ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκρισία και "ανακούφιση" για τη σύλληψη

Σε ευχολόγια για "δίκαιη δίκη" του Οτσαλάν, περιορίζονται οι αντιδράσεις των περισσότερων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ

Η υποκρισία και η άρνηση ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις τους για την υπόθεση Οτσαλάν, ευθυγραμμιζόμενες με τις εντολές των ΗΠΑ στο θέμα αυτό. Μάλιστα, οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ εμφανίστηκαν μάλλον να ανακουφίζονται από την εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν και περιορίστηκαν σε ευχολόγια για "δίκαιη δίκη" του Κούρδου ηγέτη από την Τουρκία!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να παρέμβει στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις καταλήψεις των πρεσβειών της Ευρώπης από τους Κούρδους, απάντησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις Βαν ντεν Μπρουκ. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου είπε ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε χτες ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην πιθανολογούμενη παραπλάνηση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου αυτός να εγκαταλείψει την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Ο Γερμανός δικηγόρος του Οτσαλάν Εμπερχαρντ Σουλτς υποστήριξε ότι ο Οτσαλάν αποχώρησε από την πρεσβεία, με την ελπίδα ότι θα μεταβεί στην Ολλανδία. Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη στην προσπάθεια να παραπλανηθεί ο Οτσαλάν να εγκαταλείψει την πρεσβεία και ότι δεν προσφέρθηκε να δεχτεί τον Κούρδο ηγέτη στο ολλανδικό έδαφος.

"Εάν κάτι τέτοιο του προτάθηκε, αυτό δεν έγινε από την ολλανδική κυβέρνηση", δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η Γερμανία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Οτο Σίλι δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ότι οι κενυατικές αρχές ασφαλείας ήταν αυτές που συνέλαβαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι.

"Υπάρχουν δύο στοιχεία, από την πληροφόρηση που έχουμε - το πρώτο είναι ότι ο Οτσαλάν βρισκόταν στην ελληνική πρεσβεία - και το δεύτερο ότι συνελήφθη από τις κενυατικές αρχές ασφαλείας", είπε ο Σίλι, τονίζοντας πως δεν έχει αποδείξεις ότι η σύλληψη έγινε στην ελληνική πρεσβεία.

"Αλλά δε γνωρίζω πώς, με ποιον τρόπο και από ποιον ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε από την Κένυα στην Τουρκία", πρόσθεσε ο Σίλι, ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία να έχει ο Οτσαλάν μια δίκαιη δίκη, να επιτρέψει να παρευρεθούν διεθνείς παρατηρητές και να μην εφαρμόσει τη θανατική ποινή.

Η Ιταλία

Η Ιταλία κάλεσε σήμερα την Τουρκία να οργανώσει μία έντιμη δίκη για τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά της, να μην τον καταδικάσει σε θάνατο.

Με δήλωσή του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι υπενθύμισε επίσης στην Τουρκία ότι, συμπεριφερόμενη με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες όσον αφορά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θα βοηθήσει τις φιλοδοξίες της για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Περιμένουμε η δίκη αυτή να γίνει με όλες τις εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου και να γίνουν σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα... Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η έκβαση της δίκης (περιμένουμε) ότι δε θα του επιβληθεί η θανατική ποινή. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, πράγμα που θα τη βοηθήσει να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο Ντίνι.

Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ότι η Ιταλία θα καλέσει άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν ανάλογα διαβήματα προς τις τουρκικές αρχές για τον Οτσαλάν.

"Δεν ξέρω εάν ήταν οι ελληνικές αρχές που συνέβαλαν στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Σ' αυτή την περίπτωση, η ευθύνη τους θα ήταν πάρα πολύ σοβαρή". Στη δήλωση αυτή, προέβη ο πρόεδρος των αυτοαποκαλούμενων "Ιταλών κομμουνιστών" Αρμάντο Κοσούτα, σχολιάζοντας τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ.

"Ο Οτσαλάν, πρόσθεσε ο ίδιος, έγινε θύμα διεθνών ιντριγκών: Η Ελλάδα και η Τουρκία, αιώνιοι εχθροί, μποϊκοτάρουν από κοινού την ελευθερία και τη ζωή του Οτσαλάν. Και η Ευρώπη σιωπά. Ενώ δεν μπορεί να κάνει ότι δε βλέπει".

H Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν ζήτησε από την Τουρκία να "σεβαστεί στο μέγιστο βαθμό όλους τους κανόνες του κράτους δικαίου στις διαδικασίες που θα ακολουθήσει" εναντίον του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βεντρίν τονίζει πως "η Γαλλία περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί στο μέγιστο βαθμό όλους τους κανόνες του κράτους δικαίου, τους κανόνες που διασφαλίζονται απ' όλα τα δημοκρατικά κράτη".

Ο Γάλλος υπουργός είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ότι "όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) πάντα καταδίκαζαν τις τρομοκρατικές πράξεις που έχει διαπράξει" το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

  • "Ο Οτσαλάν δεν είναι τρομοκράτης. Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι ο στρατός και η κυβέρνηση της Τουρκίας που καταπιέζουν το κουρδικό λαό", δήλωσε η Ντ. Μιτεράν στο κανάλι "France 3". "Αισθάνομαι προδομένη στον αγώνα μου, από την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο κουρδικό ζήτημα", δήλωσε η Ντανιέλ Μιτεράν και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μιλήσουν "με μία φωνή" υπέρ της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος.
  • Η Ελβετία εκφράζει την ευχή ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν να έχει μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία και να μην καταδικαστεί σε θάνατο, δήλωσε η Γιασμίν Σατιλά, εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ελβετία έχει τρία αιτήματα, τα οποία θα μεταβιβάσει στην Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια και διευκρίνισε ότι η χώρα της εκτιμά πως "είναι πολύ σημαντικό", ο Οτσαλάν να έχει το δικαίωμα να δικαστεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Επίσης η Ελβετία ζητά, εξουσιοδοτημένοι διεθνείς παρατηρητές να είναι παρόντες στη δίκη του Κούρδου ηγέτη.

Η Κένυα

Η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε ότι δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται στην Τουρκία, τονίζοντας ότι εγκατέλειψε το Ναϊρόμπι, το βράδυ της Δευτέρας, με αεροσκάφος προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η Κένυα "δεν ήταν ενήμερη" για το πού κατευθυνόταν ο Οτσαλάν και δεν είχε συμφωνήσει να τον εκδώσει στην Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, Μπονάγια Γκοντάνα. "Η ουσία είναι η εξής: Θέλουμε να πούμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους, περιλαμβανομένων των Κούρδων, ότι δεν παίξαμε κανέναν ρόλο σ' αυτή την υπόθεση", είπε ο Γκοντάνα. Ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Οτσαλάν βρήκε καταφύγιο στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

  • "Δεν υπήρξε καμιά επαφή με την Ελλάδα" στο θέμα της επιχείρησης που αφορά τη μεταφορά του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία. Αυτό είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τηλεοπτικού καναλιού, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ. O Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος, με το οποίο μεταφέρθηκε από την Κένυα στην Τουρκία ο Οτσαλάν, ανήκει στο μεγάλο επιχειρηματία και ανεξάρτητο βουλευτή Τζαβίτ Τσαγλάρ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Πλήρης δουλικότητα της κυβέρνησης στην ΕΕ και στις ΗΠΑ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Υποκριτική και κατάπτυστη χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,τη στάση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν, καταδικάζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με προ ημερησίας διάταξης παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πολιτική και τις επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που οδήγησαν στις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις.

"Ο Α. Οτσαλάν - τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα και η ίδια του η ζωή. Η σύλληψή του είναι αποτέλεσμα της κατάπτυστης πολιτικής που υιοθέτησαν τους τελευταίους δύο μήνες και τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, αρνούμενα να παραχωρήσουν, όπως θα όφειλαν, πολιτικό άσυλο ή κάποια δυνατότητα παραμονής στο έδαφός τους, στον ηγέτη ενός λαού πολιτισμένου, με μακραίωνη ιστορία, που μάχεται για τα δικαιώματα, την ελευθερία και την υπόστασή του".

"Το ζήτημα δεν είναι, επισήμανε ο Β. Εφραιμίδης, να κληθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ εκπρόσωποι του Συμβουλίου και της Κομισιόν για ακόμα μια υποκριτική συζήτηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η Κοινότητα, που δε φείδεται μεγαλόστομων διακηρύξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, το δικαίωμα ασύλου κλπ, τα σέβεται ή όχι. Και η απάντηση, για μια φορά ακόμη, είναι αναμφισβήτητα ΟΧΙ!".

"Μαζί με αυτή και η κυβέρνηση της χώρας μας, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, που επέδειξε πλήρη δουλικότητα στις επιταγές, στα θέσφατα της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων και δεν έπαιξε το ρόλο που θα έπρεπε να παίξει, το ρόλο που περίμενε ο ελληνικός λαός και κάθε δημοκράτης πολίτης όλων των χωρών".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεδομένης της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκαλέσει το θέμα, να πάρει άμεσα θέση και να "αναπτύξει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για μια πραγματική παρέμβαση στις κρίσιμες εξελίξεις και ιδιαίτερα για την προστασία της ζωής του Οτσαλάν".

Ευχαριστημένες οι Βρυξέλλες για Οτσαλάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας κατήγγειλε ότι ο Κούρδος ηγέτης έφυγε μαζί με τον Ελληνα πρέσβη απ' το Ναϊρόμπι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - ιδιαίτερα η Ρώμη - δέχτηκαν με εμφανή ανακούφιση τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπ. Οτσαλάν από την Αγκυρα. Ο Τούρκος μόνιμος πρέσβης στις Βρυξέλλες πανηγύρισε, αλλά η Γερμανίδα δικηγόρος Μπρίτα Μπόιλερ, που εκπροσωπεί τη δικηγορική "ομάδα υποστήριξης" του Οτσαλάν στην Ευρώπη, προσφεύγει αύριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, κατά της Τουρκία και της Ελλάδας, απαιτώντας την απελευθέρωση του πελάτη της. Στις Βρυξέλλες, τη συνυπευθυνότητα της Αθήνας στη σύλληψη Οτσαλάν δεν ενισχύουν μόνο οι βαριές κατηγορίες της Μπ. Μπόιλερ "για συνεργασία",αλλά και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κένυας Μπ. Γκοντάνα που διαψεύδει κατηγορηματικά το "σενάριο" Πάγκαλου από Αθήνα, δηλώνοντας ότι ο Κούρδος ηγέτης, που έφτασε στην Κένυα από το Μιλάνο την 2α Φλεβάρη, με ιδιωτικό αεροπλάνο, έφυγε κανονικά Δευτέρα βράδυ (15 Φλεβάρη) από το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι "συνοδευόμενος από υπηκόους της Σουηδίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Βελγίου", ενώ "ο πρέσβης της Ελλάδας Γ. Κωστούλας απογειώθηκε μαζί με τον Οτσαλάν, με ιδιωτικό αεροπλάνο, Δευτέρα και ώρα 16.30 απογευματινή".Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Κένυας, μεταδόθηκαν από το γαλλικό πρακτορείο AFP, και προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, αφού καθιστούσαν αφερέγγυες τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλου στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά η Μ. Σεν, εκπρόσωπος του Κουρδικού Μετώπου Απελευθέρωσης στο Βέλγιο, δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως οι αρχές της Κένυας ενήργησαν μόνες. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους". Η Κένυα έχει ζητήσει την ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από το Ναϊρόμπι.

Βαριές κατηγορίες κατά της Ελλάδας

Η Γερμανίδα δικηγόρος Μπρίτα Μπόιλερ, που μαζί με μια μεγάλη "δικηγορική ομάδα" εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Οτσαλάν στην Τουρκία, αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησε την "απελευθέρωση" του Κούρδου ηγέτη, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα το βράδυ στην Κένυα "κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας". Η δικηγόρος του Οτσαλάν δήλωσε ότι αύριο θα καταθέσει προσφυγή κατά της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με τη "διαδικασία του κατεπείγοντος".Η προσφυγή κατά της Ελλάδας στηρίζεται στο σκεπτικό ότι η Αθήνα "εξανάγκασε" τον Οτσαλάν να εγκαταλείψει την ελληνική επικράτεια, χωρίς να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες απέλασης. Η Μπ. Μπόιλερ εκτιμά ότι η σύλληψη Οτσαλάν και η μεταφορά του στην Τουρκία δε θα μπορούσε να οργανωθεί "χωρίς τις πληροφορίες ή τη συνεργασία της Ελλάδας".Η ίδια υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο στην επιχείρηση "αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει" τις υποψίες της.

Δηλώσεις Βαν ντε Μπρουκ

Ο Ολλανδός επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ έδειξε να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις. Προϋποθέτοντας ότι "η κατάσταση είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο Οτσαλάν είναι στην Τουρκία", ο επίτροπος υπενθύμισε ότι ο Κούρδος ηγέτης ήταν "ανεπιθύμητος" στις "εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές χώρες", ευχήθηκε ότι "το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε από την Τουρκία είναι μια δίκαιη δίκη", ενώ αναφέρθηκε και στην καταδίκη της θανατικής ποινής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος μόνιμος πρέσβης στις Βρυξέλλες Νιχάτ Ακιόλ δήλωσε ότι το ζήτημα Οτσαλάν είχε "εκτραχυνθεί επικίνδυνα",ενώ η σύλληψή του θα επιτρέψει "ανενόχλητες" ευρω-τουρκικές σχέσεις.

ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤΣΕΒΙΤ
"Τον παρακολουθούσαμε εδώ και 12 μέρες"

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Στην Τουρκία βρίσκεται από τις 3 το πρωί ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν". Αυτό ανακοίνωσε στις 11 χτες το πρωί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ετσεβίτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες και άφησε αναπάντητες τις σχετικές ερωτήσεις για το πού ακριβώς κρατείται ο Οτσαλάν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ετσεβίτ είπε ότι "ο Οτσαλάν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί όπου θα κρατηθεί".

Ο Ετσεβίτ ανέφερε ότι "η σύλληψη του Οτσαλάν ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας του γενικού επιτελείου και της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ". Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "εδώ και 12 ημέρες οι τουρκικές αρχές παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Οτσαλάν" και πως "μόνο 10 Τούρκοι αξιωματούχοι γνώριζαν την επιχείρηση και δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή πληροφορίας".

Ο Ετσεβίτ απαντώντας στην ερώτηση σε ποια χώρα βρισκόταν τελευταία ο Οτσαλάν, είπε χαρακτηριστικά: "δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες και ζητώ κι από εσάς να μην ψάξετε πολύ το θέμα". Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε τέλος ότι "στο εξής η υπόθεση αφορά την ανεξάρτητη δικαιοσύνη".

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Αγκυρα για να τους ενημερώσει για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν το πρωί και να ζητήσει αυξημένα μέτρα προστασίας των τουρκικών αντιπροσωπειών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, από όσες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, γύρω από τις συνθήκες της σύλληψης του Οτσαλάν.

Θανατική ποινή

Η ποινή του θανάτου ζητείται για τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην υπό εξέλιξη δίκη στο δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας.

Η Εισαγγελία του δικαστηρίου κατηγορεί τον Οτσαλάν για προδοσία και πράξεις εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας. Ο σχετικός φάκελος, που είναι πάνω από 400 σελίδες, περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ενέργειες του ΡΚΚ, με πρώτη την επίθεση της 15ης Αυγούστου του 1984 στις επαρχίες Ερουχ και Σεμντίνλι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τις ενέργειες του ΡΚΚ, αλλά και τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, από το 1984 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί συνολικά 21.899 αντάρτες του ΡΚΚ, 3.489 στρατιώτες, 180 αστυνομικοί και 144 πολιτοφύλακες. Κατά τα ίδια πάντα στοιχεία, από τον Αύγουστο του 1984 μέχρι σήμερα το ΡΚΚ πραγματοποίησε συνολικά 17.179 επιθέσεις.

ΚΥΠΡΟΣ
Το ΑΚΕΛ καταδικάζει και καταγγέλλει

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί τη σύλληψη του Οτσαλάν λυπηρό γεγονός, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τη χαρακτήρισε δυσμενέστατη εξέλιξη, για να προσθέσει ότι αν υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη ελληνικού παράγοντα στη σύλληψή του αυτό θα είναι κάτι φοβερό. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψη Οτσαλάν η αστυνομία πήρε αυστηρά μέτρα ασφάλειας έξω από την πρεσβεία της Ελλάδα και σε σπίτια που διαμένουν διπλωματικοί αντιπρόσωποι της πρεσβείας.

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η σύλληψη Οτσαλάν αποτελεί αίσχος και όνειδος για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σε μια εποχή που υποτίθεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πολιτικής, ο ηγέτης ενός λαού που αγωνίζεται για την κατοχύρωση των δικών του ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραδίδεται στους δήμιους του λαού ως κοινός εγκληματίας και τρομοκράτης. Κάθε έννοια δικαίου και ηθικής καταρρακώνεται. Θριαμβεύει η υποκρισία και οι σκοπιμότητες που επιβάλλουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της αμαρτωλής νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων.

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει και καταδικάζει με βδελυγμία το νέο έγκλημα σε βάρος του κουρδικού λαού. Ενα έγκλημα που συντελείται με την άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Το ΑΚΕΛ εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και στον ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με τη φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη και τη δικαίωση του κουρδικού λαού. Η παγκόσμια κινητοποίηση και αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να αποτρέψει την ολοκλήρωση του νέου εγκλήματος.

Τη σύλληψη του Οτσαλάν καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ και άλλα κόμματα.

Ανάκληση πρεσβευτή

Η Κένυα ζήτησε χθες την άμεση ανάκληση του Ελληνα πρεσβευτή στο Ναϊρόμπι Γιώργου Κωστούλα,υποστηρίζοντας ότι δεν τον εμπιστεύεται πλέον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Μπονάγια Γκοντάνα είπε ότι ο Ελληνας πρεσβευτής "αρνήθηκε κατηγορηματικά" ότι είχε στην κατοικία του τον Οτσαλάν, όταν ρωτήθηκε αρχικά από τις κενυατικές αρχές.

"Δεν είναι δυνατόν πλέον να εμπιστευτούμε τον πρεσβευτή καθώς έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Μετά απ' αυτό η κυβέρνηση ζήτησε την ανάκλησή του με άμεση ισχύ", είπε ο Γκοντάνα.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ναϊρόμπι υποστήριξε ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έφτασε στην Κένυα στις 2 του Φλεβάρη και παρέμεινε μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα στην κατοικία του Ελληνα πρεσβευτή.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του πρώτου κρατικού καναλιού, ο πρεσβευτής Μενγκιού Μπουγκούκνταβρας είπε ότι ο Οτσαλάν έφτασε από το Μιλάνο στην Κένυα, όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Ελληνας πρεσβευτής. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρεσβευτή, ο Οτσαλάν έμεινε στην Κένυα μέχρι τις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Μπουγκούκνταβρας απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι "οι σχέσεις της Κένυας με την Ελλάδα, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν πολύ θετικές, έχουν μπει σε μια ψυχρή περίοδο".

Ικανοποίηση από το Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση της Κένυας τον παρέδωσε στην Τουρκία, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, παραδεχόμενος έμμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύλληψη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Την έκδηλη ικανοποίησή της για τη σύλληψη του "τρομοκράτη" Οτσαλάν εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ δεν έκρυψε τη συμβολή της σε αυτή την εξέλιξη, υπενθυμίζοντας ότι είχε δώσει οδηγίες σε όλες τις κυβερνήσεις να συνδράμουν για να συλληφθεί ο Κούρδος ηγέτης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παραδέχτηκε "άμεση ανάμειξη" στη σύλληψη του Οτσαλάν, παραδεχόμενος έτσι έμμεση ανάμειξη, αλλά υποστήριξε ότι η παράδοσή του στην Τουρκία έγινε από την κενυατική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόε Λόκχαρτ δήλωσε χθες χαρακτηριστικά: "Φυσικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη σύλληψη αυτού του τρομοκράτη ηγέτη... Απευθύναμε διαρκώς εκκλήσεις σε όλες τις κυβερνήσεις να συνδράμουν να παραδοθεί το συγκεκριμένο άτομο στη Δικαιοσύνη σε συμφωνία με το διεθνή νόμο".

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κάποιας μορφής "άμεση ανάμειξη" στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει περισσότερο τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη. "Η αντίληψή μου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν άμεση ανάμειξη στην παράδοση", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Σε ό,τι αφορά την παράδοση, αυτή έγινε από την κενυατική στην τουρκική κυβέρνηση και παραπέμπω στις εν λόγω κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες", συνέχισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πιεζόμενος για διευκρινίσεις, εάν οι ΗΠΑ βοήθησαν εμμέσως, π. χ., για τον εντοπισμό του Οτσαλάν, ο κ. Λόκχαρτ δήλωσε: "Αυτά είναι όλα τα στοιχεία που έχω. Δε σχολιάζω ζητήματα μυστικών υπηρεσιών".

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανησυχίες για κλιμάκωση

ΒΙΕΝΝΗ.-

Υπέρ μιας πρωτοβουλίας για ευρωπαϊκή λύση του κουρδικού ζητήματος τάχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Χάιντς Φίσερ,κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Βιέννη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ο οποίος επισπεύδει την επιστροφή του στην Αθήνα λόγω των τελευταίων γεγονότων - εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις μετά τη σύλληψη του αρχηγού του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την κατάληψη της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βιέννη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από Κούρδους.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος του Χ. Φίσερ, ο Κ. Στεφανόπουλος στην κοινή συνομιλία που είχε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ - ο οποίος για λόγους συμπαράστασης και αλληλεγγύης τον συνοδεύει σε όλες τις σημερινές επαφές και συνομιλίες του στη Βιέννη - εξέφρασε φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είχε χαρακτηρίσει την εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν ως "μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση, η οποία εξελίσσεται χωρίς καμία υπαιτιότητα της Ελλάδος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ