ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Δεκαήμερο κινητοποιήσεων για την κυβερνητική λαίλαπα

Δεκαήμερο κινητοποιήσεων από τις 10 μέχρι τις 22 Μάρτη, με κορύφωση τον αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, προγραμμάτισε η Παναττική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων ενάντια στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που έχει συσσωρεύσει χρόνια αδιέξοδα στους ΕΒΕ, και στην προδιαγεγραμμένη ένταση που πιστοποιεί το αντιλαϊκό περιεχόμενο της Συνθήκης του Αμστερνταμ.

Στη χτεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή εκτίμησε ότι στα προβλήματα των ΕΒΕ όχι μόνο δε διαφαίνεται καμία λύση, αλλά, αντίθετα, η κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση, στο μαρασμό και τον αφανισμό. Τονίστηκε ότι όσο συνεχίζεται η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, της πορείας προς την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ και με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, μιας πολιτική που υπαγορεύεται κατευθείαν από το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά η μία μετά την άλλη, ενώ το κεφάλαιο πολλαπλασιάζει τα υπερκέρδη του. Οι ανοιχτές πληγές των ΕΒΕ αντί να γιατρεύονται μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο και συγκεκριμένα:

  • Στο φορολογικό, εκτός των ληστρικών "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%, η κυβέρνηση με εκβιαστικά διλήμματα υποχρεώνει τους ΕΒΕ να δίνουνεπιπλέον και άλλα χρήματα για το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεων.
  • Επιβάλλονται από φέτος οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), 9.600 τον αριθμό, χωρίς καμία ενημέρωση ούτε στους ίδιους τους λογιστές, οι οποίοι κρύβουν πολλές παγίδες για τους ΕΒΕ, με πιθανή επιβολή προστίμου από την εφορία.
  • Δεν αποδίδουν κονδύλια που τα οφείλουν στους δήμους, με συνέπεια οι δήμοι να φορολογούν τους δημότες για πράγματα που ήδη έχουν πληρώσει.
  • Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση, χωρίς να λάβει υπόψη τις προτάσεις που βάζει επιτακτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, προχώρησε στην ψήφιση αυτού του εκτρώματος, που βασική φιλοσοφία του έχει την ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και την καταστρατήγηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Προχωρά χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη και όλα θα καθορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα, ακόμα και οι αρμοδιότητες του ΔΣ. Τίποτα δεν αναφέρει για τη συμμετοχή του κράτους στο 1/3 των εξόδων του νέου Ταμείου, υποχρέωση η οποία πηγάζει από το Σύνταγμα, αφού αυτά είναι χρήματα που έχουν πληρώσει οι ΕΒΕ γι' αυτό το σκοπό μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας.
  • Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΜΜΕΧ η Επιτροπή εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση απαξίωση και συρρίκνωσή του και ζητά την αναβάθμισή του με χρηματοδότηση μέσα από διαφανείς όρους, κλαδικά ινστιτούτα σε όλους τους κλάδους και εκφράζει την αντίθεσή της στη μετατροπή του σε ΑΕ.
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, ζητά να παρθούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας από γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά

Το θέμα της κυκλοφορίας στην αγορά από αδίστακτες πολυεθνικές εταιρίες γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και χωρίς να φέρουν κάποια σχετική ένδειξη, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.Ο βουλευτής του Κόμματος τονίζει ότι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως κανείς δεν είναι σε θέση με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των τροφίμων και μεταξύ άλλων ρωτά τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απόσυρση των τροφίμων αυτού του τύπου. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

"Αδίστακτες πολυεθνικές εταιρίες, προκειμένου να πετύχουν υπερκέρδη, δε διστάζουν να κυκλοφορούν στην αγορά γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, αδιαφορώντας αν αυτά μπορεί να έχουν σοβαρότατες - ακόμα και μη αναστρέψιμες - συνέπειες στη δημόσια υγεία. Πολύ περισσότερο μάλιστα που οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι "κανείς δεν εγγυάται την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων" και ζητούν την απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μέχρι να γίνουν νέες μελέτες.

Το θέμα είναι πως και στη χώρα μας κυκλοφορούν γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ούτε καν με κάποια προειδοποιητική ένδειξη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να αποσυρθούν άμεσα τα τρόφιμα αυτού του τύπου που έχουν κυκλοφορήσει και να απαγορευτεί στο εξής η κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες και να αποσαφηνιστούν οι πιθανές επιπτώσεις;
  • Να δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες αποτελεσματικού ελέγχου και σήμανσης των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων από το Γενικό Χημείο του Κράτους;".
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αρχίζει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 23 Φλεβάρη 1999, οι εγγραφές στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της Τράπεζας Εργασίας. Οπως ανακοινώθηκε χτες από την τράπεζα, οι εγγραφές θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την Τρίτη 23 Μάρτη 1999.

Σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, οι μέτοχοι της τράπεζας δικαιούνται να αγοράσουν 3 νέες μετοχές με 12.000 δρχ. η καθεμία για κάθε 10 μετοχές που κατείχαν στις 29 - 1 - 1999. Οι ίδιοι μέτοχοι δικαιούνται ταυτόχρονα δωρεάν 3 νέες μετοχές για κάθε 10 που κατείχαν στην παραπάνω ημερομηνία (λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών). Οι εγγραφές με καταβολή μετρητών θα γίνονται μέσω των καταστημάτων της Τράπεζας Εργασίας τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Η παράδοση των μετοχών θα γίνει από το ίδιο κατάστημα στο οποίο θα κάνει την εγγραφή του ο μέτοχος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι επειδή τόσο οι δωρεάν όσο και οι με καταβολή μετρητών νέες μετοχές δε δικαιούνται μέρισμα για τη χρήση 1998, θα παραδοθούν αμέσως μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που προγραμματίζεται για τα μέσα Μάη.

Η φορολογία του τζόγου

Χρόνο με το χρόνο, η κυβέρνηση Σημίτη βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι της στις τσέπες των εργαζομένων, υπερφορολογώντας τα εισοδήματά τους, είτε με τη συνολική φορομπηχτική της πολιτική είτε με τη μέθοδο της μη τιμαριθμοποίησης ή υποτιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και των διαφόρων αφορολόγητων ποσών ή των μειώσεων φόρου. Και όλα αυτά, με πρόσχημα πως η μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους δεν επιτρέπει, τώρα, αλλαγές στη φορολογική πολιτική, που θα ανακούφιζαν τα λαϊκά εισοδήματα. Κάτι τέτοιο, λένε, θα τορπίλιζε τον "εθνικό στόχο" για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνεί κανείς με μια οικονομική πολιτική, που υποτάσσει τα πάντα στο βωμό των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, το σίγουρο είναι ένα. Οτι, δηλαδή, για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους υπάρχει και άλλος δρόμος. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Σημίτη - που επαγγέλλεται τον εκσυγχρονισμό - να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τις απώλειες αυτές να τις καλύψει, αυξάνοντας κάπως τη συμβολική - και προκλητικά χαμηλή - φορολογία του τζόγου στο Χρηματιστήριο Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως όταν κάποιος αγοράζει ή πουλάει μετοχές στο χρηματιστήριο, δεν πληρώνει δεκάρα φόρο. Απλά, φορολογείται με συντελεστή 0,3% και το κράτος εισπράττει φόρους - με ημερήσιο τζίρο στο Χρηματιστήριο γύρω στα 150 δισ. δραχμές - γύρω στα 450 εκατ. δραχμές.

Στην περίπτωση, όμως, που η κυβέρνηση αποφάσιζε να θίξει κάπως τα εισοδήματα των κάθε είδους "ραντιέρηδων" αυξάνοντας το συντελεστή φορολογίας του τζόγου από 0,3% σε 3% ή 6%, τότε θα δεκαπλασίαζε ή θα εικοσαπλασίαζε τη φορολογικά έσοδα. Σε μια τέτοια περίπτωση αντί για 450 εκατ. δραχμές που εισπράττει σήμερα, θα εισέπραττε κάθε μέρα φόρους από τον τζόγο στο Χρηματιστήριο, που θα ξεπερνούσαν τα 4.500 εκατ. δραχμές τη μέρα!

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" δεν αυξάνει τη φορολογία στις αγοραπωλησίες των μετοχών; Και κάτι ακόμη: Με ποιο σκεπτικό, κάποιος αγοράζει που αγοράζει ένα διαμέρισμα πληρώνει (εκτός από τους άλλους φόρους και είναι πολλοί) φόρο μεταβίβασης ίσο με το 11% ή το 13%, ενώ όταν αγοράζει μετοχές δεν πληρώνει δεκάρα φόρο, καθώς φορολογείται μόνο η χρηματιστηριακή εταιρία με συντελεστή 0,3% επί της αξίας των συνολικών συναλλαγών;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Περί... "ανοιγμάτων"

"Ανοιχτοί" σε όλες τις αλλαγές που θα έχουν στόχο τη διαμόρφωση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, δηλώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει της έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" της ερχόμενης Πέμπτης.

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη ήταν "ανοιχτή" σε βιομηχάνους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, αλλά και σε Αμερικανούς, Ευρωπαίους κλπ. Ο καημένος ο Οτσαλαν αυτά τα "ανοίγματα" πλήρωσε. Αντίθετα, οι εκσυγχρονιστές, υπήρξαν πολύ "κλειστοί" σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, την οποία αντιμετώπισαν εχθρικά, εξαπολύοντας τόνους λάσπης και συκοφαντίας εναντίον εκείνων οι οποίοι δεν ομονοούσαν με τη σιδερόφραχτη λογική της νέας τάξης πραγμάτων...

Και φυσικά τα "ανοίγματα" των λογιστών της ΟΝΕ με αφορμή τις "αλλαγές" στο φορολογικό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που τους αρμόζει. Τον τρόπο που αρμόζει σε στημένους "διαλόγους" κυβερνητικών μαϊντανών, οι οποίοι επιχειρούν να εξωραϊσουν το άθλιο, αντιλαϊκό οικοδόμημα που τόσα χρόνια σηκώνεται καταθλιπτικά σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ