ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύναμη αγώνα η αλληλεγγύη
  • Ευρεία σύσκεψη χτες της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών με εκπροσώπους δεκάδων μαζικών φορέων και οργανώσεων εργαζομένων, ΕΒΕ, επιστημόνων κ.ά.
  • Σήμερα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Η ανάγκη κοινού αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα επιβίωσης των αγροτών, εκφράστηκε χτες βράδυ στην ευρεία σύσκεψη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής με μαζικούς φορείς και οργανώσεις της Αθήνας.

Στο κάλεσμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ανταποκρίθηκαν δεκάδες τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις της Αθήνας και οι εκπρόσωποί τους έδωσαν μαζικό παρών στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου έγινε η σύσκεψη. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις οργανώσεις: Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελαφρών Φορτηγών ΔΧ "Η ΕΝΩΣΗ", Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κατεργασίας Ξύλου, Σωματείο Ξυλογλυπτών, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, ΚΣ της ΕΦΕΕ, ΚΣ της ΕΣΕΕ, Επιτροπή Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες, Ομοσπονδία Λογιστών, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Συντεχνία Επιπλοποιών Καταστηματαρχών κ.ά..

Από πλευράς της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής μίλησε ο Γιάννης Παττάκης,ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση που δείχνουν στον αγώνα των αγροτών τονίζοντας:"Η συμπαράστασή σας μας έδωσε και μας δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Οι περισσότεροι από εδώ βρίσκεστε σε κινητοποιήσεις και οι αγρότες είναι αλληλέγγυοι στους αγώνες σας. Γιατί μόνο ο κοινός αγώνας είναι αυτός που μπορεί να αντιστρέψει τα πράγματα και να μπορέσει ο ελληνικός λαός να ζήσει".

Ο Γιάννης Πατάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, τα οποία αφορούν άμεσα και τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Επίσης αναφέρθηκε στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης που μέσα από την επιχείρηση υπονόμευσης και κατασυκοφάντησης, τη βιομηχανία δικαστικών διώξεων και την επιχείρηση αστυνομοκρατίας με τη δολιοφθορά των τρακτέρ, επιχειρεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς.

Οσον αφορά τη σημερινή συνάντηση της Πανθεσσαλικής με τον πρωθυπουργό που γίνεται στις 11 πμ στο Μαξίμου, ο Γ. Πατάκης επισήμανε: "Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό φαίνεται ότι θα είναι χωρίς ουσία. Εμείς δεν ξεγελιόμαστε. Πηγαίνουμε στη συνάντηση όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να μη γίνουμε το σκαλοπάτι εκμετάλλευσης της κοινής γνώμης ότι δε θέλουμε το διάλογο. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει - υπογράμμισε - ότι δε θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους αγρότες αν δε λυθούν τα προβλήματα".

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, αλλά και την υπόσχεση ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τους μέχρι την τελική δικαίωση, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των φορέων, που μίλησαν στη συνέχεια της σύσκεψης. Συγκεκριμένα το λόγο πήραν ο Φώτης Τσανακλίδης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων, ο Λευτέρης Κακαλές,από την Ομοσπονδία Ελαφρών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης, η Ηλιάνα Κώνστα δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, ο Παντελής Τάτσης αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Παναγιώτης Σοφός γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Βασίλης Γεωργαντάς από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Παναγιώτης Μπότσης από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο).

Η πραγματική μαφία του βαμβακιού

Για συγκάλυψη της "μαφίας του βαμβακιού" είχε κατηγορήσει τους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας ο υπουργός Γεωργίας, με στόχο να τους συκοφαντήσει και να υπονομεύσει τον αγώνα τους. Ομως συγκεκριμένα γεγονότα αποδείχνουν ότι και στη συκοφαντική αυτή προσπάθεια του υπουργού Γεωργίας ισχύει το "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"...

Είναι γνωστό ότι υπάρχει μαφία στο βαμβάκι, όπως και στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, που λυμαίνεται τις κοινοτικές επιδοτήσεις και "ξεζουμίζει" τους αγρότες. Με τη διαφορά όμως, ότι τη μαφία αυτή τη γέννησε η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τη συγκαλύπτουν κορυφαίοι παράγοντες του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ) και του υπουργείου Γεωργίας. Οι διαπιστώσεις αυτές απορρέουν από συγκεκριμένα γεγονότα και πράξεις:

Πέρσι επιστράφηκαν παράνομα οι εγγυητικές επιστολές τραπέζης σε τρεις γνωστούς εκκοκκιστές, που ακόμα έχουν απλήρωτους τους βαμβακοπαραγωγούς. Ο υπουργός Γεωργίας, για λόγους που δε γνωρίζουμε, μπορούμε όμως να εξηγήσουμε, χωρίς να διατάξει κανένα έλεγχο και πολύ περισσότερο να επιβάλλει κάποια πειθαρχική ποινή, είτε να παραπέμψει στα δικαστήρια την υπόθεση, προσπάθησε, ουσιαστικά, να κλείσει την παρανομία αυτή, που άπτεται του Ποινικού Δικαίου με την υπόσχεση του ότι θα πληρωθούν οι απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί από τα αποθέματα του ΟΒ. Μάλιστα είχε το θράσος αυτή την υπόσχεσή του να την εμφανίσει σαν μεγάλη παροχή προς τους αγρότες που, εκτός των άλλων δεινών - όπως τους κατηγορεί - φορτώνουν το επιχειρηματικό τους ρίσκο στο κράτος! Κι αυτό, ενώ γνωρίζει πως ο ΟΒ "επιχορηγείται" μόνον από τα χαράτσια που επιβάλλονται στους βαμβακοπαραγωγούς.

Απαιτούσε, έτσι, ο υπουργός Γεωργίας από τους αγρότες, με τα λεφτά τους να καλύψουν τις απάτες των τριών εκκοκκιστών, που έγιναν σε βάρος τους με τις πλάτες της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να ευχαριστήσουν και την κυβέρνηση για, υποτιθέμενη, εκδούλευση.

Ο ανώδυνος τρόπος με τον οποίο έκλεισε η περσινή απάτη ενθάρρυνε τη μαφία να συνεχίσει την παρανομία της και φέτος. Ετσι, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί είναι απλήρωτοι στη Βισαλτία και στη Δράμα γιατί, πάλι "κατά λάθος", τα ιδιωτικά εκκοκιστήρια "Βισαλτίας" και "ΑΛΦΑ ΓΚΡΕΪ" λειτούργησαν για ένα μήνα περίπου παράνομα - χωρίς να έχουν καταθέσει τις προβλεπόμενες από το νόμο εγγυητικές επιστολές, αλλά με την έγκριση και την καθημερινή παρουσία πολυμελούς κρατικής επιτροπής που επέβλεπε τις αγορές βαμβακιού... Η παράλειψη αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, γιατί, ειδικά φέτος, ο Στ. Τζουμάκας είχε προσωπικά αναλάβει "να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία" και με εντολή του ανώτεροι κρατικοί παράγοντες της απόλυτης εμπιστοσύνης του (γεν. γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας και ο πρόεδρος του ΟΒ), έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα εκκοκκιστήρια αλλά δεν μπόρεσαν... να εντοπίσουν τέτοιες βασικές παρανομίες.

Η "ανικανότητα" του κυβερνητικού μηχανισμού να εντοπίσει αυτές τις σοβαρές παρανομίες υπογραμμίζει την πολιτική ευθύνη του υπουργού Γεωργίας. Ενώ, η υποτίμηση και η προσπάθεια "κουκουλώματος" των τεραστίων προβλημάτων που δημιούργησαν αυτές οι παρανομίες, γεννούν σοβαρά ερωτηματικά και για βαριές ποινικές παραβάσεις. Παραβάσεις που δεν μπορεί να περιορίζονται σε κάποιο περιφερειακό παράρτημα του ΟΒ, αλλά πιθανότατα αγγίζουν και υψηλά κλιμάκια του ΟΒ και του υπουργείου Γεωργίας...

Επειδή, λοιπόν, πολλοί καταφέρονται κατά της μαφίας του βαμβακιού στα λόγια, αλλά μαζικά δικάζουν και καταδικάζουν τους αγρότες και μόνον, είναι καιρός να κάτσει στο εδώλιο της Δικαιοσύνης η πραγματική μαφία, αλλά και αυτοί που καλύπτουν, αν δεν τη στηρίζουν κιόλας. "Οψόμεθα ες Φιλίππους"!

Κ. Σ.

Κυβερνητική παραπληροφόρηση για το αγροτικό

Μέρος 2ο: Οι πραγματικές αντιθέσεις και ο "κοινωνικός αυτοματισμός"

Συνειδητά, αποπροσανατολιστικά, και με ψεύτικα στοιχεία, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι ο αγρότης είναι προνομιούχος σε σχέση με τον άνεργο και τον ανειδίκευτο εργάτη, γι' αυτό πρέπει να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, δηλαδή εκφασισμός και να στραφεί ο εργάτης κατά του αγρότη. Συνειδητά όμως και αποπροσανατολιστικά αποφεύγει η κυβέρνηση να συγκρίνει το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη, του αγρότη και του άνεργου με το εισόδημα των εμπόρων, των μεσαζόντων και των βιομηχάνων. Σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς, τα κέρδη της αλευροβιομηχανίας "Λούλη" το δεύτερο εξάμηνο του 1996 αυξήθηκαν κατά 64% και σε ετήσια βάση αναμένεται να ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια δραχμές. Τα κέρδη του γαλακτοβιομήχανου Δασκαλόπουλου το 1994 ήταν 4,5 δισ. δρχ. Ανάλογα κέρδη έχουν τα εκκοκκιστήρια βαμβακιού, οι βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων και οι βιομηχανίες τροφίμων, όπου τα κέρδη, για παράδειγμα της εταιρίας ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΕ το 1995 ήταν 300 εκατ. δραχμές κ. ο. κ.

Η τεράστια αύξηση των κερδών αυτών των βιομηχανιών οφείλεται στη νέα ΚΑΠ που μείωσε δραστικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και ένα μέρος τους το αντικατέστησε με επιδοτήσεις. Τις επιδοτήσεις αυτές που τυπικά χρεώνονται στους αγρότες, στην ουσία τις απολαμβάνουν οι βιομήχανοι οι οποίοι πουλάνε με αυξημένες τιμές τα προϊόντα τους αλλά αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές από τους αγρότες την πρώτη ύλη. Ετσι οι τιμές του ψωμιού και των ζυμαρικών αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλλά η τιμή παρέμβασης του σκληρού σιταριού από 57 δρχ./κιλό το 1992 με τη νέα ΚΑΠ μειώθηκε στις 37 δρχ./κιλό το 1996. Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε από 130 στις 90 δρχ./κιλό αλλά η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξάνεται δύο φορές τουλάχιστον το χρόνο κ. ο. κ.Τις πραγματικές αυτές αντιθέσεις και τα τεράστια αυτά κέρδη προσπαθεί συνειδητά να αποκρύψει η κυβέρνηση γιατί αυτά τα συμφέροντα υπηρετεί, γιατί είναι κυβέρνηση διακοσίων πραγματικά ισχυρών οικογενειών...

Η προσπάθεια αυτή γίνεται με τον πιο βρώμικο τρόπο γιατί κυβέρνηση και κόμματα που συμφωνούν με την ΕΕ εκθείαζαν τη νέα ΚΑΠ για τις επιδοτήσεις που έδινε τάχα στους αγρότες για αντιστάθμισμα στις μειώσεις των τιμών. Τώρα χρησιμοποιούν αυτές τις επιδοτήσεις για να συκοφαντήσουν τους αγρότες ως κρατικοδίαιτους και δε λένε κουβέντα για την πρωτοφανή αισχροκέρδεια και τα μυθικά κέρδη των βιομηχάνων μεταποιητών.

Η φασίζουσα προσπάθεια της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στη δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης των αγροτών με τους ανέργους και τους εργάτες. Προσπαθεί να καλλιεργήσει αντιπαράθεση ανάμεσα και στους ίδιους τους αγρότες κατηγορώντας αυτούς που κινητοποιούνται ως προνομιούχους που απολαμβάνουν τις περισσότερες επιδοτήσεις και αυτούς που δεν κινητοποιούνται ως μη προνομιούχους και μη επιδοτούμενους.

Η επιχειρηματολογία όμως αυτή της κυβέρνησης διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1991, ο Νομός Καρδίτσας που πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις είναι 24ος στη σειρά κατάταξης με βάση το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα, και ο Νομός Τρικάλων 38ος, ο Νομός Λαρίσης και Μαγνησίας βρίσκονται στην 14η και 18η θέση αντίστοιχα που είναι πάνω από το μέσο όρο αλλά η καλύτερη θέση οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό του αστικού πληθυσμού που έχουν οι δύο αυτοί νομοί και όχι στο αυξημένο κατά κεφαλή αγροτικό εισόδημα.

Μέσα από αυτές τις τεχνητές και παραπλανητικές αντιπαραθέσεις που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ανάμεσα και μέσα στα λαϊκά στρώματα, εξυπηρετούνται δύο συγκεκριμένοι στόχοι: Να συγκαλυφθεί η πραγματική ταξική αντίθεση ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα από τη μια πλευρά και στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο από την άλλη για να αποτραπεί η δημιουργία αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Να καθηλωθούν όλα τα λαϊκά εισοδήματα στα επίπεδα των επιδομάτων ανεργίας.

Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί ο "κοινωνικός αυτοματισμός" που εκφράστηκε με τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να στρέψει τους αγρότες της Κρήτης κατά των ναυτεργατών, τους αγρότες της Θεσσαλονίκης κατά των αγροτών της Θεσσαλίας, τους επαγγελματοβιοτέχνες κατά των αγροτών, τους γονείς και τους μαθητές κατά των καθηγητών και των δασκάλων κ. ο. κ.

Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 3ο ΜΕΡΟΣ: Εκβιαστικά διλήμματα με ψευδολογίες.

Αναγκαιότητα ο κοινός αγώνας

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στη Γεωπονική Σχολή μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας

Μια διαφορετική συζήτηση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χτες οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής. Ενας εκπρόσωπος της αγωνιζόμενης αγροτιάς, ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και βουλευτής του ΚΚΕ, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους αυριανούς γεωπόνους, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ) με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα προβλήματα των αγροτών.

"Χτες οι αγρότες και οι ναυτεργάτες, σήμερα οι καθηγητές, αύριο πάλι οι αγρότες, όλοι μαζί στέλνουν το μήνυμα της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική", τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ο Β. Μπούτας, υπογραμμίζοντας ότι "το κίνημα αγροτών, φοιτητών και εργατών που προβλήθηκε και μέσα από τα συνθήματα αποτελεί μια αναγκαιότητα του σήμερα". Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να παλεύουν και να αγωνίζονται όλοι μαζί για τα προβλήματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, συναντά κάθε μέρα το μέτωπο της αντίστασης του ελληνικού λαού σ' αυτήν την πολιτική που διογκώνεται και δυναμώνει συνεχώς.

Ο Β. Μπούτας μίλησε στους παρευρισκόμενους φοιτητές της Γεωπονικής για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, αλλά και για τους αγώνες που πρόκειται να έρθουν στο μέλλον. "Ο αγώνας των αγροτών, τόνισε, πρέπει να αγκαλιαστεί από όλο το λαό και πολύ περισσότερο από τους γεωπόνους υποψήφιους ή μη, γιατί αν περάσουν τα σχέδια των κυβερνώντων για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, αυτό θα σημάνει και τον αφανισμό των γεωπόνων, αφού αγρότες και γεωπόνοι είναι πράγματα αλληλένδετα".

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές. Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, αλλά και τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Β. Μπούτας κάλεσε τους φοιτητές της Γεωπονικής να πορευτούν όλοι μαζί αγρότες και γεωπόνοι, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, ενώ επίσης τους κάλεσε και να παρευρεθούν στις 16 Μάρτη στο Κιλελέρ.

Με τον ΔΣΑ για την αντιμετώπιση της ποινικοποίησης των αγώνων

Την κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών έθεσε στο δικηγορικό κόσμο η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ζητώντας από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Α. Ρουπακιώτη τη νομική υποστήριξη του συλλόγου στις εκατοντάδες δίκες που εκκρεμούν στα δικαστήρια με κατηγορούμενους αγρότες, επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής αναφέρθηκαν στη "βιομηχανία δικών" που έχει στηθεί σε βάρος των αγροτών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν παραπεμφθεί σε δίκες περίπου 5.000 αγρότες. Εφεραν ως παράδειγμα την Κοινότητα Ζάρκου Τρικάλων, όπου από τους 138 συνολικά αγρότες του χωριού έχουν κλητευθεί για να δικαστούν ομαδικά 64, ενώ στην πόλη των Τρικάλων σε μια μέρα έχουν παραπεμφθεί 135 αγρότες!

Ο Γ. Παττάκης είπε ότι στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων που γίνεται από την κυβέρνηση, πρωτοστατεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος. Επίσης, ανέφερε ότι έχουν γίνει δίκες αγροτών, χωρίς να προσκομιστούν επιβαρυντικά στοιχεία από τους μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι στις καταθέσεις τους επαναλάμβαναν "δε θυμάμαι", "δε γνωρίζω", "δεν ξέρω", και, παρ' όλα αυτά, υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις.

"Κάνουμε έκκληση, είπε ο Γ. Παττάκης, στις δίκες που εκκρεμούν εναντίον αγροτών για συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, να παραβρίσκονται και δικηγόροι εκ μέρους του ΔΣΑ".

Τέλος, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής αναφέρθηκαν και στις ευθύνες υπουργείου Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι τα όργανα της Τάξης προχώρησαν σε "δολιοφθορές", "καταστροφές" και "πλιάτσικο" κατά των αγροτών, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα τρακτέρ.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Α. Ρουπακιώτης, εξέφρασε την αντίθεσή του σε μεθόδους, όπως η αποσυμπίεση των ελαστικών των αγροτικών μηχανημάτων. Για το αίτημα της νομικής συνδρομής, είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει νομική συνδρομή, αλλά προηγουμένως θα έρθει σε συνεννόηση με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων των Νομών της Θεσσαλίας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, κατά τη γνώμη του, ο αριθμός των δικηγόρων της Θεσσαλίας είναι επαρκής.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία επιμένουν για μια ουσιαστική και ενεργή συμπαράσταση του ΔΣΑ στους αγώνες και τις δίκες των αγροτών, έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την τακτική του Α. Ρουπακιώτη. Μάλιστα, του έκαναν κριτική γιατί, παρ' όλο που η Πανθεσσαλική Επιτροπή με επιστολή της ζήτησε συνάντηση "με τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ", ο Α. Ρουπακιώτης, επικαλούμενος τον Κώδικα περί Δικηγόρων, απέκλεισε τα μέλη του ΔΣ από τη συνάντηση.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Δικάζονται σήμερα 42 αγρότες!

Σαράντα δύο αγρότες από τον Αγ. Δημήτριο Λιβαδειάς,οδηγούνται σήμερα στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο ΟΣΕ για αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής το 1993. Χρονιά που οι αγρότες της περιοχής, είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις με αίτημα την παροχή αρδευτικού νερού και αποζημιώσεων, λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών που είχαν υποστεί με ευθύνη του Οργανισμού Κωπαϊδας.

Οι διώξεις όμως δε σταματούν εδώ και σειρά παίρνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας έχει σχηματίσει δικογραφίες και η Εισαγγελία Λιβαδειάς έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά 90 περίπου αγροτών, από τον Ορχομενό, Ρωμέικο, Αγ. Σπυρίδωνα, Λαφύστιο, Αϊ- Γιώργη, Σωληνάρι, Υψηλάντη και Λιβαδειά,με την ίδια κατηγορία, της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Επιπλέον, η Αστυνομία της Λιβαδειάς καλεί για απολογία δεκάδες αγρότες από Ορχομενό, Υψηλάντη και άλλα χωριά του νομού, προκειμένου στη συνέχεια η Εισαγγελία να ασκήσει διώξεις για τις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη του '96.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το προσεχές διάστημα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά από μήνυση του ΟΣΕ που απαιτεί αποζημιώσεις πάνω από 1 δισ. δραχμές, οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας και της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Βοιωτίας, Ξ. Μελισσάρης και Απ. Δελαβεκούρας,ενώ από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο άλλα 4 αγροτικά στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Γ. Γκικόπουλος,πρόεδρος της ΣΕΑ αγροτών της επαρχίας Λιβαδειάς και μέλος του ΔΣ της ΟΑΣ Βοιωτίας, "η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στην πολιτική τρομοκράτησης και εκφοβισμού των αγροτών που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να καθηλώσει και υποτάξει του αγρότες και να επιβάλλει την αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών, για τον αφανισμό τους. Ας είναι όμως σίγουρη ότι αν δε δώσει λύση στα προβλήματά μας θα βρει ακόμα περισσότερους αγρότες μπροστά της".

Γόνιμη συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ

Σύμπτωση απόψεων για τα ζητήματα δημοκρατίας, αντικειμενικής ενημέρωσης και ελευθεροτυπίας, που αναδείχτηκαν στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις με την πρακτική της κυβέρνησης

Γόνιμη υπήρξε η ενημερωτική συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, νωρίς χτες το απόγευμα, στα γραφεία της Ενωσης. Οπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής, ενημέρωσαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για το αγροτικό πρόβλημα και τα αιτήματα των αγροτών της χώρας, όπως και για τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγροτικούς αγώνες, αλλά και ευρύτερα τους αγώνες. "Θέσαμε τα σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας που προκύπτουν από την πρακτική της κυβέρνησης κατά την αντιμετώπιση των αγροτικών αγώνων. Πρόκειται για την επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αγροτών με αυταρχικά, αντιδημοκρατικά μέτρα καταστολής και διώξεων αγροτών με την ποινικοποίηση των αγώνων μας. Ιδιαίτερα θέσαμε το ζήτημα που προκύπτει με την "προληπτική" απαγόρευση, είτε ακόμα και με συλλήψεις με το πρόσχημα ότι μπορεί να διαπραχθεί παρανομία! Μιλήσαμε, δηλαδή, για επικίνδυνη πρακτική που οδηγεί σε αντιδημοκρατικές εκτροπές", επισήμαναν...

Η εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής, αναφέρθηκαν επίσης σε ζητήματα αντικειμενικότητας στην ενημέρωση. Τα ζητήματα αυτά, εξήγησαν, σχετίζονται με την απρόσκοπτη κάλυψη των γεγονότων - κάτι που η κυβέρνηση δεν επέτρεψε, απαγορεύοντας τους δημοσιογράφους, π.χ., να καλύψουν τη δολιοφθορά των δυνάμεων καταστολής στα τρακτέρ. Επίσης, έχει να κάνει με τις ίδιες τις απειλές του υπουργού Δικαιοσύνης, Β. Γιαννόπουλου, κατά των δημοσιογράφων, απειλές για επέμβαση των εισαγγελέων κατά των δημοσιογράφων που, κατά τη γνώμη του υπουργού, συμφωνούν με τις θέσεις των αγροτών επειδή, στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν τα αγροτικά προβλήματα αντικειμενικά...

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωτοφανή όσο και απαράδεκτη τακτική του Γιαννόπουλου, που δεν αρκέστηκε στις απειλές κατά των αγροτών και των δημοσιογράφων, αλλά έφθασε στο σημείο να απειλεί και το "Ριζοσπάστη" γιατί δημοσίευσε ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής χωρίς να τη λογοκρίνει όπως απαιτεί ο υπουργός... Σημείωσαν ως επικίνδυνο το γεγονός ότι ζητείται από την εφημερίδα να υπογράψει, τώρα, δήλωση μετάνοιας! Ενώ απειλεί και την ίδια την ΕΣΗΕΑ επειδή... τόλμησε να υπερασπιστεί την ελευθεροτυπία, καταγγέλλοντας την πρακτική των απειλών και τις "προειδοποιήσεις" Γιαννόπουλου για επαναφορά των διατάξεων για περιύβριση Αρχής!

Σ' όλα τα παραπάνω ζητήματα δημοκρατίας, αντικειμενικής ενημέρωσης και ελευθεροτυπίας, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής, υπήρξε γενικά σύμπτωση απόψεων με τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ. Και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ενωσης υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στο μέτρο των ευθυνών και των δυνατοτήτων τους. Η Πανθεσσαλική προσκάλεσε τόσο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όσο και όλους τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Κιλελέρ που οργανώνονται στις 16 Μάρτη στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Από την ευρεία

Από την ευρεία σύσκεψη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, με εκπροσώπους μαζικών φορέων στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων

Η Πανθεσσαλική Επιτροπή στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ

Εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Αλληλεγγύη από την Ιταλία

Τηλεγράφημα της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" προς την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή

Την αλληλεγγύη των Ιταλών στους Ελληνες αγρότες και στον αγώνα τους εκφράζει με τηλεγράφημά του από τη Ρώμη προς την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ο υπεύθυνος Γεωργίας του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Βιντσένσο Αϊτα. Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα αναφέρει:

"Υποστηρίζουμε την πάλη των Ελλήνων αγροτών και αναγνωρίζουμε τις σοβαρές επιδράσεις της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που ευνοεί κυρίως τις ηπειρωτικές παραγωγές και παραμελεί τις μεσογειακές παραγωγές.

Αυτό οδηγεί στην εγκατάλειψη της γης και στην εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων με σοβαρότατες συνέπειες στο επίπεδο της ανεργίας. Πρέπει, καταρχάς, να υποστηριχτούν αυτές οι παραγωγές για μια πολιτική υπεράσπισης της απασχόλησης.

Παντού - στην Ισπανία, στην Ιταλία όπως και στην Ελλάδα - κινήματα πάλης εμφανίζονται: οι κυβερνήσεις των μεσογειακών χωρών δε θα έπρεπε να είναι αυταρχικές, αλλά αντίθετα να προσπαθούν να σταθούν αλληλέγγυες και να προτείνουν εναλλακτικές πολιτικές στις κοινοτικές πολιτικές για να δώσουν αξία στη δουλιά. Με αυτήν την έννοια, είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών συντονισμού για να μεταβάλλουμε τις τάσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της μεσογειακής γεωργίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ