ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Εμμένει στην καταστροφική πολιτική της η κυβέρνηση
  • Λιγότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Σε πορεία ιδιωτικοποίησης η ΑΤΕ
  • ΣΥΝ: Κριτική από τα... δεξιά

Τις μέχρι τώρα, αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης στο θέμα της αγροτικής οικονομίας, αλλά και τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα, εξήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής - απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών - ο Κώστας Σημίτης.Παράλληλα, με δηλώσεις του προδιέγραψε την πορεία της Αγροτικής Τράπεζας, προς την ιδιωτικοποίηση μέσω της μετοχοποίησής της, ενώ ανήγγειλε ότι μέσα στη βδομάδα θα υπογραφούν οι ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών, που είχαν εξαγγελθεί κατά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ειδικά για την ΑΤΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "όπως γίνεται και με όλες τις τράπεζες που ασκούν αγροτική πίστη, θα παραμείνει πάντα κρατική κι αν ποτέ πολυμετοχοποιηθεί οι μετοχές της θα βρίσκονται μόνο στην κατοχή του κράτους των συνεταιρισμών ή των αγροτών". Πρόσθεσε δε ότι "ήδη εκπονείται μελέτη - εφαρμογή για την ανασυγκρότησή της, η οποία έχει ανατεθεί σε όμιλο ελληνικών και ξένων οίκων και της οποίας τα βήματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2001".

Αναφερόμενος στο θέμα της ρύθμισης των χρεών των αγροτών σημείωσε ότι "η ΑΤΕ σε συνεννόηση με τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας, θα εκδώσει την απαιτούμενη εγκύκλιο εντός της βδομάδας - το αργότερο την ερχόμενη - η οποία θα καλύπτει το σύνολο των όρων που έχουν προταθεί".

Ομως, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση στη συνέχεια του ερωτώντος βουλευτή του ΣΥΝ Ευαγγέλου Αποστόλου,ο οποίος ζήτησε την επαναφορά των κριτηρίων βιωσιμότητας (τα οποία δεν πληροί η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών), προκειμένου να γίνουν ρυθμίσεις χρεών προς τους αγρότες, και παράλληλα τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών, τα οποία είναι περισσότερα από 500 εκατομμύρια δραχμές. Δύο, δηλαδή, θέματα για τα οποία έχει ασκήσει εντονότατη κριτική και έχει αντιδράσει το αγροτικό κίνημα!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευαγγέλου Βλασόπουλου,για τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη γεωργία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου.

Με την τοποθέτησή του επιβεβαίωσε ότι οι εισροές κονδυλίων από την ΕΕ, θα είναι μικρότερες στο άμεσο μέλλον, αφού, όπως επισήμανε, υπάρχει η γαλλική πρόταση για "φθίνουσες ενισχύσεις" και άλλες προτάσεις ευρωπαϊκών κρατών, ενώ "εμείς υποστηρίζουμε τη σύνθεση των απόψεων", δηλαδή προφανώς ένα συμβιβασμό σε μικρότερα κονδύλια είτε με φθίνουσα πορεία της όποιας αύξησης των κονδυλίων.

Επισήμανε, επίσης, ότι "η πρόταση για τη συγχρηματοδότηση της ΚΑΠ κατά 25% από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τείνει πλέον να εγκαταλειφθεί", προσθέτοντας ότι "επρόκειτο για το πιο καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα, αφού σε περίπτωση εφαρμογής του θα μπορούσε να μας στοιχίσει ακόμα και 1,1 τρισεκατομμύρια δραχμές για το διάστημα 2000 ως το 2006".

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΚΟ
Προσλήψεις για να μην υπάρξουν νέα θύματα
  • Το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση, ζήτησε την κάλυψη των 150 κενών θέσεων στο Διυλιστήριο της ΕΚΟ
  • Μόνο 75 προσλήψεις θα γίνουν, είπε ο υφυπουργός και τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν με μετατάξεις

Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού αλλά και την εκπόνηση των απαραίτητων σχεδίων ασφαλείας στο διυλιστήριο της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο χώρο, στην οποία τραυματίστηκε σοβαρά ένας εργαζόμενος και κινδύνευσε ολόκληρη η περιοχή.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους, στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν δοθεί και τα ανάλογα χρήματα, γι' αυτό και η πρόσφατη πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε. Είπε ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ασφάλειας των διυλιστηρίων και μελετάται η ίδρυση επιχειρησιακού κέντρου ενώ έχουν δοθεί χρήματα για τη λειτουργία δύο αερομεταφερόμενων κινητών μονάδων αντιμετώπισης εκτάκτων βιομηχανικών ατυχημάτων. Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά είπε, ότι πριν την εκδήλωσή της δεν υπήρξε καμία μη φυσιολογική ένδειξη στα σχετικά όργανα και ανακοίνωσε ότι ήδη γίνονται έρευνες για τα αίτια, από την πυροσβεστική και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Ο τραυματίας, είπε, μεταφέρθηκε με έξοδα της επιχείρησης στο Παρίσι για θεραπεία ενώ για τις προσλήψεις ανακοίνωσε ότι έχουν προγραμματιστεί ήδη 75, ενώ οι υπόλοιπες κενές θέσεις θα καλυφθούν με μετατάξεις.

Εάν τα άκουγαν αυτά οι Θεσσαλονικείς, θα έλεγαν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, είπε στην παρέμβασή του ο Μ. Κωστόπουλος τονίζοντας όμως ότι οι κάτοικοι έχουν βιώσει ένα ατύχημα το 1997 με νεκρούς αλλά και το προχθεσινό με το οποίο κινδύνευσε ολόκληρη η περιοχή. Το κύριο θέμα, συνέχισε, είναι να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις 150 εργαζομένων, ως προϋπόθεση για να τηρηθούν όλα τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός. Δείτε το θέμα των προσλήψεων με ευρύτερο πνεύμα, συνέχισε, και όχι με "μπακαλίστικη λογική" γιατί η ασφάλεια της ΕΚΟ δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Απαράδεκτοι διαχωρισμοί για τους νεοπρόσφυγες

Αμεσα μέτρα ζητούν με Ερώτησή τους στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών της χώρας, σε σχέση με τους παλιννοστούντες Ελληνες Ποντίους της πρώην ΕΣΣΔ, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Μπάμπης Αγγουράκης,προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές εκθέτουν την κατάσταση και καλούν τους υπουργούς να πάρουν μέτρα, προκειμένου να δοθεί λύση στο απαράδεκτο φαινόμενο της διάσπασης οικογενειών.

Αναλυτικά σημειώνονται τα εξής:

"Πολλές οικογένειες Ελλήνων Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ, με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και χωρίς νόμιμη αιτία, ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αντιμετωπίζοντας ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα, αυτό της διάσπασής τους.

Πρόκειται ειδικότερα για εκείνες τις οικογένειες που ενώ τα περισσότερα μέλη τους βρίσκονται στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα εξακολουθούν να παραμένουν στις χώρες προέλευσης, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στους δικούς τους. Δεν τους χορηγείται όχι μόνο η θεώρηση της παλιννόστησης, αλλά και αυτή η τουριστική θεώρηση, αν και οι συγγενείς τους βρίσκονται ήδη μόνιμα εγκαταστημένοι στη χώρα μας, είναι Ελληνες και έχει επιβεβαιωθεί γι' αυτούς η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό τους. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις οικογένειες με μεικτούς γάμους, καθώς και στις οικογένειες των Ελλήνων Ποντίων που έρχονται από τη Γεωργία, επειδή η εκεί Προξενική Αρχή δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες στην αναχώρησή τους.

Η τεχνητή πρόκληση νομικών κωλυμάτων στη συνένωση των οικογενειών των νεοπροσφύγων είναι ακατανόητη, επιπλέον δε και παράνομη. Σε καμία χώρα υποδοχής μεταναστών, προσφύγων, φυγάδων και άλλων κατηγοριών ανθρώπων δε συμβαίνει αυτό το λυπηρό φαινόμενο. Αντίθετα καταβάλλονται προσπάθειες για να αποτρέπονται τέτοιου είδους απαράδεκτοι διαχωρισμοί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αρθούν τα νομικά κωλύματα, που σήμερα ταλαιπωρούν τους νεοπρόσφυγες, δεν τους επιτρέπουν να συναντηθούν με τις οικογένειές τους και προκαλούν καθεστώς πλασματικής διάσπασης μεταξύ των μελών τους;" .

Ουτιδανοί χαμερπείς και δόλιοι

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Στις μεγάλες μαραθώνιες πορείες ένας γνωστός ηθοποιός έτρεχε από τους πρώτους με τον πυρσό στα χέρια και τη φλόγα στην καρδιά.

Οι αμέτοχοι, οι αδρανείς και οι συμβιβασμένοι μπροστά στα κοινά προβλήματα του λαού μας προσπαθούσαν να τον σπιλώσουν, λέγοντας ότι αυτά τα κάνει για να προβληθεί μπροστά στα μικρόφωνα και το φακό των τηλεοράσεων. Οσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια, ιδιαίτερα όταν, στη θέση της, υπάρχουν χαμόσυρτα, έρποντα και ουτιδανά ανθρωπάρια, αλλά και οι πολιτικοί της παρακμής, των συμβιβασμών και του αυταρχισμού. Ο ίδιος ο διαβαλλόμενος και συκοφαντούμενος τούς απαντούσε τότε, με ήρεμο χλευασμό:

- Ελάτε κι εσείς, ελάτε μαζί μας, για να ...προβληθείτε μπροστά στις κάμερες και ν' αντιμετωπίσετε τους ροπαλοφόρους. Για να αγωνιστείτε, να διεκδικήσετε, να βγείτε προς τα έξω και όχι αυτοέγκλειστοι και απομονωμένοι στον κρυστάλλινο πύργο της αδιαφορίας.

Τώρα πάλι, οι μεγάλες κινητοποιήσεις - συναυλίες των διανοουμένων και καλλιτεχνών που έγιναν στην Αθήνα και οι άλλες που πραγματοποιούνται στις μεγάλες περιφέρειες θορύβησαν τους ουτιδανούς, γιατί αποδεικνύουν γι' άλλη μια φορά ότι οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι συνθέτες, οι ποιητές, οι ζωγράφοι, οι συγγραφείς, οι μουσικοί είναι συμμέτοχοι στην κοινή αγωνία και στους κοινούς αγώνες, ότι καταδικάζουν τους άθλιους χειρισμούς γύρω από τη στημένη υπόθεση της ληστρικής απαγωγής και της κτηνώδους μεταχείρισης του Κούρδου ηγέτη, ότι συμπαραστέκονται στους δίκαιους αγώνες του κουρδικού λαού και υπερασπίζονται την τιμή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τους ανησυχούν αυτές οι εκδηλώσεις, που δείχνουν ότι ένα μέτωπο δυνάμεων ισχυροποιείται και επεκτείνεται και τους χαλάει τους αντιλαϊκούς και ένοχους χειρισμούς, που θέλουν να περάσουν σε σιγή τάφου. Και κατηγορούν τους πνευματικούς ανθρώπους, τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς ότι έχουν - ως αγωνιζόμενοι - το κίνητρο της αυτοπροβολής. Και τους στολίζουν με χυδαιότητες. Και λένε αυτές τις μωρολογίες οι ανάλγητοι εκείνοι λαϊκιστές, που, ακόμη και στις δραματικότερες στιγμές, εμφανίζονται μπροστά στις κάμερες, να ρίχνουν τις γυροβολιές τους, στολισμένοι με ροδοπέταλα της"παραγγελιάς".

Ζουν υπό το καθεστώς της ανεργίας και της ανοχής

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ στους αρμόδιους υπουργούς για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοπρόσφυγες της πρώην ΕΣΣΔ

Το σοβαρό πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι νεοπρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,καταθέτοντας Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, δηλαδή Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν αναλυτικά:

"Την απειλή της μόνιμης ανεργίας αντιμετωπίζουν χιλιάδες νεοπρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ που ήρθαν στη χώρα μας με τουριστική θεώρηση και βρίσκονται υπό καθεστώς ανοχής. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι έχουν πάρει μεν τη θεώρηση της παλιννόστησης, δεν έχει όμως ολοκληρωθεί γι' αυτούς η διαδικασία επιβεβαίωσης της ελληνικής ιθαγένειάς τους.

Οι επιχειρήσεις, που τους απασχολούν, τους προτείνουν να προσκομίσουν την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους. Ο ΟΑΕΔ όμως δε χορηγεί την κάρτα ανεργίας σε όσους δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Οι νεοπρόσφυγες αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα ανεργίας σε σχέση και με τους αλλοδαπούς εργάτες, που με την πράσινη κάρτα γίνονται κάτοχοι της κάρτας ανεργίας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος των νεοπροσφύγων, με συνέπεια αυτοί αφ' ενός να μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους αφ' ετέρου να διευκολυνθούν στην ανεύρεση νέας εάν το επιβάλλουν οι βιοτικές ανάγκες τους;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ