Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Οι βιομήχανοι ετοιμάζουν "μεγάλο κόλπο"

Οδηγίες για το πώς θα τους εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό κέρδος από τα ολυμπιακά έργα, έστειλαν χτες οι βιομήχανοι στην κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - παράρτημα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων - σχετικά με το τι θα γίνουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις μετά την Ολυμπιάδα του 2004, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων είπαν: "Κατασκευάστε έτσι τα έργα, ώστε εμείς να βγάλουμε όσα περισσότερα μπορούμε και μάλιστα να τα πάρουμε από τα λεφτά του ελληνικού λαού".

Δεδομένου ότι ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν και να αναλάβουν την κατασκευή των έργων (βλέπε τεχνητό νησί στο Ελληνικό), όσα ειπώθηκαν χτες περισσότερο με εντολές μοιάζουν, που θα εκτελεστούν από τους πολιτικούς υφισταμένους των ίδιων των βιομηχάνων.

Ετσι, στη συνέντευξη, παρουσίασαν δύο προτάσεις για το Ολυμπιακό χωριό. Η πρώτη είναι μετά το 2004 να γίνει Διοικητικό Κέντρο και Οικισμός Υπαλλήλων και εκεί να μεταφερθούν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες.Επιπλέον, να κατασκευαστούν έτσι οι αθλητικές εστίες, ώστε μετά να είναι εύκολη η μετασκευή τους σε κατοικίες, που θα πουληθούν ή θα ενοικιαστούν. Η άλλη επιλογή είναι να γίνει ένα Νέο (Αττικό) Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό Πάρκο.

Οσον αφορά το χώρο του Αγίου Κοσμά, ο γενικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ Τ. Κολλίντζας είπε ότι πρέπει να ιδωθεί με τις παλιές εγκαταστάσεις του και το χώρο του αεροδρομίου μαζί! Με άλλα λόγια, να μετατραπεί ο χώρος σε Κέντρο ημιμόνιμης διαμονής ξένων!Τα όνειρα των βιομηχάνων τα προσδιόρισε κιόλας, εξηγώντας πως στο χώρο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ημιμόνιμες τουριστικές μονάδες με μαρίνα, στα πρότυπα των οικισμών της Φλόριδας στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Από τα λεγόμενα των βιομηχάνων προκύπτουν τα εξής: Οι μεγαλοεπιχειρηματίες ζητούν να "συγχρηματοδοτήσουν" την κατασκευή των έργων. Ομως, θέτουν και προϋποθέσεις. Να κατασκευαστούν τέτοιες εγκαταστάσεις που να εξασφαλίζουν την αποκόμιση σταθερών κερδών, μετά την Ολυμπιάδα.

Δηλαδή, σταθερούς πελάτες: Το ελληνικό δημόσιο, που θα πληρώνει ενοίκια στους προηγούμενους "συνεργάτες" του, στην κατασκευή των έργων. Και επιπλέον, οι βιομήχανοι ορίζουν και το πλαίσιο της συγχρηματοδότησης. Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει το κόστος για την ανέγερση των κτιρίων διοίκησης τα οποία θα χρειαστούν μετά την Ολυμπιάδα που προτείνουν οι βιομήχανοι, αλλά και για την υποδομή. Δηλαδή, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το οδικό δίκτυο.

Οι βιομήχανοι θα "τσοντάρουν" τα "ιδιωτικά κεφάλαια για το προσχεδιασμό αθλητικών εστιών και τη μετασκευή τους σε σύγχρονες κατοικίες", όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη. Αρα, το δημόσιο θα πληρώσει τα μεγαλύτερα κόστη, οι βιομήχανοι θα καταβάλουν ψιχία για μετασκευές και θα τα πάρουν αργότερα πίσω στο πολλαπλάσιο από τους ενοικιαστές του.

Η ευημερία των λίγων

Σχολιάζοντας τις προτάσεις των μελών του ΙΟΒΕ, ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος,μέλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελληνικού και αρχιτέκτονας, υπογράμμισε πως το Ολυμπιακό χωριό θα μπορούσε μετα-ολυμπιακά να χρησιμοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση κατοίκων από το κέντρο της πόλης, ώστε οι χώροι αυτοί να γίνουν πράσινο, και έφερε ως παράδειγμα τα Προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οσον αφορά τις προτάσεις του ΙΟΒΕ για τον Αγ. Κοσμά, επισήμανε πως ο ΙΟΒΕ με τις προτάσεις του μιλά για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία των λίγων και όχι των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. "Ο Δήμος Ελληνικού, υπογράμμισε ο Π. Κουμουνδούρος, αμφισβητεί την πρόταση - "νησί" της "Αθήνας 2004 ΑΕ", καθώς δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε επαφή με τη Διυπουργική Επιτροπή και την "Αθήνα 2004 ΑΕ", προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το συμφέρον των κατοίκων του λεκανοπεδίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ