ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με νεοφιλελεύθερη κοψιά

Στα εξαιρετικά ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, με την ενεργητική συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, για τη συζήτηση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ απέδειξαν, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τους αντεργατικούς στόχους του νομοσχεδίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορ. Κολοζώφ,αφού σημείωσε ότι για τέτοια νομοθετήματα πρέπει να υπάρχει η άνεση, ώστε οι βουλευτές να τα αναπτύσσουν σε όλες τους τις λεπτομέρειες για να μπορέσει να καταλάβει καλύτερα ο λαός τι αφορούν, τόνισε: "Είναι γεγονός ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει μία κοψιά νεοφιλελεύθερη. Και δεν είναι τυχαίο ότι δε γράφτηκαν για να μιλήσουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τι να πουν; Να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο; Ούτε είναι τυχαίο ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άλλοτε τρέχουν και πιέζουν να γραφτούν για ομιλητές στα νομοσχέδια, τώρα δε μιλούν. Τι να πουν;".

Ακολούθως υπογράμμισε: "Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Οχι μόνο γιατί ο μισθός που δίνεται δεν είναι τετραπλάσιος, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, αλλά επειδή έχουν καθοριστεί και τα όρια με αυθαίρετο τρόπο. Στις 110.000 δρχ. το μήνα βασικό μισθό. Δεν παίρνεται υπόψη ότι την τελευταία εξαετία οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους. Θα το λάβουμε αυτό υπόψη μας κάποια στιγμή; Αυτές τις απώλειες, τουλάχιστον εν μέρει, θα τις καλύψουμε; Φτάνουν στο 40% την τελευταία εξαετία. Είναι διαπιστώσεις του προηγούμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δικές μας. Οι αυξήσεις αυτές, που λέτε ότι δίνετε, δεν καλύπτουν ούτε και τον πληθωρισμό του 1996 - 1997".

Τέλος, είπε ότι τα βασικά επιδόματα πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένα και τα άλλα επιδόματα να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό. "Εν πάση περιπτώσει, κάποτε ο μισθός πρέπει να είναι μισθός και να ξέρει ο καθένας τι παίρνει. Και να ξέρει όταν βγαίνει στη σύνταξη ότι θα έχει τουλάχιστον το 80% του μισθού του", κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

Η Μαρία Μπόσκου

"Αν είχαμε τη χρονική δυνατότητα να κάνουμε μία αναδρομή,, συγκρίνοντας τους νόμους που κατά καιρούς ψηφίστηκαν και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, με το σημερινό σχέδιο νόμου, θα βγάζαμε τελικά το εξής συμπέρασμα: Το σημερινό μισθολόγιο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συνεχίζει την παράδοση, να αποτελεί δηλαδή για άλλη μία φορά τον πρόσθετο μηχανισμό χειραγώγησης των εργαζόμενων στο δημόσιο, το βασικό μηχανισμό πειθαναγκασμού και έντασης της πολιτικής ομηρίας", τόνισε η βουλευτίνα του Κόμματος Μαρία Μπόσκου.

Αναφερόμενη ακολούθως στο θέμα του οικογενειακού επιδόματος σημείωσε: "Τα επιδόματα αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Πρώτα απ' όλα δίνονται μόνο στον ένα σύζυγο, όταν ο άλλος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Δεύτερον η αύξηση του επιδόματος αυτού από 8.000 δρχ. σε 12.000 δρχ. και του επιδόματος παιδιού από 4.000 δρχ. σε 6.000 δρχ., ουσιαστικά αποτελεί μείωση, αφού με μόνη την ενσωμάτωση της ΑΤΑ που έπαιρναν το προηγούμενο διάστημα έπρεπε αυτά να τριπλασιαστούν. Το γεγονός ότι αυτά είναι δραχμικά σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτά θα εξανεμιστούν λόγω του πληθωρισμού".

Ο Αχ. Κανταρτζής

"Το νομοσχέδιο αυτό ενισχύεται και με τις μαύρες διατάξεις της "Λευκής Βίβλου". Δηλαδή αυτές τις διατάξεις που σκοπό έχουν να κάνουν ακόμα πιο μαύρη τη ζωή των εργαζόμενων", επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής. Αναφερόμενος ακολούθως στους θεσμούς που διέπουν τον κρατικό μηχανισμό τόνισε: "Αν θέλετε πραγματικά να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, θα αυξάνατε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Δε θα βάζατε τους καθηγητές να κάνουν μάθημα σε τριάντα, τριάντα πέντε μαθητές. Θα προχωρούσατε σε άλλες αλλαγές, ώστε οι επιστήμονες που είναι επιφορτισμένοι με τις περιβαλλοντικές μελέτες να έχουν τα αναγκαία εργαλεία να κάνουν τις εξετάσεις και να μην κοιτάζουν το νερό με το μάτι για να δουν αν είναι μολυσμένο ή όχι".

Ο Νικ. Γκατζής

"Προχθές ψηφίστηκε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο μέσα στα άλλα μπαίνει φόρος στα επιδόματα. Τι γίνεται τελικά με τις αυξήσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι μόνο στο μισθό και που για το μισθό ο κύριος υπουργός λέει στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου ότι μέχρι τώρα έφτανε το 1/10 και ο εισηγητής μας λέει ότι τετραπλασιάστηκε; Τα υπόλοιπα 6/10 του μισθού τι γίνονται; Πού θα πάει η αύξηση και γιατί δε δίνετε στα επιδόματα και τα κρατάτε δραχμικά;", τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικ. Γκατζής.

ΑΔΕΔΥ
"Το νέο μισθολόγιο είναι μια απάτη"

Με 24ωρη απεργία και πορεία προς τη Βουλή, οι δημόσιοι υπάλληλοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο μισθολόγιο, το οποίο συζητιέται αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο

"Το νέο μισθολόγιο είναι μία απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", βροντοφώναξαν χτες έξω από το κτίριο της Βουλής απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι που έφτασαν εκεί με μία δυναμική πορεία. Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας ενάντια στο μισθολόγιο λιτότητας που έχει κηρύξει η οργάνωση. Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Δ. Κίτσιος, πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ ο οποίος χαρακτήρισε τη χτεσινή κινητοποίηση σαν κορυφαία αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο μισθολόγιο που διαιωνίζει τη λιτότητα.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Α. Αντωνάκος, επισήμανε ότι "οι καθηγητές, έχουν για 6η βδομάδα φύγει από τις σχολικές αίθουσες αγανακτισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης που ευαγγελίζεται τον εκσυγχρονισμό, εννοώντας τη βάρβαρη λιτότητα". Σημειώνοντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δυνάμεις να σταματήσει την επίθεση της κυβέρνησης, κατέληξε: "Δε θα μας σταματήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου. Το προηγούμενο μισθολόγιο άντεξε μερικά χρόνια. Αυτό ούτε ένα".

Ο Π. Γρατσάνης, γραμματέας του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στην ομιλία του, χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο σαν "μισθολόγιο - έκτρωμα" και τόνισε: "Δεν πρόκειται να υποκύψουμε και να αποδεχτούμε το ραγιαδισμό του μισθολογίου. Να αποδεχτούμε να μπαίνει σε δοκιμασία η ίδια η αξιοπρέπειά μας, μέσα από τη διαβόητη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα. Αυτό βροντοφωνάξαμε στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις μας. Αυτό βροντοφωνάζουν κάθε μέρα οι καθηγητές με τον μεγαλειώδη αγώνα διαρκείας". Καταδίκασε την εμμονή της κυβέρνησης στις απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου και την προσπάθεια να το περάσει με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή. Επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού που "μας χαρακτήρισε συντεχνία. Ετσι ονομάζει όσους αντιστέκονται στην αντεργατική λαίλαπα. Δε λέει όμως κουβέντα για τη συντεχνία της ολιγαρχίας που πιστά υπηρετεί".

Τέλος, υπογράμμισε πως "στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πρώτιστη ανάγκη να φτιάξουμε το μέτωπο όλων των εργαζομένων που θα αντιστέκεται και θα διεκδικεί".

Ο Γ. Κουτσούκος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στην ομιλία του σημείωσε ότι "η κυβέρνηση θα θερίσει ό,τι έσπειρε. Αφού δε δέχτηκε τις προτάσεις μας, τώρα θα αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των κλάδων". Τόνισε δε ότι "η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία, έστω και την τελευταία στιγμή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή να προχωρήσει σε βελτιώσεις και να απαλείψει τις επικίνδυνες διατάξεις που αφορούν στην περικοπή του κίνητρου απόδοσης και στην απαγόρευση καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους". Ειδικά στις διατάξεις περί κινήτρου απόδοσης, υπογράμμισε πως "αν δεν το απαλείψει θα το καταργήσουμε στην πράξη".

Με συνθήματα όπως "Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές, θέλουμε συμβάσεις συλλογικές" και "Λιτότητα, αναρχία και διακρίσεις, αυτό το μισθολόγιο είναι μίας χρήσης" οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τη Βουλή.

"Ο,τι έχω να πω, θα το πω μέσα στη Βουλή", είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στην αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ με την οποία συναντήθηκε "στο πόδι" στον προθάλαμο του κτιρίου της Βουλής. Ειδικά για την απάλειψη των διατάξεων για περικοπή του κινήτρου απόδοσης, είπε χαρακτηριστικά: "Τι κίνητρο θα είναι αν δίνεται σε όλους; ".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αρχισε η μάχη των συσχετισμών

Εντός των ημερών ανακοινώνεται η υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή

Στον απόηχο της επίσημης υποψηφιότητας Εβερτ και εν αναμονή της προαναγγελθείσας ουσιαστικά υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή κινούνται όλες οι πτέρυγες της ΝΔ. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τα επιτελεία των διεκδικητών της ηγεσίας σταθμίζουν τα νέα δεδομένα και δίνουν τη μάχη των συσχετισμών, ενώ φαινομενικά πιο ψύχραιμος εμφανίζεται ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος έμεινε ικανοποιημένος από την προχτεσινή ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Σπόρτιγκ.

Στη Ρηγίλλης, όπως είναι φυσικό, επικρατεί πανικός, καθώς οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ βλέπουν έντρομοι να τους εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερα στελέχη, που μέχρι πρότινος στήριζαν τον Μ. Εβερτ. Μάλιστα, η ανησυχία είναι έντονη, καθώς προκαλούνται ρήγματα και στο μηχανισμό του κόμματος στον οποίο στήριζε πάρα πολλά ο Μ. Εβερτ για την επανεκλογή του. Εκτός από τις διαρροές (βασικά προς την πλευρά Καραμανλή) στη Μακεδονία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, η Ρηγίλλης προσμετρά απώλειες και στα συνδικαλιστικά στελέχη, αλλά και στο χώρο της ΟΝΝΕΔ, όπου πλέον η επιρροή του νυν προέδρου της ΝΔ είναι σχεδόν μηδενική. Ο Μ. Εβερτ στην προσπάθειά του να ανακόψει τις απώλειες έστειλε στην επαρχία τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Δ. Μπάλιο, ενώ πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη του κόμματος. Θέλοντας να δείξει την εικόνα ενός ηγέτη που διαθέτει πυγμή, σε συνέντευξή του σε μηνιαίο περιοδικό δηλώνει ότι εάν επανεκλεγεί, δε θα έχει χώρο στο κόμμα ο Κ. Μητσοτάκης, στην περίπτωση που συνεχίσει τις διαφοροποιήσεις του από τη γραμμή του κόμματος.

Στο στρατόπεδο του Γ. Σουφλιά εκτιμούν ότι μένουν ανέπαφοι από την υποψηφιότητα Καραμανλή και θα επιδιώξουν - όπως λένε - να δώσουν τη μάχη στο επίπεδο του πολιτικού πλαισίου και των καταστατικών αλλαγών. Εκτιμούν δε ότι ο Κ. Καραμανλής δεν προλαβαίνει να παρουσιάσει τις όποιες δικές του πολιτικές θέσεις και έτσι θα είναι ευάλωτος στην κριτική πως δεν κουβαλάει τίποτα άλλο εκτός από το όνομα του ιδρυτή της ΝΔ.

Στο μεταξύ αυτές τις μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή, προκειμένου ο επίδοξος διεκδικητής της ηγεσίας να πραγματοποιήσει αρχηγική εμφάνιση στο προσυνέδριο του κόμματος που γίνεται το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί και την έδρα του Κ. Καραμανλή.

ΠΑΣΟΚ
Στο περιθώριο οι "διαφωνούντες"

Στην κατεύθυνση της "εξουδετέρωσης" των εσωκομματικών αντιπάλων του, ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα στην "εικόνα" της κυβέρνησης και στην υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών, φαίνεται να κινείται σταθερά ο Κ. Σημίτης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα αναλαμβάνει κατά διαστήματα τις "αναγκαίες πρωτοβουλίες", οι οποίες, κατά περίσταση, θα ενσωματώνουν ή αποτρέπουν τους κραδασμούς. Δεν αποκλείεται στον επόμενο ανασχηματισμό, ορισμένοι από τους "διαφωνούντες" να ανταμειφθούν για τη νομιμόφρονα συμπεριφορά τους με κάποιο πόστο στην κυβέρνηση. Παράλληλα, επιχειρεί να "ανασυγκροτήσει" τον κομματικό μηχανισμό στη βάση των αρχών του "εκσυγχρονισμού" και της "αποτελεσματικής" στήριξης των αντιλαϊκών μέτρων, εξωθώντας στο περιθώριο τους "διαφωνούντες".

Από την πλευρά τους οι τελευταίοι, επιχειρούν να αποφύγουν την τύχη που τους επιφυλάσσει η ηγεσία του κόμματος και να αποδείξουν, σε πρώτη φάση, ότι υπάρχουν ως "οργανωμένη τάση".

Ο Κ. Σημίτης επιχειρώντας να εκτονώσει το "βαρύ" κλίμα που υπάρχει στο πλαίσιο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους βουλευτές, συνέχισε τις επαφές του με τους βουλευτές και χτες συναντήθηκε με αυτούς που μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Οπως και στις προηγούμενες συναντήσεις οι βουλευτές "είπαν τον πόνο τους", ο πρωθυπουργός τους άκουσε "μετά προσοχής" και ανταλλάχτηκαν υποσχέσεις ότι "ο διάλογος θα συνεχιστεί". Ο όρος που ακούστηκε περισσότερο, σύμφωνα με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδη, που συνόψισε αργότερα τα συμπεράσματα, ήταν ο όρος "ψυχική επανένωση". Μάλιστα, τόνισε ότι η "ψυχική επανένωση" είναι η προϋπόθεση για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την κομματική ανασυγκρότηση. Κατά τα λοιπά, τα θέματα και τα παράπονα που εξέφρασαν οι βουλευτές αφορούσαν τα καθιερωμένα ζητήματα, των σχέσεων τους με την εξουσία (συνεργασία με υπουργούς, δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού κλπ.).

Μεσαιωνικό το νέο μισθολόγιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αφού επισήμανε τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που διεξάγεται η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο, τονίζοντας ότι γι' αυτό υπάρχει συμπαιγνία όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, αφού και αυτά τα κόμματα δε διαφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου, τόνισε ότι δικαιολογημένα ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος έχει αγανακτήσει με το νομοθέτημα, ανεξάρτητα αν η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ δε ζητά την απόσυρσή του. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς να κάνει πραγματικό διάλογο με τους εργαζόμενους. Απόδειξη τούτου είναι ότι δεν αποδέχτηκε καμία πρόταση της ΑΔΕΔΥ.

"Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει ένα μεσαιωνικό μισθολόγιο. Καθιερώνει μια μόνιμη λιτότητα", τόνισε ο Στρ. Κόρακας, προσθέτοντας ότι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που θα την ελέγχει ο διορισμένος από την κυβέρνηση προϊστάμενος, στην πραγματικότητα σκοπεύει στην υποταγή του δημοσίου υπαλλήλου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου είπε ότι η πρόβλεψη ύπαρξης μισθολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης μέσα από κρίσεις, σημαίνει μέσα από εκβιασμούς. Το επίδομα εορτών και άδειας μειώνεται, αφού μειώνεται ο τρόπος υπολογισμού, ενώ η αμοιβή για εργασία πέρα από τα συνήθη καθήκοντα ανοίγει παράθυρα για ρουσφέτι.

Ο Γάννος Παπαντωνίου

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στην ομιλία του προσπάθησε αντιστρέψει την πραγματικότητα, προκαλώντας, ταυτόχρονα, την κοινή λογική. Είπε ότι την τελευταία τριετία δόθηκαν σημαντικές αυξήσεις, οι οποίες μάλιστα δεν περιλαμβάνονταν στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς υποστήριξε ότι η απεργία τους δεν έχει αντικείμενο, αφού δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ενώ χαρακτήρισε τις αυξήσεις που παίρνουν σημαντικές.

Καταλήγοντας είπε ότι το μήνυμα του νέου μισθολογίου είναι ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια πάντα της οικονομικής πολιτικής. "Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στο καθήκον της", ήταν η κορόνα και ταυτόχρονα απειλή με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Ο Δ. Τσοβόλας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο καταδικασμένο σε αποτυχία, όχι όμως διότι κρατά στα όρια της φτώχειας τους δημόσιους υπάλληλους, αλλά διότι "δεν εξυπηρετεί καμία από τις σύγχρονες ανάγκες του κράτους και του δημόσιου τομέα", όπως σημείωσε. Ζήτησε να αποσυρθεί, γιατί θα προκαλέσει ζημιά στη δημόσια διοίκηση, ενώ θα οδηγήσει σε απεργίες που θα είναι "μεγάλη ζημιά για την οικονομία".

  • Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης,που μεταξύ άλλων είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι καταδικασμένη γιατί "θα ανοίξει νέα μέτωπα. Θα ανάψει φωτιές". Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δε συμφωνεί με την απεργία των καθηγητών.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οσο περνάει ο καιρός, τόσο ανοίγουν τα μάτια του λαού

Σχολιάζοντας χτες στη Βουλή η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να κάνει το άσπρο μαύρο, του έθεσε το εξής απλό ερώτημα: "Αυτά που είπατε για την "κοσμογονία" που συμβαίνει στην Ελλάδα τα πιστεύετε; Οταν είστε μόνος στο γραφείο σας τα επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας;". Και πρόσθεσε: "Γιατί αυτή η δυσαρέσκεια των εργαζομένων; Γιατί ανοίγουν αυτά τα κοινωνικά μέτωπα; Δεν καταλαβαίνει ο λαός, δεν έχει νοημοσύνη ή παρασύρεται και από ποιους;".

Ακολούθως η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η πραγματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης φάνηκε όταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, απαντώντας στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, είπε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν ήταν μικρές.

Αναφερόμενη στην ουσία του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι εκφράζει καραμπινάτα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.Σχολιάζοντας εξάλλου τα διάφορα επιχειρήματα της κυβέρνησης, είπε ότι η λογική "η οικονομία δεν αντέχει σε αυξήσεις" είναι η μόνιμη επωδός κάθε νεοφιλελεύθερης οικονομίας, η οποία δεν "αντέχει" να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, "αντέχει" όμως να ικανοποιεί τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και τις φοροαπαλλαγές.Αντίστοιχα η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι παραγωγικοί, αλλά "πότε μία κυβέρνηση δε χρησιμοποίησε σε εποχή λιτότητας το πρόσχημα της μη παραγωγικότητας και αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα;", αναρωτήθηκε, προσθέτοντας: "Γιατί τη δική σας κακοδιοίκηση να την πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι;".

Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι το κύριο ζήτημα στο νέο, και μη ενιαίο στην ουσία του, μισθολόγιο είναι το λεγόμενο κίνητρο παραγωγικότητας που θεσμοθετεί, τονίζοντας ότι ουδέποτε στο σύστημα που ζούμε μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του εργαζόμενου. Με ποια κριτήρια θα σταθμίζεται η απόδοση του δημόσιου υπαλλήλου ρώτησε, προσθέτοντας ότι το μέτρο κρίσης θα οδηγήσει τους υπαλλήλους του Δημοσίου στη χειραγώγηση. "Πάμε για νέο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων στη δημόσια διοίκηση",προειδοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι η λογική της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν χαμηλοί μισθοί και όποιος σκύβει το κεφάλι να παίρνει το μπόνους.

Αναφερόμενη τέλος στην απεργία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, τόνισε ότι κάθε μέρα που συνεχίζεται προσθέτει τεράστιες ευθύνες στους ώμους της κυβέρνησης. "Οσο περνά ο καιρός, τόσο ανοίγουν τα μάτια του λαού και καταλαβαίνει γιατί προσπαθείτε να καταδικάστε τους εκπαιδευτικούς σε μισθούς φτώχειας. Θέλετε εκπαιδευτικούς 100% υποταγμένους, που δε θα ανοίγουν τα μάτια της νεολαίας, αλλά θα προσπαθούν να τη χειραγωγούν και υποτάσσουν σε μία πολιτική που είναι παντού νεοφιλελεύθερη. Οχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική",υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Αλέκα Παπαρήγα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΚΑΒ
Δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για τα εκτός έδρας

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για την καταβολή της εκτός έδρας αποζημίωσης στο προσωπικό του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, αλλά και στο προσωπικό όλων των παραρτημάτων ΕΚΑΒ της χώρας όπου έχει δημιουργηθεί σχετικό πρόβλημα, ανέλαβε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τασούλα.Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ύστερα από την ανάπτυξη του προβλήματος από τον κομμουνιστή βουλευτή, τόνισε: "Θα κάνουμε ένσταση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και νομίζω ότι θα έχει ευτυχή κατάληξη. Αν παρ' ελπίδα αυτό δε λυθεί, υπάρχει μια σκέψη του υπουργείου, ενόψει της κατάθεσης και συζήτησης του νομοσχεδίου, να προβούμε και σε νομοθετική διευθέτηση του θέματος".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας υπογράμμισε ότι έχουν περάσει οκτώ μήνες και το προσωπικό των ΕΚΑΒ δεν έχει πάρει τις εκτός έδρας αποζημιώσεις και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λύση του ζητήματος ανεξαρτήτως της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τα προβλήματα

Τα προβλήματα της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας της νήσου Σκοπέλου έθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του. Κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης, ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη να τοποθετηθούν στο Κέντρο παιδίατρος, μικροβιολόγος, παρασκευάστρια και νοσοκόμα, καθώς και να δημιουργηθούν διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και να τοποθετηθεί γιατρός του ΙΚΑ, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι και να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Βόλο. "Θα πρέπει να δώσετε, είπε, ιδιαίτερη βαρύτητα σ' αυτά τα νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος, γιατί τα προβλήματα συνεχώς πολλαπλασιάζονται". Πρόσθεσε δε ότι το νησί φιλοξενεί το καλοκαίρι 30.000 κόσμο και υπογράμμισε τις δυσκολίες των συγκοινωνιών με το νησί το χειμώνα λόγω θαλασσοταραχών.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης, δικαιολόγησε την ύπαρξη προβλημάτων με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδωσε μεγάλη σημασία στα Κέντρα Υγείας. Ακόμη συμπλήρωσε ότι η λύση των προβλημάτων θα γίνει στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των συγκυριών που υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά το θέμα του παιδιάτρου είπε έχει λυθεί, ενώ για την κάλυψη των υπολοίπων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέπεμψε στην κατανομή που θα γίνει αυτές τις μέρες. Τέλος, για το θέμα γιατρού του ΙΚΑ τόνισε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου του, αλλά με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή θα λυθεί και αυτό το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ