ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή...

Μια ακόμα διαδήλωση χτες. Συνεχίζουν τη Δευτέρα με νέο συλλαλητήριο

Ενα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι κύλησε χτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες νεολαίοι, εργαζόμενοι, μανάδες, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να ανταμώσουν όλοι μαζί στο μεγάλο ραντεβού που κάλεσαν οι πολιτικές νεολαίες του νομού και να διαδηλώσουν "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", την απαίτησή τους για μια Θεσσαλονίκη της ειρήνης και όχι ορμητήριο θανάτου σε βάρος των λαών.

Τούτες τις μέρες, η Θεσσαλονίκη ζει μεγάλες στιγμές. Σφυρηλατεί την ιστορία και τη γράφει με αγώνα και αντίσταση. Καθημερινά δυναμώνει το αντιπολεμικό κίνημα και ας βρίσκει απέναντί του τις δυνάμεις καταστολής, τη βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Το πάθος για ειρήνη είναι πιο δυνατό. Και αυτό εκφράστηκε χτες. Θα εκφραστεί ακόμη πιο ισχυρά το απόγευμα της Δευτέρας, μέσα από το νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι φορείς του νομού, στις 6.30 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Αλλά και μετά, στους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

Την ώρα που στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποβιβάζονταν, από γερμανικό πλοίο, επιπλέον σύνεργα θανάτου για το βρώμικο πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, η νεολαία της πόλης διαδήλωνε πως δε θα δεχτεί να γίνει βορά στα κανόνια της "νέας τάξης" και του ΝΑΤΟ. "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία".

Η πορεία διοργανώθηκε από τις νεολαίες: ΚΝΕ, ΕΑΝ, ΑΚΟΑ, ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ και Ενωση Ανεξαρτήτων Φοιτητών. Το "παρών" έδωσαν, όμως, χιλιάδες εργαζόμενοι, που στο πλευρό των νέων βροντοφώναζαν πως μια επιλογή έχουν μόνο: Να ξεσηκωθούν στο πλευρό του λαού της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και να απαιτήσουν να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο χώρος μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου γέμισε. Μπροστά οι εκπρόσωποι των Νεολαιών, κρατούσαν υψωμένες τις ελληνικές σημαίες, τιμώντας την ιστορία της πατρίδας τους. Ο λαός, όταν αντιστέκεται, δεν είναι συνένοχος στον έγκλημα. "Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η νέα τάξη και οι Αμερικανοί". Στο πέρασμά του το ποτάμι φούσκωνε.

Οι Σέρβοι αθλητές, που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, ήταν όλοι εκεί. Περπάτησαν πλάι στους Ελληνες, για να φωνάξουν όλοι μαζί: "Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί".

Η πορεία έφτασε έξω από το γιουγκοσλαβικό προξενείο. Ο πρόξενος υψώνει το χέρι και σχηματίζει το σήμα της νίκης.

Η πορεία συνεχίστηκε. Το αμερικανικό προξενείο φρουρούνταν από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις. Το κτίριο περικυκλώθηκε από κλούβες. Μπροστά, οι άνδρες των ΜΑΤ, έτοιμοι να χτυπήσουν και πάλι στο ψαχνό, αν χρειαστεί να διαφυλάξουν τα ξένα αφεντικά τους.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ
Μπλόκο στα ΑΒΑΚΣ

Την Κυριακή, μαζικοί φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας καλούν σε πορεία ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία

Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτό το βρώμικο πόλεμο. Να παγώσει άμεσα η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, η βάση του Ακτίου και να απομακρυνθούν τα αμερικάνικα AΒΑΚΣ. Να μη δοθεί καμία "διευκόλυνση στους νατοϊκούς, σε λιμάνια ή εγκαταστάσεις της περιοχής. Να μη σταλεί κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία. Να διασφαλιστεί η ειρήνη και η φιλία στα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο".

Με αυτά τα αιτήματα, μαζικοί φορείς της βορειοδυτικής Ελλάδας διοργανώνουν την Κυριακή, στις 11 το πρωί, πορεία - διαδήλωση έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Ακτίου. Στη διαδήλωση, που αναμένεται να λάβει παλλαϊκό χαρακτήρα, καλούν οι Επιτροπές Ειρήνης της βορειοδυτικής Ελλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Λευκάδας και Ιωαννίνων, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι Γυναικών, Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, νομαρχιακές και δημοτικές κινήσεις, ενώ συμμετοχή αναμένεται να δηλώσουν - σήμερα και αύριο - και άλλοι μαζικοί φορείς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρωτοβουλία για τη διαδήλωση στη βάση του θανάτου στο Ακτιο, έχει προκαλέσει "ανησυχία" στην ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία φοβάται για την εικόνα που θα παρουσιάσει στους "φίλους" και "συμμάχους" της και γι' αυτό το λόγο είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό αστυνομικών, με εντολή να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να προσεγγίσουν τη βάση.

Πάντως, οι διοργανωτές της διαδήλωσης τονίζουν σε διακήρυξή τους, πως οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές εξαπέλυσαν την πολεμική τους μηχανή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, προσπαθώντας να επιβάλουν με τα όπλα τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στη χώρα αυτή, που είχε το σθένος να αντιταχθεί στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της.

Υπογραμμίζουν πως από τα στόματα των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεχειλίζουν η υποκρισία και οι απειλές. Πως ενδιαφέρονται δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας, τη στιγμή που οι ίδιοι καταπατούν τα δικαιώματα των Κούρδων και των Παλαιστινίων, τη στιγμή που έχουν επιβάλει αποκλεισμό στην Κούβα, τη στιγμή που βομβαρδίζουν αμείλικτα το Ιράκ. Και πως καμώνονται ότι ξεχνούν την κατοχή της μισής Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Σημειώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά συμμετέχει στο σφαγιασμό του γιουγκοσλαβικού λαού, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της, με τη συμφωνία να γίνει η ΝΑΤΟική επιδρομή. "Εχει διαθέσει το ελληνικό αντιτορπιλικό "Κίμων", που βρίσκεται στην Αδριατική και συμμετέχει στον αποκλεισμό. Το ελληνικό έδαφος έχει γίνει χώρος διακίνησης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και βάση για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον γειτονικών φίλων λαών. Στην Ελλάδα επιβάλλεται "γκρίζα ζώνη" του ΝΑΤΟ στον κορμό του εθνικού εδάφους, τη Μακεδονία", προσθέτουν.

Τονίζουν πως η κυβέρνηση επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ακτίου στα κατασκοπευτικά αεροπλάνα AΒΑΚΣ που προετοιμάζουν τους βομβαρδισμούς. Πως πανηγύρισε στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, μαζί με τους ηγέτες του τρομοκρατικού αυτού οργανισμού και χτύπησε τους διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν. Πως έβαλε την αστυνομία να χτυπήσει αυτούς που επιχείρησαν να τοιχοκολλήσουν το ψήφισμά τους στο αμερικάνικο προξενείο της Θεσσαλονίκης. Και πως μετά την παράδοση του Οτσαλάν, ήρθε η σειρά του ελληνικού λαού να παραδοθεί στις δολοφονικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ με τη νέα του δομή.

"Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ατομική ευθύνη του καθενός και η συλλογική ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η συντονιστική επιτροπή φορέων, σωματείων και επιτροπών ειρήνης καλεί το λαό της Βορειοδυτικής Ελλάδας να συνεχίσει την εκδήλωση της συμπαράστασής του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας", καταλήγει η διακήρυξη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντεπίθεση ειρήνης στον κάμπο

"Βομβάρδισε" το ΝΑΤΟ, ο λαός της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία και συμπαράστασης στον ηρωικό σερβικό λαό, που πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ στις πρωτεύουσες των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας.

Ηταν πολλοί οι Θεσσαλοί αγωνιστές της ειρήνης, που απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να βγει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να παγώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις.

  • Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Λαρισαίων. Τα πανό και οι πικέτες γέμισαν το χώρο της συγκέντρωσης, στην οποία μίλησε ο Γ. Μπαλασούλης,πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΕΔΥΕ, καταγγέλλοντας τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και προειδοποιώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι ο ελληνικός λαός δε θα γίνει ποτέ συνένοχος στο έγκλημα, δεν πρόκειται να ανεχτεί την υποτελή πολιτική της.

Στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη και δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τα συνθήματα "Κάτω τα χέρια απ' τη Γιουγκοσλαβία" και "Οχι στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία" να δονούν την ατμόσφαιρα. Ανάλογο συλλαλητήριο έγινε και στον Τύρναβο.

  • Στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, εκατοντάδες αγωνιστές - με τους νέους και τις γυναίκες να υπερτερούν σε όγκο και παλμό - συγκεντρώθηκαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική δολοφονική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία και την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο σερβικό λαό.

Στο συλλαλητήριο μίλησε ο Χάρης Ρούσσης,πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ειρήνης και χαιρέτισαν ο Τ. Τριανταφυλλάκης,εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνδικαλιστών και Σωματείων Βόλου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και η Ρίτσα Κώττη,πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών. Ακολούθησε συγκλονιστική πορεία στους στους δρόμους της πόλης. Σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Βόλο, που διοργανώνουν οι Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.

  • Στην Καρδίτσα, τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω απ' το Εργατικό Κέντρο της πόλης, διοργάνωσαν η Νομαρχία, ο Δήμος Καρδίτσας, το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία ΕΒΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος,ο Απ. Πίτσαβος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Β. Μπούτας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και εκπρόσωπος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και του παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
  • Την αντίθεσή τους στην επίθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία και στην προσπάθειά τους να επιβάλουν ετσιθελικά τη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων", καθώς και την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό και σέρβικο λαό διαδήλωσαν χτες το βράδυ εκατοντάδες Χαλκιδαίοι, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", μαζί με το Εργατικό Κέντρο, τους Δήμους Χαλκίδας και Νέας Αρτάκης, το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Αρτάκης, την ΕΛΜΕ Εύβοιας, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Εύβοιας, την ΟΓΕ Χαλκίδας και το 15μελές του 2ου Λυκείου Χαλκίδας.
  • Ψηφίσματα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία και καταγγελίας της ελληνικής κυβέρνησης εξέδωσαν η ΠΕΑΕΑ Θήβας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θήβας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θήβας και το Σωματείο "Δίντερ". Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδιάς καταγγέλλει την επέμβαση.
Αμφισσα

Συλλαλητήριο έγινε και στην πόλη της Αμφισσας, το οποίο διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Φωκίδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων "ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο", η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και άλλοι φορείς. Και σ' αυτό το συλλαλητήριο διατρανώθηκε η θέληση των εκατοντάδων παρευρισκομένων για άμεση απομάκρυνση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια και εκφράστηκε η αγανάκτηση και η οργή για τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των δολοφόνων των λαών.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Yankees go home!

Μνήμες εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 και της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, ξύπνησε στο λαό της Πελοποννήσου η εγκληματική επιδρομή των αμερικανοΝΑΤΟικών, ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι, τις τελευταίες μέρες, σε πολλές πόλεις τα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού ξέσπασαν κατά των δολοφόνων των λαών. Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης, αποφασισμένοι να μπουν εμπόδιο στα σχέδια των γερακιών.

Στην Πάτρα, χτες έγινε μια από τις πιο μαχητικές και μαζικές συγκεντρώσεις του κινήματος ειρήνης. Χιλιάδες λαού από κάθε πολιτικό και κοινωνικό φάσμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, του τοπικού Συνδικάτου Οικοδόμων και άλλων μαζικών φορέων και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη συγκέντρωση, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΤΑ, όπως ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι"Παναγιώτης Κοσιώνης,ο πρώην δήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Καράβολας και ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης του ΣΥΝ Γιώργος Κατσιγιάννης,η ΕΛΜΕ κ.ά. Παρευρέθηκαν ακόμα αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΣΥΝ, μέλη εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, αλλά και απλοί ψηφοφόροι όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Στην πορεία, που ακολούθησε, οι δρόμοι της Πάτρας τραντάχτηκαν από τα συνθήματα των διαδηλωτών, ειδικά των νέων που απαιτούσαν να μην πάει "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", γιατί "εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", ενώ προειδοποιούσαν τους ιμπεριαλιστές πως "εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός. Μαζέψτε τα και φύγετε, Yaknees go home". Το αντιπολεμικό κύμα έφθασε έξω από το αγγλικό προξενείο της Πάτρας, το οποίο, μετά από εντολή της αμερικανόδουλης κυβέρνησης, υπερασπιζόταν μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία, μετά από συνεννοήσεις, αποχώρησε. Τότε οι νέοι, φωνάζοντας το σύνθημα"Κούβα, Σαντινίστας, Βιετκόγκ. Κι εδώ θα την πατήσετε Yaknees go home", έβαλαν φωτιά σε αμερικανικές σημαίες, καθώς και σε σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τονίζοντας έτσι το ρόλο τους στο μακελειό του γιουγκοσλαβικού λαού.

Τα ΜΑΤ επέστρεψαν και επιχείρησαν να κινηθούν εναντίων των διαδηλωτών, έχοντας προφανώς διαταγή από την κυβέρνηση να υπερασπίσουν τους φίλους της. Τελικά, μπροστά στην ψυχραιμία των διαδηλωτών, δεν υπήρξε σύγκρουση και η πορεία συνέχισε το δρόμο της. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που φαίνεται να πολλαπλασιάζεται καθημερινά αποφάσισε την κλιμάκωση των ενεργειών του, προαναγγέλλοντας αντιπολεμικές εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες. Η πρώτη θα είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και άλλοι φορείς τη Δευτέρα 29/3 στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Οι παραπάνω φορείς προτείνουν στο ΕΚ Πάτρας να κηρύξει την Τρίτη 30/3 24ωρη πανεργατική απεργία και συλλαλητήριο, δείχνοντας έτσι έμπρακτα πως δεν είναι μόνο κούφιες εξαγγελίες. Τέλος, την Τετάρτη 31/3, οι παραπάνω φορείς διοργανώνουν αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αράξου.

Στην Κόρινθο, πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, ένα μαχητικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικοί. Τη Δευτέρα 29/3, η Επιτροπή Ειρήνης Κορίνθου διοργανώνει νέο συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στο ΕΚ Κορίνθου, ενώ την Τετάρτη δρομολογεί πούλμαν για τη συμμετοχή της στον αποκλεισμό της βάσης του Αραξου.

Στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε μαχητικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, το ΕΚ Καλαμάτας και ο Ενιαίος Σπουδαστικός Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΙ. Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νέοι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου και πορεύτηκαν, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που οι νέοι τούς γέμισαν με συνθήματα στους τοίχους ενάντια στον πόλεμο. Τις επόμενες μέρες, σχεδιάζονται κι άλλες ανάλογες ενέργειες από μαζικούς φορείς και εργατικά σωματεία.

Στο Αργος, η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο Σταροπάζαρο, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δ. Χατζόπουλος, μιλώντας στους παρευρισκομένους, τους κάλεσε να αναπτύξουν δράση για να φράξουν το δρόμο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Στη συνέχεια, έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τις επόμενες μέρες, θα γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στην ύπαιθρο της Αργολίδας.

Στη Ζάκυνθο, το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν μαζικοί φορείς του νησιού ήταν μαζικό και μαχητικό. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι δονήθηκαν από αντιαμερικανικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και κατέληξε στη Νομαρχία, όπου κάηκε η αμερικάνικη σημαία. Σήμερα, στις 10.30 π.μ., η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση και πικετοφορία, η οποία θα ξεκινήσει από τα γραφεία της. Την Τρίτη, η ΝΕ Ζακύνθου διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. έξω από τα γραφεία της.

Συλλαλητήρια παντού

Μηνύματα αντίστασης φτάνουν απ' όλες τις γωνιές της χώρας:

Ρέθυμνο: Συλλαλητήριο με συμμετοχή εκατοντάδων Ρεθυμνιωτών έγινε χτες , με πρωτοβουλία φορέων της πόλης. Στην εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία που έγινε, ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι με ψήφισμά τους, καταδίκασαν την εγκληματική επίθεση και την υποκριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, που όπως σημείωσαν, συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις, οι οποίες είναι σε βάρος των Βαλκανίων και του ελληνικού λαού.

Ηράκλειο: Περισσότεροι από χίλιοι Ηρακλειώτες ανταποκρίθηκαν χτες το βράδυ στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου Κρήτης και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο αγγλικό προξενείο, όπου θυροκόλλησαν ψήφισμα ενάντια στους βομβαρδισμούς.

Λασήθι: Στον Αγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από δεκάδες κατοίκους, ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Μαζικοί φορείς της πόλης προετοιμάζουν διαδήλωση για τις επόμενες μέρες, ενώ παρόμοια διαμαρτυρία προετοιμάζεται και από μαζικούς φορείς της Ιεράπετρας.

Κέρκυρα: Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο σέρβικο λαό και καταδίκης της βάρβαρης επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες κόσμου στην Κέρκυρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας και άλλων φορέων του νησιού. Η συγκέντρωση άρχισε το απόγευμα από την πλατεία Σαρόκο, όπου έγιναν ομιλίες από την Επιτροπή Ειρήνης και από τον Νομάρχη. Ο τελευταίος μετέφερε ομόφωνο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταδίκης της επέμβασης και συμπαράστασης στον σέρβικο λαό. Κατόπιν, οι συγκεντρωμένοι βροντοφωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κατευθύνθηκαν στο Γιουγκοσλαβικό και το Αγγλικό Προξενείο. Ακόμα, οι διαδηλωτές διατράνωσαν τη θέληση τους να μη δεχτούν στο νησί την παρουσία αμερικανικών και ΝΑΤΟικών πλοίων.

Πρέβεζα: Μαζικό συλλαλητήριο, με περίπου 400 διαδηλωτές έγινε και στην πόλη της Πρέβεζας. Στη συγκέντρωση, μάλιστα, διαβάστηκαν ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων Πρέβεζας και Φαναρίου, ενάντια στους βομβαρδισμούς. Στα ψηφίσματα εκφράστηκε και η βούληση του λαού της Πρέβεζας να κλείσει η ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο.

Αιτωλοακαρνανία: Χτες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, δεκάδες μαθητές Λυκείου πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους με τη δολοφονική επίθεση των ΝΑΤΟικών ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Γιάννενα: Δεκάδες Γιαννιώτες, φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην πόλη την αντίθεσή τους στις δολοφονικές επιθέσεις των αμερικανο-ΝΑΤΟικών, παίρνοντας μέρος στην πικετοφορία που διοργανώθηκε χτες με πρωτοβουλία της ΚΝΕ.

Σάμος: Μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους καταπιεζόμενους λαούς, όπου συμμετέχουν πολλοί φορείς της Σάμου, και της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη, μετά το τέλος της παρέλασης για την 25η Μαρτίου, την Πέμπτη, ξεδίπλωσαν πανό και μοίρασαν προκηρύξεις σε χιλιάδες κόσμου. Με την προκήρυξη τόνιζαν την αντίθεσή τους στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και καλούσαν σε αντίδραση, επισημαίνοντας πως "όποιος σιωπά είναι συνένοχος".

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, εκατοντάδες Σαμιώτες ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα των δυο Επιτροπών, συμμετέχοντας σε μαχητική πορεία στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου.

Λιβαδειά: Πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και μοίρασαν προκηρύξεις στους δημότες της πόλης, οι οποίοι επέδειξαν μεγάλη ανταπόκριση.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Μια σειρά κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα:

Δυτική Αττική: Πορεία ειρήνης διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων. Η πορεία γίνεται αύριο το πρωί στις 10.30 π.μ. και ξεκινάει από τα σίδερα Ζοφριάς μέχρι την πλατεία Αγ. Αναργύρων. Να πάρουν μέρος στην πορεία καλεί όλους τους οικοδόμους το παράρτημα Ανω Λιοσίων του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Ταύρος: Την ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση των Αμερικανών στα Βαλκάνια καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο δήμαρχος Ταύρου, το Δημοτικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Ειρήνης του δήμου και καλούν στην εκδήλωση που θα γίνει αύριο το πρωί στις 11 π.μ. στην Πλατεία Παναγίτσας.

Χανιά: Την πλήρη αντίθεσή τους στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στο νέο προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας εκφράζουν ο Σύλλογος Εργαζομένων και ο Νοσηλευτικός Σύλλογος του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Καλούν κάθε δημοκράτη και εργαζόμενο της πόλης στη συγκέντρωση που διοργανώνεται τη Δευτέρα 29 Μάρτη και ώρα 7μ.μ. στην Πλατεία Αγοράς.

Αρτα: "Μόνο η πάλη των λαών μπορεί να σταματήσει τους ιμπεριαλιστές, να σταματήσει τον πόλεμο". Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Ειρήνης Αρτας της ΕΕΔΥΕ διοργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη 30 Μάρτη. Για τον ίδιο λόγο σήμερα στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αρτας γίνεται σύσκεψη φορέων της πόλης.

Κάτω Πατήσια: Πικετοφορία διοργανώνουν αύριο το απόγευμα στις 5.30 μ.μ. στην Πλατεία Θυμαρακίων φορείς της περιοχής. Ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων - Σεπολίων και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καλούν τους κατοίκους να πάρουν μέρος στην πορεία - πικετοφορία ενάντια στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Κοζάνη: Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνεται σήμερα από το δήμο και μαζικούς φορείς της πόλης στις 8μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ