Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρίες των γιατρών για ψευδείς εντυπώσεις

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χ. Βουρλιώτης μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που ανέφερε ότι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο μέσα στο 1998 πέθαναν 105 παιδιά, με κύρια αιτία των θανάτων στα νεογνά η σηψαιμία και οι λοιμώξεις.

Η διοίκηση, καθώς και γιατροί του νοσοκομείου μιλούν για συκοφαντικά δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον δύο από τις θεωρούμενες καλύτερες μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις και μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Μάλιστα ο πρόεδρος του νοσοκομείου Π. Μεταξάς,μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, άφησε αιχμές ότι πρόκειται για εκστρατεία δυσφήμησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ιδιωτών που ετοιμάζουν μεγάλες μονάδες στη Θεσσαλονίκη. Ο Π. Μεταξάς δήλωσε ακόμη ότι η θνησιμότητα στα νεογνολογικά τμήματα του νοσοκομείου έχει μειωθεί στο ήμισυ τα τελευταία δέκα χρόνια και η θνητότητα αυτή είναι απ' τις μικρότερες σε σχέση με τα δεδομένα προηγμένων χωρών.

"Το άσπρο - μαύρο παρουσιάζει το δημοσίευμα", μας δηλώνει κατηγορηματικά ο διευθυντής της μιας εκ των δύο νεογνολογικών κλινικών του Ιπποκράτειου Αλ. Ανδρέου,προσθέτοντας ότι από τότε που εντάχθηκε η κλινική στο ΕΣΥ έγιναν τεράστια βήματα για τη βελτίωση της παρεχόμενης νοσηλείας. "Στην πραγματικότητα έχουμε συνεχή ελάττωση της θνησιμότητας στις νεογνολογικές κλινικές του νοσοκομείου μας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δε χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Στο νοσοκομείο μας έρχονται από ιδιωτικές κλινικές καθώς και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία εκατοντάδες περιστατικά νεογνών με βαριές ασθένειες. Από τις 25.000 περίπου γεννήσεις στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία εδώ καταλήγουν τα νεογνά με συγγενείς ανωμαλίες, τα πρόωρα που είναι ελλιποβαρή και με αναπνευστικά προβλήματα". Οπως τονίζει ο Αλ. Ανδρέου, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τη μεταφορά στο νοσοκομείο των βαριών περιστατικών, καθώς στη Μακεδονία και τη Θράκη δε λειτουργεί ΕΚΑΒ νεογνών. "Ετσι, όταν φθάνουν στις μονάδες μας νεογνά μετά από τρεις και τέσσερις ώρες, χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και ο ειδικός γιατρός να τα συνοδεύσει, για πολλά από αυτά είναι πλέον αργά, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουμε εμείς. Επίσης χρειάζεται να επανδρωθούν με περισσότερους νοσηλευτές οι δύο νεογνολογικές κλινικές και να ανανεωθεί ο μηχανολογικός τους εξοπλισμός", επισημαίνει.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του "Ιπποκράτειου" τα νεογνά που γεννιούνται εντός του νοσοκομείου και παρουσιάσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης από εκείνα που μεταφέρονται από ιδιωτικές κλινικές και επαρχιακά νοσοκομεία.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε χτες και το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι θνησιμότητα βρίσκεται εντός των προβλεπομένων απ' τη διεθνή πρακτική δεδομένων και τονίζοντας την ανάγκη της ανάπτυξης μιας ακόμα τουλάχιστον κλινικής για νεογνά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ