ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Καμουφλαρισμένες χερσαίες επιχειρήσεις;

Τα σενάρια για την πραγματοποίηση μιας χερσαίας εισβολής είναι πολλά, όμως επισήμως κανείς δε θέλει να αποκαλύψει πώς ακριβώς και τι θα γίνει

Ο "ακήρυχτος" πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η "προσγείωσή του" επί του εδάφους είναι θέμα πιο περίπλοκο και αρκούντως "επικίνδυνο" για να μπορέσει να αποκαλυφθεί το πώς, από ποιους και πότε ακριβώς θα γίνει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα είναι ο άνθρωπος - ορχήστρα, συνεπικουρούμενος από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ,στην τριμερή "πολεμικού περιεχομένου" πανηγυρική συνάντηση για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Κύριος στόχος η ενότητα τονίζουν, αφήνοντας τις ερωτήσεις να αιωρούνται στο κενό όσον αφορά την επίσημη ανακοίνωση ότι το επόμενο στάδιο εξέλιξης του ακήρυχτου πολέμου είναι η χερσαία εισβολή. Εξάλλου, τα σενάρια είναι πολλά και οι ίδιοι μπορούν εύκολα να ονομάσουν τις επιχειρησιακές δραστηριότητες επί του εδάφους με πολλά ονόματα. Η συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στη χτεσινή "Ουάσιγκτον Ποστ" έδωσε το στίγμα τι ακριβώς θα επακολουθήσει. Ο Σολάνα δήλωσε ότι έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ να εξετάσει και να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για μια πιθανή χερσαία επέμβαση στο Κόσσοβο - πρόκειται για τα σχέδια που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβρη του 1998, όπου περιλαμβάνεται το συμπέρασμα πως μια χερσαία επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο απαιτεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. Σχέδια που έχουν απορριφθεί με πρώτες τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Σολάνα τόνισε πως η αμερικανική θέση για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων δεν έχει μεταβληθεί. "Ο Πρόεδρος δεν έχει πρόθεση να αποστείλει χερσαία στρατεύματα σε ένα περιβάλλον που δεν επιτρέπει την ανάπτυξή τους", προσθέτοντας πως "έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αεροπορική δράση μας και θα τη συνεχίσουμε έως ότου ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας".

Δίνοντας το σύνθημα, όλες οι δηλώσεις που ακολούθησαν είχαν μία εκπληκτική ομοιότητα όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά ακόμα και στις λέξεις που οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν.

  • Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ: Ενέκριναν χτες την απόφαση του ΝΑΤΟ για την αναθεώρηση, με βάση τα τελευταία δεδομένα, των σχεδίων της Συμμαχίας για μια ενδεχόμενη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πιστεύουν στην επιτυχία της σημερινής αεροπορικής στρατηγικής που ακολουθείται και διάκεινται "αρνητικά στην προσφυγή σε χερσαία επέμβαση σε ένα εχθρικό περιβάλλον".
  • Μαντλίν Ολμπράιτ - Ρόμπιν Κουκ,υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Βρετανίας σε κοινή συνέντευξή τους: "Δεν είμαστε υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στο εχθρικό περιβάλλον του Κοσσυφοπεδίου" και "δεν υπάρχει ανάγκη να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας".
  • Τζο Λόκχαρτ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου: "Αν η στρατιωτική διοίκηση... και ο Γενικός Γραμματέας πιστεύουν ότι είναι φρόνιμο να ανανεώσουμε την υπάρχουσα εκτίμηση για τις μεταλλασσόμενες συνθήκες στο έδαφος, εμείς θα το υποστηρίξουμε", αλλά "η ανανέωση μιας παλαιότερης εκτίμησης, δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής, δε σημαίνει ότι δεσμεύονται χερσαίες δυνάμεις".
Η διγλωσσία γαλλικού τύπου

Αν οι περισσότεροι προσπαθούν να βεβαιώσουν για το "εχθρικό περιβάλλον", οι Γάλλοι αξιωματούχοι φάνηκαν ακόμα πιο "νεφελώδεις" σχετικά με τις προθέσεις του ΝΑΤΟ για τη χερσαία εισβολή, αφού επισήμως η Γαλλία κατέστησε χτες σαφές ότι η ιδέα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη. "Η στρατηγική έχει επιλεγεί και οι Σύμμαχοι πρέπει να μείνουν προσκολλημένοι σ αυτήν", τόνισε η εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, Κατρίν Κολονά,η οποία πρόσθεσε ότι "Μια αποτελεσματική ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων δεν είναι στην ημερήσια διάταξη".

Οσο για τις κινήσεις και μετακινήσεις καθαρά στρατιωτικού περιεχομένου, η απάντηση έρχεται και πάλι από γαλλικά χείλη. "Ως τη φυσική προέκταση" των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, που αποτελούν "την καλύτερη δυνατή μορφή δράσεως" χαρακτηρίζει την αποστολή των αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων "Απάτσι" στην Αλβανία, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλεν Ρισάρ,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Οζουρντουί/Λε Παριζιέν". Απλά για τον Ρισάρ πρόκειται για "ένα συμπληρωματικό μέσο, μεταξύ των άλλων τόσων". Ομως ο Ρισάρ ήταν τουλάχιστον αποκαλυπτικός ως προς ένα σημείο. Στις γαλλικές προθέσεις για την περιοχή: "Πολιτική λύση", δηλώνει ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η λύση τούτη "θα σεβαστεί πλήρως το γιουγκοσλαβικό κράτος". "Εχουμε έναν μόνο πολιτικό στόχο. Να επιτρέψουμε στους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου να ζουν ασφαλώς στην επαρχία τούτη. Το τονίζω ιδιαιτέρως: στην επαρχία τούτη", καταλήγει ο Ρισάρ.

Αντίθετα πιο επιθετικός φάνηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Κοέν,ο οποίος φανερώνει μία "πρωτοφανή ισχυρογνωμοσύνη" όσον αφορά τα σχέδια που θέλουν τις χερσαίες επιχειρήσεις να αρχίζουν, αφού υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διευρυνθούν με τη συμμετοχή κάποιων επίγειων δυνάμεων αν καταστεί αναγκαίο. "Μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα" δήλωνε την Τετάρτη σε επιτροπή του Κογκρέσου για μία επέμβαση σε όλη την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Μία επιχείρηση μικρής κλίμακας θα απαιτούσε δύναμη περίπου 75.000 αντρών, ενώ μία ολική εισβολή θα απαιτούσε περισσότερους από 200.000. Αν και επισήμανε ότι καμία από τις δύο προοπτικές δε λαμβάνονται υπόψη από τους συμμάχους μας... προς το παρόν.

Οι αλβανικές "βολές"

Οι χώρες του ΝΑΤΟ προς το παρόν δεν αποσαφηνίζουν τη θέση τους, όμως αφήνουν το πολεμικό κλίμα του πολέμου επί του εδάφους να εκτοξεύεται από τα χείλη των Αλβανών αξιωματούχων και να πραγματοποιείται από τους "εξαθλιωμένους και κατατρεγμένους" Κοσσοβάρους... Ρίχνοντας ακόμα μία φορά λάδι στη φωτιά ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι από την Ουάσιγκτον μίλησε γι' αυτό που για τον ίδιο είναι "ολοκάθαρο", ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι "απολύτως αναγκαίες για να μπορέσει να εξευρεθεί μία λύση για το Κόσσοβο"! Ενώ για άλλη μια φορά τόνισε πως πιστεύει ότι η χώρα του θα συρθεί στον πόλεμο! Και ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα,σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη δανική εφημερίδα "Ekstra - Bladet", υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν χερσαίες δυνάμεις για την ανατροπή του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και για να τερματιστεί η έξοδος προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. "Μόνο χερσαίες δυνάμεις μπορούν να ανατρέψουν τον Μιλόσεβιτς", τονίζει ο Μπερίσα. Ομως υπέρ της αποστολής χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι και η κυβέρνηση των Τιράνων και παραδόξως και όλα τα κόμματα σε ένα πρωτοφανές δείγμα ομοψυχίας και ομοθυμίας.

Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει "γην και ύδωρ" στον UCK, αλλά και όλα τα "καλά παιδιά" της Δύσης και τους μουτζαχεντίν, που έτρεξαν να βοηθήσουν τον "αγώνα" των Κοσσοβάρων. Η εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ, που δημοσίευσαν χτες τα ΝΕΑ, αναφέρει ότι οι πενήντα χιλιάδες ένοπλοι "Κοσσοβάροι", υπό τη σημαία του UCK και με δυτικές στολές, εξοπλισμό και εκπαίδευση, είναι έτοιμοι για χερσαίες επιχειρήσεις, εξορμώντας κυρίως από τη Βόρεια Αλβανία. Ενώ παράλληλα το δημοσίευμα τονίζει ότι η συγκρότηση του UCK σε "τακτικό στρατό" αποδίδεται σε ενδεχόμενη συσχέτιση και ένταξή τους στα ευρύτερα σχέδια της Συμμαχίας για συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις "αγκίστρωσης σε θυλάκους" και δημιουργίας διόδων με τη συνδρομή των "Απάτσι", όπως και σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς εντός του Κοσσυφοπεδίου...

ΠΓΔΜ
"Γραπτές εγγυήσεις" και ανησυχίες

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο διχασμός ανάμεσα στην αλβανική κοινότητα και τους υπόλοιπους κατοίκους της ΠΓΔΜ είναι περισσότερο έντονος από κάθε άλλη περίοδο της πολύ σύντομης ιστορίας της χώρας. Ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου και η πιθανή διάλυση της χώρας ελλοχεύει παρά τις τις γραπτές εγγυήσεις...

...από το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της χώρας, καθώς και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για επίθεση κατά γειτονικής χώρας, που έλαβε χτες η κυβέρνηση των Σκοπίων από τις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ. Η είδηση μεταδόθηκε χτες από το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων, στο οποίο μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι.

Ομως η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται να καθησυχάζει εντελώς την κοινή γνώμη, αλλά και τον πολιτικό κόσμο, με την άρση του φόβου που είχε προκαλέσει το εμφανιζόμενο ως δεδομένο, η πραγματοποίηση εκ μέρους του ΝΑΤΟ χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας από το έδαφος της ΠΓΔΜ. Ο φόβος εξακολουθεί να φωλιάζει στις ψυχές των κατοίκων της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της μεταφοράς του πολέμου στο τρίγωνο Αλβανίας - ΠΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας από τους "Μαχητές του UCK". Αυτή η πραγματικότητα έκανε τον ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της "Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών", Μπράνκο Τσερβενκόφσκι να απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση "να πάψει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια που μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη, μόνο και μόνο για τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού". Σύμφωνα με τον Τσερβενκόφσκι είναι ανεπίτρεπτο ένα πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένα το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών", που μετέχει στην κυβέρνηση, να παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας, αφού αυτή την ευθύνη θα πρέπει να την αναλάβουν τα κυβερνητικά όργανα σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Επίσης τόνισε ότι μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάβλε Τραγιάνοφ επιβεβαιώνεται ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχουν παραστρατιωτικές δομές του UCK που πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο το κράτος, ενώ χαρακτήρισε ως επικίνδυνο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα το να ζητάει ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι,κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ,τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ για να παρεμποδιστεί η δράση του UCK στην ΠΓΔΜ. Κατά τον Τσερβενκόφσκι ένα τέτοιο αίτημα αποτελεί "διακήρυξη προς το ΝΑΤΟ ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει το έδαφός της"! Επίσης, είπε ότι είναι ανεύθυνη πράξη να χρησιμοποιείται ο εναέριος χώρος της χώρας από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη και τέλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός 30 μέρες μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς να γίνεται λόγος για μακροοικονομική πολιτική της χώρας και να μην εκπονούνται νέα οικονομικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στη νέα κατάσταση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
"Πολύ εύκολη η πολιτική λύση ... εάν σταματούσαν οι βόμβες"!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-

"Θα ήταν πολύ εύκολο να αναζητηθεί πολιτική λύση, αλλά μόνο μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και υπό την προϋπόθεση άμεσων διαπραγματεύσεων", σημείωσε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε μία από τις σπανιότατες συνεντεύξεις του σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, το σταθμό "KHOU ΤV" του Χιούστον.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης αυτής, που πήρε ο στρατιωτικός αναλυτής του σταθμού Ρον Χάτσετ, ο Μιλόσεβιτς υποστήριξε πως δεν έχει σχέδια για την απέλαση των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο, αποδίδοντας το κύμα των προσφύγων στους "καταραμένους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς". Σημείωσε δε πως οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ και στο Παρίσι απέτυχαν, επειδή δεν επιτράπηκαν οι άμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους.

"Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός, είναι εμφανές ότι οι συνομιλίες πρέπει να είναι απευθείας μεταξύ εκείνων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Οχι ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία ή την κυβέρνηση της Σερβίας και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. Στο Ραμπουγέ δε μιλούσαμε με τους Αλβανούς, αλλά με τους Αμερικανούς, που ήθελαν να πάρουν τα εδάφη μας για λογαριασμό τους ή για το ΝΑΤΟ, και οι Αλβανοί ήταν ένα πρόσχημα γι' αυτό", υπογράμμισε ο Μιλόσεβιτς, προσθέτοντας πως "δε θα αποδεχτεί ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, επειδή οι Αλβανοί έχουν το δικό τους κράτος και αυτό είναι η Αλβανία".

Ο Μιλόσεβιτς είπε πάντως ότι θα μπορούσε να δεχτεί την ανάπτυξη στο Κοσσυφοπέδιο μιας διεθνούς δύναμης πολιτικών παρατηρητών του ΟΗΕ όταν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, δίχως φυσικά τη συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών που μετείχαν στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για τη δημιουργία του κύματος προσφύγων, κατηγορώντας την κυβέρνηση Κλίντον ότι διεξάγει δύο πολέμους ενάντια στη χώρα του και το λαό του, λέγοντας: "Ο ένας είναι ο στρατιωτικός πόλεμος και ο άλλος είναι ο πόλεμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης".

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δήλωσε πως σύντομα αντιπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού θα μπορούν να επισκεφθούν τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους, λέγοντας: "Σεβόμαστε τους αιχμαλώτους πολέμου. Τίποτε δεν πρόκειται να τους συμβεί".

"Θέλουμε ειρήνη"

Η γερμανική οργάνωση "Μητέρες κατά του πολέμου" και πέντε γαλλικές οργανώσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ζητώντας διακοπή της στρατιωτικής επέμβασης

ΔΡΕΣΔΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Μια αυτοκινητοπομπή, μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης "Μητέρες κατά του πολέμου", με αίτημα τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε χτες από τη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας για το Βελιγράδι.

Τρία λεωφορεία, με επιβάτες 139 ανθρώπους από όλη τη Γερμανία, συμμετέχουν στο εγχείρημα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ο συντονιστής Λόταρ Χόιπλ. Οι μισοί από τους επιβάτες είναι γυναίκες που κινητοποιήθηκαν από τις "Μητέρες κατά του πολέμου" - ανάμεσά τους, δύο Σέρβες και μια Αλβανίδα του Κοσσυφοπεδίου, που ζουν στη Γερμανία.

"Οι "Μητέρες κατά του πολέμου" ελπίζουν να συναντήσουν άλλες μητέρες στο Βελιγράδι", είπε η Ιλόνα Ρότε, συνδιοργανώτρια της αυτοκινητοπομπής. "Δε γεννήσαμε τα παιδιά μας για να σκοτωθούν", πρόσθεσε.

Οι οργανωτές ενδέχεται να αλλάξουν την τελευταία στιγμή τον προορισμό και να επιλέξουν το Μιλάνο της Ιταλίας, εξαιτίας "των βομβαρδισμών και της ανασφάλειας" στη Γιουγκοσλαβία, διευκρίνισε ο Χόιπλ, αφού "δε θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια αυτών που θα συμμετάσχουν". Στο Βελιγράδι, οι συμμετέχοντες στην αυτοκινητοπομπή ελπίζουν ότι θα γίνουν δεκτοί από κάποιον εκπρόσωπο των γιουγκοσλαβικών αρχών, "κατά προτίμηση" από τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε ο Χόιπλ.

"Ζητούμε κατά πρώτο λόγο τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών, δεύτερον ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μόνον και, τρίτον, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους", δήλωσε ο Χόιπλ.

Η αναχώρηση από τη Δρέσδη έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η πόλη είχε ισοπεδωθεί το Φλεβάρη του 1945 από αγγλο-αμερικανικό βομβαρδισμό που προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς μέσα σε μία νύχτα.

Οργανώσεις Γάλλων Εργαζομένων

Πέντε γαλλικές οργανώσεις προσκείμενες στην Αριστερά εξέφρασαν σήμερα στο Παρίσι την αντίθεσή τους στους βομβαρδισμούς εναντίον του καθεστώτος του Βελιγραδίου και κάλεσαν τους Γάλλους να βάλουν την υπογραφή τους σε μια αίτηση, με την οποία απαιτείται η διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι διοργανωτές ζητούν την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι "δεν έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η λογική του πολέμου".

Οι πέντε οργανώσεις είναι οι "Εκκληση των Εκατό για την Ειρήνη", "Δάσκαλοι για την Ειρήνη", "Διεθνής Σύνδεσμος Γυναικών για την Ειρήνη και την Ελευθερία", "Κίνημα της Ειρήνης" και "Κίνημα κατά του Ρατσισμού και για τη Φιλία μεταξύ των Λαών" (MRAP).

ΙΤΑΛΙΑ
Κυβερνητικοί εταίροι: Πάλι διαφωνούν ... μένοντας

ΡΩΜΗ.-

Ακόμα μία φορά από την αρχή των βομβαρδισμών από κοινού, "Πράσινοι" και "Ιταλοί Κομμουνιστές" δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν τη συμμετοχή της ιταλικής κυβέρνησης στο επόμενο στάδιο του ακήρυχτου πολέμου κατά του λαού της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Ακόμα μία φορά δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, προκαλώντας κυβερνητική κρίση. Τώρα κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνουν, εκτός από το να διαφωνούν δημοσίως, αναζητώντας άλλοθι στην κοινή γνώμη και να δίνουν τη συγκατάθεσή τους αργότερα.

Ωστόσο μία ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση δηλώνουν - ακόμα μία φορά - ότι αποκλείεται να το δεχτούν οι "Πράσινοι" και οι "Ιταλοί Κομμουνιστές", δύο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. "Οι Πράσινοι δε θα δέχονταν ποτέ μια ιταλική συνυπευθυνότητα σε μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μάρκο Παϊζάνι,εξηγώντας ότι παράλληλα "δεν υφίσταται και η πιθανότητα μιας διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της παρούσας κυβέρνησης στη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι"... Η μόνη πιθανότητα που διαβλέπουν οι Πράσινοι σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης είναι η κυβερνητική κρίση. Ανάλογου ύφους και οι δηλώσεις του ηγέτη των "Ιταλών Κομμουνιστών", Αρμάντο Κοσούτα,που απείλησε ακόμα μία φορά με αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση.

Ετσι, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, κατά της χερσαίας επέμβασης έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής 120 βουλευτές και 40 γερουσιαστές του κυβερνητικού συνασπισμού, ζητώντας την κατάπαυση του πυρός κατά της Σερβίας. Τις προθέσεις τους για ένα "κατηγορηματικό όχι" τις εξέφρασαν με κοινή δήλωση που υπέγραψαν όσον αφορά την αποστολή των χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία και όπου αναφέρεται ότι "πρέπει να σταματήσει το ρολόι του πολέμου και να αντιμετωπιστεί ο Μιλόσεβιτς στο έδαφος της ειρήνης".

Ανάν και Ολμπράιτ μιλούν για διεθνές προτεκτοράτο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αποφάσισε να αναφερθεί στις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία όχι για να σταματήσουν, αλλά για να στρώσει το έδαφος για την αποστολή ξένων δυνάμεων μετά τις επιθέσεις...

"Στις συζητήσεις μου με αρχηγούς κυβερνήσεων έγινε σαφές ότι οποιαδήποτε διεθνής στρατιωτική επέμβαση πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο Ανάν σε γερμανικό ραδιοσταθμό, προσθέτοντας - χωρίς ωστόσο να πει πώς... - ότι τα Ηνωμένα Εθνη "θα πρέπει να παίξουν ρόλο - κλειδί για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο". Ποιος ο "ρόλος - κλειδί" του οργανισμού φαντάσματος; Κατά τον Ανάν, αυτός θα μπορούσε να είναι η κινητοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για "την εφαρμογή οποιουδήποτε μεταβατικού σχεδίου για το Κοσσυφοπέδιο"...

Σε παρόμοιο "άξονα" κυμάνθηκαν και ορισμένες από τις πολλές χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Η τελευταία απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης του Κοσσυφοπεδίου, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι εξετάζεται η ιδέα της μετατροπής της περιοχής σε διεθνές προτεκτοράτο.Η Ολμπράιτ, απορρίπτοντας αφ' ενός τις πληροφορίες ορισμένων κέντρων ότι ο Μιλόσεβιτς είναι διατεθειμένος να δεχτεί διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε με νόημα πως "οι ιεροί τόποι των Σέρβων είναι διασκορπισμένοι σ' ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο... (και γι' αυτό) δεν είναι πιθανή μία σαφής διάσπαση". Γιατί; Μα επειδή κατά την Ολμπράιτ "μία τέτοια λύση δεν αρμόζει"... "επειδή οι ΗΠΑ είχαν εναντιωθεί (!) σθεναρά (!) στη διάσπαση της Βοσνίας...". Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως υπάρχουν "αρκετές ιδέες στο τραπέζι για τον τρόπο αντιμετώπισης του Κοσσυφοπεδίου", δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βρετανική πρόταση για τη δημιουργία κάποιου "είδους ζώνης προστατευόμενης από τη διεθνή κοινότητα", που θα επιτραπεί να αυτοδιοικείται (η περιοχή) με την παρουσία της διεθνούς προστατευτικής (στρατιωτικής) δύναμης".

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της χτεσινής κατάθεσης της Μαντλίν Ολμπράιτ στο Κογκρέσο ήταν η έντονη αντίθεσή της σε πρόταση του Σώματος για την επίσημη κήρυξη του πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας από τις ΗΠΑ. Γιατί; Μα επειδή η υπουργός (όπως και η κυβέρνησή της) θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμο για το "μέλλον" το πρόσχημα περί στρατιωτικής δράσης τάχα για την αποτροπή βίας στο Κοσσυφοπέδιο... Ετσι, εξηγείται η έντονη άρνησή της για την επίσημη κήρυξη πολέμου και γι' αυτό η ίδια σημείωσε με νόημα τα ακόλουθα: "Δε θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Γιουγκοσλαβία ή με το λαό της. Το ΝΑΤΟ δρα για να αποτρέψει τη βία στο Κοσσυφοπέδιο, που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και απειλεί με ευρύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη"!

Ρωσική κινητικότητα με πέπλο μυστηρίου...

ΜΟΣΧΑ. -

Η ρωσική διπλωματική κινητικότητα τώρα φορά και πέπλο μυστηρίου... ίσως και για να καλύψει την απουσία συγκεκριμένης και αποτελεσματικής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας, ανάμεσα σε Βελιγράδι - Βρυξέλλες - Ουάσιγκτον.Η χτεσινή συνάντηση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς έγινε νωρίς το πρωί στο Βελιγράδι, δίχως επισήμως (αλλά ούτε και ανεπισήμως... ) να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. Ωρες μετά, ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν έπαιρνε στο τηλέφωνο τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, δίχως, ξανά, να ανακοινωθεί κάτι απ' το περιεχόμενο αυτής της επικοινωνίας.Οσον αφορά την επίσκεψη του Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι, το πρακτορείο "Ιντερφάξ" μετέδωσε πως ο ειδικός απεσταλμένος του Γιέλτσιν για το Γιουγκοσλαβικό θα "επιστρέψει αυθημερόν", αφού συζητήσει με τον Μιλόσεβιτς πιθανές προτάσεις για την επίλυση της κρίσης. Ομως, το ίδιο πρακτορείο δεν μπόρεσε να αναφέρει ουσιαστικότερες λεπτομέρειες. Αργότερα, το πρακτορείο "ΡΙΑ" μετέδιδε πως ανάλογα με τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι, θα ακολουθούσαν επισκέψεις σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες.Ακολούθως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Γιέλτσιν τηλεφώνησε στον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την επικοινωνία των δύο ανδρών και έτσι δεν κατέστη σαφές εάν η συνομιλία αυτή αφορούσε την αποστολή στο Βελιγράδι του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου, Βίκτορ Τσερνομίρντιν ή αφορούσε τις χτεσινές συνομιλίες που είχε στο Λευκό Οίκο, ο Μπλερ με τον Κλίντον.

Οι χήνες του φτωχού αγρότη από την Νις (κάτω) φαίνεται πως αποτελούσαν επικίνδυνο στρατιωτικό στόχο για τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ

Τα ελικόπτερα "Απάτσι" (αριστερά) και οι Αμερικανοί πεζοναύτες, που ήδη βρίσκονται στην Αλβανία, αναμένονται να πρωταγωνιστήσουν με τον UCK στην επόμενη φάση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ