Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση "θάβει" τα πορτοκάλια

Με την ...κοινωνική απόσυρση επιδιώκει το υπουργείο Γεωργίας να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών.

Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με τη συγκέντρωση ποσότητας εσπεριδοειδών, που θα διατεθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ. στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ για το θέμα έγινε χτες βράδυ στο υπουργείο Γεωργίας σύσκεψη με εκπροσώπους των βιομηχανιών χυμοποίησης. Η φετινή χρονιά, πάντως, αποδεικνύεται η χειρότερη για τα εσπεριδοειδή, αφού οι εξαγωγές μειώθηκαν δραματικά,σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας κατά 35% σε σχέση με πέρσι, και τα πορτοκάλια σαπίζουν στα χωράφια. Η κερδοσκοπία των εμπόρων οργιάζει και ειδικά στο χυμοποιήσιμο πορτοκάλι οι ιδιώτες μεταποιητές παίρνουν την παραγωγή πολύ κάτω και από τις υποτιθέμενες "υποχρεωτικές" τιμές της Κοινότητας που είναι 44,2 δραχμές το κιλό, από τις οποίες οι 29,8 δρχ. είναι η επιδότηση, η οποία όμως μειώθηκε 5 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρσι, που πρέπει να πάρει ο παραγωγός και τις υπόλοιπες 14,4 δρχ. πρέπει να καταβάλει ο μεταποιητής. Οπως ήδη κατήγγειλαν οι παραγωγοί της Αρτας οι εμποροβιομήχανοι απαιτούν από τους παραγωγούς να υπογράφουν ότι έχουν εισπράξει ως προκαταβολή 7 δραχμές το κιλό, ποσό βέβαια που δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξουν. Μέσα σε όλα αυτά προβλήματα που υπάρχουν και στην απόσυρση, η Κοινότητα ανακοίνωσε ήδη πως παρακρατά 9,5 δισ. δραχμές από την προκαταβολή του Ιανουαρίου του 1997, επειδή τα έτη 1995 - 96 δηλώθηκαν υπερβολικές ποσότητες για απόσυρση.

Τα προβλήματα, όμως, στα εσπεριδοειδή αναμένεται να οξυνθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οπωροκηπευτικών, που περνούν "χειροπέδες" στους παραγωγούς εσπεριδοειδών και τους οδηγούν στον αφανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ