ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Οι βιομήχανοι ετοιμάζουν "μεγάλο κόλπο"

Οδηγίες για το πώς θα τους εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό κέρδος από τα ολυμπιακά έργα, έστειλαν χτες οι βιομήχανοι στην κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - παράρτημα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων - σχετικά με το τι θα γίνουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις μετά την Ολυμπιάδα του 2004, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων είπαν: "Κατασκευάστε έτσι τα έργα, ώστε εμείς να βγάλουμε όσα περισσότερα μπορούμε και μάλιστα να τα πάρουμε από τα λεφτά του ελληνικού λαού".

Δεδομένου ότι ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν και να αναλάβουν την κατασκευή των έργων (βλέπε τεχνητό νησί στο Ελληνικό), όσα ειπώθηκαν χτες περισσότερο με εντολές μοιάζουν, που θα εκτελεστούν από τους πολιτικούς υφισταμένους των ίδιων των βιομηχάνων.

Ετσι, στη συνέντευξη, παρουσίασαν δύο προτάσεις για το Ολυμπιακό χωριό. Η πρώτη είναι μετά το 2004 να γίνει Διοικητικό Κέντρο και Οικισμός Υπαλλήλων και εκεί να μεταφερθούν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες.Επιπλέον, να κατασκευαστούν έτσι οι αθλητικές εστίες, ώστε μετά να είναι εύκολη η μετασκευή τους σε κατοικίες, που θα πουληθούν ή θα ενοικιαστούν. Η άλλη επιλογή είναι να γίνει ένα Νέο (Αττικό) Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό Πάρκο.

Οσον αφορά το χώρο του Αγίου Κοσμά, ο γενικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ Τ. Κολλίντζας είπε ότι πρέπει να ιδωθεί με τις παλιές εγκαταστάσεις του και το χώρο του αεροδρομίου μαζί! Με άλλα λόγια, να μετατραπεί ο χώρος σε Κέντρο ημιμόνιμης διαμονής ξένων!Τα όνειρα των βιομηχάνων τα προσδιόρισε κιόλας, εξηγώντας πως στο χώρο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ημιμόνιμες τουριστικές μονάδες με μαρίνα, στα πρότυπα των οικισμών της Φλόριδας στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Από τα λεγόμενα των βιομηχάνων προκύπτουν τα εξής: Οι μεγαλοεπιχειρηματίες ζητούν να "συγχρηματοδοτήσουν" την κατασκευή των έργων. Ομως, θέτουν και προϋποθέσεις. Να κατασκευαστούν τέτοιες εγκαταστάσεις που να εξασφαλίζουν την αποκόμιση σταθερών κερδών, μετά την Ολυμπιάδα.

Δηλαδή, σταθερούς πελάτες: Το ελληνικό δημόσιο, που θα πληρώνει ενοίκια στους προηγούμενους "συνεργάτες" του, στην κατασκευή των έργων. Και επιπλέον, οι βιομήχανοι ορίζουν και το πλαίσιο της συγχρηματοδότησης. Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει το κόστος για την ανέγερση των κτιρίων διοίκησης τα οποία θα χρειαστούν μετά την Ολυμπιάδα που προτείνουν οι βιομήχανοι, αλλά και για την υποδομή. Δηλαδή, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το οδικό δίκτυο.

Οι βιομήχανοι θα "τσοντάρουν" τα "ιδιωτικά κεφάλαια για το προσχεδιασμό αθλητικών εστιών και τη μετασκευή τους σε σύγχρονες κατοικίες", όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη. Αρα, το δημόσιο θα πληρώσει τα μεγαλύτερα κόστη, οι βιομήχανοι θα καταβάλουν ψιχία για μετασκευές και θα τα πάρουν αργότερα πίσω στο πολλαπλάσιο από τους ενοικιαστές του.

Η ευημερία των λίγων

Σχολιάζοντας τις προτάσεις των μελών του ΙΟΒΕ, ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος,μέλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελληνικού και αρχιτέκτονας, υπογράμμισε πως το Ολυμπιακό χωριό θα μπορούσε μετα-ολυμπιακά να χρησιμοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση κατοίκων από το κέντρο της πόλης, ώστε οι χώροι αυτοί να γίνουν πράσινο, και έφερε ως παράδειγμα τα Προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οσον αφορά τις προτάσεις του ΙΟΒΕ για τον Αγ. Κοσμά, επισήμανε πως ο ΙΟΒΕ με τις προτάσεις του μιλά για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία των λίγων και όχι των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. "Ο Δήμος Ελληνικού, υπογράμμισε ο Π. Κουμουνδούρος, αμφισβητεί την πρόταση - "νησί" της "Αθήνας 2004 ΑΕ", καθώς δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε επαφή με τη Διυπουργική Επιτροπή και την "Αθήνα 2004 ΑΕ", προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το συμφέρον των κατοίκων του λεκανοπεδίου".

ΧΙΟΣ
"Καίνε"... τον Καμμένο!

Θύελλα διαμαρτυριών ξεσήκωσε το εθνικιστικό παραλήρημα του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένου

Το νέο, εγχώριο, άλλοθι για την προπαγάνδα των στρατοκρατών της Αγκυρας, δηλαδή η εθνικιστική επίθεση του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένου στον εκδότη της χιώτικης εφημερίδας "Αλήθεια" και γνωστό αγωνιστή της ελληνοτουρκικής φιλίας Γ. Τζούμα,τον οποίο ο Καμμένος "βάφτισε" πράκτορα των Τούρκων (!) έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μέσα κι έξω από το νησί.

Η ΝΕ Χίου ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: "Ο πατριδοκάπηλος βουλευτής, που ήρθε να πουλήσει πατριωτισμό σ' εμάς που έχουμε βρεθεί στις εσχατιές της χώρας μας υπηρετώντας στο στρατό μας, πρέπει να μάθει, ότι η δική μας η μέση, η μέση των κομμουνιστών ήταν και παραμένει άκαμπτη απέναντι στο βασικό εχθρό των λαών, τον αμερικανοΝΑΤΟικό κι ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Αντίθετα, ο ίδιος και το κόμμα του μένουν πιστοί στην πολιτική της υποτέλειας κι υποταγής στα συμφέροντα των υπερατλαντικών και όχι μόνο αφεντικών. Αναγνωρίζουμε ότι παραμένει συνεπής στην ιστορία των πιο μαύρων εμφυλιοπολεμικών εποχών της παράταξής του, όπου και πάλι οι κομμουνιστές στήνονται στον τοίχο με την κατηγορία της κατασκοπίας από τον κόσμο στον οποίο ανήκει ο κ. Καμμένος. Κρίμα που δεν έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί από την ιστορία και την τύχη που επιφυλάσσει στους ομοϊδεάτες του".

Ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης,επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Καμμένου σκόπευαν να πλήξουν τις αναπτυσσόμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις φιλίας στην περιοχή.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, Γ. Τζαννετάκος,χαρακτήρισε το θέμα πολιτικό και ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ για να αρθεί η ασυλία του βουλευτή.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Χρ. Τελίδης,σημείωσε ότι η κίνηση του βουλευτή της ΝΔ εναντίον του δημοσιογράφου εντάσσεται στις συντονισμένες ενέργειες που γίνονται από αντιδραστικούς κύκλους στη χώρα μας, ώστε να χτυπηθεί η ελληνοτουρκική προσπάθεια των δημοσιογράφων στην περιοχή του Αιγαίου για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.

Μετά τον βουλευτή της ΝΔ Θ. Βαρίνο,που χαρακτήρισε την κατηγορία του συναδέλφου του πρωτοφανή και ανυπόστατη, τη "σκυτάλη" πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντ. Κοτσακάς,ο οποίος κάλεσε τον Π. Καμμένο να αποδείξει τις κατηγορίες του στο δικαστήριο, αλλιώς θα πρόκειται για καθαρή συκοφαντία.

Ο αναπληρωτής νομάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης (ο νομάρχης απουσιάζει στο εξωτερικό) χαρακτήρισε τις κατηγορίες άνευ αξίας, αφού δε συνοδεύονται από αποδείξεις.

Ο δήμαρχος Χίου, Π. Παντελάρας,χαρακτήρισε τις κατηγορίες "παραμύθια", ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Κ. Δηράκης,ζήτησε περισσότερη σοβαρότητα όταν γίνεται αναφορά σε τόσο ευαίσθητα θέματα.

Ο νυν νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Χίου Γ. Μπουμπάρης χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νεοδημοκράτη βουλευτή υπερβολικές, εμπαθείς και συκοφαντικές. Ανάλογη θέση έχουν πάρει οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Ομηρούπολης Αρ. Ζαννίκος δήλωσε ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω απ' την ενέργεια του βουλευτή, ζητώντας την άμεση παρουσίαση των όποιων αποδείξεων.

Ο δήμαρχος Ιωνίας, Γ. Κλιαμενάκης,ανέφερε ότι η έκφραση του βουλευτή ήταν ατυχής, ενώ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Π. Βρουλής,είπε ότι ο βουλευτής παρασύρθηκε, αλλά λέει... ό,τι θέλει λόγω της βουλευτικής ασυλίας.

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Γιατί δε συζητείται η προσφυγή;

Την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι εκκρεμεί από τον Οκτώβρη του 1996 η συζήτηση προσφυγής κατά της οικοδομικής άδειας της όπερας και του υπόγειου γκαράζ του Μεγάρου Μουσικής, μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί από τη Συντονιστική, αλλά από το Δ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα με συνεχείς αναβολές.Η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμά πως "με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στον Χρ. Λαμπράκη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο". Ενα έργο, που, όπως αναφέρει, πέραν της οικολογικής καταστροφής, θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό ένα τεράστιο ποσό το οποίο ξεπερνά τα 50 δισ. δραχμές και πιθανόν να φτάσει τα 70 δισ. έναντι 17 δισ. του αρχικού προϋπολογισμού.

"Αυτά είναι κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί επωφελώς για την πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιφέρειας και των ξεχασμένων γειτονιών της Αθήνας", σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Επικίνδυνα λύματα στον κάμπο

Επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία διαμορφώνεται στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, χύνονται ελεύθερα υπόλοιπα εκροής βιολογικών καθαρισμών που δε λειτουργούν σωστά. Το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου.Οι δύο βουλευτές ζητούν να παρθούν μέτρα ώστε να λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά οι βιολογικοί καθαρισμοί που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στην Ερώτησή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βιολογικοί καθαρισμοί του Δήμου Ιωαννίνων, της Δωδώνης και άλλων εργοστασίων του Λεκανοπεδίου, δε λειτουργούν αποτελεσματικά. Οπως φημολογείται, στο υπόλοιπο εκροής μετρώνται στοιχεία και παράμετροι τα οποία δείχνουν κακή λειτουργία. Αυτό το υπόλοιπο εκροής αφήνεται ελεύθερα στην τάφρο του κάμπου του βορειοδυτικού Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και μολύνει την περιοχή, τα ζώα και τους ανθρώπους με άγνωστες συνέπειες στην υγεία τους".

Κατά συνέπεια, οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς, τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να ελέγχεται η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του ελέγχου και να μην αποκρύβονται. Ρωτούν, τέλος, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων και των ζώων και η καθαρότητα του περιβάλλοντος.

Για τους Ελληνες εκλογείς εξωτερικού

Λήγει στις 31 Μάρτη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους νέων εκλογέων, δηλαδή όσων γεννήθηκαν μέσα στο έτος 1981 και αυτών που γεννήθηκαν πριν το 1980 αλλά έχουν παραλείψει να εγγραφούν.

Η ίδια προθεσμία - όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών - ισχύει και για τους Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό. Οι σχετικές αιτήσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και απόκτηση εκλογικού βιβλιαρίου υποβάλλονται στις ελληνικές προξενικές αρχές από τους ίδιους, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτά θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών από όπου και θα προωθηθούν στα αρμόδια νομαρχιακά γραφεία εκλογικών καταλόγων, τα οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να συντάξουν τις καταστάσεις εγγραφής εκλογέων, μεταγραφής, κλπ. μέσα σε δέκα μέρες, δηλαδή μέχρι τη 10η Απρίλη.

Στην εγκύκλιο αναγνωρίζεται πως το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι την κατάρτιση των παραπάνω καταστάσεων είναι πολύ μικρό. Γι' αυτό κρίνεται αναγκαία η συγκέντρωση των στοιχείων σε κεντρική, κατά χώρα του εξωτερικού, προξενική ή πρεσβευτική αρχή και η αποστολή τους στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών με συνοδευόμενο ταχυδρομείο.

Τέλος, σημειώνεται πως οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας δεν πρέπει να κλείσουν τις καταστάσεις εγγραπτέων εκλογέων πριν από τη 10η Απρίλη, ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση σ' αυτές και των εκλογέων των Ελλήνων του εξωτερικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ