ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Ενα βήμα στην κατεύθυνση του ευρύτερου συντονισμού της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης, αποτελεί η χτεσινή σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι εργατικών, συνταξιουχικών και εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΕΕΔΥΕ, της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", επιστημονικών φορέων, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, καθώς και εκπρόσωποι της ΚΝΕ και της νεολαίας ΔΗΚΚΙ.

Πρώτος "καρπός" αυτού του συντονισμού είναι το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος,ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, με στάσεις στη Βουλή, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε πρεσβείες χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και στην πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία θα επιδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης. Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο, το ΕΚΑ κήρυξε στάση εργασίας από τις 6μμ έως τις 8μμ,ενώ κάλεσε τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, που πήρε μέρος στη σύσκεψη, να αποφασίσει ο Σύλλογος το κλείσιμο των καταστημάτων τις ίδιες ώρες.

Στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποφάσισαν να συμμετάσχουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η συμπαράσταση στους στρατιώτες που αντιτάχθηκαν στη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟικό έγκλημα, κλήθηκε η κυβέρνηση να μη στείλει ελληνικά στρατεύματα εκτός των συνόρων της χώρας και να μην υπογράψει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Ο γραμματέας του ΕΚΑ Π. Σοφός τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί ενιαία η αντίθεση του λαού της Αθήνας με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και κάλεσε την κυβέρνηση να μην υπογράψει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, να μη νομιμοποιήσει την άσκηση ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας.

Τοποθετούμενος στη σύσκεψη ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης κατήγγειλε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι το γεγονός του αιώνα, αφού σ' αυτή θα θεσμοθετηθεί η βαρβαρότητα, θα σηματοδοτηθεί η κατάργηση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να μην υπογράψει το νέο δόγμα. Χαρακτήρισε εγκληματίες τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σημείωσε πως παρά τη φασιστική προπαγάνδα τους το κίνημα ειρήνης παγκόσμια βρίσκεται σε ανοδική πορεία και αντιδρά δυναμικά στα όσα συντελούνται.

Από την πλευρά της ΚΝΕ ο Ν. Σερετάκης ενημέρωσε για την κοινή έκκληση που κάνουν 11 πολιτικές νεολαίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής για νεανική αντιιμπεριαλιστική δράση και τις προσπάθειές τους για να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες από τις 23 έως τις 25 Απρίλη. Τέλος, τόνισε ότι η ΚΝΕ θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο και θα εργαστεί για την επιτυχία του.

ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Δεκαήμερο εργατικών αντιπολεμικών εκδηλώσεων

Δεκαήμερες εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οι εκδηλώσεις θα έχουν ταξικό, αγωνιστικό, εργατικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, για να εκφραστεί η ομόθυμη αντίθεση των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού για το βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και να καταδικαστεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που μπλέκει, παρά τη συνολική αντίθεση του λαού μας, την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες, εκτός των συνόρων της.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τη ΓΣΕΕ ν' αποφασίσει πανελλαδική απεργία για τις 23 Απρίλη, διοργανώνοντας την ίδια μέρα αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα. Σε περίπτωση που η πρότασή του δεν εγκριθεί από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΛ θα διοργανώσει αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Λάρισα. Επίσης, επί μια βδομάδα, από τη Δευτέρα 26/4 μέχρι και την Παρασκευή 30/4, το ΕΚΛ κηρύσσει καθημερινά στάση εργασίας για μια ώρα στους χώρους εργασίας, όπου θα γίνονται ομιλίες και εκδηλώσεις. Την Πέμπτη 29/4 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο - συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου και την επομένη μέρα θα προβληθεί κινηματογραφική ταινία στο "Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο", σε συνεργασία του ΕΚΛ με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λάρισας.

Φυσικά ταξικό, αγωνιστικό, αλλά και αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο θα έχει και η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Τέλος, η διοίκηση του ΕΚΛ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συμμετάσχει στην αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Πολύκαστρο, ενώ αποφασίστηκε, ακόμα, η αποστολή συνδικαλιστών του ΕΚΛ στη Γιουγκοσλαβία, για να συμμετάσχουν στις ανθρώπινες αλυσίδες στα εργοστάσια που βομβαρδίζονται από το ΝΑΤΟ.

Στο Βόλο

Δεκαήμερο αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης, μ' αφορμή το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, διοργανώνει το ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • Την Πέμπτη, 24/4 στις 7.30 μμ, αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Δημαρχείο του Βόλου, πορεία στους δρόμους της πόλης και παράδοση ψηφισμάτων στα προξενεία Ιταλίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Βελγίου.
  • Το Σάββατο 24/4 στις 11.30 π.μ. αναχώρηση εργαζομένων του νομού, με λεωφορεία από το Δημαρχείο Βόλου, για το Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική, πανεργατική, αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία μέχρι το φυλάκιο των Ευζώνων, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.
  • Την Τρίτη και Τετάρτη 27-28/4, αντιπροσωπείες συνδικαλιστών του Βόλου θα ξεκινήσουν για την πόλη Νις της Γιουγκοσλαβίας για να συμμετάσχουν στις ανθρώπινες αλυσίδες κατά των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.
  • Την Παρασκευή 30/4, στις 7.30 μμ αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στην παραλία του Βόλου, με συναυλία ροκ συγκροτημάτων, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρική παράσταση και συζητήσεις.

Και φυσικά την Πρωτομαγιά, η απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, θα έχει ταξικό αγωνιστικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο

Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας, στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας απαίτησαν χιλιάδες αγωνιστές με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής έξω από το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά,όπου συγκροτείται η ελληνική δύναμη που θα αναχωρήσει για την ΠΓΔΜ το επόμενο διάστημα.

Αγωνιστές της ειρήνης, από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Βέροια και Κατερίνη, ξεκίνησαν με μεγάλες αυτοκινητοπομπές από τις πόλεις τους και αντάμωσαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με το λαό της Πέλλας, έξω από το στρατόπεδο του 501 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (Φιλιππάκου) της 2ης Μεραρχίας που εδρεύει στην Εδεσσα. Εκεί διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την έξοδο από τη χώρα κανενός Ελληνα φαντάρου που θα σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση ως στρατός κατοχής εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού.

Με υψωμένα τα κόκκινα λάβαρα και τα πανό, περικύκλωσαν συμβολικά το στρατόπεδο και διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά" και κάλεσαν τα στρατευμένα παιδιά να δείξουν και αυτοί με τη σειρά τους "Αλληλεγγύη στο σέρβικο λαό και όχι υποταγή στον ιμπεριαλισμό". Εγραψαν συνθήματα στους τοίχους και στους δρόμους και έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταγγέλλοντας τον συνένοχο ρόλο της.

"Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε την αποστολή συνομήλικών μας στρατιωτών έξω από τα σύνορά μας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους στρατευμένους που αρνούνται να υπηρετήσουν ξένες δολοφονικές σημαίες και μένοντας πιστοί στον όρκο τους και στο Σύνταγμα δίνουν σε όλους μαθήματα αξιοπρέπειας και πατριωτισμού", είπε ο Κ. Ευσταθιάδης,μιλώντας εκ μέρους της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

Με τη μαζική και μαχητική πορεία στο κέντρο των Γιαννιτσών που ακολούθησε, κάλεσαν το λαό της περιοχής να ενταχθεί ενεργά στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα συνθήματα ξεσήκωσαν την πόλη: "Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία", "Λαός και νεολαία να ξεσηκωθούν, οι φλόγες του πολέμου να μην επεκταθούν". "Η σιωπή, η ανοχή, η δήθεν ουδετερότητα, αυτές τις στιγμές είναι συνενοχή. ο πόλεμος είναι στο σπίτι μας. Ομως μπορούμε να τον σταματήσουμε. Ας αφήσουμε τη ζεστασιά του σπιτιού μας πριν οι βόμβες του θανάτου μας πετάξουν στο δρόμο", είπε χαρακτηριστικά ο Στράτος Πουκίδης,μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Πέλλας, στη συγκέντρωση που έγινε στον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών. "Η μαζική πάλη του λαού μπορεί να σταματήσει τις μηχανές παραγωγής ολέθρου και συμφοράς που μας ετοιμάζουν οι πρωτεργάτες της "νέας τάξης πραγμάτων"", κατέληξε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των Σέρβων που ζουν στη Θεσσαλονίκη, ο παλαίμαχος αθλητής Μλάντεν Φορτούλα.

Οι διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη συνέχισαν και σφράγισαν αγωνιστικά την επιστροφή τους στην πόλη τους. Συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού και απέκλεισαν συμβολικά για άλλη μια φορά το μόνιμο χώρο διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, όπως δύο μήνες τώρα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται.

Κοκτέιλ ραδιενέργειας και τοξικών

Την ανάγκη άμεσου τερματισμού των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, τονίζουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η συνέχισή τους οδηγεί στην οικολογική καταστροφή της περιοχής με απρόβλεπτες συνέπειες

Ενα απειλητικό για την υγεία των κατοίκων της Βαλκανικής κοκτέιλ ραδιενέργειας και τοξικών έχουν δημιουργήσει οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Προς στιγμήν έντονο πρόβλημα υπάρχει στις περιοχές όπου γίνονται οι βομβαρδισμοί. Ωστόσο όμως αν αυτοί συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει για τις επιπτώσεις. Το θανατηφόρο νέφος - κοκτέιλ μπορεί να "ταξιδέψει" στις γειτονικές χώρες.

Αυτά προκύπτουν από χτεσινές συνεντεύξεις επιστημόνων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όμως, κοινός τόπος όλων ήταν: Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος για να μην υπάρξει οικολογική καταστροφή.

Στη Θεσσαλονίκη

Βιβλική χαρακτηρίζει την οικολογική καταστροφή από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής και Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, Χρ. Ζερεφός,σημειώνοντας ότι η "περιβαλλοντική επικοινωνία της Ελλάδος με τη Σερβία και την περιοχή του Κόσσοβου είναι τέτοια, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη σχετικά εύκολη μεταφορά ουσιών". Πρόσθεσε ότι, αν σκόπιμα ή από λάθος οι ΝΑΤΟικοί πλήξουν δεξαμενές αμμωνίας που υπάρχουν σε πολλά σερβικά εργοστάσια, τότε θα μιλάμε για πραγματική τραγωδία. Πάντως, τονίζει, από τις μετεωρολογικές συνθήκες των επόμενων ημερών θα εξαρτηθεί η ενδεχόμενη μεταφορά στην Ελλάδα τοξικών ουσιών, από το διυλιστήριο που χτυπήθηκε στο Πάντσεβο.

Επίσης ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θ. Κουιμτζής εξέφρασε την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο βομβαρδισμό ενός μεγάλου εργοστασίου, στην περιοχή του Βελιγραδίου, στις εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται αποθηκευμένοι περίπου 2.500 τόνοι υδροφθορικού οξέως. Ο Θ. Κουιμτζής δε διαβλέπει κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος στον ελλαδικό χώρο από το βομβαρδισμό του εργοστασίου πετροχημικών της Σερβίας.

Στην Αθήνα

Καθησυχαστικοί, προς το παρόν, όσον αφορά τη μεταφορά του ραδιενεργού και τοξικού κοκτέιλ εμφανίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και ο Ανδρέας Θεοφίλου ερευνητής του "Δημόκριτου".

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσαν για τις βόμβες Α-10 "Warthog" που χρησιμοποιήθηκαν και στον πόλεμο του Ιράκ, προκαλώντας το "Σύνδρομο του Κόλπου". Οπως είναι τώρα πλήρως τεκμηριωμένο, αυτές οι βόμβες ευθύνονται για τη μόλυνση πολλών παιδιών, που παρουσίασαν τυπικά συμπτώματα ραδιενεργού μόλυνσης σε νεογέννητα που γεννήθηκαν με ανωμαλίες, λευχαιμία και άλλα είδη καρκίνου στην περιοχή Μπάρσα του Νοτίου Ιράκ. Επίσης 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και της Αγγλίας εμφάνισαν τη νόσο του "Συνδρόμου του Κόλπου".

Η προειδοποίησητης γιουγκοσλαβικής πρεσβείας

Από τον καθημερινό βομβαρδισμό εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο παραγωγής απορρυπαντικών στο Μπάριτς (κοντά στο Βελιγράδι), το οποίο δεν αποτελεί στρατιωτικό στόχο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προκληθεί οικολογική καταστροφή απρόβλεπτων διαστάσεων, προειδοποίησε η πρεσβεία στην Αθήνα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με ανακοίνωσή της το περασμένο Σάββατο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σερβίας προειδοποίησε ότι στο Μπάριτς υπάρχουν 174 τόνοι φθοριο-υδρογονούχου οξέος, το οποίο θα διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα από ένα χτύπημα, τυχαίο ή σκόπιμο. Από το τεράστιο δηλητηριώδες σύννεφο, του οποίου η κατεύθυνση και η έκταση δεν μπορούν να προβλεφτούν, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία θα ήταν τραγικές και για τους πληθυσμούς των γειτονικών, παραδουνάβιων και κεντροευρωπαϊκών χωρών.

Το Σάββατο το βράδυ το ΝΑΤΟ χτύπησε την πόλη Πάντσεβο, 12 χιλιόμετρα βορείως του Βελιγραδίου, όπου στόχος ήταν το διυλιστήριο, το εργοστάσιο πετροχημικών και το εργοστάσιο τεχνιτών αζωτούχων λιπασμάτων. Εκτός όμως από τις τεράστιες υλικές ζημιές, υπήρξε και διαρροή τοξικών ουσιών.

Δηλώσεις υπουργών

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να διαπιστωθεί αν στην ατμόσφαιρα της χώρας μας έχουν μεταφερθεί, εξαιτίας των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, καρκινογόνες διοξίνες ή άλλες τοξικές ουσίες. Κι αυτό γιατί οι ουσιαστικότερες αναλύσεις των δειγμάτων γίνονται σε εργαστήρια της Γερμανίας, οι απαντήσεις και τα πορίσματα των οποίων αναμένεται να φτάσουν μέχρι την Παρασκευή. Μάλιστα, όπως έλεγε αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ χτες, τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών θα είναι απολύτως συγκρίσιμα με την κατάσταση που υπήρχε πριν τον πόλεμο, καθώς ανάλογες δειγματοληψίες και αναλύσεις στη Βόρεια Ελλάδα είχαν γίνει το Μάρτη και το Φλεβάρη, πριν ξεκινήσει η επίθεση των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία.

Καθησυχαστικοί όσον αφορά τις επιπτώσεις στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, εμφανίστηκαν χτες οι υπουργοί Υγείας Λ. Παπαδήμας και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,καθώς και ο γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών Ν. Αθανασάκης.

Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων με τη συμμετοχή επιστημόνων, με αντικείμενο την εξέταση της κατάστασης.

ΑντιΝΑΤΟικές - αντιπολεμικές συγκεντρώσεις

Σήμερα Τρίτη

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Συναυλία και πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγ. Μάρκου στις 8.30 μ.μ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Ευρεία σύσκεψη εργαζομένων διοργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων Θριασίου στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο με θέμα την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική πάλη της εργατικής τάξης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Στις 7.30 μ.μ. πορεία μοτοσικλετιστών από τη ΝΔΕ, ξεκινώντας από το άγαλμα του Βενιζέλου.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση στο αεροδρόμιο

Αύριο Τετάρτη

ΑΘΗΝΑ: Αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση διοργανώνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας.

ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ: Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο λαό της Σερβίας πραγματοποιούν μαζικοί φορείς της πόλης, στις 7 μ.μ. στην πλ. Αναπήρων.

ΚΟΝΙΤΣΑ: Συλλαλητήριο διοργανώνει ο Δήμος της πόλης σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον γιουγκοσλαβικό λαό και άλλους μαζικούς φορείς.

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Συγκέντρωση, στις 8.30 μ.μ.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ: Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. οργανώνει Επιτροπή Ειρήνης.

Παρασκευή

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση αφιερωμένη στο σερβικό λαό πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου στις 8.30 μ.μ. στην πλ. Γαρδένια.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο σερβικό λαό, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης, τη Β ΕΛΜΕ Αιτ/νίας, την Ομοσπονδία ΕΒΕ και τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Στις 8 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει συλλαλητήριο στα Λιοντάρια.

Σάββατο

ΙΕΡΙΣΣΟΣ: Συγκέντρωση, στις 8 μ.μ.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Συγκέντρωση στις 9 μ.μ. οργανώνουν φορείς της πόλης.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Στις 6 μ.μ. στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Παλαιοκαστρίτσας, το συγκρότημα του Σπ. Σαμμοϊλη θα δόσει συναυλία ειρήνης.

Κυριακή

ΚΑΒΑΛΑ: Περικύκλωση των εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού "Φωνή της Αμερικής" διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας. Για το σκοπό αυτό οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, απ' όπου θα αναχωρήσουν με πούλμαν για το Εράσμιο Ξάνθης, όπου βρίσκεται ο ραδιοφωνικός σταθμός.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Μηχανοκίνητες... δυνάμεις πολιόρκησαν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Ενα τεράστιο "κομβόι" με ποδήλατα, μοτοσικλέτες και ΙΧ αυτοκίνητα, ξεκίνησε την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί από το Αισθητικό Αλσος της Λάρισας και, αφού διάνυσε μια απόσταση πάνω από 20 χιλιόμετρα, επί δύο και πλέον ώρες, μέσα στο θεσσαλικό κάμπο, έφτασε στο στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου, όπου εδρεύει το χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, μεταφέροντας την απαίτηση του λαού της Λάρισας, να σταματήσει αμέσως ο βρώμικος πόλεμος των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και να μη λειτουργήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στην περιοχή.

Η μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε με προπομπούς τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές και ακολουθούσαν τα ΙΧ αυτοκίνητα με αναμμένα τα φώτα πορείας και κορνάροντας συνεχώς. Στα οχήματα και στο στήθος των διαδηλωτών οι γνωστοί "στόχοι", σύμβολο της αντίστασης του γιουγκοσλαβικού λαού. Πρώτος σταθμός στη Φαλάνη,όπου οι διαδηλωτές κατέβηκαν από τα οχήματα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και φώναζαν αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Δεύτερη στάση στον Αμπελώνα και μετά η μηχανοκίνητη πορεία, πέρασε μέσα από τους δρόμους της πόλης του Τυρνάβου, όπου οι κάτοικοι έβγαιναν στις πόρτες των σπιτιών και των καφενείων και χειροκροτούσαν.

Στη 1:30μμ το "κομβόι" έφτασε στο στρατόπεδο "Σχοινά",η είσοδος του οποίου, για μια ακόμα φορά, φυλασσόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν το δρόμο Λάρισας - Τυρνάβου, συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του στρατοπέδου, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη,που διοργάνωσαν την πορεία, επέδωσαν, στην πύλη, ψήφισμα στον αξιωματικό υπηρεσίας του στρατοπέδου, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την επαναλαμβανόμενη άρνηση των αρμοδίων να επιτρέψουν στην αντιπροσωπεία να μπει μέσα στο στρατόπεδο για να παραδώσει το ψήφισμα. Οπως είπε στον αξιωματικό υπηρεσίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας Γ. Μπαλασούλης,"εμείς θεωρούμε ότι το στρατόπεδο είναι ελληνικό έδαφος και δικαιούμαστε να μπούμε μέσα για να παραδώσουμε το ψήφισμα υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου. Αν εσείς το θεωρείτε ξένο, ΝΑΤΟικό έδαφος και γι' αυτό δεν επιτρέπετε την είσοδό μας, ενισχύετε περισσότερο τις ανησυχίες του λαρισαϊκού λαού, για το ρόλο και τους σκοπούς του στρατηγείου".

Στο ψήφισμα καταδικάζεται η εγκληματική επέμβαση των Αμερικανών κι Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που σπέρνει τον όλεθρο και το θάνατο αμάχων στη Γιουγκοσλαβία, καταγγέλλεται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια κι απαιτείται να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, ν' αποσύρει η ελληνική κυβέρνηση τη στήριξή της, να μη χρησιμοποιηθούν αεροδρόμια της Λάρισας για τη διευκόλυνση των πολεμικών επιχειρήσεων της "Συμμαχίας", να μη λειτουργήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στην περιοχή. Τέλος, δηλώνεται ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν τα Βαλκάνια και της ελληνικής κυβέρνησης που συνδράμει, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Θάνατος και καταστροφή

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

"Η δημιουργία ραδιενεργού και τοξικού νέφους, η αύξηση του κινδύνου καρκινοπαθειών, η δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, η όξινη βροχή, οι σοβαρές παρενέργειες στην τροφική αλυσίδα κ. λ. π. είναι μερικές μόνο από τις ενδεχόμενες συνέπειες της "ανθρωπιστικής" δράσης των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια", τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου σε Επίκαιρη Ερώτησή του για τους υπουργούς Υγείας Λ. Παπαδήμα και Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο.

"Ο θάνατος και η καταστροφή, υπογραμμίζει ο Στ. Παναγιώτου, που προκαλούν οι πολεμικές επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού και της υλικοτεχνικής και παραγωγικής υποδομής της χώρας του, έχει σαν αναπόφευκτο συμπλήρωμα τους τεράστιους κινδύνους στον τομέα της υγείας, της οικολογίας και του πολιτισμού. Λόγου χάρη ανεκτίμητα μνημεία του πολιτισμού βομβαρδίζονται και καταστρέφονται, ενώ οι βόμβες εμποδίζουν ακόμα και τα αποδημητικά πουλιά να πραγματοποιήσουν τις μετακινήσεις τους. Επίσης μια σειρά κίνδυνοι, τονίζεται στην Ερώτηση, δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά επεκτείνονται σε ολόκληρα τα Βαλκάνια - και στη χώρα μας. Σε κάθε έκρηξη βόμβας ή πυραύλου απελευθερώνεται ραδιενέργεια. Τεράστιες είναι οι ποσότητες τοξικών αερίων και σωματιδίων που προκαλούν οι βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων, εργοστασίων λιπασμάτων, διυλιστηρίων, δεξαμενών καυσίμων κλπ.".

Και η Επίκαιρη Ερώτηση καταλήγει: "Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί Υγείας και Πρόνοιας και Ανάπτυξης εάν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει και πότε για την αντιμετώπισή τους;".

Συλλαλητήριο νέων

Νέοι που δεν υποτάσσονται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, φίλοι της ειρήνης, μαζί με δεκάδες Σέρβους πλημμύρισαν χτες τους δρόμους της Θεσσαλονίκης σ' ένα μαχητικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι πολιτικές νεολαίες της πόλης.

Το συλλαλητήριο που ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ. από το άγαλμα του Βενιζέλου δόνησε με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα την πόλη. Η μεγάλη πορεία με υψωμένα τα λάβαρα και τα πανό της διεθνιστικής αλληλεγγύης πέρασε έξω από το Γιουγκοσλαβικό προξενείο για να εκφράσει τη συμπαράσταση των διαδηλωτών με τον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Αμερικάνικο, όπου τα συνθήματα ασταμάτητα δονούσαν την ατμόσφαιρα: "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "κλείστε το λιμάνι διώξτε και το πλοίο εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ το σφαγείο", "να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί αυτοί που υπογράψανε των Σέρβων τη σφαγή".

Από τη χτεσινή κινητοποίηση απουσίαζε η Ν. ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή ανακοίνωση, αλλά και η ΟΝΝΕΔ παρά το γεγονός ότι τυπικά τουλάχιστον συμμετείχε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ