Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Ούτε δέσμευση για τα δεδουλευμένα

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης προχωρούν σε κινητοποιήσεις απ' τη Δευτέρα

Χωρίς καμιά δέσμευση απ' τον υπουργό Υγείας για τα χρήματα των εφημεριών, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη η αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΘ) μετά τη χτεσινή συνάντησή τους με τον Λ. Παπαδήμα.

Μάλιστα, όπως είπαν οι γιατροί, στη συνάντηση φάνηκε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πεπεισμένη πως αν οι γιατροί προσφύγουν στη Δικαιοσύνη θα κερδίσουν τα δεδουλευμένα των εφημεριών. Ομως η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα χρήματα καθώς προσπαθεί "να βολέψει" την κατάσταση με τα εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό και την - πιθανή - μικρή προσαύξησή τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ. Μεταφέροντας τα αποτελέσματα της συνάντησης είπαν ότι στο ερώτημά τους αν θα δοθούν τα δεδουλευμένα εφημεριών του 1998, ο Λ. Παπαδήμας απάντησε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι εκκαθαρίσεις με βάση τα εγκεκριμένα κονδύλια, να δει τι πρέπει να πάρουν οι γιατροί και- κατά την έκφραση του υπουργού - αν οι γιατροί καταφύγουν στα δικαστήρια, θα ζητήσει ο ίδιος να τα πάρουν. Στο αίτημα των γιατρών αν ο υπουργός δεσμεύεται ότι θα πάρουν τα δεδουλευμένα, ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι αυτός θα τα ζητήσει. Στο ερώτημα των γιατρών αν έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο Λ. Παπαδήμας αρνήθηκε να απαντήσει.

Ετσι η αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ ανακοίνωσε ότι απ' τη Δευτέρα προχωρά στις κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει πριν μια βδομάδα αλλά τις ανέστειλε λόγω κακοκαιρίας. Ολοι οι γιατροί θα απέχουν απ' τις εφημερίες, ενώ επιτροπή γιατρών θα αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά και θα τα κατευθύνει στα νοσοκομεία. Οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας ενώ οι πανεπιστημιακοί αρχίζουν απ' τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία. Σύμφωνα με όσα είπαν οι γιατροί της ΕΝΙΘ, το Θεαγένειο και το Ψυχιατρικό έκαναν εκκαθάριση και υπάρχουν αρνητικά εκκαθαριστικά. Το Θεαγένειο ήδη χορηγεί βεβαιώσεις στους γιατρούς, όσον αφορά τα χρωστούμενα για "δικαστική χρήση". Ακόμα δεν έχουν κάνει εκκαθάριση άλλα εφτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν δοθεί χρήματα "έναντι" για τις εφημερίες μέχρι το τέλος του Ιούλη του 1998 και χρωστούν τις εφημερίες των υπόλοιπων μηνών. Το συνολικό ποσό, όπως εκτιμούν οι γιατροί, που χρειάζεται για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα, δεν ξεπερνούν τα 2 - 2,5 δισ. δραχμές. Κι όμως η κυβέρνηση αρνείται, γιατί, όπως τόνισαν οι γιατροί, επιχειρεί τη συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.

Στην Κόρινθο

Χωρίς να έχουν πληρωθεί τις εφημερίες των Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη 1998, συνεχίζουν να εργάζονται οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Σε ανακοίνωσή της η Τριμελής Επιτροπή γιατρών του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Κορίνθου, καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου για την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δε θα ανεχθούν πλέον καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και απαιτούν στο εξής την ανά μήνα καταβολή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ