ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο,τι δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση!
  • Τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επανέλαβε ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα
  • Το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ μεγάλο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε συνέχεια πίσω από τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας

Στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέπεμψε ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής,τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών Καρδίτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.

Συγκεκριμένα η ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ αφορούσε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων καταβολής αποζημιώσεων όσων βαμβακοπαραγωγών επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τονίζοντας ότι αρχικά οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολόγιζαν τη ζημιά σε 125 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα. Δηλαδή μείωση κατά 40% της αναμενόμενης παραγωγής. Μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει οικονομική ενίσχυση σε όσους έπαθαν ζημιά 30% και άνω, ενώ γι' αυτούς που ζημιώθηκαν λιγότερο δε δίνει τίποτα. Επίσης, η αποζημίωση των δικαιούχων αγροτών ανέρχεται στο 35% της ζημιάς και όχι στην παραγωγή που καταστράφηκε.

Απαντώντας ο Δ. Σωτηρλής είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και πρόσθεσε: "Οπως είχαμε δεσμευθεί ανακοινώσαμε τον τρόπο και τη διαδικασία των αποζημιώσεων, ένα θέμα για το οποίο κάναμε τη σχετική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, γιατί είχαμε δυσκολία να τους πείσουμε ότι σε ένα προϊόν που είχαμε υπερπαραγωγή, όπως είναι το βαμβάκι, είχαμε σε τοπικά επίπεδα κάποιες ζημιές και έπρεπε ο κόσμος αυτός να αποζημιωθεί". Στη συνέχεια ξεκαθάρισε:

"Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης που εγκρίθηκε για τους βαμβακοπαραγωγούς που η παραγωγή τους ζημιώθηκε από βροχοπτώσεις και πλημμύρες κατά την περίοδο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 1996, θα είναι οι παραγωγοί που το ποσοστό ζημιάς τους στο σύνολο της καλλιέργειας είναι 30% και πάνω. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που θέτουν ως προϋπόθεση οι υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση πληγέντων αγροτών από φυσικές καταστροφές και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αυξηθεί.

Η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για πολύ μικρές ζημιές δεν είναι επιτρεπτή και δεν μπορούμε να την κάνουμε. Επιπλέον το ποσοστό ενίσχυσης ορίστηκε στο 35% της αξίας της απωλεσθείσης παραγωγής και αυτό δεν μπορεί να αυξηθεί. Δεν είναι δυνατόν να ενισχυθούν όλοι οι παραγωγοί που ζημιώθηκαν ανεξαρτήτως του ποσοστού ζημίας τους".

Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι η αποζημίωση δεν ήταν μέσα στα αιτήματα των αγροτών κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

Ο Β. Μπούτας

"Εχω την εντύπωση ότι η απάντηση που έδωσε ο κύριος υφυπουργός μεγαλώνει τις ανησυχίες των αγροτών. Ας μην αρχίσει λοιπόν πάλι η κυβέρνηση να φωνάζει και να βρίζει τους αγρότες που ξεσηκώνονται. Και να μην στέλνετε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως κάνετε αυτή τη στιγμή έξω από το υπουργείο Παιδείας γιατί το πρόβλημα το δημιουργεί η ίδια η κυβερνητική πολιτική. Πήρε μέτρα να μην μπορεί να παραδώσει ο παραγωγός το βαμβάκι του", τόνισε στην αρχή της παρέμβασής του ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε:"Ενα μεγάλο μέρος των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας δε θα πάρει αποζημίωση, εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα μέτρα που πήρε, είναι ότι δεν επιτρέπεται να παραδώσει ο παραγωγός το βαμβάκι του, με αποτέλεσμα να το δώσει σε άλλον και να πάρει εκείνος την επιδότηση και τα χρέη που υπήρχαν στην Τράπεζα, άρθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης μετά τις κινητοποιήσεις. Ομως, το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ μεγάλο. Δεν μπορεί ο ένας που πήρε 210 κιλά το στρέμμα να αποζημιώνεται και ένας που πήρε 211 να μην αποζημιώνεται. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε συνέχεια πίσω από τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εν πάση περιπτώσει, είμαστε νομαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης; ".

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας υπογράμμισε: "Πώς θα αποζημιωθεί αυτός ο ταλαίπωρος ο οποίος υπέστη ζημιά, ο οποίος πάλεψε; Δεν είναι σωστό αυτό που είπατε κύριε υπουργέ ότι δεν ήταν αυτό αίτημα των αγροτών. Από τα έξι αιτήματα, το πρώτο είναι αυτό: Η αποζημίωση των παραγωγών. Και μάλιστα υπάρχει δέσμευση του κυρίου υπουργού Γεωργίας παρουσία του κυρίου Πασχαλίδη στη συνάντηση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής στις αρχές Δεκέμβρη στη Βουλή, ότι αυτές τις περιπτώσεις θα τις δει ξεχωριστά για να αποζημιωθούν. Υπάρχει αναστάτωση. Τα τρακτέρ θα ξαναβγούν, αν δε λύσετε τα προβλήματα".

"Θα τα φουσκώσει με το στόμα"

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι πάλι θα τους ξεφουσκωθούν τα λάστιχα, για να εισπράξει από τον βουλευτή του ΚΚΕ τη δικαιολογημένη απάντηση ότι στην περίπτωση αυτή θα υποχρεωθεί ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης να τα φουσκώσει με το στόμα. Να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Ε. Γιαννόπουλου και η απάντηση του Β. Μπούτα, άγνωστο με εντολή ποιου, αφαιρέθηκαν από τα επίσημα πρακτικά.

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στην αλληλοϋποστήριξη και τον κοινό αγώνα η λύση

Συναντήσεις με τις διοικήσεις του ΔΣΑ και της ΕΣΗΕΑ, αλλά και μεγάλη σύσκεψη με εκπροσώπους οργανώσεων εργαζομένων, ΕΒΕ, επιστημονικών και άλλων συλλόγων, την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα

Συναντήσεις με το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (στη 1.30 μ.μ.) και με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (στις 4 μ.μ.), θα έχει την Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών,προκειμένου να ενημερώσει και να ζητήσει τη βοήθεια αυτών των φορέων, στην ανάδειξη του αγροτικού προβλήματος και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στις διώξεις και δίκες σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς και της δολιοφθοράς των ΜΑΤ στα τρακτέρ στη διάρκεια της τελευταίας αγροτικής κινητοποίησης.

Την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων με τη συμμετοχή της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και εκπροσώπων οργανώσεων εργαζομένων, ΕΒΕ, επιστημονικών και άλλων συλλόγων.

Σε πρόσκλησή της προς αυτούς τους φορείς, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, αναφέρει:

"Είναι γνωστή η οξύτητα του αγροτικού προβλήματος, καθώς και τα μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια που αυτό πυροδότησε.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί εξαιτίας της συγκεκριμένης καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Το πρόβλημα στον αγροτικό τομέα είναι καθολικό, αφορά όλες τις καλλιέργειες, την ίδια την προοπτική της αγροτιάς και συνολικά τη δομή και παραγωγή στη χώρα μας.

Στόχος αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών, που συμπυκνώνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, στην ΚΑΠ, στην ΓΚΑΤΤ και συνολικά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι το βίαιο άμεσο ξεκλήρισμα πάνω από 450.000 αγροτικών νοικοκυριών, μικρού και μεσαίου κλήρου, με αντικειμενικό σκοπό, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών, που τελικά θα ελέγξουν και την αγροτική παραγωγή, όπως τη βιομηχανία και το εμπόριο, μετατρέποντας σε κολίγους τους σημερινούς αγρότες.

Η αγροτιά της χώρας μας με πρωτοπορία τους Θεσσαλούς αγρότες θα παλέψει για να μην επιτρέψει την εφαρμογή αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Το έδειξε με τους μαζικούς και ηρωικούς αγώνες που έκανε το προηγούμενο διάστημα, θα το δείξει και στην πορεία.

Ομως το πρόβλημα δεν είναι στενά αγροτικό, αφορά ολόκληρο το λαό της χώρας μας. Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αρνητικές επιδράσεις στο δικαίωμα για δουλιά, στο εισόδημα, στην ίδια την ύπαρξη πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η συρρίκνωση της Γεωργίας θα σημάνει καταστροφή για εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς εμπόρους, επαγγελματίες και βιοτέχνες, μαζική αύξηση της ανεργίας, αλυσιδωτές επιπτώσεις σ' ολόκληρο το λαό.

Η κυβέρνηση χτύπησε με όλα τα μέσα τον ηρωικό αγώνα της αγροτιάς. Είναι γνωστές οι βάρβαρες επιθέσεις ενάντια στα τρακτέρ, η χυδαία υβριστική φρασεολογία, η πρωτοφανής αστυνομοκρατία, οι συλλήψεις, οι χιλιάδες δίκες και καταδίκες, η προσπάθειά της να στρέψει τμήματα του λαού ενάντια σ' αυτούς που αγωνίζονται, με το λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό" κλπ.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, θεωρούμε επιβεβλημένη μια συνάντηση μαζί σας, ως εκπροσώπους των εργαζομένων σ' όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, για να σας ενημερώσουμε για την πορεία του αγώνα και να συζητήσουμε τα κοινά σημεία και συμφέροντα με στόχο την αλληλοϋποστήριξη και τον κοινό αγώνα για τη λύση των καυτών και οξυμένων προβλημάτων μας.

Με τις παραπάνω σύντομες σκέψεις που πιστεύουμε ότι θα πλουτιστούν κατά τη συνάντησή μας, σας καλούμε την Τρίτη 25 Φλεβάρη '97, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, οδός Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλ. Κάνιγκος και ώρα 6.30 μμ, στη σύσκεψη φορέων που οργανώνουμε".

Μια ιστορική απόφαση

Μέσα στη δίνη των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών, των πολυτέκνων και μέσα στον πυρετό της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων των αγροτών και των γραφικών έως και αθλίων απειλών των κυβερνητικών στελεχών, πέρασε για πολλούς απαρατήρητη μια ιστορική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού για το Λύκειο του Αριστοτέλη, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο πάρκο της Ρηγίλλης. Εκεί όπου επρόκειτο να χτιστεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΜΤ) της κ. Γουλανδρή.

Η αλήθεια είναι πως την απόφαση απελευθέρωσης του αρχαιολογικού πλέον χώρου από κάθε άλλη χρήση, ο ίδιος ο υπουργός δε φρόντισε διόλου να προβάλει από τα κανάλια, τόσο που το πρώτο βράδυ αναρωτιόμαστε αν ακούμε καλά...

Κι όμως με την απόφαση αυτή, μόλις πρόλαβε να διασώσει την υστεροφημία του (μα και τη χώρα από διασυρμό), καταργώντας προηγούμενη θέση του περί "συνύπαρξης", την οποία είχε δημόσια εκφράσει, πριν, από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

Βέβαια είχαν προηγηθεί, τόσο το διεθνές ενδιαφέρον των απανταχού αρχαιολόγων "για το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης", όσο και ο έντονος προβληματισμός του κοσμοπολίτη αρχιτέκτονα Μινγκ Πέι για τη δυνατότητα εγκλωβισμού των τόσο σημαντικών ευρημάτων στα υπόγεια του Μουσείου. Και δε μας νοιάζει διόλου ποιος έπεισε ποιον, κατά τη συνάντηση του υπουργού με την κ. Γουλανδρή...

Για μας που "φωνασκούσαμε" ενάντια στη χωροθέτηση του Μουσείου (από τον κ. Κατσιγιάννη) μέσα στο καταπράσινο παρκάκι της Ρηγίλλης, η αποκάλυψη του Λυκείου ήρθε ως δώρο των αρχαίων προγόνων προς τους ταλαίπωρους κατοίκους αυτής της πόλης.

Με τη σημερινή εξέλιξη ένα νέο αρχαιολογικό πάρκο παγκόσμιου ενδιαφέροντος γεννιέται στην καρδιά της Αθήνας. Οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Ενας ελεύθερος χώρος σώζεται από την ιδιωτικοποίηση.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον εντοπισμό του Λυκείου μέχρι την απόφαση απομάκρυνσης του ΜΜΤ, πολλά γράφτηκαν περί της δυνατότητας συνύπαρξης ή μη και θα άξιζε να σημειώσουμε μερικά αποκαλυπτικά:

- Α. Δεληβοργιάς (διευθυντής Μουσείου Μπενάκη): Με γνώμονα τη σαθρότητα του υλικού του ευρήματος και την περιορισμένη μνημειακότητα, καταλήγω στο ότι η λύση της συνύπαρξης αρχαίου - μουσείου είναι η καλύτερη. (Ο ίδιος ξέρει από "συνύπαρξη" από τότε που καπάκωσε το διπλά κηρυγμένο Μουσείο Μπενάκη με την προσθήκη πάνω του και στον ακάλυπτο του!).

- Γ. Θωμάς (γγ ΥΠΠΟ): Εγώ θεωρώ ότι θα χάσει και θα χάσουμε όλοι με το να εντάξουμε το εύρημα εν υπογείω ή εν ισογείω. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν... (Σωστά. Ομως βαριά αναστενάζει η Αρτεμις η Αγροτέρα. Ακόμα. Κι αυτή αρχαία είναι...).

- Χ. Μπούρας (καθηγητής ΕΜΠ): Την κρίσιμη ώρα το ΚΑΣ αντί να ενισχύσει τον προβληματισμό των αρχαιολόγων για τις δυνατότητες συνύπαρξης, εξέφρασε αμφιβολίες για την αξία του ευρήματος!

- Ν. Κεσανλής (καθηγητής ΑΣΚΤ). Στο "ημερολόγιο" των ΝΕΩΝ (20.1.97) με ένα του άρθρο ειρωνικό και αποπροσανατολιστικό κάπου λέει: "Το έρμο το Μουσείο που γενιές καλλιτεχνών προσδοκούσαν... Αναρωτιέμαι αν θα σηκώσει τους τοίχους επάνω πια, λόγω των τειχών που βρέθηκαν από κάτω". Την ανεύρεση του Λυκείου που γενιές αρχαιολόγων προσδοκούσαν, δεν τη θεωρεί σοβαρό λόγο για να μη σηκώσει εκεί τους τοίχους του το μουσείο, ο κύριος καθηγητής των Καλών Τεχνών, που ζητά κιόλας "λίγη εξυπνάδα χρειάζεται, καλοί και ευφάνταστοι αρχιτέκτονες".

Ετσι είναι. Χρειάζεται φαντασία, αλλά και... υποδομή για να μπορείς να βλέπεις από τώρα τους πίνακες σου αναρτημένους στους τοίχους του νέου Μουσείου. Αυτές είναι πραγματικές εκπτώσεις και εξυπνάδα!

Και πριν ξεχαστούμε στην ειλικρινή χαρά που μας προκάλεσε η ιστορική απόφαση, ας έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην όποια απέμεινε ακεραιότητα του Εθνικού Κήπου, του Πεδίου του Αρεως και σε όποια άλλη τούφα πρασίνου αυτής της πόλης.

Γιατί δε θα φανταστούμε ότι η παραίτηση από τη Ρηγίλλης σημαίνει πως η καλή κυρία θα αγοράσει κάπου ένα οικόπεδο όπου θα χτίσει, χωρίς κανείς να την ενοχλήσει, το Μουσείο της. Είναι βέβαιο ότι αναζητούν εναγωνίως άλλο κοινόχρηστο ή πράσινο χώρο ίσης αξίας και έκτασης...

Μακάρι να διαψευστώ. Μα μέχρι τότε, ας αγρυπνούμε.

Ρένα ΛΕΥΚΑΔΙΤΟΥ

ΓΕΣΑΣΕ
Φιάσκο με το νόθο συνέδριο

Ολοκλήρωσαν χτες την επιχείρηση εκλογής, για δεύτερη φορά, νόθας διοίκησης στη ΓΕΣΑΣΕ οι ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίροι

Ολοκλήρωσαν χτες το φιάσκο με το συνέδριο που μεθόδευσαν "εκτάκτως"... στη ΓΕΣΑΣΕ τα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, για να υφαρπάσουν ξανά για τα επόμενα τρία χρόνια τη διοίκηση της κορυφαίας αγροτικής οργάνωσης. Με αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί πριν το προηγούμενο συνέδριο και, μάλιστα, οι περισσότεροι στα χαρτιά, αντί με γνήσιες νόμιμες εκλογές, οι ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίροι εξέλεξαν χτες, για δεύτερη φορά, νόθα διοίκηση στη ΓΕΣΑΣΕ. Οι αντιπρόσωποι της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας", καταγγέλλοντας τις αντιδημοκρατικές - καλπονοθευτικές μεθοδεύσεις, ως γνωστόν, δε συμμετείχαν για να μη νομιμοποιήσουν την παρανομία. Αντίθετα, ως μοναδικό τρόπο να βγει η ΓΕΣΑΣΕ από το αδιέξοδο πρότειναν να διοριστεί προσωρινή διοίκηση, που να αναλάβει να διενεργήσει γνήσιες δημοκρατικές εκλογές σ' όλους τους αγροτικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και τη ΓΕΣΑΣΕ. Οπως είναι γνωστό, το "συνέδριο" οργάνωσαν οι υποτακτικοί της κυβέρνησης, δύο χρόνια μετά την εκλογή της προηγούμενης νόθας διοίκησης - αντί ένα χρόνο που είχαν, υποτίθεται, δεσμευτεί - και ένα χρόνο πριν λήξει τυπικά η θητεία τους. Ο στόχος ήταν να προλάβουν την εκλογή των νέων αντιπροσώπων από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συνεταιρισμών, που θα γινόταν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Κι αυτό για το φόβο ότι, πιθανότατα, δε θα επανεκλέγονταν πολλοί απ' όσους συμμετέχουν σήμερα στη νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, για να μπορέσουν να επανεκλεγούν στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό επιδίωξαν με το "πρόωρο" συνέδριο, αφού εξασφάλισαν την εκλογή τους από τους ίδιους αντιπροσώπους που συμμετείχαν στο προηγούμενο νόθο συνέδριο - οι περισσότεροι από αυτούς είναι "πλασματικοί", εκλεγμένοι απλώς... στα χαρτιά και όχι με γνήσιες εκλογές στους αγροτικούς συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

Ετσι, χτες, παρά τη γενική κατακραυγή για τις αντισυνδικαλιστικές - αντιδεοντολογικές μεθοδεύσεις, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την παράταση της ανωμαλίας στην κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών, οι ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίροι προχώρησαν και επανεξέλεξαν εαυτούς... στη "νέα" διοίκηση στη ΓΕΣΑΣΕ. Ο τρόπος που οργανώθηκε το "συνέδριο", αλλά και όσα έγιναν - κυρίως όσα δεν έγιναν... - στη διάρκειά του, επιβεβαιώνουν ότι μοναδικός στόχος της "επιχείρησης νόθο συνέδριο", για μια ακόμα φορά, είναι να κρατηθεί η ΓΕΣΑΣΕ μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Κι ακόμα χειρότερα, να μετατραπεί η οργάνωση σε στήριγμα της κυβέρνησης για το πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η "απελθούσα" διοίκηση στην εισήγησή της δεν έκανε καν τον κόπο να δικαιολογήσει, είτε να αναφερθεί, γιατί προχώρησαν σε πρόωρο συνέδριο, αφού τίποτα δεν άλλαξε ούτε στους στόχους και τις επιλογές τους, ούτε βέβαια στη στάση τους απέναντι στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ, την οποία εξωραϊζουν και στηρίζουν σε κάθε περίπτωση. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ η πρώτη μέρα του συνεδρίου πέρασε με τους... "πανηγυρικούς" των εκπροσώπων των κομμάτων - το ΚΚΕ βεβαίως δεν παραβρέθηκε - και άλλων φορέων, χτες η συζήτηση για τα αγροτικά προβλήματα κράτησε, όλο κι όλο, μόλις... 45 λεπτά της ώρας με τις ομιλίες 5 αντιπροσώπων! Εκείνο που φάνηκε ότι ενδιέφερε τους "συνέδρους" ήταν να τελειώνουν στα γρήγορα, να ψηφίσουν για επανεκλογή διοίκησης για να φύγουν - αυτός ήταν και ο λόγος της σύναξης που οργανώθηκε...

"Φυσικά, η επανεκλογή τέτοιας διοίκησης, που δεν εκφράζει τους αγρότες και τα πραγματικά συμφέροντά τους, μπορεί τυπικά να εξασφαλίζει στην κυβέρνηση ότι δε θα βρει αντίσταση από μια υποταγμένη ΓΕΣΑΣΕ. Ομως, αυτό δεν πρόκειται να κάμψει και την αντίσταση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, που, όπως έγινε και στο προηγούμενο διάστημα, θα οργανωθεί μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες και, βεβαίως, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και πρώτα απ' όλες, από την Πανθεσσαλική", υπογράμμισε αγροτικό στέλεχος της ΛΑΕ, που εξήγησε ότι ο αγώνας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στη ΓΕΣΑΣΕ θα συνεχιστεί από τα κάτω.

ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΒΙΣΑΛΤΙΣ
Πολιτικές και ποινικές ευθύνες του υπουργείου Γεωργίας

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου

Σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτουν σοβαρές πολιτικές και ποινικές ευθύνες του υπουργείου Γεωργίας, χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν με τα "Εκκοκιστήρια Βισάλτις" του Νομού Σερρών ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,αναπτύσσοντας χτες στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτηση.

"Στην περίπτωση της εταιρίας ΒΙΣΑΛΤΙΣ - τόνισε - υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες του υπουργείου σας, καθώς και ποινικές, γιατί παρά τη ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση να μην μπορεί κανένα εκκοκκιστήριο να συγκεντρώνει βαμβάκι χωρίς να κατατεθούν οι αναγκαίες εγγυητικές επιστολές από μέρους του, από τις 4/11/96 έως τις 6/12/96 η προαναφερόμενη εταιρία - χωρίς να καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές - προχώρησε στη συγκέντρωση 1,7 εκατομμυρίων κιλών βαμβακιού, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες. Επίσης, παρά την προσπάθεια των αγροτών να δεσμευτεί το προϊόν, με παρέμβαση των δικαστικών αρχών πουλήθηκε η παραγωγή και οι αγρότες αυτή τη στιγμή είναι ξεκρέμαστοι".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι τα προαναφερόμενα δεν είναι το μοναδικό κρούσμα. "Σε χειρότερη έκταση - είπε - είναι η κατάσταση με την ΑΛΦΑ ΓΚΡΕΙ του Κλωναρίδη, στο Νομό Δράμας, που συγκέντρωσε πέντε εκατομμύρια κιλά. Αυτή τη στιγμή έχει πληρώσει ένα μέρος του χρέους το οποίο έφτανε στο ένα δισεκατομμύριο".

Καταλήγοντας ο Στ. Παναγιώτου επισήμανε ότι στη συζήτηση θα έπρεπε να είναι παρών ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος χαρακτήριζε μαφία του βαμβακιού τους βαμβακοπαραγωγούς, τη στιγμή που η μαφία βρίσκεται αλλού, σε εκείνους που κερδίζουν στην πλάτη του βαμβακοπαραγωγού.

Ο υφυπουργός

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Γεωργίας, Δ. Σωτηρλής, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, ισχυριζόμενος ότι η εκκοκκιστική επιχείρηση Νιγρίτας Βισάλτις προσκόμισε τα απαραίτητα χαρτιά που προβλέπονται στην περιφερειακή υπηρεσία του οργανισμού βάμβακος κι έτσι δόθηκε η άδεια για να αρχίσει την εργασία της. Παρ' όλα αυτά όμως - κρατώντας προφανώς κάποια επιφύλαξη για το πώς έχουν τα πράγματα - σημείωσε: "Σε κάθε όμως περίπτωση, όπου υπάρχουν υπεύθυνοι θα βρούμε άκρη... Θα κάνουμε τους ελέγχους εκείνους που χρειάζονται. Σε κάθε όμως περίπτωση θα φροντίσουμε και οι παραγωγοί να μη μείνουν απλήρωτοι".

Λογαριασμός για τις ζημιές από τις δολιοφθορές

Για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι δολιοφθορές των ΜΑΤ στα τρακτέρ, στη διάρκεια της τελευταίας αγροτικής κινητοποίησης, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, υπ' αριθμόν 276/ 7408800.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η οικονομική εξόρμηση της ΠΑΣΕ για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών στα τρακτέρ, αλλά και για την αντιμετώπιση των εξόδων για τις δεκάδες δίκες σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς, που σέρνονται καθημερινά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πολλοί φορείς και απλοί πολίτες ανταποκρίνονται και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φώτης Γεωργιάδης,από τη Θεσσαλονίκη, πρόσφερε 1.000.000 δραχμές στην ΠΑΣΕ για τα έξοδα των δικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ