Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο "εκσυγχρονισμός" δε σταματά τον πολιτισμό

Στον Πειραιά η φετινή σχολική χρονιά άρχισε, χωρίς στα περισσότερα σχολεία να είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις των εκπαιδευτικών. Σε πολλά πέρασαν μήνες για να δοθούν βιβλία. Το 70% των σχολείων λειτουργούν σε διπλή βάρδια. Οι λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται μόνο κατά 50%. Ολα τα σχολεία έχουν ελλείψεις στον εξοπλισμό τους. Ολα αυτά σημαίνουν εκατοντάδες διδακτικές ώρες από την αρχή χαμένες, πέρα από τις επιπτώσεις που έχουν σ' αυτή καθ' αυτή την ποιότητα των σπουδών. Οσοι μπορούν, πάνε σε ιδιωτικά σχολεία. Αυτοί είναι οι λίγοι, η αυριανή "βάρδια" των εκμεταλλευτών και των ανθρώπων τους. Οι άλλοι τι κάνουν; Οσοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν αμαχητί τη μοίρα τους - και είναι οι περισσότεροι - βγαίνουν στους δρόμους, καταλαμβάνουν τα ήδη υπολειτουργούντα σχολεία, θέλοντας όχι να τα κλείσουν ή να αποφύγουν τα μαθήματα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Απαιτούν αυτό που συνειδητά τους στερεί η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του καπιταλισμού στην Ελλάδα: Τη μόρφωση.

***

Αυτά τα ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση και οι άλλοι υποστηρικτές της "μεταρρύθμισης", που λένε ότι εξαιτίας τάχα των μαθητικών αγώνων μπορεί να χαθεί η σχολική χρονιά και τα παιδιά να μείνουν αμόρφωτα.

Τώρα ανακάλυψαν τον κίνδυνο των ναρκωτικών, που υποτίθεται ότι ελλοχεύει στα υπό κατάληψη σχολεία, όταν η δική τους πολιτική είναι που ωθεί πολλούς νέους στην αναζήτηση ψευδαισθήσεων για την προσωρινή έστω δραπέτευση από τον άθλιο κόσμο που τους δημιούργησαν. Είναι οι ίδιοι που προπαγανδίζουν το διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά (ή και τα διάφορα προγράμματα μεθαδόνης, σαν μέθοδο θεραπείας), για να πραγματοποιηθεί έτσι ευκολότερα το σχέδιο δημιουργίας ατόμων μαστουρωμένων και άρα ακίνδυνων για το εκμεταλλευτικό σύστημα, έχοντας ταυτόχρονα το θράσος να κατηγορούν, όσους αντιμάχονται αυτές τις απόψεις, σαν αναχρονιστές...

Νωποί είναι ακόμα στη μνήμη των Πειραιωτών οι προεκλογικοί λόγοι του εκλεκτού της κυβέρνησης υποψήφιου δημάρχου Χρ. Φωτίου, που υποστήριζε την ελεύθερη χορήγηση ηρωίνης στους χρήστες από τα νοσοκομεία και την αποποινικοποίηση των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών. Τώρα, φτάνοντας την υποκρισία και τον αμοραλισμό του σε ύψιστα επίπεδα, προκειμένου να συκοφαντήσει τους αγώνες, λέει ανερυθρίαστα ότι οι μόνοι που τελικά ωφελούνται από τις κινητοποιήσεις είναι οι έμποροι ναρκωτικών!

***

Ας το πάρουν απόφαση: Ο αγώνας για μόρφωση, απαραίτητο στοιχείο μαζί με την ταξική πάλη για την ανατροπή της σημερινής και το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας, χωρίς "απασχολήσιμους", χωρίς αφέντες και δούλους, χωρίς ναρκωτικά, χωρίς καταπίεση, θα συνεχιστεί παρά την τρομοκρατία που είναι γνωστό ότι καταφεύγουν όλοι οι εξουσιαστές, όταν έχουν εξαντλήσει τα άλλα μέσα για την καταστολή των λαϊκών αγώνων.

Η κοινωνία, που κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες των χεριών και του πνεύματος και όχι οι πολυεθνικές, δεν είναι όνειρο κάποιων ρομαντικών. Είναι ανάγκη για να προχωρήσει ο πολιτισμός. Και θα προχωρήσει!

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ