Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κατρακυλούν" οι εξαγωγές στα πορτοκάλια

Στο μισό έχουν πέσει οι εξαγωγές πορτοκαλιών και λεμονιών σε σχέση με πέρσι και η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους παραγωγούς είναι απελπιστική.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι εξαγωγές πορτοκαλιών μέχρι 27/1/99 μειώθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή εμπορική περίοδο κατά 48,5% και στα λεμόνια η μείωση φτάνει το 56%.Συγκεκριμένα, οι αριθμοί δείχνουν ότι εξήχθησαν 70.568 τόνοι πορτοκάλια, έναντι 136.889 τόνων και 5.536 τόνοι λεμόνια, έναντι 12.590 τόνων, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τρέχουσα εμπορική περίοδος είναι από τις χειρότερες για τα εσπεριδοειδή, αφού, ήδη, μαζί με τις εξαγωγές,"κατρακυλούν" και οι τιμές παραγωγού σε εξευτελιστικά επίπεδα. Κι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά τα "σπασμένα" της καταστροφικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, τις ολέθριες επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ, λόγω της δραστικής μείωσης των εξαγωγικών επιδοτήσεων και του όγκου των επιδοτούμενων εξαγωγών, καθώς και από την κερδοσκοπία των εμπόρων - εξαγωγέων. Οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια είναι από τις πλέον χαμηλές και κυμαίνονται αυτό το διάστημα από 25 μέχρι 30 δραχμές το κιλό και στα λεμόνια έφτασαν τις 20 δραχμές το κιλό. Τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και πολλοί πορτοκαλοπαραγωγοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Αρτα και την Αιτωλοακαρνανία, έχουν αφήσει τη σοδειά τους αμάζευτη στα χωράφια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους λεμονοπαραγωγούς του Αιγίου.

Από την άλλη, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας εφαρμόζουν κατά γράμμα τις καταστροφικές επιταγές της ΓΚΑΤΤ και των επιτελείων των Βρυξελλών και αρνούνται, όπως όλα δείχνουν, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών και σχεδιασμού - προώθησης των εξαγωγών στα εσπεριδοειδή, που είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ