ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις κυβερνητικών υπανθρώπων

Αρπαξαν χάραμα τους Κούρδους πρόσφυγες για να τους κλείσουν στο Λοιμωδών. Τους άφησαν όλοι μέρα στς κλούβες και τους περιέφεραν, τελικά, ως και μετά τα μεσάνυχτα κάπου στα βουνά της Δυτικής Αττικής.

Η διαφορά με τα πογκρόμ που έκαναν οι ναζί για να μαζέψουν τους Εβραίους στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι τουλάχιστον οι ναζί άφηναν τους διωκόμενους να πάρουν τα ρούχα τους. Η διαφορά με τα χρόνια της δικτατορίας ήταν ότι χτες τα ξημερώματα έλειπαν τα τανκς και έκαναν "ντου" μόνο με κλούβες της Αστυνομίας και στρατιωτικά ΡΕΟ. Η στρατιωτική επιχείρηση, που εξελισσόταν σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας μέχρι αργά χτες το βράδυ, παραπέμπει, έτσι κι αλλιώς, σε άλλες εποχές, δημιουργεί μαύρες σκέψεις για το αύριο.

Ο φασισμός και η τρομοκρατία ήταν οι πρωταγωνιστές της χτεσινής γκανγκστερικής εφόδου κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, που "μπουζούριασαν" εκατοντάδες ανυποψίαστους ανθρώπους, στοιβάζοντάς τους σε κλούβες, καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και αξία. Αυτή τη φορά ήταν στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Η κυκλοφορία γύρω στις 5.00 το πρωί κόπηκε ξαφνικά στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Το ίδιο ξαφνικά ξεπρόβαλαν στην οδό Πειραιώς πάνω από 20 κλούβες της Αστυνομίας και περίπου 15 στρατιωτικά οχήματα. Το σκηνικό θυμίζει άλλες εποχές, τότε που οι αποφάσεις παίρνονταν όπως και τώρα: "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν".

Η στρατιωτική επιχείρηση ήταν σε "καλό" δρόμο και πάνω από 800 Κούρδοι στοιβάχτηκαν στις κλούβες, αφού προηγουμένως είχαν ξυπνήσει από τις φωνές και τις σπρωξιές και μεταφέρθηκαν έξω από ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αφού ο χώρος αποθήκευσης για τον οποίο προορίζονταν να μπούνε είχε συρματοπλεχτεί πριν λίγες μέρες. Εύλογα οι Κούρδοι αναρωτήθηκαν πού πάνε και η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι "ο προορισμός είναι άγνωστος"! Απάντηση που ξύπνησε το φόβο της απέλασης και έκανε πολλά μάτια να δακρύσουν. Ταυτόχρονα, μια άλλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη: Διάφοροι με πολιτική περιβολή έκαναν πλιάτσικο σε όλα όσα άφησαν πίσω τους, στην πλατεία Κουμουνδούρου, οι Κούρδοι. Λίγο μετά εργάτες του Δήμου Αθηναίων καθάριζαν την πλατεία...

Ο αρχικός προορισμός των προσφύγων ήταν το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής. Για τη συγκεκριμένη κίνηση κανείς από τους γύρω δήμους, ούτε η διεύθυνση του νοσοκομείου είχαν ενημερωθεί. Γιατί, όπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης σε συνέντευξή του, "αν ενημερώναμε τους δήμους των περιοχών, δε θα το αποδέχονταν και θα είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα". Μόλις έγινε γνωστή η κίνηση τα Δημοτικά Συμβούλια των γύρω δήμων, οι κάτοικοι και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου αντέδρασαν και κατήγγειλαν τις αυταρχικές αποφάσεις και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Αμέσως ενημερώθηκαν οι κάτοικοι και στις 7.30 το πρωί απορριμματοφόρα των δήμων έκλεισαν τις εισόδους του νοσοκομείου και ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των συγκεντρωμένων κατοίκων και των αστυνομικών.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου υποστήριξε ότι "η σημερινή λύση είναι προσωρινή". Οι δήμαρχοι των γύρω δήμων συνεδρίασαν, μετά τη συνάντηση, με τους δημοτικούς συμβούλους των όμορων δήμων και με το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου και αποφάσισαν ομόφωνα την απόρριψη της πρότασης του υφυπουργού Υγείας και πρότειναν τη μεταφορά των Κούρδων σε ξενοδοχεία.

Πορεία στο άγνωστο

Αργά το απόγευμα οι δήμαρχοι ανακοίνωσαν στην κυβέρνηση πρόταση για 7 ξενοδοχεία. Η πρόταση, μάλλον, απορρίφθηκε καθώς στις 9 το βράδυ πια, μετά από κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί το Λοιμωδών και οι κλούβες με τους Κούρδους άρχισαν να περιφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, με άγνωστο όμως τον τελικό προορισμό! Μάλιστα ανώτατη κυβερνητική πηγή σε ερώτηση του "Ρ" είπε χαρακτηριστικά ότι το πού θα κατέληγαν οι κλούβες θα εξαρτιόταν από την κατάσταση που θα έβρισκαν όταν έφταναν σε κάποιο από τα δύο - τρία εναλλακτικά σημεία είχε υπόψη της η κυβέρνηση! Η επιλογή, τελικά, εξαρτιόταν από τις διαπραγματεύσεις που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών με διάφορους δήμους και την ευχέρεια του υπουργείου Αμυνας να διαθέσει στρατιωτικό χώρο.

"Θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους"

Σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική πρακτική ήταν οι αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν. Λιγοστοί "χρυσαυγίτες", που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός και έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας, απομονώθηκαν έξω από το Λοιμωδών.

Ο Μιχάλης Σελέκος, επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου", με δήλωσή του, τόνισε: "Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά των προσφύγων. Οι Κούρδοι είναι αδελφός λαός. Διαμαρτυρόμαστε για την κυβερνητική αυταρχική πολιτική. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια γκετοποίησης σε ένα χώρο, που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, χωρίς να παίρνεται υπόψη η ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων. Εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους".

Απαράδεκτη ενέργεια χαρακτήρισε το χτεσινό γεγονός και ο Γιώτης Σατζαρίδης,επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αιγάλεω. "Αντί να ξεκινήσει διάλογο η κυβέρνηση, να φέρει το θέμα στη Βουλή, να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταλαμβάνει με το "έτσι θέλω" έναν ακατάλληλο χώρο".

Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Συνεργασίας", Νίκος Καραβασίλης, επισήμανε ότι: "Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον κουρδικό λαό. Αντιθέτως, είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν".

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, από τη μεριά τους, υπογράμμισαν ότι "δεν μπαίνουμε σε επιλογή αντικειμένου εργασίας, καταγγέλλουμε, όμως, το αιφνίδιο της ιστορίας και την ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων συνθηκών".

Την αλληλεγγύη τους στους Κούρδους πρόσφυγες εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αιγάλεω και το Σωματείο Εργατών και Υπαλλήλων Δήμου Αγ. Βαρβάρας,καταγγέλλοντας, παράλληλα, τις απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης απέναντί τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Να μας πουν κι ευχαριστώ"!

Το απροσμέτρητο ψεύδος στην υπηρεσία της απανθρωπιάς! Αυτός είναι ο τομέας, στον οποίο διέπρεψε χτες η κυβέρνηση, η οποία, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, επέδειξε τέτοιο θράσος, που μόνο σε μια κυβέρνηση, που επιδίδεται σε "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις στις 5 τα χαράματα κατά μεταναστών, αρμόζει.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζήτησε από τους απαχθέντες μετανάστες να πουν και "ευχαριστώ" στην κυβέρνηση! "Η κυβέρνηση περιμένει, αν όχι τον επαινετικό λόγο, τουλάχιστον το λόγο της συμπαράστασης και της κατανόησης στην προσπάθεια που έκανε, για να λύσει ένα πρόβλημα, το οποίο ενόχλησε πολλούς για πολύ καιρό, αλλά ουδείς το άγγιξε" (!), ήταν τα λόγια του Δ. Ρέππα.

Ο ίδιος έφτασε να ισχυριστεί ότι η μεταχείριση που ούτε σε ζώα δεν ενδείκνυται, και την οποία επιφύλαξε η κυβέρνηση στους Κούρδους, είχε την... έγκρισή τους. "Με τη θέλησή τους (σ.σ.: των Κούρδων μεταναστών) και μετά από συνεννοήσεις μαζί τους, γίνεται αυτή η μετακίνηση" (!), υποστήριξε ο Δ. Ρέππας. Είναι τέτοια δε η "συγκατάθεση" των Κούρδων, ώστε χρειάστηκε ολόκληρο αστυνομικό σχέδιο, που εκτελέστηκε πριν ακόμα ξημερώσει, ώστε να "μαντρωθούν" οι Κούρδοι στις αστυνομικές κλούβες, πριν προλάβουν πολλοί από αυτούς να πάρουν ούτε τα διαβατήρια, ούτε τις αστυνομικές τους ταυτότητες.

Ο Δ. Ρέππας, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο χώρος του Νοσοκομείου των Λοιμωδών όπου επιχειρήθηκε να "πεταχτούν" οι Κούρδοι, "προετοιμάστηκαν (σ.σ.: τα κτίρια), προκειμένου να είναι ανεκτή η διαβίωση στους χώρους τους"! Συμπλήρωσε, δε, ότι "με την προετοιμασία που έγινε και τις τεχνικές διορθώσεις και ανακαινίσεις, τα κτίρια εξασφαλίζουν ανεκτές, αξιοπρεπείς συνθήκες για τους Κούρδους, που ήταν στην πλατεία Κουμουνδούρου". Η αλήθεια που δηλώνει και το μέγεθος της κυβερνητικής αναλγησίας για τους εν λόγω χώρους, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του ο "Ρ"...

Εκεί πλέον που το αίσθημα της ντροπής κυρίευσε όσους άκουγαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - και όχι, βέβαια, τον ίδιο - ήταν όταν είπε πως ως κυβέρνηση "δείξαμε ευαισθησία, όπως άλλωστε ήταν επιβεβλημένο, για όλους εκείνους, οι οποίοι έκαναν την πλατεία Κουμουνδούρου έναν τόπο, ο οποίος απαξίωνε τον πολιτισμό μας, τη χώρα μας"!

Τα άλλα κόμματα

"Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό", είναι το μόνο που απασχολεί την ηγεσία της ΝΔ από την απάνθρωπη και αυταρχική αντιμετώπιση των Κούρδων προσφύγων από την κυβέρνηση Σημίτη, ενώ επιτίθεται και κατά των Κούρδων που αυτοπυρπολήθηκαν! "Εφιστούμε την προσοχή της κυβέρνησης. Η Ελλάς δεν μπορεί να διασύρεται στο εξωτερικό ούτε από την αδιανόητη συμπεριφορά της, ούτε με τους αυτοπυρπολισμούς Κούρδων προσφύγων, που περιέρχονται σε κατάσταση απόγνωσης", σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

"Για πρόχειρους και σπασμωδικούς χειρισμούς, μετά από πολύμηνη κυβερνητική αδιαφορία, που ανέδειξαν για μια ακόμα φορά την απουσία σχεδιασμένης πολιτικής για τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες", κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.Το ΔΗΚΚΙ τονίζει ότι "η αστυνομικού τύπου, αιφνίδια επιχείρηση μεταφοράς των Κούρδων προσφύγων, με τα μαύρα σκοτάδια, πέραν του ότι προσβάλλει τον πολιτισμό μας, αποδεικνύει, ταυτόχρονα, την ανικανότητα και απανθρωπιά της κυβέρνησης".

Η ΑΚΟΑ,με ανακοίνωσή της, σημειώνει: "Η κυβέρνηση Σημίτη μπορεί να κοιμάται πλέον ήσυχη. Η "εκσυγχρονιστική" της πολιτική στο θέμα των προσφύγων, του ασύλου και απελάσεων ταιριάζει απόλυτα με τις προδιαγραφές της ΟΝΕ και της Συνθήκης του Αμστερνταμ και της Σύμβασης του Σένγκεν".

ΚΚΕ
Γκανγκστερική η απαγωγή των Κούρδων

Καταγγέλλει την κυβερνητική αχρειότητα και καλεί σε άμεση λύση

Την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους πρόσφυγες καταγγέλλει το ΚΚΕ με χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, και καλεί το λαό σε συμπαράσταση στους πρόσφυγες και πίεση, ώστε να επιδείξει η κυβέρνηση τον πιο στοιχειώδη ανθρωπισμό, εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς συνθήκες διαβίωσης και παραμονής στη χώρα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται:

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την γκανγκστερική απαγωγή από την αστυνομία των Κούρδων της πλατείας Κουμουνδούρου. Η κυβερνητική αχρειότητα πρόβαλε και πάλι σε όλο το μεγαλείο της, ενώ καταγράφεται και με τη μεταφορά των Κούρδων προσφύγων στο αχούρι του χώρου των Λοιμωδών.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι η μετεγκατάσταση των Κούρδων αποτελεί προσωρινή λύση, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως πρόφαση εν αμαρτίαις. Πολύ περισσότερο αν ισχύει το ευρύτατα γνωστό, ότι το μάντρωμα στον συγκεκριμένο χώρο συνοδεύεται με απόφαση καταγραφής και απέλασης των Κούρδων προσφύγων.

Εξίσου απαράδεκτη είναι η στάση της κυβέρνησης να αποσείσει τις ευθύνες της και να πετάξει το "μπαλάκι" στο λαό της περιοχής του Λοιμωδών.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιδείξει τον πιο στοιχειώδη ανθρωπισμό. Να εξασφαλίσει στους Κούρδους πρόσφυγες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και παραμονής στην Ελλάδα και να παραιτηθεί αμέσως από κάθε τυχόν ενέργεια που στρέφεται κατά του κουρδικού λαού.

Καλεί τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στους Κούρδους και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση τη λύση του τεράστιου πολιτικού και ηθικού προβλήματος, που η ίδια δημιούργησε".

Επίσκεψη στο Αιγάλεω

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη,μέλος της ΚΕ και βουλευτή, επισκέφθηκε το χώρο συγκέντρωσης των Κούρδων προσφύγων στο Αιγάλεω.Η αντιπροσωπεία εξέφρασε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών, τη διαμαρτυρία της για την "επιχείρηση σκούπα", σε βάρος των Κούρδων, για τις πληροφορίες για απέλασή τους, όπως και για το ότι δε διασφαλίζονται ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσής τους. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους Κούρδους πρόσφυγες. Διάβημα στον υπουργό δημόσιας τάξης έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αρνείται πολιτικό άσυλο η κυβέρνηση

Θέμα "Οτσαλάν" προέκυψε και πάλι για τη χώρα μας μετά από την ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε "προς όλα τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη" ο πρόεδρος του PKK. Στην επιστολή του αυτή ο Κούρδος ηγέτης, μεταξύ άλλων, τονίζει πως "ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να μην είναι ασαφής και να εξετάσει το αίτημά μου περί χορήγησης πολιτικού ασύλου και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης σχετικά με το αίτημά μου ζητώ να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής μου".

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που απευθύνεται "προς το λαό μας και τους φίλους μας" και υπογράφει η Κεντρική Επιτροπή του PKK σημειώνεται: "... Καλούμε την Ελλάδα να μην παραιτηθεί από τη μέχρι σήμερα φιλική συμπεριφορά της, διότι διαφορετικά θα ανοίξει το δρόμο σε επικίνδυνες εξελίξεις που θα τη βαρύνουν στην πορεία της ιστορίας της".

Δ. Ρέππας: Απορρίπτεται...

Η Αθήνα, χτες, με σαφή τοποθέτηση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα απέρριψε την αίτηση, η οποία υποτίθεται πως δεν έχει υποβληθεί, για χορήγηση πολιτικού ασύλου στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν.

"Δεν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση ασύλου στον κ. Οτσαλάν, δήλωσε ο Δ. Ρέππας και συνέχισε: Δεν επιθυμούμε να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή δε συμβάλλει θετικά στον αγώνα του ίδιου του κουρδικού λαού". Και για να είναι απόλυτα σαφής, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης "πρόβλεψε" ποια θα είναι η τύχη της αίτησης, αν αυτή υποβληθεί. "Είπαμε ότι δεν επιθυμούμε αυτή την εξέλιξη. Εφόσον υποβληθεί μια τέτοια αίτηση, απάντησα ήδη - αφού γνωρίζετε την πολιτική θέση μας - ποια θα είναι η τύχη αυτής της αίτησης".

Ο υπουργός Τύπου θέλησε επίσης να "τοποθετηθεί" επί της αιχμηρής ανακοίνωσης της ΚΕ του ΡΚΚ. "Πρέπει, είπε ο Δ. Ρέππας, να αποδοκιμάσω το τμήμα εκείνο της δήλωσης που μέσω υπονοούμενων αναφέρεται στην πορεία της ιστορίας της χώρας μας. Θα πρέπει όσοι μιλούν και πράττουν, να έχουν συναίσθηση γι' αυτά που λένε και γι' αυτά που κάνουν. Χρειάζεται να δείξουμε όλοι μεγάλη υπευθυνότητα". Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης έγινε σίγουρα κατανοητή στους Κούρδους της Κουμουνδούρου, με την επιχείρηση που "οργανώθηκε" χτες από την Ελληνική Αστυνομία...

ΚΚΕ: Σίγουρο καταφύγιο στον Οτσαλάν

Ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το αίτημα Οτσαλάν για πολιτικό άσυλο.

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να παραμένει αδιάφορη για την τύχη ενός κατατρεγμένου ηγέτη, ο οποίος είναι αναγκασμένος να απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, για να του χορηγηθεί άσυλο και να του εξασφαλιστούν συνθήκες που να διασφαλίζουν τη ζωή του.

Λόγοι ανθρωπισμού, αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας επιβάλλουν να παρθούν όλα τα μέτρα και να γίνουν όλες εκείνες οι διπλωματικές ενέργειες, που θα επιτρέψουν στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να βρει ένα σίγουρο καταφύγιο στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα".

"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Βαρύτατη προσβολή στην αξία του ανθρώπου

"Σήμερα στην Πλατεία Κουμουνδούρου άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη μία βαρύτατη προσβολή στην αξία του ανθρώπου". Ετσι περιγράφεται το δράμα των Κούρδων προσφύγων σε ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξη για την Αθήνα", που υπογράφει ο επικεφαλής της Λεων. Αυδής. Η Συμπαράταξη κάνει λόγο για "συγκάλυψη της αθλιότητας και όχι εξάλειψή της" και καλεί τον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του "για τις πρακτικές της Νέας Τάξης και για την υποκρισία όσων φλυαρούν ακατάσχετα για ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστικές αξίες". Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση, αντί για λύση του προβλήματος των Κούρδων της Πλατείας Κουμουνδούρου, προσέφυγε σε αστυνομική επιχείρηση. Στην Πλατεία έγινε τα χαράματα μπλόκο. Οι Κούρδοι πιάστηκαν, στοιβάχτηκαν σε κλούβες και μεταφέρθηκαν σε αναζήτηση, όχι καταλύματος, αλλά χώρου αποθήκευσης. Δήμαρχοι των πέριξ δήμων κινητοποιήθηκαν, όχι για να βρουν κατάλληλο χώρο εγκατάστασης, αλλά για να απομακρύνουν το πρόβλημα από τις επικράτειές τους. Ο Δήμος Αθηναίων έστειλε στην Πλατεία απορριμματοφόρα και φορτηγά για να εξαφανίσει τα φτωχά νοικοκυριά των προσφύγων και να αποκαταστήσει στην Πλατεία την τάξη και την αισθητική του κάγκελου. Κοινό μέλημα όλων, η συγκάλυψη της αθλιότητας και όχι η εξάλειψή της.

Αυτή τη στιγμή (σ.σ. χτες το μεσημέρι), δεν είναι γνωστό πού θα αποθηκευτούν οι Κούρδοι. Είναι όμως φανερό ότι κανένας δεν έλαβε υπόψη ότι πρόκειται για ανθρώπους που δικαιούνται ανθρωπιστική μεταχείριση. Επισημαίνουμε πάντως ότι το κράτος έχει υποχρέωση, πρώτο, να διευκολύνει όσους ζητούν άσυλο, αντί να αποτρέπει με κουτοπονηριές την υποβολή αιτήσεων ή να ματαιώνει με απελάσεις την παροχή ασύλου και, δεύτερο, να εξασφαλίζει όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης σ' αυτούς που ζητούν άσυλο.

Σήμερα στην Πλατεία Κουμουνδούρου άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια βαρύτατη προσβολή στην αξία του ανθρώπου. Οι περίοικοι είχαν την ευκαιρία να δουν, να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι - μια αστυνομική επιχείρηση μπλόκου και ομαδικών συλλήψεων σε βάρος αυτή τη φορά των ανυπεράσπιστων και αδύναμων Κούρδων προσφύγων.

Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις πρακτικές της Νέας Τάξης και για την υποκρισία όσων φλυαρούν ακατάσχετα για ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστικές αξίες".

Τι άλλο θα κάνουν;

Πρωτοφανής αγριότητα έξω από τη Βουλή

Εξω από το Κοινοβούλιο όπου από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί Κούρδοι πρόσφυγες, ζητώντας να δοθεί πολιτικό άσυλο στον ηγέτη τους Αμπτουλάχ Οτσαλάν, εκτυλίχτηκαν πρωτοφανείς σκηνές αστυνομικής βίας. Την ώρα που τα ΜΑΤ επιχειρούσαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την είσοδο της Βουλής, ένας διαδηλωτής πυρπολήθηκε θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή όσων προσπάθησαν να τον προστατέψουν

Τα τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν τις σκηνές και έκαναν το γύρω του κόσμου. Οι αστυνομικοί χτυπούσαν τους διαδηλωτές στην προσπάθειά τους να τους απομακρύνουν, οι φλόγες έκαιγαν τα κορμιά των διαδηλωτών, γυναίκες με παιδιά προσπαθούσαν όπως όπως να γλιτώσουν, ενώ άλλοι αστυνομικοί συνελάμβαναν διαδηλωτές και τους οδηγούσαν στα αστυνομικά οχήματα.

Η διαδήλωση των Κούρδων ξεκίνησε το πρωί από εκατοντάδες μέλη του PKK που επιδίωκαν να δώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής. Η είσοδος δεν τους επετράπη και οι Κούρδοι παρέμεναν στη λεωφόρο Β. Σοφίας. Τα ΜΑΤ πήραν εντολή να τους απωθήσουν βίαια. Την ώρα που άρχισαν να τους συλλαμβάνουν, ο 33χρονος Ντεκάρ Σερχάρν κατάβρεξε τα ρούχα του με βενζίνη και πυρπολήθηκε.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν περίπου 50 διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί εμπόδιζαν επίσης την προσέλευση στο σημείο της διαδήλωσης άλλων Κούρδων.

Σε αυτά τα δωμάτια θα έβαζαν τους πρόσφυγες

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έξω από το "Λοιμωδών"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ