Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΙΚΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ
Κατάθεση και απόσυρση τροπολογίας

Στην κατάθεση - και απόσυρση ταυτόχρονα - της τροπολογίας για τη μεικτή (ή ενδιάμεση) εφημερία προχώρησε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας.

Την τροπολογία έφερε ο υπουργός στο σχέδιο νόμου για τη "Μετατροπή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης σε ανώνυμες εταιρίες". Υπήρξαν όμως αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης και ο υπουργός σε συνεννόηση με το προεδρείο της Βουλής την απέσυρε.

Τον τύπο αυτόν της εφημερίας τον προέβλεπε το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων. Ομως η κυβέρνηση αγνόησε το όλο πόρισμα της Επιτροπής και απομόνωσε μόνο το μέρος της μεικτής εφημερίας, που και αυτό το περιόρισε όσον αφορά το οικονομικό του περιεχόμενο σε σχέση με την αρχική πρόταση. Το τελικό άρθρο που κατέθεσε - και απέσυρε - χτες προέβλεπε τα εξής: "Καθιερώνεται μεικτή εφημερία αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου και ακολουθούμενη από εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση 16ωρου. Η αμοιβή της εφημερίας αυτής καθορίζεται συνολικά σε εβδομήντα εκατοστά (70/100) της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής 16ωρης ενεργού εφημερίας. Η κατάρτιση του Προγράμματος εφημεριών γίνεται εντός των ορίων των εγκεκριμένων πιστώσεων".

Επίσης στην ίδια τροπολογία προέβλεπε τη δυνατότητα της έκδοσης κατ' εξαίρεση για το 1999 των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τις εφημερίες "εντός μηνός από την ψήφιση της παρούσας διάταξης". Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 1998.

Την αντίθεσή της στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας εξέφρασε χτες με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η οποία εκτιμά "ότι, παρόλο που η τροπολογία ακολουθεί ένα μέρος της λογικής του πορίσματος για τη θεσμοθέτηση προτύπων εφημέρευσης, δεν αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης γιατί, και σοβαρές ελλείψεις έχει (δεν περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτής της εφημερίας στις αργίες) και, το σημαντικότερο, δε συνοδεύεται από μια συνολική απάντηση στα ζητήματα και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα".

Η ΟΕΝΓΕ ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας και συγκαλεί εκτάκτως την Εκτελεστική Γραμματεία για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει τη στάση της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ