ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανεκπαιδευτικό το συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη

Στο δρόμο από κοινού βγαίνουν την Πέμπτη 18 Μάρτη οι μαθητές, οι σπουδαστές και φοιτητές. Τους σπρώχνει η ίδια πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας προς όφελος της ιδιωτικής που νομιμοποιείται και μέσα από την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση". Στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας για την ανατροπή των νόμων της "μεταρρύθμισης" δεν τέλειωσε αλλά συνεχίζεται, με συντονισμό και κοινή δράση. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τα Προπύλαια και θα ακολουθήσει διαδήλωση στο υπουργείο Παιδείας.

Ηδη μέχρι χτες, τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο είχαν αποφασίσει αρκετά σχολεία της Αθήνας με αποφάσεις των 15μελών ή 5μελών μαθητικών συμβουλίων. Ανάμεσα σ' αυτά, τα ΕΠΛ και ΤΕΕ Αιγάλεω, 13ο ΕΛ Αθήνας, 1ο - 2ο ΕΛ Καισαριανής, 54ο Γυμνάσιο Σεπολίων, 1ο - 2ο ΕΛ Μπραχαμίου, 3ο - 4ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, 40ο ΕΛ Γκράβας, ΕΠΛ Ν. Φιλαδέλφειας, Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Παλλήνης, 3ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, ΤΕΕ Υμηττού, 1ο ΕΛ Πετρούπολης, 1ο ΕΛ Χολαργού, 2ο ΕΛ Γαλατσίου, Ιωννίδειος, ΕΠΛ Κορυδαλλού κ.ά.

Μαζί με τα σχολεία και τις μαθητικές κοινότητες που έχουν αποφασίσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και το αντίστοιχο Συντονιστικό του Πειραιά, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι συζητούν στις συνελεύσεις τους τη συμμετοχή τους. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Συλλόγων ΤΕΙ έχει καλέσει τους σπουδαστικούς συλλόγους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Χτες, η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ, πιστή στην τακτική υπονόμευσης των αγώνων, απέρριψε την πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Η ΔΕΕ πιστεύει ότι από εδώ και πέρα οι διδασκαλικοί σύλλογοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα αποφασίσουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Και ήδη ο Διδασκαλικός Σύλλογος "Δημήτρης Γληνός" (που περιλαμβάνει τις περιοχές Λιόσια, Πετρούπολη κλπ.) αποφάσισε να κάνει την Πέμπτη 18 Μάρτη δίωρη στάση εργασίας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ανάλογη απόφαση πήρε ο Διδασκαλικός Σύλλογος Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου" με τρίωρη στάση εργασίας.

  • Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα το Συντονιστικό Αγώνα τους μαθητές της Κέρκυρας προκειμένου να "υποδεχτούν" τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο που σύμφωνα με πληροφορίες τους θα επισκεφτεί το νησί για να ενημερώσει για τη "μεταρρύθμιση".
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προσκλητήριο αγώνα

Καλούν τους φοιτητές να αντιδράσουν στην πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και στα σχέδια κυβέρνησης και πρυτάνεων ενάντια στο φοιτητικό κίνημα

Κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης απευθύνουν στους φοιτητές, με ανακοίνωσή τους, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας τονίζοντας ότι με τη μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και μετά τις τελευταίες εξελίξεις από τη Σύνοδο των πρυτάνεων επιβεβαιώνεται πως εντείνεται η επίθεση στο φοιτητικό κίνημα αλλά και στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τις Δημόσιες Επενδύσεις για το 1999 θα μειωθεί σε 8 δισ. δραχμές, από 23 δισ. που ήταν το 1998. "Είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι συμβουλάτορες στην Ελλάδα, βιάζονται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων" υπογραμμίζουν οι ΠΚΣ. "Με αυτή τη νέα δραματική μείωση στις δαπάνες, καλούνται τα ΑΕΙ να διαχειριστούν την ήδη οξυμένη κατάσταση λιτότητας και μιζέριας. Δε θα είναι καθόλου παράξενο λοιπόν το επόμενο διάστημα να κλείνουν εστιατόρια και εστίες (τέτοια παραδείγματα υπάρχουν από τώρα π.χ. Πάντειο), να καλούνται οι φοιτητές να πληρώνουν για συγγράμματα (π.χ. Γεωπονική) κτλ. Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην πορεία διάλυσης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, ωθώντας τα ΑΕΙ ολοένα και πιο γοργά στις "αγκάλες" του μεγάλου κεφαλαίου, με λίγα λόγια εντείνοντας την πρόσδεση των ΑΕΙ στις ορέξεις τους".

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που ξεδιπλώνεται στα πανεπιστήμια ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, οι ΠΚΣ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και μερικοί πρυτάνεις, που αναλαμβάνουν εργολαβικά την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, επικαλούμενοι "την παρακώλυση λειτουργίας των συλλογικών θεσμοθετημένων οργάνων", αναγορεύουν ως παράνομους τους αγώνες των φοιτητών "που μέσα από μαζικές διαδικασίες απαιτούν και μπλοκάρουν την ίδρυση ΠΣΕ, νέων τμημάτων κλπ, που μπλοκάρουν πλευρές της επίθεσης στα δικαιώματά τους σε μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά".

"Λέγοντας ότι "δεν μπορεί το άσυλο να ισχύει για εκείνους που προχωρούν σε βανδαλισμούς και καταστροφές στους πανεπιστημιακούς χώρους", κάνουν σαφή την πρόθεσή τους να τελειώνουν με ένα δικαίωμα του κινήματος που κατακτήθηκε με αίμα, που κατοχυρώνει, αλλά και προωθεί την άμεση απάντηση των φοιτητών στις κυβερνητικές προκλήσεις" υπογραμμίζουν οι ΠΚΣ και καταλήγουν: "Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι το φοιτητικό κίνημα θα υποκύψει στις νέες ρυθμίσεις. Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ, δυναμώνει τους αγώνες του ενάντια στις επιταγές ΕΕ - κυβέρνησης. Συσπειρώνεται μαζί με το λαό, βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσει την πολιτική που εντείνει το αποκρουστικό τοπίο της ζωής του, αντεπιτίθεται για Ανώτατη Εκπαίδευση υποταγμένη στις ανάγκες του λαού. Αυτό το δύσκολο αλλά ρεαλιστικό και νικηφόρο δρόμο καλούν οι Πανσπουδαστικές ΚΣ τους φοιτητές να ακολουθήσουν, γιατί η σύγκρουση είναι μονόδρομος".

ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΚΡΑΒΑΣ
ΚΝΕ γερή και μαζική στα σχολεία

Η ζωντάνια και η σιγουριά για το μέλλον και την υλοποίηση των στόχων που έβαλε η Οργάνωση, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της 1ης και Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του Τομέα Γκράβας, της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ. Με επίμονη και προσανατολισμένη δουλιά, μέσα από τους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες και την αναγνωρισμένη, καθοριστική συμβολή της ΚΝΕ σε αυτούς,οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αξιοποιήθηκαν και υλοποιήθηκε ο στόχος συγκρότησης Τομεακής Οργάνωσης στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, με αύξηση από μια σε έξι ΟΒ.

Η συζήτηση ανέδειξε τη θετική εμπειρία από τη δυναμική ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα και τον ηγετικό ρόλο της ΚΝΕ σε αυτό. "Οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 είναι εντολές της ΕΕ και έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να πετάνε τα παιδιά των εργαζομένων έξω από το Λύκειο. Να γίνονται φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, στα χέρια της άρχουσας τάξης. Οι μαθητές κατάλαβαν "τι παίζεται" μ' αυτούς τους νόμους και για πρώτη φορά είδαμε να αναπτύσσεται ένα μαθητικό κίνημα με μαζικότητα, πολυμορφία και άλλα χαρακτηριστικά. Φυσικά ο ρόλος της ΚΝΕ ήταν πολύ σημαντικός", σημείωσε ένας από τους αντιπροσώπους. Ενώ για τη δράση της ΚΝΕ, μια συντρόφισσα ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο δρόμος μας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα! Συναντήσαμε διασπαστικές κινήσεις ή αντιδράσεις, ότι το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας είναι καπελωμένο. Οι μαθητές όμως δεν ακολούθησαν αυτούς. Ρωτούσαν εμάς τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, για το τι θα κάνουμε και πώς θα συνεχίσουμε".

Για τη συνέχιση των αγώνων

Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη της δράσης για τη συνέχιση των αγώνων μέσα από τα όργανα του μαθητικού κινήματος, με πρώτο σταθμό το Συλλαλητήριο στις 18/3. "Πρώτο μέλημά μας στο χώρο του σχολείου θα είναι η ουσιαστική λειτουργία των οργάνων του μαθητικού κινήματος 5μελών, 15μελών, καθώς και η μόνιμη λειτουργία του τοπικού συντονιστικού, βάζοντας προτεραιότητα την κινητοποίηση στις 18/3", σημείωνε η εισήγηση και συνέχιζε: "Η σταθερή αυτή λειτουργία προϋποθέτει γνώση ότι έχουμε δύσκολο και μακρόχρονο αγώνα για την ανατροπή του ν. 2525. Γι' αυτό ακριβώς και για την ανατροπή της πολιτικής που "γεννάει" τέτοιους νόμους, πρέπει να βαδίσουμε στο πλάι των φυσικών μας συμμάχων. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους καθηγητές, τους γονείς, το εργατικό κίνημα. Το συντονιστικό να βρίσκεται σε σταθερή επαφή μ' αυτούς τους φορείς και - γιατί όχι - να φτιάξουμε ένα ενιαίο συντονιστικό. Αυτή η προσπάθεια θα εξασφαλίσει τη συνέχεια. Θα αναγνωρίζεται στα μάτια των μαθητών, θα ενώνει, θα συντονίζει, θα αποτελεί δίοδο επικοινωνίας με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας".

"Η Τομεακή Οργάνωση θα πρέπει να βάζει φιλόδοξους στόχους, μιας και οφείλουμε να προχωρήσουμε με διαφορετικούς ρυθμούς πλέον. Τώρα, εκτός από την αναγκαιότητα υπάρχει και η δυνατότητα να αναπτυχθούν αγώνες και αυτό απαιτεί μαζική οργάνωση. Ο διπλασιασμός της ΤΟ και η ΟΒ σε κάθε σχολείο θα πρέπει να είναι ο φετινός μας στόχος. Ενας στόχος που θα υλοποιηθεί με επίμονη δουλιά σε όλους τους τομείς δράσης". Αυτή την κατεύθυνση τόνιζε με έμφαση η εισήγηση κι όπως αναδείχτηκε από την αποφασιστικότητα των τοποθετήσεων, η Οργάνωση θα δώσει σύσσωμη και με ενθουσιασμό τη μάχη της ανάπτυξης.

Μέτωπα πάλης

Με άξονα τα μέτωπα πάλης, που ανοίγει η ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας, έγινε συζήτηση πάνω σε πλευρές της δράσης της Οργάνωσης που αφορούν τους μαθητές άμεσα:

- Μπροστά στην απειλή της ειρήνης στην περιοχή μας, από τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και την επιλογή της κυβέρνησης να υποτάσσεται δουλικά σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εκφράσουν έμπρακτα οι μαθητές την αλληλεγγύη τους στους λαούς που αγωνίζονται. Η δημιουργία "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" στα σχολεία, που θα συσπειρώνει δεκάδες μαθητές, είναι ένας στόχος που η Οργάνωση αποφάσισε να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα.

- Για το μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά, που γνωρίζουν εξάπλωση σε ένα τμήμα των μαθητών: "Οι αυταπάτες της φυγής από τα προβλήματα βοηθάνε αυτούς που θέλουν στόματα κλειστά και υποταγμένες συνειδήσεις". Αναδείχτηκε η ανάγκη να φτάσουν σε κάθε μαθητή οι θέσεις της ΚΝΕ, που λέει ΟΧΙ σε κάθε μορφή εξάρτησης και υποταγής, και να πάρουν πρωτοβουλίες τα 15μελή για σχετικές εκδηλώσεις.

"Δυναμωμένοι από τις εμπειρίες μας"

Ολοι οι σύντροφοι επέμειναν ότι το κουπόνι Οικονομικής Ενίσχυσης του Κόμματος για τις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής δουλιάς μέσα στο σχολείο, παράλληλα με τον "Οδηγητή" και το "Ριζοσπάστη" που αποφάσισαν να διακινούν πιο μαζικά.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου τουΚΣ της ΚΝΕ και ο Δημήτρης Αδαμόπουλος,μέλος του ΑΓ Α' Αθήνας του ΚΚΕ.

Γραμματέας της νέας Τομεακής Οργάνωσης Γκράβας - Μουσικού Λυκείου της ΚΝΕ εκλέχτηκε η Ηλέκτρα Μπενάτου,που αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη δήλωσε στο "Ρ": "Στόχος μας είναι η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της οργάνωσης, που είναι και η κύρια προϋπόθεση για το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων και τη δημιουργία ενός ισχυρού Μετώπου Παιδείας. Προχωράμε λοιπόν αισιόδοξα. Δυναμωμένοι με τις πρόσφατες εμπειρίες που είχαμε. Το σίγουρο είναι ότι θα βρούμε τρόπους να παρέμβουμε πιο δυναμικά και πιο δημιουργικά μέσα στα σχολεία της Γκράβας και του Μουσικού Λυκείου. Θα δώσουμε νικηφόρα τη μάχη για πρωτοπόρα και μαζική ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ. Μια ΚΝΕ που θα διεκδικεί αποφασιστικά τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων και με την ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση του ΚΚΕ, θα δώσει πλάι στην εργατική τάξη, τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον".

ΟΛΜΕ
Απαράδεκτη η κατάσταση στα ΤΕΕ

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τονίζοντας ότι η προχειρότητα στους σχεδιασμούς ακόμα και των στοιχειωδέστερων σχολικών λειτουργιών δημιούργησε μια πρωτοφανή υποβάθμιση και αποδιοργάνωση των σχολείων αυτών.

Συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι για έναν ολόκληρο μήνα η Β' τάξη των ΤΕΕ δεν είχε ούτε ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα σε καμία τάξη και ειδικότητα των ΤΕΕ, παρά μόνο κάποιες "οδηγίες" που στάλθηκαν (και αυτές όχι σε όλα τα μαθήματα) και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αναλυτικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν βιβλία για πάρα πολλά μαθήματα, αλλά και ούτε προβλέπεται να υπάρξουν για φέτος. Αλλά και εκεί που έχουν σταλεί βιβλία παρατηρείται το φαινόμενο να μην αντιστοιχούν στο επίπεδο σπουδών που αναφέρονται και να μην είναι πολλές φορές εναρμονισμένα με το γνωστικό επίπεδο. Μάλιστα, όλα τα βιβλία είναι παλαιότερων εκδόσεων (από το 1978 ακόμα), αλλά και ξεπερασμένα από τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Αντίθετα, μέσα από τις περίφημες "οδηγίες" προτείνεται η αγορά βιβλίων από το εμπόριο (πχ Η/Υ,τομέας Οικονομίας - Διοίκησης), αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται ότι "οι διδάσκοντες έχουν την υποχρέωση να δώσουν δικές τους σημειώσεις" (πχ μάθημα "Ψυχολογία ασθενούς" Α' τάξη, τομέας Υγείας και Πρόνοιας).

Στη Β' τάξη των ΤΕΕ παρατηρείται το φαινόμενο να εφαρμόζεται ωρολόγιο πρόγραμμα χωρίς καθόλου μαθήματα γενικής παιδείας. "Εδώ το υπουργείο Παιδείας δεν υλοποιεί ούτε τον ίδιο το νόμο που ψήφισε η Βουλή, που προέβλεπε την αναλογία μαθημάτων γενικής παιδείας και ειδικοτήτων", επισημαίνει η ΟΛΜΕ. Τα δε μαθήματα Α' και Β' τετραμήνου είναι πάρα πολλά, (σε ορισμένους τομείς φτάνουν και τα 26) καλύπτοντας ουσιαστικά την ύλη 2 ετών, ενώ οι μαθητές διδάσκονται σε μια χρονιά ύλη από μαθήματα ειδικοτήτων και των τριών τάξεων του πρώην ΤΕΛ.

"Η κατάσταση στα σχολεία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι σήμερα πραγματικά εκρηκτική", σημειώνει η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι απαιτείται να δοθούν άμεσες λύσεις τώρα, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων, ενώ ζητά την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου των ΤΕΕ (Ν. 2640/98) και του "Ενιαίου Λυκείου" (Ν. 2525/97).

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ"
Αύξηση δύναμης σε ψήφους και ποσοστά

Σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστό σημείωσε η "Δημοκρατική Πρωτοβουλία Καθηγητών ΤΕΙ Πειραιά" στις εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ του Συλλόγου και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία.

Η παράταξη απευθύνθηκε στους καθηγητές με συγκεκριμένες προτάσεις, υποδεικνύοντας τον ένοχο για την κατάσταση στα ΤΕΙ, καταδικάζοντας το νόμο 2525. Τα αιτήματα που πρόβαλε και προβάλλει είναι η ενίσχυση και διεύρυνση του ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η κατοχύρωση της επιστημονικής ειδίκευσης στο πτυχίο, η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ, η ριζική αύξηση των δαπανών για τα ΤΕΙ, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκτάκτων, η υπεράσπιση του πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ασύλου.

"Εμείς οι καθηγητές της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας με τις παραπάνω γενικές θέσεις ανοίγουμε συζήτηση για όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ΤΕΙ μας και ζητάμε τη συμμετοχή όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για να μη διαλυθούν τα ΤΕΙ και για να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία, σε όφελος του λαού, για την προκοπή της χώρας", τονίζουν στη διακήρυξη οι υποψήφιοι της παράταξης.

Η "Δημοκρατική Πρωτοβουλία Καθηγητών ΤΕΙ Πειραιά" που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ έλαβε στις εκλογές 34 ψήφους σε σύνολο 119 (ποσοστό 28,6%) και 3 έδρες στο ΔΣ και 5 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, που θα γίνει μέσα στο Μάρτη. Στις προηγούμενες εκλογές πήρε 17 ψήφους σε σύνολο 76 (ποσοστό 22.3%) και 1 έδρα. Η άλλη παράταξη που έλαβε μέρος στις εκλογές και στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και "ΣΥΝ" έλαβε 85 ψήφους (71,4%), 6 έδρες στο ΔΣ και 13 έδρες για το Συνέδριο.

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Ξεκινά αυτή τη βδομάδα το πρόγραμμα της πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας,ενόψει των φοιτητικών- σπουδαστικών εκλογών στις 28 Απρίλη, στις σχολές της Αθήνας. Με πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις πολιτικού βιβλίου και αφιερώματα σε πνευματικούς ανθρώπους, στα ναρκωτικά, στο μαθητικό κίνημα καθώς επίσης και συζητήσεις για τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων", την ΟΝΕ, τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και το φοιτητικό κίνημα, συναυλίες κ.ά., οι ΠΚΣ απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε νέο και νέα να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις και από το βήμα τους να τοποθετούν πάνω στα προβλήματα της νέας γενιάς και του τόπου, διεκδικώντας μέσα από την ανάδειξη αγωνιστικών συλλόγων, τη λύση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των ΠΚΣ στα ΑΕΙ για σήμερα και τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

Σήμερα:

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), έναρξη του πολιτικού - πολιτιστικού 4ήμερου, με συζήτηση στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο Β, με θέμα: "Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και του φοιτητικού - μαθητικού κινήματος". Επίσης στο χώρο του Πανεπιστημίου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.- Στο Χημικό συζήτηση για τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων".

Αύριο:

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο,συζήτηση για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και την τέχνη σήμερα. Θα ακολουθήσει ροκ συναυλία. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινάει στις 12.30 μ.μ. και θα διαρκέσει ως τις 5.30 μ.μ.

- Στο Πάντειο συζήτηση για τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων". Θα ακολουθήσει συναυλία.

- Στη Φιλοσοφική,συζήτηση για το μαθητικό κίνημα.

- Στη Νομική Κομοτηνής,στις 5.30 μ.μ. συζήτηση με θέμα "αγώνας ενάντια στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων". ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο. Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό".

Την Πέμπτη:

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο,προβολή ταινίας, στις 4 μ.μ.

Την Παρασκευή:

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο,συζήτηση για την ΟΝΕ, προβολή ταινίας στις 4 μ.μ. και ρεμπέτικο γλέντι στις 10 μ.μ. στο εστιατόριο της Σχολής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΕΕΜΠ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις διώξεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην υποβάθμιση των εστιών και συμπαράστασης στους διωκόμενους οικότροφους φοιτητές διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ (ΦΕΕΜΠ) την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι,ενώ την προηγούμενη μέρα, την ίδια ώρα έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ). Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος σε ανακοίνωση σημειώνει ότι τη στιγμή που 20 φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΛΜΕ, οι Σύγκλητοι του ΕΜΠ και του Πανεπιστήμιου Αθήνας, τρία κόμματα, σωματεία και ομοσπονδίες, οργανώσεις, πλήθος φοιτητών και απλού κόσμου έχουν πάρει θέση υπέρ του αγώνα των οικοτρόφων της ΦΕΕΜΠ καταγγέλλοντας τις πρακτικές του ΕΙΝ και της κυβέρνησης, που θυμίζουν άλλες εποχές, "το ΕΙΝ συνεχίζει το βρόμικο πόλεμο διοχετεύοντας στον Τύπο ψευδείς πληροφορίες για να περιθωριοποιήσει τους αγωνιζόμενους οικοτρόφους. Δηλώνουν ότι οι μηνύσεις έγιναν για τις "καταστροφές που προκάλεσαν στην Εστία", ενώ το πόρισμα της Πυροσβεστικής δεν καταλογίζει ευθύνες".

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει ως σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494-57.

Γλέντι της ΔΕΕ

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών (ΔΕΕ) καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους φίλους να παρευρεθούν στο γλέντι που διοργανώνει την Παρασκευή 26 του Μάρτη στις 9.30 μ.μ. στο κέντρο "Εννέα Ογδοα", στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 40 (δίπλα στο θέατρο ΠΑΡΚ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ