Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Οργιο τρομοκρατίας και πιέσεων

Προσπάθησαν να "παραπλανήσουν" τους μαθητές στη Ζάκυνθο για να λήξουν οι καταλήψεις

Με νύχια και δόντια προσπαθεί ο (παρα)κρατικός μηχανισμός στην Πάτρα να καταστείλει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και να ποινικοποιήσει τον αγώνα των μαθητών. Οι "αγανακτισμένοι" πετούν σιγά σιγά τη μάσκα του γονέα και φορούν εκείνη του τραμπούκου και του χαφιέ, μη διστάζοντας να χτυπούν παιδιά, να καλούν την Αστυνομία να μαζέψει τους "ενοχλητικούς" από τα σχολεία, ακόμα και να μηνύουν εκπαιδευτικούς ότι "υποκινούν" τους αγώνες μόνο και μόνο επειδή εκείνοι δε χρησιμοποιούν "παιδαγωγικές" μεθόδους Μεσαίωνα.

Χτες το πρωί, ομάδα "αγανακτισμένων" γονέων του 5ου Λυκείου συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο και προσπάθησε διά της βίας να σπάσει την κατάληψη. Με πρωτοβουλία ενός απόστρατου αξιωματικού του ναυτικού έγινε προσπάθεια να μαζευτούν υπογραφές γονέων, οι οποίοι θα έπαιζαν το ρόλο της ομάδας κρούσης που θα άνοιγε το σχολείο, θεωρώντας πως δεν "υφίσταται Σύλλογος Γονέων", επειδή ο Σύλλογος έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στον αγώνα των παιδιών. Στο χώρο έφτασε και ο διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Α. Βγενής,ακολουθούμενος από τον επιστάτη που κρατούσε κόφτες και επιχείρησαν να κόψουν τις αλυσίδες της πύλης. Ο "εκπαιδευτικός" δε δίστασε να χτυπήσει μαθητές που έβαλαν τα χέρια τους πάνω από την αλυσίδα για να αποτρέψουν την εισβολή. Εκφράζοντας την αγανάκτησή της για τις ενέργειες του "παιδαγωγού", η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μ. Κανελλοπούλου επιφυλάχτηκε να ασκήσει εναντίον του μήνυση για βιαιοπραγία κατά ανηλίκου.

Αξιος μιμητής του γυμνασιάρχη, ο διευθυντής του 5ου Λυκείου Κ. Ασπρογέρακας απειλούσε μέλη του 15μελούς ότι "θα τους θυμηθεί", όταν θα έρθει η ώρα της βαθμολογίας και της διαγωγής. Στο χώρο συγκεντρώθηκαν γονείς, αλλά και φοιτητές που εξέφραζαν τη στήριξή τους στους μαθητές. Σε λίγα λεπτά μετά από "ανώνυμο" τηλεφώνημα έφτασε η Αστυνομία, από την οποία οι "αγανακτισμένοι" ζήτησαν να απομακρύνει τους "εξωσχολικούς". Με υπερβάλλοντα ζήλο οι αστυνομικοί, οι οποίοι από "σύμπτωση" απουσίαζαν όταν οι "αγανακτισμένοι" προκαλούσαν επεισόδια, άρχισαν να ζητούν στοιχεία. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια που δέχονταν από τον απόστρατο αξιωματικό, ο οποίος βρισκόταν στο στοιχείο του, υποδεικνύοντας σε ποιους θα πρέπει να γίνεται εξακρίβωση στοιχείων. Μάλιστα, με ύφος "επαγγελματία", πλησίασε τον δημοσιογράφο του "Ρ", ζητώντας του τα στοιχεία του, ενώ τον υπέδειξε στους αστυνομικούς φωνάζοντας πως "ήρθε και ο "Ριζοσπάστης" να ασκήσει λειτούργημα". Ούτε ο ανταποκριτής του "Ρ" γλίτωσε από την "τιμή" της εξακρίβωσης στοιχείων από τους αστυνομικούς. Εμειναν εκεί οι μαθητές να γελούν με την κατάντια γονέων, οι οποίοι αναβίωσαν εποχές ΕΚΟΦ και "Καρφίτσας", καρφώνοντας τα αγωνιζόμενα παιδιά τους και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους.

Το μεσημέρι στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο συγκεντρώθηκαν και πάλι "αγανακτισμένοι" γονείς, πολλοί από τους οποίους "συμπτωματικά" είναι αστυνομικοί και υπάλληλοι της Ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να σπάσουν διά της βίας τις κινητοποιήσεις. Είχαν ενθαρρυνθεί από τα κατορθώματα που έκαναν το μεσημέρι της Τετάρτης όταν, σπάζοντας την πόρτα, εισέβαλαν στο χώρο και, με βία και προπηλακισμούς, υποχρέωσαν τους μαθητές να μπουν στις τάξεις. Μάλιστα, δε δίστασαν να μηνύσουν δύο καθηγητές του σχολείου, την Αννα Κουμερτά και τον Αστέριο Λάμπρου,σαν "υποκινητές" των καταλήψεων, επειδή οι δύο παιδαγωγοί προσπάθησαν να αποτρέψουν επεισόδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς μαθητών από τραμπούκους μέσα στο χώρο του σχολείου. Χτες οργανώθηκε ανάλογη επιχείρηση η οποία απέτυχε καθώς οι μαθητές του Λυκείου συνέχισαν την κατάληψη, ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου αποφάσισαν σύσσωμοι να κάνουν αποχή συμπαραστεκόμενοι στους διωκόμενους δασκάλους τους. Τα κινητά των "γονέων" άναψαν και σε λίγα λεπτά έφθασε η Αστυνομία, χωρίς όμως να προκαλέσει φόβο σε κανέναν από τους μαθητές.

Στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο, μετά από ένα μπαράζ τρομοκρατίας και απάτης, ανεστάλησαν προσωρινά οι κινητοποιήσεις. Αιτία ήταν μια ανακοίνωση από τα ραδιόφωνα που το πρωί της Τετάρτης ειδοποιούσε τους μαθητές πως οι καταλήψεις σταμάτησαν με απόφαση των μαθητών, επειδή "αν συνεχιστούν άλλη μια μέρα, θα χαθεί η σχολική χρονιά". Εμπνευστές αυτής της προβοκατόρικης ανακοίνωσης ήταν ο διευθυντής ββάθμιας εκπαίδευσης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μάκης Λογοθέτης και μερικοί ανενεργοί σύλλογοι - σφραγίδες των "αγανακτισμένων γονέων". Ο μηχανισμός αυτός άσκησε πιέσεις στα 15μελή των σχολείων, λέγοντας πως "από σήμερα αν συνεχίσετε έστω και μια ώρα τις καταλήψεις, χάνετε τη χρονιά από απουσίες" και τους ζητούσε να υπογράψουν δήλωση ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για το χάσιμο της σχολικής χρονιάς.

Είπαν πως "και στις άλλες πόλεις σήμερα σταματούν οι καταλήψεις" και υποσχέθηκαν "κάθε βοήθεια στον αγώνα", ακόμα και να μην πάρουν μέχρι την Παρασκευή απουσίες οι μαθητές, αρκεί να μπουν στις τάξεις. Εφθασαν να τους τάξουν ακόμα και βοήθεια για τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο. Προφανώς, οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να καλύψουν οπωσδήποτε το πλάνο ανοίγματος σχολείων που έχει βάλει το ΥΠΕΠΘ κι έτσι δε δίστασαν να τάξουν "λαγούς με πετραχήλια" στους μαθητές. Κάτω από αυτή την προσωπική πίεση, πολλά 15μελή υποχώρησαν και παρά τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ανακοίνωσαν την αναστολή των καταλήψεων, δεχόμενα πιέσεις από την πλειοψηφία των συμμαθητών τους, οι οποίοι έμαθαν το τέλος των καταλήψεων από το ραδιόφωνο. Πάντως, το 2ο Λύκειο μετέτρεψε την κατάληψη σε αποχή και συνεχίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ