Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμελείς οι έλεγχοι στο έτοιμο σκυρόδεμα

Μέτρα για τον έλεγχο στο στάδιο της παραγωγής και για την τιμωρία των παραβατών, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών

Εντελώς ανεπαρκής και αποσπασματικός είναι ο έλεγχος της ποιότητας του έτοιμου σκυροδέματος που γίνεται από το κράτος, γεγονός πολύ επικίνδυνο για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα των κατασκευών στη χώρα μας. Τη σοβαρή αυτή καταγγελία κάνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, με την τελευταία απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ ορίζονται για ολόκληρη τη χώρα μόλις τρία άτομα τα οποία θα διενεργούν ελέγχους για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος 97 στην παραγωγή και διακίνηση του έτοιμου σκυροδέματος, καθώς και στα λατομεία παραγωγής αδρανών υλικών! Ο Σύλλογος, αφού χαρακτηρίζει ανεπαρκή τον έλεγχο αυτό, τονίζει ότι "με δεδομένο τον αριθμό των μονάδων σε όλη τη χώρα και τον όγκο του έτοιμου σκυροδέματος που διακινείται κάθε μέρα, είναι φανερό ότι η όποια ουσιαστική προσπάθεια σ' αυτόν τον τομέα πρέπει να διαρθρωθεί σε περιφερειακό τουλάχιστον, αν όχι νομαρχιακό, επίπεδο".

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών προτείνει επίσης το θέμα του ελέγχου της ποιότητας του σκυροδέματος να ξεκινήσει από την καθιέρωση ουσιαστικών ποινών στην περίπτωση παράβασης των κανόνων που υπάρχουν, αλλά και αυτών που είναι αναγκαίο να θεσπιστούν, να προχωρήσει με την ουσιαστική εμπλοκή του ΥΠΕΧΩΔΕ στη διαδικασία λήψης της άδειας λειτουργίας από τις μονάδες παραγωγής (σήμερα ελέγχονται μόνο από το υπουργείο Ανάπτυξης) και, τέλος, να ολοκληρωθεί με ένα κεντρικά ελεγχόμενο αλλά επαρκώς αποκεντρωμένο μηχανισμό ελέγχου, στον οποίο να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των μηχανικών.

"Το θέμα του ελέγχου του έτοιμου σκυροδέματος στον τόπο παραγωγής του - αναφέρει η επιστολή - είναι σημαντικό, αφού πρόκειται για ένα προϊόν με την ιδιομορφία να ελέγχεται αξιόπιστα στον τόπο του έργου και μόνο 28 μέρες μετά την παραλαβή και ενσωμάτωσή του σ' αυτό. Αρα η εξασφάλιση στον τόπο παραγωγής, ότι το προϊόν έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές του στο έργο, είναι κρίσιμη".

"Σ' αυτόν τον τομέα, κύριε υπουργέ - τονίζεται στην επιστολή - πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συνήθως αποσπασματικά και χωρίς συνέχεια. Τα αποτελέσματα των ελέγχων που είδαν το φως της δημοσιότητας δικαιολογούν κάθε ανησυχία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα της «απελευθέρωσης» (2001-08-22 00:00:00.0)
Στην τύχη τους αφέθηκαν οι σεισμόπληκτοι (2000-05-11 00:00:00.0)
Πρόστιμα για σκάρτο σκυρόδεμα (2000-02-26 00:00:00.0)
Δε γίνονται έλεγχοι στα οικοδομικά έργα (2000-02-20 00:00:00.0)
Εφαρμογή του νέου κανονισμού το Σεπτέμβρη (1999-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ