ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Ανακοινώσεις των Γραφείων Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ

Με ανακοινώσεις τους, για τη σύλληψη του Αμπ. Οτσαλάν και το πογκρόμ κατά των Κούρδων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως με τη στάση της δείχνει ότι έχει κηρύξει διωγμό κατά του κουρδικού λαού, ενώ καλείται η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, υπογραμμίζεται συγκεκριμένα: "Οι δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν αναδείχνουν και πάλι, με τρόπο ανάγλυφο και αποκρουστικό, το ρόλο και τις επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ,που βρίσκεται μπλεγμένη στην άρνηση χορήγησης πολιτικού ασύλου και στην παράδοση του Οτσαλάν. Η στάση της δείχνει ότι και η ίδια κήρυξε το διωγμό κατά του κουρδικού λαού, όπως έκαναν και όλες οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία κλπ.), που αρνήθηκαν να παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο στον Α. Οτσαλάν. Να, πού οδηγούνται τα πράγματα, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει καθημερινά εξετάσεις "καλής διαγωγής" στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις ακριβείς συνθήκες παράδοσης του Α. Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων έδειξε εκ νέου τις επιδιώξεις της να θέτει εκτός νόμου κάθε λαϊκό κίνημα, κάθε λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και τα δικαιώματά του. Αυτή τη στρατηγική έχει υιοθετήσει απόλυτα η κυβέρνηση, όπως σαφέστατα ειπώθηκε από τον Θ. Πάγκαλο.

Αποκαλύφθηκε περίτρανα όλη η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που έχουν αναγάγει την ΕΕ σε υπέρμαχο της ελευθερίας των λαών!

Αυτές είναι οι δήθεν αριστερές κυβερνήσεις των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που κυβερνούν σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της ΕΕ! Αυτή είναι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

Οι λαοί έχουν κάθε δικαίωμα να αντιστέκονται, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Και δε θα ζητούν γι' αυτό την άδεια των Σημίτη, Κλίντον, Μπλερ ή Ζοσπέν".

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ,τονίζεται:

"Το Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το απαράδεκτο πογκρόμ που εξαπέλυσε χτες, με την επιστράτευση των κατασταλτικών μηχανισμών, η ελληνική κυβέρνηση ενάντια στους Κούρδους πρόσφυγες στη χώρα μας. Οι σκηνές ντροπής που εξελίχθηκαν χτες (προχτές) στην Αθήνα, αλλά και οι σημερινές (χτεσινές) εξελίξεις, συνιστούν τη φυσιολογική κλιμάκωση μιας πολιτικής διώξεων, απελάσεων και απαράδεκτων διακρίσεων σε βάρος ξένων προσφύγων, μιας κυβέρνησης που μεταβάλλει τη χώρα μας σε προωθημένο ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που υπογράφει τη Συνθήκη Σένγκεν, που συνειδητά εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης ενάντια στους λαούς.

Το ΚΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που με τη στάση της νομιμοποιεί και υποδαυλίζει την ανάπτυξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Στην απαράδεκτη πολιτική και στάση της, η κυβέρνηση είναι απομονωμένη από την ελληνική νεολαία, που τρέφει αισθήματα αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό, και βρίσκει μοναδικό συμπαραστάτη στη μοναξιά της τα λιγοστά φασιστοειδή της "Χρυσής Αυγής".

Η αντιμετώπιση ενός διωκόμενου λαού σαν τρομοκράτη, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο ρόλος και η στάση τους απέναντι στο Κουρδικό, αλλά και στη σύλληψη του Α. Οτσαλάν, υπογραμμίζει τις βαρύτατες ευθύνες τους, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, που, σε πλήρη ευθυγράμμιση μαζί τους, αρνήθηκε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και βρίσκεται μπλεγμένη στην παράδοση του Οτσαλάν. "Η πράξη εσχάτης κτηνωδίας" ήταν και είναι η αγαστή σύμπλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή. Ας σταματήσει, λοιπόν, να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο το ότι η λεγόμενη νέα τάξη στρέφεται ενάντια στους λαούς, στα κινήματα, στα δημοκρατικά δικαιώματα. Αναδεικνύουν τη σημασία που έχει να δυναμώσουν σήμερα οι αγώνες της νέας γενιάς ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη Νέα Τάξη.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και καλούμε την ελληνική νεολαία να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή της".

Και η ΚΝΕ κατέληξε, καλώντας όλους τους νέους και τις νέες για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο συμπαράστασης, που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Οργή και αγανάκτηση για την κυβέρνηση

Πλήθος είναι οι ανακοινώσεις οργής και αγανάκτησης μαζικών φορέων των εργαζομένων της χώρας μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τη σύλληψη του Οτσαλάν, με τις οποίες εκφράζεται και η αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό. Ανάμεσα στους άλλους φορείς ανακοινώσεις εξέδωσαν:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία για τη ζωή του Οτσαλάν ο οποίος "βρίσκεται στα χέρια του ανελεύθερου καθεστώτος της Τουρκίας μετά από σειρά σκοτεινών και αδέξιων χειρισμών, που εκθέτουν όσους τις επιχείρησαν. Ζητείται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς να δώσουν εξηγήσεις και να φωτιστούν οι σκοτεινές πλευρές που δημιουργούν θλιβερές σκέψεις. Καλείται, επίσης, ο ελληνικός λαός και οι πολίτες της ΕΕ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και να αξιώσουν την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη και την τήρηση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, που διασφαλίζουν τα ατομικά και πολιτικά του δικαιώματα".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών,μαζί με τη βαθύτατη ανησυχία για τη ζωή του Κούρδου ηγέτη, καλεί την κυβέρνηση και την ΕΕ να επιδείξουν τη στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση της υπεράσπισης του ηγέτη ενός διωκόμενου λαού. Ενώ καλεί τους δημοσιογράφους της Τουρκίας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να παρέμβουν αποφασιστικά και να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα του Κούρδου ηγέτη. Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης εκφράζει την αγανάκτηση του ελληνικού λαού για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και καταδικάζει απερίφραστα τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Με άλλη ανακοίνωση καταγγέλλεται η επιχείρηση - "σκούπα" κατά των Κούρδων προσφύγων και ζητείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης των Κούρδων προσφύγων.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974 καταδικάζει τον κυβερνητικό χειρισμό και θεωρεί την παράδοση του Οτσαλάν ενέργεια που στρέφεται κατά του αγωνιζόμενου για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία κουρδικού λαού, αλλά και κατά των λαών όλου του κόσμου, που αγωνίζονται για δημοκρατικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης καταδικάζει τη βάναυση μεταχείριση των Κούρδων προσφύγων και την κακοποίηση άλλων μπροστά στη Βουλή.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι η εξέλιξη της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη αποτελεί πλήγμα στον αγώνα του κουρδικού λαού και υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, που έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τους λαούς και τους αγώνες τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Καταγγέλλεται η υποκριτική συμπεριφορά της ΕΕ και καλείται η κυβέρνηση να συμπαρασταθεί στον κουρδικό λαό και την ηγεσία του.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταδικάζει το χειρισμό της ελληνικής κυβέρνηση και τονίζει ότι ως Ελληνες εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου ο κουρδικός λαός να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την υποτέλειά της και την ταύτισή της με τις πιο αντιδραστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παρέδωσε στα χέρια των Τούρκων τον Κούρδο ηγέτη Α. Οτσαλάν. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που εγκληματεί, έτσι, όχι μόνον κατά του κουρδικού λαού αλλά σε βάρος όλων των λαών του κόσμου.

Το Σωματείο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου,που συνήλθε έκτακτα σε συνεδρίαση, κάνει λόγο για ανοσιούργημα με την παράδοση του Α. Οτσαλάν. "Ντροπή και οργή συνέχει το λαό μας από τα φερσίματα της κυβέρνησης των Σημίτη - Πάγκαλου και ΣΙΑ", υπογραμμίζεται και καταλήγει η ανακοίνωσή τους: "Καταγγέλλουμε προσωπικά τον πρωθυπουργό και καλούμε το λαό μας να τον "περιποιηθεί" αυτόν και την παράταξή του αναλόγως στις ευρωεκλογές, και όχι μόνο...".

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Ελλη Αλεξίου" μετά από έκτακτη γενική συνέλευσή του καταγγέλλει "την ενέργεια της κυβέρνησης, που με αστυνομική επιχείρηση προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα των Κούρδων προσφύγων" και καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους Κούρδους άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να δώσει λύση στο "τεράστιο ηθικό και πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί".

Αδιάβαστος ο υπουργός Εξωτερικών...

Αδιάβαστους χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους χτες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πολιτικό άσυλο στον Α. Οτσαλάν. Ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η Ελλάδα δε θα μπορούσε να βοηθήσει τον Οτσαλάν ακόμα κι αν το ήθελε η κυβέρνηση, επειδή εκείνος υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση για παροχή ασύλου στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσει το ίδιο αίτημα. Το εμπόδιο κατά τον υπουργό Εξωτερικών τίθεται από τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας.

Από μια και μόνο ανάγνωση της σύμβασης του Δουβλίνου που ρυθμίζει τις διαδικασίες παροχής ασύλου, αποδεικνύεται καθαρά ότι "κάθε κράτος - μέλος δικαιούται να εξετάσει αίτηση παροχής ασύλου ενός αλλοδαπού, έστω και εάν δεν είναι αρμόδιο βάσει των κριτηρίων που προβλέπονται από την παρούσα σύμβαση, εφ' όσον συμφωνεί και ο αιτών" (άρθρο 3 παρ. 4). Με άλλα λόγια αν ο Οτσαλάν ήθελε να εξετάσει η Ελλάδα την αίτηση παροχής ασύλου, η χώρα μας μπορούσε ακόμα και με βάση τη σύμβαση του Δουβλίνου να μην του αρνηθεί αυτό το δικαίωμα. Η σύμβαση του Δουβλίνου κυρώθηκε από τη χώρα μας το 1991, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή το 1997, όταν κυρώθηκε από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Εχει δε ισχυρότερη αξία ακόμη και από τη συμφωνία Σένγκεν, αφού τα κράτη Σένγκεν, είχαν συμφωνήσει από το 1994 βάσει ενός πρωτοκόλλου που είχαν υπογράψει τότε. Το πρωτόκολλο αυτό προέβλεπε ότι οι διατάξεις της συμφωνίας Σένγκεν περί ασύλου δεν είναι ουσιαστικές, είναι διαδικαστικές και αφορούν μόνο τα κριτήρια ανάληψης της ευθύνης για την εξέταση του ασύλου. Η ίδια η σύμβαση του Δουβλίνου τέλος επικαλείται τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στη διεθνή σύμβαση της Γενεύης το 1951 και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967.

Σε εγκαταλειμμένη πρώην ΝΑΤΟική βάση οι πρόσφυγες!

Μια τραγική κατάσταση αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη,μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που επισκέφθηκε χθες τους Κούρδους πρόσφυγες στο στρατόπεδο του όρους Πατέρας. Οι εκατοντάδες Κούρδοι πρόσφυγες έχουν στοιβαχτεί - μετά τη νέα γκαγκστερικού τύπου επιχείρηση στην Αγία Βαρβάρα - στην εγκαταλειμμένη πρώην ΝΑΤΟική βάση στην κορφή του βουνού και προσπαθούν να προφυλαχτούν από το τσουχτερό κρύο σε μισοκατεστραμμένες κατασκευές, χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς θέρμανση και με τις αστυνομικές δυνάμεις που τους επιτηρούν να απαγορεύουν την είσοδο στους πάντες!

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο "ζώνες" φρούρησης. Η μία είναι περίπου 20 μέτρα από την πύλη της πρώην βάσης και οι αστυνομικοί δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει ούτε στα συρματοπλέγματα επικαλούμενοι διαταγές. Μόνο μετά από τις επίμονες προσπάθειες του βουλευτή - ο οποίος επικαλέστηκε και την ιδιότητά του - έγινε δυνατή η επικοινωνία με τους Κούρδους, οι οποίοι είναι εξαγριωμένοι για το άσχημο παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση σε βάρος τους αλλά και πανικοβλημένοι αφού φοβούνται μήπως απελαθούν.

Με σπαστά ελληνικά και αγγλικά - αφού δεν υπήρχε διερμηνέας αλλά και κανείς εκπρόσωπος κάποιου αρμόδιου κυβερνητικού φορέα - οι Κούρδοι κατήγγειλαν στον βουλευτή ότι τους είχαν υποσχεθεί πως θα τους πάνε σε ξενοδοχείο και αντί αυτού τους παρατάνε στα πιο απαράδεκτα μέρη. "Τι έγκλημα έχουμε κάνει για να μας φέρονται έτσι; Αν αυτή είναι η δημοκρατία σας, να τη χαίρεστε" είπαν.

Ούτε οι ίδιοι ξέρανε να πουν για πόσο καιρό θα βρίσκονται εκεί και τι πρόκειται να συμβεί. Για να ζεσταθούν κόβανε δέντρα. Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση, που ένας πρόσφυγας λιποθύμησε και τον κατέβασε στη Μάνδρα ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Τρόφιμα τους παρέχει ο στρατός και ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο Μπ. Αγγουράκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αίτημά τους για άμεση και ριζική επίλυση του προβλήματος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις συνθήκες που ζουν και πως είναι πολλοί αυτοί που κινητοποιούνται για να τους εξασφαλίσει η κυβέρνηση ανθρώπινες συνθήκες.

Σε δήλωσή του στο "Ρ", ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι "το υπουργείο Πρόνοιας τηρεί σιγήν ιχθύος". "Πρέπει να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο που προώθησε την γκαγκστερική επιχείρηση απομάκρυνσης των Κούρδων από την πλατεία Κουμουνδούρου αλλά και από την Αγ. Βαρβάρα και να ρωτήσουμε τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η απαγόρευση εισόδου κοινωνικών οργανώσεων και φορέων στο στρατόπεδο".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει... τα αδικαιολόγητα

Τις τρομακτικές ευθύνες της κυβέρνησης, τόσο για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω απ' τις οποίες ζούσαν τόσο καιρό οι Κούρδοι στην πλατεία Κουμουνδούρου, όσο και για τη σκοπιμότητα της προχτεσινής απομάκρυνσής τους από εκεί, προσπαθεί να καλύψει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο μεταθέτει τις ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση, που είχε δημιουργηθεί, στον δήμαρχο Αθηναίων Δημ. Αβραμόπουλο, λέγοντας πως "στην πλατεία Κουμουνδούρου, με την ανοχή του δήμου, ο οποίος όφειλε ως αρχή της πόλης να μην αφήσει να πάρει έκταση το πρόβλημα, δημιουργήθηκε καταυλισμός που δεν τηρούσε ούτε τους στοιχειώδεις τρόπους διαβίωσης και υγιεινής για τους ίδιους αλλά και τους περιοίκους". Οσο για την... ταμπακέρα - γιατί δηλαδή μεταφέρθηκαν προχτές οι Κούρδοι, κι όχι νωρίτερα μια και το πρόβλημα ήταν χρόνιο - το υπουργείο δεν κάνει κουβέντα.

Η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου είναι παράλληλα διανθισμένη και από φράσεις που δημιουργούν εύγλωττα ερωτηματικά. Γιατί τι μπορεί να εννοεί όταν υποστηρίζει πως "με ιδιαίτερη ανοχή η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία παρακολουθούν την προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας"; Η όταν λέει πως "για τους πολιτικούς πρόσφυγες η κυβέρνηση διαθέτει τον προσφυγικό οικισμό του Λαυρίου και για τους οικονομικούς παρέχεται η ανοχή παραμονής και εξεύρεσης εργασίας";

Πάντως, κι αφού "ξεκαθαρίζει" πως "σε τέτοιες περιπτώσεις συνθηκών αναξιοπρεπούς διαβίωσης οφείλει να ασχοληθεί η Πρόνοια", απευθύνει - μέσω του υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη - έκκληση προς όλους τους δημάρχους "που διαθέτουν κάποιο χώρο στις παρυφές του δήμου τους κι επιθυμούν να εγκατασταθούν προσωρινά οι Κούρδοι εκεί, να το γνωστοποιήσουν στο υπουργείο, το οποίο θ' αναλάβει να διαμορφώσει κατάλληλα το χώρο". Οπως όλα δείχνουν, οι εκατοντάδες Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες θα αργήσουν πολύ να γνωρίσουν αυτό που εξακολουθούμε να λέμε "ελληνική φιλοξενία"...

Τα άλλα κόμματα

Κατά των καταλήψεων ελληνικών πρεσβειών και προξενείων έστρεψε πρώτα και κύρια την κριτική της η ηγεσία της ΝΔ σε σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν, ενώ απέναντι στην κυβέρνηση περιορίστηκε να κάνει λόγο για "περίεργους και επικίνδυνους χειρισμούς". Μετά από σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με στενούς συνεργάτες του, ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι η ΝΔ "καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό και καλεί τους καταληψίες σε άμεση αποχώρηση". Σε δεύτερο πλάνο επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί "με την ανεύθυνη στάση της ενέπλεξε τη χώρα μας σε μια σοβαρότατη κρίση". Η κυβέρνηση Σημίτη, πρόσθεσε, επέτυχε το ακατόρθωτο: Να στρέψει όλους εναντίον μας και φυσικά να καταρρακώσει το διεθνές κύρος της χώρας. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε επίσης ότι καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε από κυβερνητικής πλευράς προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Την απόλυση του Θ. Πάγκαλου για "ολοφάνερη ανεπάρκεια" ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς,επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν.

"Ντροπή για την Ευρώπη, ντροπή για την Ελλάδα αποτελούν οι δραματικές εξελίξεις", τόνισε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε, ανάμεσα στα άλλα: Εχει εγκληματικές ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση και οφείλει καθαρές και υπεύθυνες εξηγήσεις. Η Ελλάδα ενεπλάκη στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του Οτσαλάν, την ίδια ώρα που έλεγε ότι δε θέλει τέτοια εμπλοκή γιατί δεν ξέρει, δεν είδε και δεν τη συμφέρει να ασχοληθεί με το θέμα. Αποδίδει, επίσης, ευθύνες σε όλους τους υπουργούς που χειρίστηκαν αυτό το θέμα και συγκεκριμένα τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και άλλες υπηρεσίες. Ζήτησε, τέλος, την ενεργοποίηση της κοινής γνώμης για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Κούρδο ηγέτη που κινδυνεύει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας με δήλωσή του τόνισε: "Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί μια εθνική στρατηγική, αλλά μια πολιτική που τελικά εξυπηρετεί τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και την Τουρκία, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων".

Η ΑΚΟΑ τονίζει πως "οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της, οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του Κ. Σημίτη στην Ελλάδα, έπαιξαν η κάθε μία το δικό τους ρόλο σ' αυτό το ανίερο παιχνίδι στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων".

Το ΝΑΡ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η παράδοση του Οτσαλάν αποτελεί επαίσχυντη πράξη της κυβέρνησης Σημίτη και προδοσία του κουρδικού λαού", ενώ "καταγγέλλει τις πρωτοφανείς πολιτικές αθλιότητες της χούντας των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, που γίνονται στα πλαίσια επιβολής της σιδερένιας φτέρνας της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης των ΗΠΑ και ΕΕ...".

Η ΕΔΗΚ υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση Σημίτη είναι συλλογικά υπεύθυνη για την παράδοση του αδιαφιλονίκητου ηγέτη του αδελφού κουρδικού έθνους στο αιμοσταγές και φασιστικό καθεστώς των στρατοκρατών της Αγκυρας... Μετά τα γεγονότα, οι υποψίες μετατρέπονται σε ισχυρές ενδείξεις ότι υπήρξε άθλια συναλλαγή, σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ της τουρκικής και αμερικανικής κυβέρνησης από τη μια πλευρά και της ελληνικής από την άλλη"...

ΛΕΖΑΝΤΑ

Κάτοικος της Αγίας Βαρβάρας προσφέρει τρόφιμα στους Κούρδους, που παραμένουν στις κλούβες ως αργά το βράδυ

ΠΑΤΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ΚΚΕ

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, σήμερα Τετάρτη 18 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής (πλ. Ολγας).

  • Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση - πικετοφορία διαμαρτυρίας, ενάντια στη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν, αύριο Πέμπτη 18 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σταμάτησαν την απεργία πείνας

Σταμάτησαν την απεργία πείνας, που πραγματοποιούσαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, από το πρωί της Δευτέρας, οι 15 Κούρδοι, μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει πολιτικό άσυλο στον ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οπως δήλωσαν οι ίδιοι, αυτή η απεργία μετά τα τελευταία γεγονότα κρίθηκε πλέον άσκοπη.

Απαντώντας ο υπεύθυνος των Κούρδων στη Θεσσαλονίκη, κ. Αζία,στις χτεσινές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, τόνισε ότι οι Κούρδοι καταληψίες των Ελληνικών Πρεσβειών δεν είναι κτήνη ούτε τρομοκράτες και διέψευσε τις πληροφορίες που τους ήθελαν να κρατούν όμηρο μικρό κοριτσάκι με την απειλή χειροβομβίδας. Ενώ διευκρίνισε ότι οι διαδηλώσεις, που έγιναν στην Ευρώπη με όποια μορφή αυτές πραγματοποιήθηκαν, στόχο είχαν την ελληνική κυβέρνηση και όχι τον ελληνικό λαό: "Η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν δε θα σταματήσει τον πολύχρονο αγώνα τον Κούρδων", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Ο "Απο" έχει αφήσει ένα έργο 20 χρόνων και έναν ανταρτοπόλεμο 15 χρόνων".

Το γεγονός και τη στάση της κυβέρνησης καταδίκασε με δήλωσή του ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης. "Τα αισθήματα που κυριαρχούν είναι ντροπή και αηδία. Στο όνομα γεωπολιτικών συμφερόντων, οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, να παραδίδεται, με όποιο τρόπο παραδόθηκε, ο ηγέτης ενός περήφανου λαού". Στο πλευρό των 15 Κούρδων απεργών πείνας βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ