ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Υπερασπίζουμε τη ζωή που γεννάμε

Ανθρώπινες αλυσίδες σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Βόλο, το απόγευμα στη Λάρισα, αύριο στο Λευκό Πύργο κι από εκεί στο κατεχόμενο από το ΝΑΤΟ λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στο Λευκό Πύργο θα καταλήξει αύριο το μεσημέρι το Καραβάνι Ειρήνης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που ξεκινά σήμερα νωρίς το πρωί απ' την Αθήνα. Οι γυναίκες της Ομοσπονδίας διάλεξαν το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης, ως κατάληξη της φιλειρηνικής τους πορείας, θέλοντας συμβολικά ν' αντιστοιχίσουν την παρουσία τους εκεί, με την καθημερινή παρουσία του γιουγκοσλαβικού λαού πάνω στις γέφυρές του. Θέλοντας να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τις ανθρώπινες αλυσίδες, που προστατεύουν γέφυρες αλλά και ιστορικά μνημεία της γειτονικής χώρας, απ' τις ΝΑΤΟικές βόμβες...

Ταυτόχρονα με τις γυναίκες της Αθήνας, στο Λευκό Πύργο θα φτάσουν και δεκάδες πούλμαν με γυναίκες απ' όλη τη χώρα: Απ' τη Θράκη, απ' όλη τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, ακόμα και από πολλές πόλεις της Πελοποννήσου. Εκεί, εκτός απ' την ομιλία της προέδρου της ΟΓΕ Κ. Μπουντούρογλου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θεατρικό και μουσικό δρώμενο, "φτιαγμένα" ειδικά για την περίσταση απ' τις γυναίκες των τοπικών συλλόγων της Ομοσπονδίας. Ακολούθως θα γίνει πορεία στο υπό ΝΑΤΟική κατοχή λιμάνι της πόλης, που όλο αυτό το διάστημα έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στο βρώμικο πόλεμο.

Ωστόσο, πριν τη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν σήμερα δύο ενδιάμεσες στάσεις - στο Βόλο και στη Λάρισα. Οι γυναίκες της χώρας μας φιλοδοξούν ν' ακουστεί και σ' αυτές τις δύο πόλεις η απαίτησή τους να σταματήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος, να μη φύγει ούτε ένας φαντάρος έξω απ' τα σύνορά μας και να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να εξυπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σφαγείς. Το Καραβάνι Ειρήνης υπολογίζεται πως θα φτάσει στο Βόλο γύρω στις 12 σήμερα το μεσημέρι, όπου στο λιμάνι της πόλης ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας θα διοργανώσει αντιπολεμική εκδήλωση. Ακολούθως, θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα, όπου θα γίνει σχετική εκδήλωση και πορεία προς το δημαρχείο.

"Η ΟΓΕ κορυφώνει μια σειρά δραστηριοτήτων με αυτή την εκδήλωση, με αυτό το Καραβάνι Ειρήνης. Διαλέξαμε ως κατάληξη αυτού του καραβανιού τη Θεσσαλονίκη, μια και την πόλη μας αντί να την αναδείξει η κυβέρνηση σε πόλη ειρήνης, συναδέλφωσης και φιλίας των λαών, την έχει μετατρέψει σε προπύργιο πολέμου, με τη μεταφορά όλου αυτού του πολεμικού υλικού απ' το λιμάνι και το αεροδρόμιό της", τόνισε στο "Ρ" η Χριστίνα Παστελά, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Και κατέληξε τη δήλωσή της υπογραμμίζοντας: "Πιστεύουμε πως οι γυναίκες της χώρας μας οφείλουν να ορθώσουν, απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, το δικό τους ανάστημα. Το σύνθημα μας "Γεννάμε τα παιδιά μας να ζουν και ν' αγαπάνε, δε σας τα χαρίζουμε για σας να πολεμάνε", είναι η αιχμή του δόρατος της πάλης μας και είναι αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου όλες οι Ελληνίδες γυναίκες. Γιατί ο πόλεμος είναι πολύ κοντά μας, είναι ακριβώς πάνω απ' τα κεφάλια μας...".

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΕΥΖΩΝΩΝ
Σύνορο συνάντησης των εργατών των Βαλκανίων

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση που οργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα

"Παίρνουμε μέρος στη σημερινή μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση των συνδικαλιστών από όλη τη Βαλκανική στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, γιατί κρίνουμε ότι είναι δυνατό, μέσα από τον ακήρυχτο αυτό καταστροφικό πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, να βγει κερδισμένος ο γιουγκοσλάβικος λαός. Οταν κερδίσει ο λαός στη Γιουγκοσλαβία θα είναι κερδισμένοι οι λαοί όλου του κόσμου".

Τα παραπάνω δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, προσθέτοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, στις 12 το μεσημέρι, πρέπει να αποτελέσει μόνο την απαρχή για μια ολόπλευρη κινητοποίηση των δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλες τις βαλκανικές χώρες, για ουσιαστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Από τη Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Στο μεταξύ πληροφορίες από όλα τα ΕΚ της Μακεδονίας - Θράκης δείχνουν ότι η σημερινή αντιπολεμική εξόρμηση των συνδικαλιστών στους Ευζώνους θα είναι μαζική και θα προσθέσει μια ακόμα έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

"Εμείς, τόνισε ο Χ. Τρεμπελής κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να συμμετέχουμε σ' όλες τις εκδηλώσεις του εργατικού κινήματος, που οικοδομούν και δυναμώνουν το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Θα υποστηρίζουμε ακόμα όλες τις εκδηλώσεις μέσα απ' τις οποίες θα καταγγέλλεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο ρόλος των κυβερνήσεων των χωρών που στηρίζουν, διευκολύνουν και συμμετέχουν στο βρώμικο πόλεμο".

Το ΕΚ της Νάουσας, υπογράμμισε ο Χ. Τρεμπελής, έχει οργανώσει σειρά εκδηλώσεων καταδίκης του πολέμου, συμμετείχε στη μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και έχει καλέσει τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή κινητοποίηση.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Χτες δεν προστάτεψαν τους Αμερικάνους!

Με πολλαπλά μηνύματα η χτεσινή διαδήλωση αστυνομικών έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και υπό το σύνθημα "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών"!

Πολλαπλά μηνύματα θέλησαν να στείλουν χτες οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας με την αντιπολεμική εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Θέλησαν, πριν απ' όλα, να δείξουν με τη στάση τους ότι αποτελούν και αυτοί κομμάτι του ελληνικού λαού που αντιδρά στο βάρβαρο πόλεμο και όχι μόνο κατασταλτική μηχανή σε βάρος των διαδηλωτών, όπως θέλει να τους χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Η χτεσινή εκδήλωση ήταν συμβολική. Πρόθεση των συνδικαλιστών, όπως μας είπαν, ήταν "να δώσουμε το δικό μας "παρών" σ' αυτές τις ιστορικές στιγμές που ζούμε όλοι μας και να μην κάτσουμε στη γωνία, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Αυτή είναι άλλωστε η πεμπτουσία της δημοκρατίας, να εκφράζεσαι ελεύθερα και να διαδηλώνεις την αλληλεγγύη σου σε ένα λαό, που δέχτηκε μια τόσο βάρβαρη επίθεση. Μπορεί να ενοχλεί κάποιους αυτή η πρωτοβουλία, εμάς μας ενοχλεί, όμως, περισσότερο η αιματοχυσία που γίνεται στη γειτονιά μας και ο κίνδυνος να εμπλακεί η χώρα μας σ' αυτόν το βάρβαρο πόλεμο".

Στη συγκέντρωση που ξεκίνησε χτες το απόγευμα έξω από το μέγαρο της Αστυνομίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία, πήραν μέρος τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων. Οι αστυνομικοί που θα ήθελαν να παραστούν και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, είναι, όμως, σίγουρα πολλές χιλιάδες και θα ήταν εκεί, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, αν υπήρχε μια άλλη αντίληψη για τη λειτουργία του συνδικαλισμού των αστυνομικών, όσο και της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χτεσινή συγκέντρωση είναι βέβαιο ότι προβλημάτισε πολλούς και κυρίως τους εκπροσώπους των ΗΠΑ στην Ελλάδα, οι οποίοι το μόνο που δεν είχαν ίσως φανταστεί, ήταν ότι θα έβλεπαν και ένστολους αστυνομικούς έξω από την πρεσβεία τους, όχι για να τους προστατέψουν από την οργή των Ελλήνων διαδηλωτών, αλλά να καταδικάζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου και να επισημαίνουν τις εγκληματικές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Οι 300 περίπου ένστολοι αστυνομικοί ξεκίνησαν τη διαδήλωση με την ευχή "να μην υπάρξει ποτέ πια πόλεμος"."Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε", είπε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χ. Φωτόπουλος.Αμέσως μετά ξεδίπλωσαν τα πανό τους με συνθήματα όπως: "Δώστε ζωή κι όχι θάνατο","Σταματήστε τον πόλεμο","Σταματήστε τους βομβαρδισμούς".

Φωνάζοντας το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" θυροκόλλησαν ένα "δελτίο παραβάσεων" στην αμερικανική πρεσβεία. Σε αυτό αναφέρονταν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου από τις ΗΠΑ και ζητείται "να επιβληθούν τα νόμιμα στους υπεύθυνους" των βομβαρδισμών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης,ερωτώμενος αν ασκήθηκαν πιέσεις για να μην πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, είπε ότι ο πόλεμοςπροκάλεσε ανησυχίες και οι αστυνομικοί, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούσαν να μείνουν απαθείς.

Αντιπολεμικές μαθητικές εκδηλώσεις

Φιλειρηνικές - αντιπολεμικές εκδηλώσεις διοργανώνουν αυτό το διάστημα οι μαθητές με πρωτοβουλίες των 15μελών μαθητικών συμβουλίων και των τοπικών συντονιστικών των δήμων του Λεκανοπεδίου, σε συνεργασία με γονείς αλλά και άλλους φορείς. Στις πολύμορφες, πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο τα θέματα που κυριαρχούν είναι η καταγγελία των δολοφονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, η φιλειρηνική δράση του μαθητικού κινήματος, αλλά και η αντίθεσή του στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι:

  • Σήμερα, Σάββατο:

- Τα 15μελή των Λυκείων του Χολαργού διοργανώνουν συναυλία στο 2ο ΕΛ Χολαργού.

- Το Συντονιστικό Μαθητών Ζωγράφου μαζί με την τοπική Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν συναυλία στην πλατεία Γαρδένιας, στις 7 μ.μ.

- Στην πλατεία Καισαριανής,το τοπικό Συντονιστικό Μαθητών, η Ενωση Γονέων με τη συμμετοχή του Δήμου διοργανώνουν συναυλία στις 7 μ.μ.

- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα,με απόφαση του 15μελούς του 7ου Λυκείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και τον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

- Το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πετρούπολης διοργανώνει εκδήλωση στο 1ο Λύκειο, ενάντια στον πόλεμο.

  • Αντιπολεμική συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Μάη στη Χωράφα, στο Περιστέρι, στις 7 το απόγευμα, την οποία διοργανώνουν το 15μελές μαθητικό συμβούλιο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Λυκείου Περιστερίου.Στη συναυλία θα πάρουν μέρος πολλά μουσικά σχήματα του Περιστερίου, ο Γιάννης Θωμόπουλος και ο Μπάμπης Τσέρτος.Οι μαθητές απευθύνουν κάλεσμα προς τους γονείς τους και τους δασκάλους τους να συμμετέχουν σε όλα τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, δηλώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να βρεθούν στο δρόμο για "να σταματήσουμε τους ιμπεριαλιστές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ".
  • Παράσταση Καραγκιόζη στο Λυκαβηττό, αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη θα δώσει η ομάδα Θεάτρου του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης,το Σάββατο 22 Μάη.
"ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"
Προέχει η αποστολή φαρμάκων

Εντυπωσιασμένοι απ' τη στάση του λαού απέναντι στον πόλεμο γύρισαν από τη Γιουγκοσλαβία

Η ανάγκη προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών και φαρμακευτικού υλικού είναι απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή στη Γιουγκοσλαβία, όπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" που έκαναν αποστολές στηνΠρίστινα και στο Βελιγράδι,από τις 6-13 Μάη 1999.

Ο συντονιστής της αποστολής Οδυσσέας Βουδούρης υπογράμμισε πως οι διαπιστωμένες ανάγκες σε βασικό εξοπλισμό, τόσο στο νοσοκομείο της Πρίστινας, όσο και του Βελιγραδίου, είναι τόσο ουσιαστικές που δεν μπορούν να καλυφθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή και μη αποτελεσματική κάλυψη ορισμένων επειγουσών αναγκών, που φτάνουν σ' αυτά τα δύο νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο της Πρίστινας - ένα νοσοκομείο 2.000 κλινών - από την έναρξη των βομβαρδισμών έχουν πραγματοποιηθεί 800 χειρουργεία, ενώ τις πρώτες μέρες αυτού του βρώμικου πολέμου γίνονταν 80 χειρουργικές επεμβάσεις ανά 24ωρο. Η πληρότητα του νοσοκομείου ανέρχεται στο 30 - 40% σε όλες τις μονάδες. Πολλοί γιατροί κάνουν βάρδιες ακόμα και όλο το 24ωρο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες. Οσο για τις διακοπές που σημειώνονται στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην παροχή νερού, το νοσοκομείο καταφέρνει να λειτουργεί με γεννήτριες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της τετραμελούς ομάδας των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", οι ελλείψεις στο νοσοκομείο αναφέρονται κυρίως σε φάρμακα κι αναλώσιμα (φάρμακα χειρουργείου, αντιβιοτικά, χειρουργικά αναλώσιμα). Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου. "Η αιτία όλων αυτών των ελλείψεων έγκειται στο ότι υπάρχει δυσκολία στις μεταφορές, εξαιτίας των γκρεμισμένων γεφυρών, στην προβληματική πρόσβαση της βοήθειας και στις ζημιές που έχουν προκληθεί στα εργοστάσια χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας" είπε ο Οδ. Βουδούρης, για να επισημάνει πως απέναντι σ' αυτή την κατάσταση ο λαός της πολύπαθης γειτονικής χώρας έχει ορθώσει με περηφάνια το ανάστημά του και συνεχίζει πεισματικά να ζει κανονικά - ή όσο γίνεται κανονικά - τη ζωή του. "Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε απ' τη στάση των Σέρβων, αλλά και απ' τη γεμάτη ζωντάνια και δράση ζωή της πόλης του Βελιγραδίου", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος όγκος βοήθειας, όπως είπαν οι γιατροί, που έχει φτάσει στη Γιουγκοσλαβία μέχρι σήμερα, είναι κυρίως ρούχα και τρόφιμα και όχι φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη ζωτικών αναγκών, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις.

ΚΟΖΑΝΗ
Με νότες κόντρα στον πόλεμο

Μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στην Ειρήνη στα Βαλκάνια, με χορωδιακά και ορχηστρικά μαθητικά σύνολα και με απαγγελίες ποιημάτων από ηθοποιούς, διοργανώνει η ΕΛΜΕ Κοζάνης και το Μουσικό Γυμνάσιο Σιάτιστας,σήμερα Σάββατο 15 Μαϊου,στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η χορωδία του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης.

Οι μαθητές του Μουσικού και του 4ου Γυμνασίου "θα στείλουν τα δικά τους χελιδόνια στον ουρανό των Βαλκανίων που τη φετινή άνοιξη πετούν πύραυλοι και πολεμικά αεροσκάφη που σπέρνουν τον όλεθρο". Η ΕΛΜΕ Κοζάνης καλεί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες, την ώρα που οι βόμβες του ΝΑΤΟ πέφτουν χωρίς σταματημό, να συμβάλουν στο "αντιπολεμικό ψηφιδωτό", να τραγουδήσουν μαζί με τα παιδιά για τις αξίες της αλληλεγγύης και της ειρήνης.

Μπλόκο και στα διόδια

Με σύνθημα "όλοι μαζί μπορούμε και έχουμε χρέος να σταματήσουμε τον πόλεμο", οι δήμοι και οι κοινότητες της Βορειοανατολικής Αττικής διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση την Τετάρτη, 19 Μάη, στις 7 μ.μ. στα Διόδια Αφιδνών (Κιούρκα).

Αναχωρούν "18 Ανω" και ΕΙΝΑΠ

Η αποστολή φεύγει την Τρίτη

Μεγάλη αποστολή στο Βελιγράδι πραγματοποιούν η μονάδα απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής "18 Ανω", η ΕΙΝΑΠ, η ΠΕΝΟΨΥ (Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων), το ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών), οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλοι φορείς.

Η αποστολή διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό αναχωρεί με τρία πούλμαν από την Αθήνα την Τρίτη 18.5.99 στις 2 μ.μ., ενώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας πολλών εκατομμυρίων, μεγάλη ποσότητα τροφίμων και τσιγάρων.

Η αποστολή θα έχει σημαντικές δραστηριότητες στο Βελιγράδι και το μεσημέρι της Τετάρτης (19.5.1999) θα οργανώσει αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο χώρο που γίνονται οι μουσικές και άλλες εκδηλώσεις του γιουγκοσλαβικού λαού.

Η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ είναι προσκεκλημένη και θα συναντήσει την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βελιγραδίου και το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας, καθώς και εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαβιβάσει την ομόθυμη συμπαράσταση των νοσοκομειακών γιατρών και να διαπιστώσει και καταγράψει τις υγειονομικές ανάγκες του γιουγκοσλαβικού λαού, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου βρώμικου πολέμου και των ανελέητων βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. "Ζητάμε να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί άμεσα. Οι βαλκανικοί λαοί δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ και καλεί την κυβέρνηση Σημίτη να κρατήσει τη χώρα μας μακριά από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

ΡΕΝΤΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΧΙ στην αμερικανική απόβαση

Μαχητική διαδήλωση σήμερα

Να πάρει μέρος μαζικά στη μεγάλη πορεία που οργανώνεται αύριο Κυριακή στη Ρεντίνα,Θεσσαλονίκης, καλεί το λαό της περιοχής η "Επιτροπή Πολιτών Δήμου Ρεντίνας ενάντια στον πόλεμο".

Η πορεία θα ξεκινήσει ταυτόχρονα στις 10.30 το πρωί από τους δήμους που έχουν οργανώσει την κινητοποίηση μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτών. Πρόκειται για τους Δήμους του Αγίου Γεωργίου, Απολλωνίας, Αρέθουσας, Μαδύτου και Ρεντίνας. Στις 11 π.μ. οι διαδηλωτές θα βρίσκονται μπροστά στο στρατόπεδο της Ρεντίνας, όπου και θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση των φιλειρηνιστών. Οι δήμαρχοι της περιοχής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών θα χαιρετίσουν τους συγκεντρωμένους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αντιπολεμική συναυλία.

Με Διακήρυξή της η "Επιτροπή Πολιτών" απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί, να αποχωρήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια, να σταματήσει η κυβέρνηση να παρέχει διευκολύνσεις για την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή. Επίσης, να κλείσουν τα λιμάνια, τ' αεροδρόμια και οι σιδηρόδρομοι για τους ΝΑΤΟικούς. Επισημαίνει, επίσης, ότι ο λαός της περιοχής δε θα επιτρέψει να αποβιβαστεί ούτε ένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ από το λιμάνι του Σταυρού και καλεί τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τους καλεί επίσης, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, να πάρουν μαχητικά μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στον πόλεμο στα Βαλκάνια και την αλληλεγγύη τους στον βαριά δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό.

Εκπαιδευτικοί σε ανθρώπινες αλυσίδες

Σε ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από εκπαιδευτικά ιδρύματα, της Γιουγκοσλαβίας θα συμμετέχουν 150 εκπαιδευτικοί που αναχώρησαν, χτες αργά το βράδυ, από τη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ και των τοπικών ΕΛΜΕ.Οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν τρεις μέρες στη γειτονική χώρα που δύο μήνες τώρα βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης των εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται συναντήσεις με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών της Γιουγκοσλαβίας, επίσκεψη και συμβολική προστασία κατεστραμμένων σχολείων από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και την υιοθέτηση δύο σχολείων στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, με στόχο την ανοικοδόμηση και την επαναλειτουργία τους.

Στην αποστολή, η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα, συμμετέχουν 55 εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Μιλώντας για το στόχο της αποστολής, λίγο πριν την αναχώρηση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης(οδό Γιαννιτσών) ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Θανάσης Κρουστάλης δήλωσε στο "Ρ": "Πιστεύουμε ότι σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή η αλληλεγγύη των λαών για το γιουγκοσλαβικό λαό που δέχεται τη βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι η πρώτη υποχρέωσή μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ