ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ομηρος στα χέρια της κυβέρνησης

Με τροπολογία που ψηφίστηκε χτες στο νομοσχέδιο για τον "περιορισμό" των κρατικών δαπανών, η κυβέρνηση διά μέσου των ταχυδρομικών και τηλεφωνικών τελών καθιστά τον επαρχιακό Τύπο όμηρο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας κατήγγειλε τη νέα εις βάρος της ελευθεροτυπίας ενέργεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: "Είναι γεγονός ότι με την κατάργηση των όποιων οικονομικών διευκολύνσεων που είχαν οι εφημερίδες και ιδιαίτερα ο επαρχιακός και ημερήσιος Τύπος δέχτηκε ένα θανάσιμο χτύπημα και δικαιολογημένα ξεσηκώθηκαν όλες εκείνες οι διαμαρτυρίες. Ηταν η αποκάλυψη της ουσιαστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, ενισχύοντας τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, να χτυπήσει τον επαρχιακό Τύπο, που επιμένει να κρατάει κάποια αντίσταση στις συγκεκριμένες πολιτικές που προωθούνται, να ενημερώνει σε κάποιο βαθμό αντικειμενικά τους αναγνώστες, τους ακροατές ή τους θεατές του.

Βεβαίως αυτό ήταν κάτι το ενοχλητικό για ορισμένους και εμπόδιζε το όργιο παραπληροφόρησης των μεγάλων συγκροτημάτων σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας. Τελικά η κυβέρνηση πήρε πίσω την κατάργηση, αλλά έφερε μια άλλη ρύθμιση, με την οποία ουσιαστικά βάζει στο χέρι τον επαρχιακό Τύπο. Ξεκαθαρίζει ότι "με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων για όποιες ατέλειες δίνονται".

Να σημειωθεί ότι το 1996 τα ταχυδρομικά τέλη πήραν μία αύξηση από 400-500% και από τρεις δραχμές που ήταν ο επαρχιακός Τύπος για ταχυδρομικά τέλη αποστολής του έφτασε στις εννέα δραχμές για εφημερίδες μέχρι δώδεκα σελίδες και στις δεκαπέντε δραχμές για τα πολυσέλιδα φύλλα. Και η κυβέρνηση έρχεται τώρα με αυτή τη ρύθμιση και ουσιαστικά μετατρέπει τον επαρχιακό και ημερήσιο και περιοδικό Τύπο σε όμηρο στα χέρια της, που ανάλογα με τις διαθέσεις και επιδιώξεις της και από το κατά πόσο αυτός ο Τύπος εξυπηρετεί την πολιτική της θα ρυθμίζει την εφαρμογή των διατάξεων για τα ταχυδρομικά και τηλεφωνικά τέλη.

Πάντως το κύριο πρόβλημα είναι η ομηρία στην οποία η τροπολογία καταδικάζει τις επαρχιακές εφημερίδες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της επαρχίας. Θα ήταν δυνατόν τα τέλη και τα άλλα βασικά ζητήματα να ορίζονται με την τροπολογία, με το νόμο".

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι η τροπολογία: "Αποκαθιστά πράγματι την κατάσταση και νομίζω ότι είναι ένα ενισχυτικό στοιχείο σε ό,τι αφορά τον επαρχιακό Τύπο", χωρίς να μπει έστω και για τυπικούς λόγους στον κόπο να αιτιολογήσει την άποψή του.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης του "Ρ"

Κάλεσμα εναντίωσης, διαμαρτυρίας και καταδίκης των βάναυσων πρακτικών φίμωσης του Τύπου, που συνιστούν οι απειλές Γιαννόπουλου κατά του "Ρ", απευθύνει η Διεύθυνση της εφημερίδας σε όλο τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους στον Τύπο, τους δημοσιογράφους, τους μαζικούς φορείς, στους πνευματικούς ανθρώπους. Η Διεύθυνση του "Ρ" καλεί τους πάντες να προχωρήσουν σε καταδίκη των αντιδημοκρατικών και τελεσίδικα καταδικασμένων στη συνείδηση του ελληνικού λαού μεθοδεύσεων που εκπορεύονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και βρίσκουν πλήρη κάλυψη από την κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης του "Ρ", που απεστάλη σε όλα τα ΜΜΕ, έχει ως εξής:

"Η Διεύθυνση του "Ριζοσπάστη" απευθύνεται σε όλους τους μαζικούς φορείς, στα σωματεία και τους συλλόγους των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους και τους φορείς τους, σε όλο τον ελληνικό λαό.

Το τελευταίο διάστημα ο "Ριζοσπάστης" δέχεται συστηματικές επιθέσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αποκορύφωμα υπήρξε το εξώδικο, το οποίο στάλθηκε στην εφημερίδα μας στις 18 Φλεβάρη 1997, με το οποίο απειλείται με δικαστικές διώξεις η εφημερίδα, εάν δεν προχωρήσει σε δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης των δημοσιευμένων ανακοινώσεων της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, καθώς και σχολιασμών και απόψεων της εφημερίδας! Η παραπάνω ενέργεια του κ. Γιαννόπουλου, αλλά και οι τελευταίες επιθέσεις και δηλώσεις του ενάντια στο "Ριζοσπάστη" πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και τις στοιχειώδεις ελευθερίες στην πληροφόρηση, αποτελούν σαφή προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, είναι όπως τονίζει και σε ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, "απαράδεκτη προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου".

Θεωρούμε ότι δημιουργείται μείζον θέμα ελευθεροτυπίας, γεγονός που γίνεται εξόχως ανησυχητικό, με την κάλυψη ουσιαστικά της κατάστασης αυτής από την κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της.

Απευθύνουμε κάλεσμα εναντίωσης, διαμαρτυρίας και καταδίκης των πρακτικών αυτών, οι οποίες ανοίγουν τον επικίνδυνο δρόμο της λογοκρισίας, της περιστολής της ελευθερίας του Τύπου, των αντιδημοκρατικών διώξεων, πρακτικών, δηλαδή, οριστικά και τελεσίδικα καταδικασμένων στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Η Διεύθυνση του "Ριζοσπάστη"".

Καμία ανοχή!

"

Τους είπα κάποτε μην το πολύ τραβάτε, γιατί όταν το παρατραβήξατε επί Ελευθερίου Βενιζέλου, έγινε τότε το ιδιώνυμο... Μην το τραβάτε. Ο Γιαννόπουλος θα φύγει μια μέρα και θα έρθει κανένας άλλος και θα την επαναφέρει τη διάταξη"! Με αυτή την πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά συμπεριφορά επιχείρησε να απειλήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης τους κομμουνιστές, μιλώντας προχτές στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Προηγουμένως είχε πει κατά λέξη, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις: "Τη σύγκρουση την επιζητά το ΚΚΕ για να υπάρξει θύμα. Το πιστεύω απολύτως, ακράδαντα και το υποστηρίζω χωρίς κανένα δισταγμό... Το ΚΚΕ θέλει αίμα"!

Είναι φανερό ότι το θέμα Γιαννόπουλου δεν περιορίζεται, πλέον, στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Αφορά την κυβέρνηση. Την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για υπόθεση που αν ήθελε κάποιος να της δώσει τίτλο, θα την τιτλοφορούσε ως υπόθεση που αφορά στη σχέση της κυβέρνησης με τη δημοκρατία. Τη σχέση της κυβέρνησης με αυτή, τη σημερινή δημοκρατία του αστικού κράτους.

***

Η κυβέρνηση ούτε χτες καταδίκασε αυτές τις δηλώσεις. Δεν το είχε κάνει ούτε πριν ένα μήνα, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε πως το ιδιώνυμο και ο νόμος 509 - δηλαδή τα νομοθετικά τερατουργήματα με τα οποία στέλνονταν οι κομμουνιστές σε ξερονήσια και εκτελεστικά αποσπάσματα - είχαν "ισχυρή αιτιολογία"! Η κυβέρνηση δεν αποδοκίμασε. Αντίθετα, στελέχη της υποστηρίζουν ότι τα όσα λέει ο Γιαννόπουλος είναι "απολαυστικά"!

Τι σημαίνει η παραπάνω στάση; Τι σημαίνει ιστορικά; Ολοι ξέρουν. Κάποτε, κάποιοι άλλοι "κεντρώοι", κάποιοι άλλοι "δημοκράτες", κάποιοι άλλοι "Γιαννόπουλοι", κατηγορούσαν και συκοφαντούσαν τους κομμουνιστές ως "αιμοδιψείς" και "αιμοβόρους". Ετσι, άνοιξαν το δρόμο, για να μπορούν οι φασίστες επίγονοί τους να λένε και να εφαρμόζουν τις πολιτικές που έμειναν γνωστές με το σύνθημα "το καλύτερο σαπούνι γίνεται από κουμμούνι"...

***

Τι σημαίνει πολιτικά η στάση της κυβέρνησης; Ολοι ξέρουν. Οταν επαναφέρονται χωρίς δισταγμό χουντικοί νόμοι για να κατασταλούν λαϊκοί αγώνες, όταν επαναφέρονται τα ξερονήσια και τα αποσπάσματα ως "υπομνήσεις", όταν ο αντικομμουνισμός γίνεται μέσο κυβερνητικής "πειθούς" και αντιλαϊκής προπαγάνδας, τότε η κυρίαρχη πολιτική δε σταματά σε τίποτα. Καμιά, ούτε η στοιχειώδης δημοκρατική ελευθερία και κατάκτηση, δε θεωρείται εμπόδιο για να ολοκληρώσει την αποστολή της. Σημαίνει προώθηση μιας τόσο βαθιά ταξικής πολιτικής που καθιστά, ακόμα και την τήρηση των προσχημάτων, πολυτέλεια.

Τι σημαίνει ιδεολογικά η στάση της κυβέρνησης; Ολοι ξέρουν. Σημαίνει τραγικό πισωγύρισμα. Συνιστά καταφυγή σε ένα σάπιο και απάνθρωπο ιδεολογικό οπλοστάσιο, που φιγουράρει ως το μόνο ικανό εργαλείο για να "θεωρητικοποιηθεί" ένας τόσο σαρωτικός αναχρονισμός, όπως αυτός που προωθεί ο κυβερνητικός "εκσυγχρονισμός" στην ελληνική κοινωνία.

***

Οποιος αισθάνεται ότι το θέμα τον αφορά, ότι πρέπει να εναντιωθεί στον κατήφορο, πρέπει να το κάνει τώρα. Και το θέμα αφορά τους πάντες. Ας μην αφήσουν τον κατήφορο να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα για να αντιδράσουν. Μην αφήσουν περιθώρια. Τότε θα είναι αργά.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιστή στο ύφος και τις πρακτικές Γιαννόπουλου!

Σε απόρριψη του εντονότατου διαβήματος, στο οποίο προχώρησε χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την "απαράδεκτη προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου" - όπως αναφέρει η προχτεσινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - που συνιστούν οι απειλές Γιαννόπουλου κατά του "Ρ", προέβη χτες ο υπουργός Τύπου! Ο Δ. Ρέππας αρνήθηκε ακόμα και τη σκέψη για αποδοκιμασία των κατάφωρων παρεμβάσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως τον καλούσε να πράξει με την απόφασή της η ΕΣΗΕΑ, ενώ συνέχισε την τακτική των γενικών αναφορών περί δεοντολογίας...

Χαρακτηριστικές της πρακτικής και της τακτικής της κυβέρνησης είναι οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο "Ρ",τόσο για την τύχη του διαβήματος της ΕΣΗΕΑ, όσο και των ενεργειών Γιαννόπουλου. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, "δεν αποδέχτηκε τις αιτιάσεις της ΕΣΗΕΑ" και "δεν πρόκειται να υπάρξει δήλωση καταδίκης του Γιαννόπουλου" καθώς, κατά τη γνώμη του, "δεν τίθεται θέμα", αφού επί του συγκεκριμένου θέματος "η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή"! Αυτή η "γνωστή θέση" δεν είναι άλλη από την απάντηση που έδωσε προχτές στο πρες - ρουμ ο Δ. Ρέππας, σύμφωνα με την οποία η πρακτική του υπουργού Δικαιοσύνης είναι "απόλυτα προβλεπτή"! Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναζητήσει ευθύνες στο "Ρ" για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης!

Αξιοσημείωτο, δε, όσον αφορά την πλήρη κάλυψη που προσφέρει η κυβέρνηση στο ύφος και ήθος Γιαννόπουλου, είναι τα εύσημα των κυβερνητικών παραγόντων για την "απολαυστική παρουσία" (!) - όπως τη χαρακτήριζαν - του υπουργού Δικαιοσύνης σε προχτεσινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ. Πρόκειται για την εκπομπή όπου - μεταξύ άλλων - ο Ε. Γιαννόπουλος ισχυρίστηκε ότι "το ΚΚΕ ήθελε αίμα" κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις (!) και καθύβρισε μέχρι και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ!

Ν. Μπ.

Θράσος, δειλία και ψεύδος σε μία "συσκευασία"

Εκτός από τις θρασύτατες παρεμβάσεις του κατά της ελευθερίας του Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδεικνύει ότι έχει άριστες σχέσεις με τη δειλία και το ψεύδος. Ετσι, χτες, στη Βουλή, επιχείρησε - με αφορμή την καταγγελία από βήματος της Αλέκας Παπαρήγα του αντιδημοκρατικού κατήφορου που συνιστούν οι απειλές κατά του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" - να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

"Αδικήθηκα χτες από την κ. Παπαρήγα", υποστήριξε ο Ε. Γιαννόπουλος. "Εγώ δε ζήτησα να κάνει καμία δήλωση μετανοίας ο "Ριζοσπάστης". Ο "Ριζοσπάστης" με συκοφάντησε δεόντως", είπε και συνέχισε: "Εγραψε ότι εγώ διέταξα τους εισαγγελείς και τους δικαστές να καταδικάσουν τους αγρότες και ότι επεμβαίνω στη Δικαιοσύνη... Εστειλα λοιπόν ένα κείμενο που λέω "παρακαλώ να ανακαλέσετε γιατί αυτό είναι συκοφαντικό κλπ... αλλιώς και εγώ υποχρεούμαι να ασκήσω τα δέοντα". Δεν είπα τίποτα παραπάνω... εγώ ζήτησα ανάκληση της συκοφαντίας που έκανε ο "Ριζοσπάστης" ότι εγώ διατάσσω τους εισαγγελείς και τους δικαστές να καταδικάσουν τους αγρότες ή να δώσουν δίκιο στους αγρότες".

  • Πού βρίσκεται η δειλία; Οπως φαίνεται από τα πρακτικά της Βουλής με τις δηλώσεις Γιαννόπουλου, το εξώδικο με τις πρωτοφανείς απειλές κατά του "Ρ", τώρα ο υπουργός το βαφτίζει... "κείμενο".
  • Πού βρίσκεται το ψεύδος; Ο υπουργός λέει ότι ο "Ρ" έγραψε πως διέταξε εισαγγελείς και δικαστές να ενεργήσουν κατά των αγροτών και ζητά ανάκληση της "συκοφαντίας". Ομως, η αλήθεια είναι ότι ο Ε. Γιαννόπουλος, στο εξώδικό του, ζητά από τον "Ρ" να αποκηρύξει (!) να ανακαλέσει (!) και να λογοκρίνει (!) τα όσα καταμαρτυρούν οι αγρότες στον Γιαννόπουλο, μέσω ανακοίνωσης της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και τα οποία δημοσίευσε, ως όφειλε, ο "Ρ"!
  • Πού βρίσκεται το θράσος; Ο Ε. Γιαννόπουλος, στις 9 - 2 - 97 δήλωνε για τους αγρότες ότι "τους προειδοποίησα στις 16 Δεκεμβρίου ότι θα μπλέξουν με τις μη νόμιμες ενέργειές τους και θα καταλήξουν στα δικαστήρια, όπου θα ζητούν έλεος για αθώωση, αλλά δε συμμορφώθηκαν"! Τώρα αποκαλεί "συκοφάντη" όποιον εκτιμά ότι τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις συνιστούν παρέμβαση και εντολή για έναρξη διώξεων κατά των αγροτών.
Επικίνδυνος

Δεν πρόκειται απλώς για έναν πολιτικό αντίπαλο. Πρόκειται για έναν προκλητικό αντικομμουνιστή που παριστάνει το φιλολαϊκό παράγοντα, κάνοντας εμπόριο με τους αγώνες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Ο λόγος γίνεται για τον γνωστό και μη εξαιρετέο Β. Γιαννόπουλο, ο οποίος από την εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη (ΑΝΤΕΝΝΑ 19 - 2 - 97), έδωσε, προχτές, ένα ακόμη ρεσιτάλ αντιΚΚΕ εμπάθειας, μίσους και παραληρήματος.

Προσκαλεσμένος σε μια... δεοντολογικά "άρτια" τηλεοπτική εκπομπή και με το σιγόντο τριών δημοσιογράφων (Πρετεντέρης, Τρέμη, Λυγερός), ο Β. Γιαννόπουλος καθύβρισε και κατασυκοφάντησε τους αγρότες, το ΚΚΕ, τον "Ριζοσπάστη", το λαϊκό κίνημα. Με τρόπο κουτοπόνηρο, υποκριτικά και προβοκατόρικα, με μια φρασεολογία αντάξια του ήθους του και των ασφαλίτικων μεθόδων προπαγάνδας, ο Γιαννόπουλος απέδειξε ότι εκπροσωπεί περίφημα μια κυβέρνηση και μια ηγεσία που έχουν βάλει στόχο να ξεμπερδέψουν με τον "εσωτερικό εχθρό".

Τι είπε στη συγκεκριμένη εκπομπή ο εν λόγω κύριος; Πρώτον,ότι το ΚΚΕ είχε στόχο να χυθεί αίμα στις αγροτικές κινητοποιήσεις! Δεύτερον, ότι ο "Ριζοσπάστης" είναι κίτρινο έντυπο! Τρίτον, επανέλαβε τους γνωστούς "αρωματοειδής" χαρακτηρισμούς του κατά των αγροτών (φασιστική, τραμπούκικη, βάρβαρη, γαϊδουρινή συμπεριφορά), κ.ά.

Οι τρεις δημοσιογράφοι τον άκουγαν χαμογελώντας συγκαταβατικά και τσιγκλώντας τον κάθε τόσο, ώστε να... βοηθήσουν στη συνέχιση της λογοδιάρροιας. Απολάμβαναν τα λεγόμενα του τύπου... Και δε θεώρησαν στοιχειώδη υποχρέωσή τους ούτε το να του θέσουν το πρωτοφανές για υπουργό Δικαιοσύνης, να απειλεί να μηνύσει εφημερίδα, συγκεκριμένα το "Ριζοσπάστη", επειδή δεν αποκήρυξε την ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών!

Το "φαινόμενο" Γιαννόπουλος δεν αντανακλά μια ιδιόμορφη προσωπική περίπτωση. Δεν αποτελεί μια εξαίρεση στο κυβερνητικό σχήμα. Αντίθετα εκφράζει τόσο την κυβέρνηση, όσο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζει απόλυτα και τον πρωθυπουργό. Οχι μόνο επειδή όλοι καλύπτουν πλήρως τον Β. Γιαννόπουλο. Αλλά γιατί τον καλύπτουν επειδή η αντιλαϊκή τους πολιτική χρειάζεται τέτοιου είδους "εκπροσώπους" προκειμένου να υλοποιηθεί. Απλώς ο Β. Γιαννόπουλος, σε σχέση με τους "συντρόφους" του χρησιμοποιεί ορισμένα επιπλέον "προσόντα", όπως το ότι πέρασε ένα φεγγάρι από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ, γεγονός που το αξιοποιεί για να ταξιδεύει σήμερα με διαβατήριο όχι μόνο ληγμένο, αλλά και πλαστό.

Ο Β. Γιαννόπουλος είναι ένα πρόσωπο, εξίσου επικίνδυνο για το λαό, με την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο καθρέφτης τους. Ο λαός πρέπει έτσι να τους αντιμετωπίσει: Ως επικίνδυνους

Το θέμα του στιγματισμού του Β. Γιαννόπολου και της μεθοδολογίας του αφορά τους κοινωνικούς φορείς των εργαζομένων, καθώς και το δημοσιογραφικό κόσμο, όσους δημοσιογράφους, δηλαδή, αντιλαμβάνονται ότι έχουμε να κάνουμε με ένα επικίνδυνο φαινόμενο που ναρκοθετεί ακόμα και στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Ο καθένας πρέπει να πάρει θέση.

ΥΓ: Στη διάρκεια της εκπομπής έγινε προσπάθεια παρέμβασης σε αυτή από τη Διεύθυνση του "Ριζοσπάστη" και από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα περιμένουν στο ακουστικό τους. Η εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη, γνωστή ως "Η ώρα της Αλήθειας", μάλλον χρειάζεται να αλλάξει όνομα. Θα της ταίριαζε καλύτερα το "Η ώρα της απάτης".

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για το Κυπριακό

Ολα φαίνεται πως είναι έτοιμα σε Αθήνα και Λευκωσία για την υποδοχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας - παρέμβασης για το Κυπριακό. Σε εκδήλωση που έγινε χτες στο Πολεμικό Μουσείο, για να τιμηθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, φάνηκε καθαρά ότι αυτό που αναμένεται είναι μια λύση τύπου Ντέιτον για τη Βοσνία, την εφαρμογή της οποίας θα αναλάβουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου μίλησαν για την ανάγκη εγκατάστασης στην Κύπρο, στα πλαίσια μιας ομοσπονδιακής λύσης, πολυεθνικής δύναμης με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Είμαστε έτοιμοι το 1997 να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις", σημείωσε ο Γλ. Κληρίδης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για πρωτοβουλία που "δεν τη γνωρίζουμε", η οποία, ωστόσο, είναι "ευπρόσδεκτη". Χαρακτήρισε ακόμα "τραγικό λάθος" την επιδίωξη λύσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να μπλοκάρει την ένταξη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Δυστυχώς φοβόμαστε ότι θα επιβεβαιωθεί μια πρόβλεψη, μια εκτίμηση που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια ότι η αμερικανική πρωτοβουλία και η παρέμβαση για το Κυπριακό είναι ενταγμένες σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την περιοχή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ και προβλέπει επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου και διχοτόμηση του Αιγαίου.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σαν διαδικασία κατ' αρχήν, δε βάζει ως όρο την επίλυση του Κυπριακού και με βάση το πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά αντιμετωπίζει την ένταξη σαν ένταξη δύο τμημάτων, δύο ξεχωριστών στην ουσία κρατών.

Εάν τα πράγματα, λοιπόν, τραβήξουν έτσι όπως έχουν ξεκινήσει, πιστεύω ότι όχι μόνο το Κυπριακό δε λύνεται, με τον τρόπο που έπρεπε να λυθεί και με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά δημιουργούμε μια νέα κατάσταση στην περιοχή, θα έλεγα μια νέα τορπίλη στην περιοχή που βρίσκεται η Κύπρος, διότι το πρόβλημα θα αναπαραχθεί και θα έχουμε μια νέα Βοσνία στην περιοχή. Σε συνδυασμό δε με την πορεία διχοτόμησης του Αιγαίου νομίζω ότι τώρα η κρίση που υπήρχε προς βορρά μας στα Βαλκάνια θα μεταφερθεί και προς το νότο και δεν μπορώ να πω αν οι συνέπειες θα είναι πιο δραματικές. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος, υπάρχει δυνατότητα να αντιστραφεί αυτή η πορεία αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να βγει ανοιχτά και να ομολογήσει ποιο είναι το αμερικανόπνευστο σχέδιο και να σταθεί στο ύψος της ευθύνης της".

ΑΓΡΙΝΙΟ
Συζήτηση για την ανεργία των γυναικών

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αγρινίου και Περιχώρων καλεί στη συζήτηση που διοργανώνει αύριο Σάββατο και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγρινίου με θέμα "Ανεργία γυναικών και κοινωνικός αποκλεισμός". Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Ζωή Σώκου, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η Αλ. Παπαρήγα στη Λάρισα

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει στο Νομό Λάρισας η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, την Παρασκευή 28 Φλεβάρη και Σάββατο, Κυριακή 1 και 2 Μάρτη.

Συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ

Συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ θα έχει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στον Περισσό σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί.

Θαυμάστε τον... πολιτικό άνδρα!

Αρκεί μία και μόνο εμφάνισή του (ακόμα και σε στημένη εκπομπή) για να καταλάβει οποιοσδήποτε την ποιότητα του ανθρώπου. Να μερικά από όσα είπε ο αξιότιμος κύριος Γιαννόπουλος στην προχτεσινή εκπομπή του δημοσιογράφου και εγκρίτου "βιογράφου" των κυβερνώντων του "εκσυγχρονισμού", Γ. Πρετεντέρη:

1. "Είναι μια μεγάλη ανοησία" (ερωτώμενος για τις απόψεις του μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Π. Οικονόμου).

2. "Διάφοροι ανόητοι, διάφοροι βλάκες μέσα στη Βουλή λένε ότι κυβερνάμε 12 χρόνια".

3. "Είναι ηλίθιοι, είναι αρχιηλίθιοι, είναι βλάκες, είναι ανάξιοι να είναι πολιτικοί. Είναι αγράμματοι" (για τους συναδέλφους του υπουργούς που δε συμφωνούν με το ύφος του).

4. "Αγράμματη να την πεις, αστοιχείωτη να την πεις, δημαγωγό να την πεις;" (για τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα).

5. "Ασφαλτοστρώσαμε όλους τους δρόμους" (για το έργο του ΠΑΣΟΚ το 1981 - 89).

6. "Από δέκα χρονών παιδί δεν έχω κάνει λάθος".

Πρόκειται για τον ίδιο, που, όπως βεβαιώνει ενυπογράφως ο Γ. Πρετεντέρης στο "ΒΗΜΑ" της 7 - 7 - 96,έλεγε μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους: "Οταν δε βρίσκετε τον καθηγητή Κώστα Σημίτη, θα έρχεστε στον Γιαννόπουλο να σας λέει. Τα ίδια θα σας πούμε...". Να τον χαίρεστε κ. καθηγητά...

Ν. ΜΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ