Μιλώντας στο "Ρ" ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,τόνισε: "Η προσπάθεια παρεμπόδισης της πορείας των φοιτητικών συλλόγων, που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στη συμβολή Σταδίου και Συντάγματος, με πρόσχημα την πρόληψη επεισοδίων, είναι ένα ακόμα κρούσμα του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει τους αγώνες του λαού μας. Τα σχέδια αυτά δε θα περάσουν. Ο λαός με την ένταση των αγώνων του θα δώσει την απάντηση".

Καταγγελία για την αστυνομοκρατία έγινε και από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ