Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
"Εργάτες, αγρότες, καθηγητές... "

Συγκλονιστικές στιγμές έζησε χτες το βράδυ η Αθήνα. Μαζικότητα, παλμός, αποφασιστικότητα των διαδηλωτών στο μαχητικό συλλαλητήριο

Η παιδεία, δημόσια και δωρεάν, όπως ακριβώς την απαίτησε και την απόκτησε το εργατικό κίνημα, ήταν το αίτημα που διατυπώθηκε χτες το βράδυ από χιλιάδες φωνές στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα από τα πιο μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων. Δεκάδες χιλιάδες φωνές που απαίτησαν παράλληλα να δικαιωθεί το αίτημα για αύξηση των δαπανών και απαντούσαν συγχρόνως στο κυβερνητικό "δεν υπάρχουν χρήματα" με το σύνθημα "15% για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" που υποδείκνυε πού θα βρεθούν τα λεφτά.

Ολοι ήταν εκεί και μίλησαν με τα συνθήματά τους. Τα προβλήματα της άρρωστης παιδείας και η αγανάκτηση απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική βγήκαν στη φόρα από τους ίδιους τους φορείς της, οι οποίοι δεν έμειναν στη συμπαράσταση στους καθηγητές αλλά ανέδειξαν και άλλα, δικά τους αιτήματα και έγιναν συνθήματα: "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία",φώναξαν οι μαθητές. "Εργάτες, αγρότες, καθηγητές ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές" φώναξαν οι εργαζόμενοι γονείς, που χρυσοπληρώνουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, "οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία",φώναξαν οι εκπαιδευτικοί.

Οι συγκεντρωμένοι πήραν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία και τις έκαναν κεντρικό τους σύνθημα: Ναι, να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση δικαιωμένους! Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα. Οι μαθητές χλεύασαν τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης για τις χαμένες διδακτικές ώρες και το ψεύτικο ενδιαφέρον της για αυτούς, κρατώντας οι ίδιοι τα απεργιακά πανό των καθηγητών τους. Οι "αγανακτισμένοι γονείς" ήταν και αυτοί εκεί μαζικά, δηλώνοντας ότι ο κατήφορος στον οποίο σπρώχνουν την παιδεία πρέπει να σταματήσει και καλώντας το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του, δίνοντας λύση στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της παιδείας.

Με αναμμένα κεριά απέναντι στο σκοτάδι που οδηγείται η παιδεία, καθηγητές, μαθητές, γονείς, πορεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ ανάμεσα στο πλήθος κάποιος κρατούσε μια σταυρωμένη γλαύκα, το σύμβολο της παιδείας που προκαλούσε σχόλια από τους περαστικούς. "Δεν είναι επιτάφιος, δεν είναι λιτανεία, είναι οι καθηγητές που κάνουν απεργία",απαντούσε το μπλοκ των μαθητών, με χιούμορ.

Το κεντρικό πανό της πορείας που έγραφε "να ανοίξουν τώρα τα σχολεία με δικαιωμένους τους εκπαιδευτικούς και την παιδεία" το συνυπέγραφαν οι συνδιοργανωτές της κινητοποίησης ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ, γονείς, μαθητές, αδιόριστοι. Η χτεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία έδωσε σαφές το μήνυμα: Η συνεχιζόμενη, για πέμπτη εβδομάδα πια, απεργία των εκπαιδευτικών ήταν η αφορμή για να συσπειρωθούν όλοι οι φορείς σε ένα μέτωπο για την παιδεία. Το υποδήλωνε άλλωστε και ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν χτες: "Η πέμπτη εβδομάδα είναι η αρχή, έρχονται αγώνες πανεκπαιδευτικοί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ