ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Διαδήλωσαν για την ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ

Δυναμική συγκέντρωση χτες έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Δυναμικά διαδήλωσαν χτες το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι σπουδαστές, ζητώντας αναβάθμιση των σπουδών τους. Με αφορμή την εκδίκαση χτες στο ΣτΕ της προσφυγής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενάντια στο ΠΔ για τη διάρκεια σπουδών και συγκεκριμένα το όγδοο εξάμηνο στα ΤΕΙ, οι σπουδαστές δεν έμειναν στην καταδίκη της στάσης του ΤΕΕ αλλά διεκδίκησαν ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ και συνολικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από τις 10 το πρωί οι σπουδαστές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του ΤΕΕ, κάτω από τη βροχή, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει τα ΤΕΙ να γίνουν σχολές κατάρτισης. "Τέρμα πια η κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια Παιδεία","Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας",φώναζαν οι σπουδαστές απαντώντας όχι μόνο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και στις δυνάμεις εκείνες μέσα στο σπουδαστικό κίνημα που θέλουν να αποστρέψουν τα μάτια των σπουδαστών από τον πραγματικό ένοχο και να διοχετεύσουν την οργή τους σε συντεχνίες. Ωστόσο, το σύνθημα ενάντια στη "χούντα του ΤΕΕ" βρήκε απήχηση σε μια ομάδα των συγκεντρωμένων, καθώς η χτεσινή συγκέντρωση στο ΣτΕ πήρε χαρακτήρα καταδίκης συνολικά της πολιτικής που ακολουθείται, ενώ οι σπουδαστές ζητούσαν "ΕΣΕΕ αγωνιστική και όχι πουλημένη και κυβερνητική".

"Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση - Κατάργηση του Νόμου Αρσένη", έγραφε το πανό του σπουδαστικού συλλόγου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), αποτυπώνοντας την απόφαση του συλλόγου, ενώ στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις των συλλόγων τους και η ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας και η ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά. Η εκδίκαση της προσφυγής του ΤΕΕ τελικά χτες αναβλήθηκε και θα εκδικαστεί στις 26 Νοέμβρη.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ ΤΕ Αθήνας

Η ΠΚΣ ΤΕΙ καταγγέλλει τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που "χωρίς να κάνουν κουβέντα για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση, στρέφουν την αγανάκτηση των σπουδαστών σε ανώδυνα κανάλια".

"Αλήθεια, ποιος φταίει για την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ; Για την υποχρηματοδότηση και τους προϋπολογισμούς πείνας; Για την είσοδο εταιριών και σπονσόρων στα τμήματα; Για την υποβάθμιση και τη διάσπαση των πτυχίων μας με τη δημιουργία ΠΣΕ, νέων Τμημάτων, Ανοιχτών Πανεπιστημίων, ΙΕΚ, ΚΕΚ; Για τη λειψή και χωρίς ουσία γνώση που παίρνουμε; Για τη δήθεν αυξομείωση των εξαμήνων και την απάτη της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ;", στα παραπάνω ερωτήματα η ΠΚΣ απαντούν ότι πίσω από όλα αυτά είναι το υπουργείο Παιδείας και η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κατευθύνσεις της για την Παιδεία και τον αυριανό εργαζόμενο.

Η ΠΚΣ καταγγέλλει πως "οι συγκεκριμένες παρατάξεις που ωρύονται για το σπουδαστικό κίνημα και για τους αγώνες των σπουδαστών εξυπηρετούν πολύ καλά τις συγκεκριμένες πολιτικές. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να στρέψουν αλλού τη δυσαρέσκεια των σπουδαστών, να καπελώσουν τους αγώνες τους. Γιατί άραγε αυτές οι παρατάξεις βάζουν φρένο στους αγώνες που πραγματοποιούνται και στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των Σχολών των ΤΕΙ; Γιατί άραγε θυμούνται όποτε θέλουν το απερχόμενο (εδώ και 4 χρόνια) ΚΣ της ΕΣΕΕ και δεν πραγματοποιούν Πανσπουδαστικό Συνέδριο;", τονίζει η ΠΚΣ ΤΕΙ Αθήνας και καλεί τους σπουδαστές να "απομονώσουν κάθε παράταξη που είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντά" τους.

Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
Απλήρωτοι καθηγητές

Απλήρωτοι από το Δεκέμβρη είναι οι ωρομίσθιοι καθηγητές που υπηρετούν στα σχολεία του Νομού Κοζάνης και από το Νοέμβρη οι καθηγητές που διδάσκουν στα τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας!

Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει η ΕΛΜΕ Κοζάνης, με υπόμνημά της προς τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών. Αναφέρει συγκεκριμένα τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στο νομό, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών να έχει φτάσει τους 330. Μάλιστα καταγγέλλει ότι από τους παραπάνω εκπαιδευτικούς οι 78 είναι ωρομίσθιοι και είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη και δεν τους έχει δοθεί ούτε το δώρο Χριστουγέννων. "Αυτό δεν είναι μόνο πρόκληση και εμπαιγμός σε βάρος των συναδέλφων, είναι ένα μάθημα εκμετάλλευσης και περιφρόνησης των εργαζομένων και δε θα μείνει χωρίς απάντηση", τονίζει η ΕΛΜΕ Κοζάνης. Οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κοζάνης, έχουν πλήρες ωράριο και με βάση το νόμο έπρεπε να δουλεύουν ως αναπληρωτές και ότι οι πιστώσεις "καθυστερούν απαράδεκτα ή έρχονται ελάχιστες και κατά αραιά διαστήματα". "Η κατάσταση είναι ανησυχητική, γιατί πλησιάζουμε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς και χρειάζονται τουλάχιστον 60 ακόμα πιστώσεις. Η πεισματική άρνηση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης να δώσει λύση στην εξοργιστική αυτή κατάσταση, η οποία πλέον έγινε καθεστώς και μόνιμη, βαθιά πληγή της εκπαίδευσης στο νομό μας, αποδεικνύει ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή σε βάρος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών του νομού", τονίζει η ΕΛΜΕ Κοζάνης.

Σημειώνεται ότι οι καθηγητές έλαβαν την περασμένη Τετάρτη (17 Μάρτη) ένα μέρος των δεδουλευμένων, όμως αποκλείστηκαν οι καθηγητές που είναι υπεύθυνοι για την ενισχυτική διδασκαλία. Η ΕΛΜΕ Κοζάνης δηλώνει ότι οι καθηγητές και η ΕΛΜΕ δε θα αργήσουν να δώσουν την αγωνιστική τους απάντηση.

Σίτιση - στέγαση για όλους τους φοιτητές

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας των οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ

Στέγαση και σίτιση για όλους τους φοιτητές απαίτησαν οι οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ, ζητώντας συγχρόνως να σταματήσουν οι διώξεις των 13 οικότροφων φοιτητών, τις οποίες χαρακτηρίζουν "πολιτικές διώξεις". Οι οικότροφοι φοιτητές, με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών ΦΕΕΜΠ συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις εστίες, αλλά και να σταματήσουν οι διώξεις, οι οποίες όπως δηλώνει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, έγιναν για τις "καταστροφές που προκάλεσαν στην Εστία", ενώ το πόρισμα της Πυροσβεστικής δεν καταλογίζει ευθύνες.

"Δικαίωμα στη μόρφωση, για δωρεάν παιδεία, να πάψουν οι διώξεις στην εστία", "Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι φοιτητές, απαιτώντας "σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές", δηλώνοντας συγχρόνως ότι την απάντηση στο υπουργείο Παιδείας θα τη δώσουν από το δρόμο του αγώνα.

Μετά από απαίτηση των συγκεντρωμένων, κατέβηκε στο χώρο της συγκέντρωσης ο διευθυντής Φοιτητικής Μέριμνας κ. Μπαλίκος. Οι φοιτητές του εξέθεσαν τα αιτήματά τους, δίνοντάς του ψηφίσματα των γενικών συνελεύσεών τους. Ο ίδιος δηλώνοντας αναρμόδιος, τους διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σε ερώτηση μάλιστα των συγκεντρωμένων για το αν θα χτιστούν νέες εστίες, δήλωσε πάλι "αναρμόδιος". Ο σύλλογος φοιτητών προσανατολίζεται σε νέες γενικές συνελεύσεις για να καθορίσει την παραπέρα δράση τους.

Ο Λαβύρινθος και το Προνόμιο για τα παιδιά του Λυκείου

α. Ο λαβύρινθος μάς είναι γνωστός από τη μυθολογία: πολυδαίδαλος σε διαμερισμάτωση χώρος, όπου όποιοι ριχθούν μέσα αγωνίζονται να βρουν διέξοδο να λυτρωθούν, αλλά τους προλαβαίνει ο Μινώταυρος και τους αφανίζει. Κάποιον τυχερό τον έσωσε η Αριάδνη.

Λαβύρινθο οικοδομούμε για τις νέες και τους νέους μας σήμερα με το "μεταρρυθμιζόμενο" Ενιαίο Λύκειο (1). Η πολυδαίδαλη δομή και λειτουργία του περιλαμβάνει:

- 26 γραπτές απρόσωπες εξετάσεις με θέματα παρμένα από (κεντρική) Τράπεζα Ερωτήσεων και με εξωτερικούς βαθμολογητές, ώστε γονείς και παιδιά να λυτρωθούν από "εκβιασμούς και συναλλαγές" (2).

- Βιβλία (μερικά καινούρια) αμφίβολης διδαξιμότητας και εξετασιμότητας. (3)

- Εξεταστικές διαδικασίες που φαίνονται να έχουν σχεδιαστεί από άτομα, τα οποία δεν έχουν καλές σχέσεις με τη διδακτική πράξη και δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη "φυσιολογική" πορεία από τη διδασκαλία στην εξέταση - αξιολόγηση. (3)

- Εγγραφή των γραπτών επιδόσεων στη μερίδα των μαθητών στη Β λυκείου "οριστικά και αμετάκλητα" (4), ώστε να εγκλωβίζονται διά βίου.

- Επιφόρτιση των νέων με σχολικές υποχρεώσεις (και 13 γραπτές εξετάσεις) (5), τόσες, ώστε να στερούνται τη ζωή και να μην μπορούν ούτε να ασχοληθούν ιδιαίτερα με κάποιες μαθήσεις που ιδιαίτερα τους ενδιαφέρουν.

- Από όλα αυτά τα δομικά στοιχεία του λαβύρινθου προκύπτουν οι ενδοιασμοί μας, μήπως:

  • Οι πολλοί θα ρίχνονται στο λαβύρινθο, αλλά οι μισοί δε θα φτάνουν σε έξοδο και θα μένουν ψυχικά τραυματισμένοι διά βίου.
  • Μία άλλη μερίδα θα φτάνουν στην έξοδο αλλά τόσο κουρελιασμένοι βαθμολογικά (π. χ. με μέσο όρο 10 σε 3 - 4 ζεύγη μαθημάτων, ώστε θα ντρέπονται για τον τίτλο τους και δε θα μπορούν να διεκδικήσουν σπουδές με αξιώσεις (6).
  • Μια μικρή μερίδα, 10 - 12%, οι πιο συνετοί (και οικονομικά εύρωστοι) δε θα μπουν καν στο λαβύρινθο αλλά θα αναζητήσουν ξένο λύκειο,να προχωρούν απερίσπαστοι και να προσδοκούν αίγλη περισσή για τον μέλλον τους. Ετσι θα χαρούμε και Μαθητική Μετανάστευση!

β. Αναρωτιέστε πού το προνόμιο;

Για να μη μακρηγορώ και σας παρασύρω στους διαλογισμούς και τις εκτιμήσεις μου, παραθέτω παράγραφο από το επίσημο φυλλάδιο του υπουργείου Παιδείας, Ενιαίο Λύκειο: το νομοθετικό πλαίσιο.Στη σελίδα 70 γράφονται τα σχετικά με τη Δοκιμασία Δεξιοτήτων (όρο απαραίτητο για εισδοχή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ). Στην παράγραφο: Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν διαβάζουμε (στο μέσο της σελίδας 70):... "και οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ξένων σχολείων που εδρεύουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό". Απορίες:

- Ποια είναι αυτά τα σχολεία;

- Ποιοι αυτοί οι προνομιούχοι που, έχοντας ξένο απολυτήριο, θα μας προτιμήσουν ειδικά για τη "δοκιμασία δεξιοτήτων";

- Γιατί;

- Μήπως θα πρόκειται για εκείνους τους συνετούς που γράφαμε παραπάνω ότι θα προτιμήσουν να μην μπουν στο δικό μας λαβύρινθο;

Στοχαστείτε αυτά και σεις προσωπικά και υπεύθυνα. Και εκτιμήστε τα (7). Εύλογο ότι ενόψει εκλογών οφείλουν να δηλώσουν με σαφήνεια οι πολιτικές ηγεσίες: αποδέχονται και προωθούν Εκπαίδευση με Λαβύρινθο και Προνόμια; Ζουν στο 1999 ή στο πριν από το 1789;

Φ. Κ. ΒΩΡΟΣ

Ph. D, επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Σημειώσεις:

1. Για πρώτη φορά κάναμε λόγο για Λύκειο Ενιαίο με άρθρο ειδικό στο περιοδικό "Σύγχρονη Εκπαίδευση" (τεύχος 2, άνοιξη 1981). Αργότερα αφιερώσαμε ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο Δρόμοι Ελληνικής παιδείας (1991), σελ. 222 - 230.

2. Είναι λόγια κοσμητικά που χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς κατά την πρόσφατη 3ήμερη συζήτηση για την Εκπαίδευση στη Βουλή (Πρακτικά της 15.1.1999, σελ. 204, τελευταιολογία του υπουργού).

3. Δείτε ειδικό άρθρο στο ίδιο τεύχος του περιοδικού (τ. 91 της "Νέας Παιδείας").

4. Η φράση ειπώθηκε από τον ευφυέστατο υφυπουργό Παιδείας σε δηλώσεις του την 5.3.1998.

5. Εδώ φαίνεται πρόσθεσε και ο αρχιεπίσκοπος την επίνευσή του (δύο εξετάσεις αναφέρονται στα θρησκευτικά), ώστε και το μάθημα αυτό να γίνει μέσο ταλανισμού των νέων, αντί να είναι πεδίο κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ελπίδας. Πιθανότερη εξέλιξη: η αποβολή με οργή από τις συνειδήσεις, εκτός αν μετανοήσουν έγκαιρα οι εμπνευστές του μέτρου. Είναι αρετή χριστιανική η μετάνοια.

6. Περισσότερα στοιχεία στα άρθρα: "Πρωινός καφές στα Λύκεια με μαθήτριες- μαθητές" ("Ελευθεροτυπία", 5.12.98) και "Αναζήτηση Αρχών και Ουσίας Διαλόγου" ("Καθημερινή", 8.1.1999).

7. Πρώτη διερεύνηση στο ζήτημα αυτό επιχειρήσαμε με άρθρο ειδικό: "Απορίες και Στοχασμοί για την εκπαιδευτική πολιτική" ("Ριζοσπάστης", 12.2.1999).

Κυκλοφορούν τα τρόλεϊ

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν το επόμενο τριήμερο τα τρόλεϊ, αλλά το απεργιακό μέτωπο που άνοιξαν εδώ και δύο εβδομάδες οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ αντιδρώντας στην εφαρμογή των αντεργατικών κανονισμών εργασίας, παραμένει ανοιχτό.

Ηδη οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία στις γενικές τους συνελεύσεις ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι να πειστούν κυβέρνηση και διοίκηση ότι δεν μπορούν να παίζουν με τα κυριαρχικά δικαιώματα των εργαζομένων (επιβολή εξοντωτικών ωραρίων), αλλά και την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού, η οποία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα αν "περάσουν" τα κυβερνητικά μέτρα, που προβλέπουν στην ουσία ημερήσιο ωράριο εργασίας για τους οδηγούς, έστω και για μια μέρα την εβδομάδα, 12-14 ωρών!

Στις μαζικές γενικές τους συνελεύσεις οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν αποφασίσει συγκεκριμένο απεργιακό πρόγραμμα (24ωρες απεργίες, στάσεις εργασίας κλπ) και έχουν εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της Ενωσής τους για την κήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΕΚΠΟΙΖΩ
"Οχι" στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων

Την απόρριψη των αιτήσεων των εταιριών "Μοσάντο" και "Νοβάρτις" για πειραματική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού και ζαχαρότευτλων, ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ από την αρμόδια εθνική επιτροπή (το αίτημα θα εξεταστεί την προσεχή Δευτέρα), καθώς, όπως επισημαίνει, η καλλιέργεια του εν λόγω βαμβακιού εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η τροποποίηση που έχει γίνει στα φυτά αυτά στοχεύει στη μεγαλύτερη ανθεκτικότητά τους στο ζιζανιοκτόνο "Ράουνταπ" και στα έντομα, μέσω μιας ειδικής τοξίνης, του θουριγγιανού βακίλου. Ωστόσο, τόσο το "Ράουνταπ", όσο και η συγκεκριμένη τοξίνη έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης μεταλλαγμένων γονιδίων σε άλλα συγγενικά άγρια είδη φυτών, με συνέπεια τη "μόλυνσή" τους. Παράλληλα, παρά τις διαπιστώσεις της "Μοσάντο" ότι το "Ράουνταπ" είναι ακίνδυνο, τοξικολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι τοξικό για τα έντομα και τους μικροοργανισμούς του εδάφους, για τα φυτά, τα ψάρια, τα πουλιά, τα θηλαστικά, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο! Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν βρεθεί κατάλοιπά του στο έδαφος, στα νερά και τατρόφιμα, ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα από τη χρησιμοποίησή του, ενώ τέλος εξαιτίας του 74 είδη φυτών στις ΗΠΑ απειλούνται με εξαφάνιση.

ΠΚΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Ολοήμερη αντιπολεμική εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" Θεσσαλονίκης, στον χώρο της Α' Εστίας του ΑΠΘ. Στις 11 π.μ. θα γίνει έκθεση βιβλίου και φωτογραφιών αντιπολεμικού περιεχομένου και στις 8 το βράδυ θα γίνει συζήτηση με θέμα "Ρατσισμός - Εθνικισμός - Πόλεμος". Η εκδήλωση θα κλείσει με φοιτητικό γλέντι.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της πολύμορφης δράσης που έχει αναπτύξει η παράταξη σε όλες τις σχολές, με εξορμήσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις, σπάζοντας το πέπλο της σιωπής που σκεπάζει τόσο τις εφαρμογές της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, όσο, πολύ περισσότερο, τη Νατοϊκή επέμβαση στο Κόσσοβο και τη μετατροπή της χώρας και ειδικότερα της πόλης σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών.

Οι ΠΚΣ απευθυνόμενες στις άλλες φοιτητικές παρατάξεις του δικομματισμού (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) και στα δεκανίκια τους (Εν. "Ανεξαρτήτων", ΕΑΑΚ), οι οποίες πασχίζουν για να μην υπάρξουν αγωνιστικές διεργασίες στις σχολές, δηλώνουν ότι η μαζική συμμετοχή των φοιτητών - σπουδαστών στις ΓΣ αλλά και στις εκδηλώσεις θα είναι αποστομωτική, τόσο σε αυτές όσο και στα αφεντικά τους.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκδηλώσεις πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης

Η "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" διοργανώνει σε όλες τις σχολές της Αθήνας πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις με πλούσια θεματολογία και περιεχόμενο.

Κεντρική εκδήλωση της ΠΚΣ (στα ΑΕΙ) που τη συνδιοργανώνει με την Προοδευτική ΚΚΦ και την Ενωση Φοιτητών Κουρδιστάν, με θέμα "Νέα Τάξη Πραγμάτων",θα γίνει στο αμφιθέατρο Σβόλου της Νομικής, την Τρίτη 23/3,στις 5 μ.μ.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων ανά σχολή ή συγκρότημα σχολών, έχει ως εξής:

Νομική: Τη Δευτέρα 22/3,θα γίνουν εκδηλώσεις - συζητήσεις ανά τμήμα με θέμα "Το περιεχόμενο σπουδών" στο Νομικό,"Προοπτική των οικονομικών επαγγελμάτων" στο Οικονομικό και "Οι εξελίξεις στην Παιδεία" στο Πολιτικό τμήμα. Την Τρίτη 23/3,θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο,που θα περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα, μελοποιημένα ποιήματα και απαγγελίες από το έργο του. Παράλληλα μ' αυτές τις εκδηλώσεις θα λειτουργεί στο χώρο της σχολής έκθεση βιβλίου, φωτογραφικού και άλλου υλικού.

Νοσηλευτική: Τη Δευτέρα 22/3 θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο,ενώ παράλληλα θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφικού και άλλου υλικού.

Ιατρική: Την Τρίτη 23/3,θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο και θα ακολουθήσει συναυλία.Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει επίσης έκθεση βιβλίου με έργα του Γ. Ρίτσου και του Μπ. Μπρεχτ.

ΤΕΦΑΑ: Θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων στις 22 και 23/3,που θα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα προβολή ταινίας και τη δεύτερη αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο,ενώ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου αφιερωμένη στον Γ. Ρίτσο και στον Μπ. Μπρεχτ.

Οι εκλογές των οδοντιάτρων

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο και μεθαύριο οι οδοντίατροι όλης της χώρας - πλην της Θεσσαλονίκης - για την ανάδειξη των διοικήσεων των συλλόγων τους, των εκπροσώπων τους στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) και των Πειθαρχικών τους Συμβουλίων.

Οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΟΣΑ) γίνονται στα γραφεία στου Συλλόγου (Νικηταρά 8 - 10) απ' τις 8 πμ - 8 μμ και τις δυο μέρες.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος - όπως και στις προηγούμενες εκλογές του 1996 - τέσσερις παρατάξεις: Η ""Οδοντιατρική Πρωτοπορία" Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντογιατρών", μέσα απ' την οποία δρουν οι κομμουνιστές και δημοκράτες οδοντογιατροί, η "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Οδοντιάτρων",η "Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Οδοντιάτρων" και η "Προγραμματική Εναλλακτική Παρέμβαση".

Η ""Οδοντιατρική Πρωτοπορία" Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντογιατρών" ζητά από τους οδοντογιατρούς να την ενισχύσουν με την ψήφο τους ώστε ο ρόλος της στο ΔΣ στη νέα τριετία να είναι πιο δυνατός στο ΔΣ όσο και στους εκλέκτορες της ΕΟΟ.

Οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο του Πειραιά (ΟΣΠ) θα γίνουν - αύριο και μεθαύριο - στα γραφεία του Συλλόγου (Σωτήρος και Νοταρά 71, 4ος όροφος) από τις 6.30 πμ - 6.30 μμ.

Ο ΟΣΠ υπενθυμίζει ότι η συμμετοχή των οδοντιάτρων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ