Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φορολογία του τζόγου

Χρόνο με το χρόνο, η κυβέρνηση Σημίτη βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι της στις τσέπες των εργαζομένων, υπερφορολογώντας τα εισοδήματά τους, είτε με τη συνολική φορομπηχτική της πολιτική είτε με τη μέθοδο της μη τιμαριθμοποίησης ή υποτιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και των διαφόρων αφορολόγητων ποσών ή των μειώσεων φόρου. Και όλα αυτά, με πρόσχημα πως η μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους δεν επιτρέπει, τώρα, αλλαγές στη φορολογική πολιτική, που θα ανακούφιζαν τα λαϊκά εισοδήματα. Κάτι τέτοιο, λένε, θα τορπίλιζε τον "εθνικό στόχο" για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνεί κανείς με μια οικονομική πολιτική, που υποτάσσει τα πάντα στο βωμό των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, το σίγουρο είναι ένα. Οτι, δηλαδή, για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους υπάρχει και άλλος δρόμος. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Σημίτη - που επαγγέλλεται τον εκσυγχρονισμό - να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τις απώλειες αυτές να τις καλύψει, αυξάνοντας κάπως τη συμβολική - και προκλητικά χαμηλή - φορολογία του τζόγου στο Χρηματιστήριο Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως όταν κάποιος αγοράζει ή πουλάει μετοχές στο χρηματιστήριο, δεν πληρώνει δεκάρα φόρο. Απλά, φορολογείται με συντελεστή 0,3% και το κράτος εισπράττει φόρους - με ημερήσιο τζίρο στο Χρηματιστήριο γύρω στα 150 δισ. δραχμές - γύρω στα 450 εκατ. δραχμές.

Στην περίπτωση, όμως, που η κυβέρνηση αποφάσιζε να θίξει κάπως τα εισοδήματα των κάθε είδους "ραντιέρηδων" αυξάνοντας το συντελεστή φορολογίας του τζόγου από 0,3% σε 3% ή 6%, τότε θα δεκαπλασίαζε ή θα εικοσαπλασίαζε τη φορολογικά έσοδα. Σε μια τέτοια περίπτωση αντί για 450 εκατ. δραχμές που εισπράττει σήμερα, θα εισέπραττε κάθε μέρα φόρους από τον τζόγο στο Χρηματιστήριο, που θα ξεπερνούσαν τα 4.500 εκατ. δραχμές τη μέρα!

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" δεν αυξάνει τη φορολογία στις αγοραπωλησίες των μετοχών; Και κάτι ακόμη: Με ποιο σκεπτικό, κάποιος αγοράζει που αγοράζει ένα διαμέρισμα πληρώνει (εκτός από τους άλλους φόρους και είναι πολλοί) φόρο μεταβίβασης ίσο με το 11% ή το 13%, ενώ όταν αγοράζει μετοχές δεν πληρώνει δεκάρα φόρο, καθώς φορολογείται μόνο η χρηματιστηριακή εταιρία με συντελεστή 0,3% επί της αξίας των συνολικών συναλλαγών;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ