Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Δευτέρα, 17 του Φλεβάρη, οι Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμποροι της χώρας κατεβάζουν τα ρολά! Το 24ωρο αυτό κλείσιμο είναι μια ακόμη εκδήλωση αγανάκτησης και διαμαρτυρίας των ΕΒΕ για την πολιτική διωγμού που ακολουθείται σε βάρος τους.

Εχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι από τις αρχές της δεκαετίας εκδηλώθηκαν δυο καθοριστικές διαδικασίες εξελίξεων στο χώρο των ΜΜΕ: α) Στο μέτωπο της πολιτικής άρχισε μια τεράστια επιχείρηση ανατροπής του θεσμικού, οικονομικού και φορολογικού πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, εγκαινιάζοντας μια πολιτική διωγμού τους και β) Στο μέτωπο της οικονομίας, η επιχείρηση ανακατανομής της αγοράς συνδύαζε ταυτόχρονα τη γενική πτώση της κατανάλωσης με την ταχύτατη διαρροή του τζίρου προς τα πολυκαταστήματα και σούπερ - μάρκετ.

***

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν άργησαν να φανούν. Οι δείκτες ασφυξίας των ΜΜΕ εκτινάχτηκαν στα ύψη. Τα απλήρωτα γραμμάτια και επιταγές κυμαίνονται στα 300 δισ. δρχ. το χρόνο και για φέτος ξεπέρασαν τα 320 δισ. Τα κλεισίματα ή οι μεταβολές δραστηριότητας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ξεπερνούν τα ανοίγματα, φτάνοντας στις 80 - 90.000 ΜΜΕ ή το εκπληκτικό ποσοστό του 11 - 12% των ΜΜΕ για κάθε χρόνο. Εκατοντάδες δισ. επενδυμένο κεφάλαιο καταστρέφεται. Μόνο στον κλάδο τροφίμων από το κλείσιμο των ΜΜΕ χάθηκαν πάνω από 300 δισ. τα τελευταία χρόνια. Σε μια περίοδο κάμψης της κατανάλωσης, πολυκαταστήματα και Σ/Μ αυξάνουν αλματωδώς το τζίρο σκοπεύοντας σε ένα 60 - 70% της αγοράς για το 2000.

Φόροι, ενοίκια, λειτουργικά έξοδα αυξάνουν, ενώ, παράλληλα, η χρηματοδότηση έχει καταργηθεί και αντικαταστάθηκε τάχα με δήθεν "νέα χρηματοδοτικά μέσα" που είναι ανύπαρκτα και κανείς δεν τα είδε μέχρι σήμερα.

***

Με αυτές τις εξελίξεις σε βάρος τους, οι ΕΒΕ δεν μπορούσαν πια να μένουν απαθείς. Από το 1996, με αφορμή τα "αντικειμενικά κριτήρια" και αιτία την κυβερνητική πολιτική ξεκίνησε μια μεγάλη κινητοποίηση, για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία και να ανατρέψουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Ο αγώνας αυτός είχε σημαντικές εξάρσεις και ανάγκασε όλα τα κόμματα να θέσουν στο κέντρο της προσοχής τους τα προβλήματα των ΕΒΕ. Ωστόσο, πρακτικά η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια πολιτική, πράγμα που εξοργίζει κάθε καλόπιστο άνθρωπο. Ισως, αυτό είναι στη φύση της κυβέρνησης - να μένει άκαμπτη δηλαδή και στα πιο δίκαια αιτήματα - αν κρίνουμε τη στάση της έναντι των αγροτών, των συνταξιούχων, των εκπαιδευτικών κτλ. Γι' αυτό και ο δικός μας αγώνας πρέπει να γίνει πιο σκληρός, πιο επίμονος και με άμεσο άνοιγμα προς τα άλλα αγωνιζόμενα στρώματα του λαού, ώστε να ανατραπεί αυτή η πρακτική της ακαμψίας. Το αδιέξοδο, στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τους δικούς μας αγώνες - έτσι ελπίζει - πρέπει να γίνει αδιέξοδο για την κυβέρνηση, μέσω της πιο πλατιάς συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων.

Αν θέλουμε να ανατρέψουμε τα σχέδια, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κατά καιρούς, για αφανισμό μεγάλου μέρους των ΜΜΕ είναι ανάγκη τη Δευτέρα που μας έρχεται, να δώσουμε τη δική μας απάντηση και να κλείσουμε όλοι.

***

Κλείνουμε τα μαγαζιά μας διαμαρτυρόμενοι για:

  • Την πολιτική διωγμού των ΜΜΕ.
  • Τη βαριά φορολογία που επιβάλλεται.
  • Τα αντισυνταγματικά και άδικα αντικειμενικά κριτήρια, το 35% και τους φόρους των ΟΤΑ.
  • Το απάνθρωπο και εξοντωτικό ωράριο που επέβαλαν τα πολυκαταστήματα.
  • Τη συνεχιζόμενη ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, που αφαιμάζουν την εθνική οικονομία και συρρικνώνουν τις ΜΜΕ.
  • Την έλλειψη προστασίας της επαγγελματικής στέγης.
  • Τη συρρίκνωση της βιομηχανίας, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξένων προϊόντων, την ανεργία, την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και την πολιτική λιτότητας.
  • Την υποβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τις συντάξεις πείνας στους συνταξιούχους.

Παλεύουμε: Μαζί με τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και όλο το λαό, για να πετύχουμε τη λύση των κοινών προβλημάτων.

Τη Δευτέρα πρέπει να είναι όλα τα καταστήματα κλειστά.

Διονύσης ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Ο δικός μας αγώνας πρέπει να γίνει πιο σκληρός, πιο επίμονος και με άμεσο άνοιγμα προς τα άλλα αγωνιζόμενα στρώματα του λαού, ώστε να ανατραπεί αυτή η πρακτική της ακαμψίας. Το αδιέξοδο, στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τους δικούς μας αγώνες - έτσι ελπίζει - πρέπει να γίνει αδιέξοδο για την κυβέρνηση, μέσω της πιο πλατιάς συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ