ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΗ
Στο έλεος της φωτιάς και των καταπατητών

"Παχιά" λόγια και διακηρύξεις η... πρόληψη της κυβέρνησης για την προστασία των δασών. Αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα που προέκυψε από την ανοιχτή συζήτηση που έγινε προχτές στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής

"Η κυβέρνηση παρά τα παχιά και ωραία λόγια μένει μόνο στις διακηρύξεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πιέσει την κεντρική εξουσία να πάρει μέτρα για τη διάσωση των δασών. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Θέλει ή δε θέλει να σώσει τα δάση της χώρας;"

Αυτό επισήμανε προχτές ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής,κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης στην κεντρική πλατεία της πόλης, με θέμα τη σωτηρία των δασών.

Τη συζήτηση διοργάνωσαν ο Δήμος Καισαριανής και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων, του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, των Ειδικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής. Επίσης, παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωπος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Ο Χ. Σμυρνιώτης,γραμματέας περιβάλλοντος του ΕΚΑ, ζήτησε την υλοποίηση του δασικού κτηματολογίου, την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, τη διασφάλιση του δασικού χαρακτήρα όλων των καμένων και καταπατημένων δασικών εκτάσεων χωρίς καμιά εξαίρεση, καθώς τη σύνταξη κάθε χρόνο χαρτών των καμένων εκτάσεων από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των καταπατήσεων και να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα.

"Υπάρχει μια γενικότερη κατεύθυνση. Είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους... Κατεύθυνση της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι πώς θα βγουν λεφτά από τα δάση. Υπάρχει ένα σύνολο προσπαθειών για να υλοποιηθεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δασών",τόνισε ο Α. Ραλλάτος,εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ. "Απαραίτητη είναι η δραστηριοποίηση του κόσμου", πρόσθεσε. "Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο περιβάλλον πρέπει να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα τελικής πολιτικής θέσης κάθε εργαζόμενου. Η ανάπτυξη αγώνα και δράσης από τους εργαζόμενους για το περιβάλλον πρέπει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο της πάλης τους. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μάθημα από την περσινή χρονιά όπου σημειώθηκε πανελλήνιο ρεκόρ καμένων εκτάσεων. Και φέτος δεν έχει πάρει κανένα μέτρο που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα".

Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου των δασικών και στην προσπάθεια καταστολής τους από την κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Κ. Μπέσσης."Παλεύουμε για τη δημιουργία του αυτόνομου Ταμείου Δασών και τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα μας δείχνει το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει σήμερα. Προσφεύγει στα δικαστήρια για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις μας" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Φέτος δε δόθηκαν τα απαραίτητα χρήματα στη Δασική Υπηρεσία για να πραγματοποιηθούν τα έργα που χρειάζονταν στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Από τα οκτώ δισ. που εξήγγειλε η υπουργός Ανάπτυξης για τον καθαρισμό των δασών δεν έχει δοθεί τίποτα...".

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης οι Φ. Σταυρής από το ΕΚΑ, Ι. Εξαρχόπουλος από την Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής, Γ. Μπασδέκης από τους "δασοκομάντος" και Α. Παπαγεωργίου από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.

"Χάνεται" η Αλεπότρυπα

Με πλήρη τσιμεντοποίηση, κινδυνεύει ο λόφος Ελικώνα (ή "Αλεπότρυπα") στην Ανω Κυψέλη, ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Η τσιμεντοποίηση του λόφου προωθείται με πρόσχημα τις υπαρκτές λαϊκές ανάγκες για αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική καταστροφή και χωρίς να προωθούνται λύσεις, που θα εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες των δημοτών, δίχως να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής.

Κατ' αρχάς, ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων προχώρησε στην κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου, διαστάσεων που σχεδόν ανταποκρίνονται στα κριτήρια της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για επαγγελματικούς αγώνες. Ο ΟΝΑ προχωρά τώρα και στην κατασκευή ενός γηπέδου μπάσκετ και ενός βόλεϊ.

Παράλληλα, από την πλευρά του λόφου, που "βλέπει" προς την περιοχή "Καραγιαννέικα", ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζουν την ανέγερση διδακτηρίου, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα είναι δημοτικό ή σχολείο ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Το σχολείο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί κοντά στη συμβολή των οδών Αρμονίας και Κοκκερέλ και σε επικλινές έδαφος. Αυτό σημαίνει, πως, αν προχωρήσουν τα σχέδια για την κατασκευή εκεί του σχολείου, θα πρέπει να γίνουν και πρόσθετες εργασίες για τη διαμόρφωση του εδάφους. Οπερ σημαίνει αυξημένα κονδύλια.

Οι κατασκευές των γηπέδων έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών κατοίκων, που έχουν προχωρήσει και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι κάτοικοι αντιδρούν, καθώς με τις μεθοδεύσεις του δήμου ο εν λόγω χώρος κάθε άλλο παρά αναπλάθεται σε πνεύμονα πρασίνου, όπως ζητούσαν επί χρόνια οι δημότες της περιοχής. Ετσι, και αυτή η γωνιά της Αθήνας αποκτά, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, άλλη μια εστία συγκέντρωσης δραστηριοτήτων και ρύπων. Το συνοικιακό γήπεδο που θα μπορούσε να γίνει, με την ανάπτυξη ήπιας μορφής αθλητικών εγκαταστάσεων για τους νέους της περιοχής, εξελίσσεται σε υπερτοπικό επαγγελματικό στίβο και συνεπάγεται παραπέρα κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Κυψέλης.

Αναφορικά με το διδακτήριο, πραγματικά, η περιοχή χρειάζεται την κατασκευή σχολείου. Ομως και οι ίδιοι οι γονείς, μέσω των συλλόγων τους στην περιοχή, σημειώνουν την ανάγκη ο λόφος να παραμείνει ελεύθερος και πράσινος χώρος για τα παιδιά τους. Το δε σχολείο να κατασκευαστεί σε οικόπεδο, που θα απαλλοτριωθεί γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό. Επιπλέον, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε συμβολική δεντροφύτευση του λόφου από τις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Υπαίθριο καφενείο ο Πειραιάς

Σε ένα απέραντο υπαίθριο καφενείο έχουν μετατραπεί οι πλατείες και τα πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων του Πειραιά. Η Δημοτική Αρχή του Χρήστου Αγραπίδη όχι μόνο ακολουθεί το δρόμο της προηγούμενης του Στέλιου Λογοθέτη,αλλά προσπαθεί να τον ξεπεράσει, καλύπτοντας στο όνομα του κέρδους κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας αποκάλυψε ότι στο τελευταίο εξάμηνο έχουν δοθεί 34 παραπάνω άδειες για λειτουργία μπαρ κλπ. καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από όσες είχε δώσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.Ακολούθως, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα καταστημάτων στην Πειραϊκή και την Καστέλλα, που με τη λειτουργία τους έχουν κάνει τη ζωή των περιοίκων κόλαση. "Ο κόσμος έχει το δικαίωμα στην ησυχία. Να μαζευτούν οι παράνομοι",τόνισε.

Ο Χρ. Αγραπίδης παραδέχτηκε ότι όντως έχουν δοθεί οι άδειες που ανέφερε ο Π. Σαλπέας, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει από την αρχιτεκτονική υπηρεσία του δήμου να κάνει μελέτη για τους χώρους χρήσης των πλατειών και των πεζοδρόμων. Από τη μεριά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες είπε ότι από την ερχόμενη βδομάδα μαζί με τον διοικητή της αστυνομίας και εκπρόσωπο των καταστηματαρχών θα περιοδεύσουν στην Πειραϊκή για να διαπιστώσουν ποια καταστήματα ενοχλούν. Στο μεταξύ, "καλοί" και "κακοί" συνεχίζουν ανενόχλητοι.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Διαρκής κοροϊδία προς τους εργαζόμενους

Επί τρία χρόνια ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι του Δήμου Νίκαιας όσον αφορά την παροχή ιματισμού από προμηθευτές του δήμου, η οποία γίνεται με το "σταγονόμετρο" και συνεχώς εκπρόθεσμα. Γεγονός όμως που, παρά τις σαφείς νομικές διατάξεις, δεν εμποδίζει τη διοίκηση του δήμου να συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί τους και να μην τους κηρύττει έκπτωτους.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οργή των εργαζομένων ξεχείλισε με αφορμή τη συζήτηση του θέματος μετά από σχετική επιστολή του συλλόγου τους προς το ΔΣ. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση συγκεκριμένου προμηθευτή, που όχι μόνο είναι εκπρόθεσμος όσον αφορά τις ημερομηνίες παράδοσης του ιματισμού, αλλά και η συμπεριφορά του προς τους εργαζόμενους δεν είναι η ενδεδειγμένη, κάτι που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αφού πήρε το λόγο ο προμηθευτής σχολιάζοντας με προσβλητικό τρόπο τις καταγγελίες των εργαζομένων. Ο σύλλογος ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να λάβει σαφή θέση απέναντι στο πρόβλημα.

Η διοίκηση ήδη είχε δώσει αρκετές παρατάσεις ημερομηνιών παράδοσης όχι μόνο στον συγκεκριμένο προμηθευτή αλλά και σε άλλους. Εκ μέρους της Δημαρχιακής Επιτροπής, η οποία αποφάσιζε τις παρατάσεις, ο πρόεδρός της και σύμβουλος της πλειοψηφίας είπε πως αυτές δίνονταν σε συνεννόηση με το σύλλογο των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι είπαν πως αυτό έγινε για να πάψει επιτέλους η κοροϊδία και να πάρουν τα ρούχα τους.

Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Βέρα Νικολαϊδου είπε πως η ιστορία θυμίζει σκάνδαλο και επέρριψε την ευθύνη στη δημοτική αρχή για τις συνεχείς παρατάσεις, αλλά και για το γεγονός ότι τα ρούχα των εργαζομένων έπρεπε να είχαν δοθεί από το '98. Τέλος, πρότεινε να βγει έκπτωτος όποιος προμηθευτής δεν είχε παραδώσει τις παραγγελίες μέχρι τη λήξη της τελευταίας παράτασης, δηλαδή στις 31/5/99.

Τα πνεύματα άναψαν, ώσπου ο επικεφαλής της παράταξης "Νέα Εποχή", που είναι και μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, κατήγγειλε ανοιχτά πως τον πλησίασε πρώην δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και μέλος της προηγούμενης Δημαρχιακής Επιτροπής και του ζήτησε να δοθεί παραγγελία σε συγκεκριμένο προμηθευτή... "για το καλό των εργαζομένων". Μετά από όλα αυτά, η πλειοψηφία αντιπρότεινε και νέα παράταση παράδοσης και κατόπιν την ενεργοποίηση των ευθυνών που προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση της "ΔΕ" πλειοψήφησε, ενώ υπήρξαν και πέντε σύμβουλοι της πλειοψηφίας που δήλωσαν παρόντες.

"Κόβει" θέσεις από τις νομαρχίες η κυβέρνηση

Την... έγνοια της για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), δείχνει και πάλι η κυβέρνηση, αυτή τη φορά με την απόφασή της να μειώσει τις θέσεις ειδικών συμβούλων, επιστημονικών ή ειδικών συνεργατών που προβλέπονται.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, στις 9 Ιούνη, η οποία κοινοποιήθηκε... μετεκλογικά στους νομάρχες, προβλέπεται ο περιορισμός, κατά μία, των συγκεκριμένων θέσεων. Ετσι, οι τρεις σχετικές θέσεις που προβλέπονται για τις διευρυμένες ΝΑ μειώνονται σε δύο και οι δύο των απλών νομαρχιών σε μία. Η λογική που διέπει τη συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στην κυβερνητική επιλογή για συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών και αντίστοιχα μεταφοράς των οικονομικών βαρών στα κατώτερα επίπεδα διοίκησης. Λογική που η κυβέρνηση εγκαινίασε για τη ΝΑ από την πρώτη κιόλας μέρα της θεσμοθέτησης, υπέρ της, Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), οπότε, πάλι με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, της "έκοψαν" 20 δισ. δραχμές.

Η απόφαση του Ν. Χριστοδουλάκη για περιορισμό συνολικά 54 θέσεων στις ΝΑ και άλλων τριών στις διευρυμένες ΝΑ, έρχεται να... συμπληρώσει την έλλειψη επαρκούς προσωπικού, που είναι καθεστώς σε όλες τις νομαρχίες. Τη στιγμή μάλιστα, που ο θεσμός φορτώνεται με αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών, στην απόφασή του, ξεκαθάρισε στους αιρετούς πως οι σχετικές πιστώσεις για την πληρωμή των ειδικών αυτών θέσεων θα χορηγηθούν μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 1999.

Το θέμα θα συζητηθεί, ανάμεσα σε άλλα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), την Τρίτη 22 Ιούνη.

Στο όνομα του κέρδους η νέα δημοτική αρχή όχι απλώς συνεχίζει, αλλά

Στο όνομα του κέρδους η νέα δημοτική αρχή όχι απλώς συνεχίζει, αλλά προσπαθεί να ξεπεράσει την προηγούμενη στην κάλυψη κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου

ΠΕΛΛΑ
Μεγάλη καταστροφή από χαλαζόπτωση

Καταστράφηκε ολοκληρωτικά η αγροτική παραγωγή σε τέσσερις κοινότητες του Νομού Πέλλας από την προχτεσινή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Νομαρχίας Πέλλας, έχουν καταστραφεί πάνω από 20.000 στρέμματα με ροδακινιές, κερασιές, αμπέλια, σπαρτά κλπ. Οι μεγαλύτερες ζημιές που φθάνουν το 100% της παραγωγής σημειώθηκαν στις κοινότητες Αγρα, Μεσημέρι, Γραμματικό και Φλαμουριά. Από το πρωί χτες κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή για την καταγραφή των ζημιών.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Μαρία Μπόσκου.Οι παραγωγοί, που βρίσκονται σε απόγνωση, ζήτησαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στο πρόβλημά τους. Από πλευράς του κλιμακίου του ΚΚΕ τονίστηκε η ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης των κατοίκων, με στόχο την άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, καθώς και την άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα, τονίστηκαν οι κυβερνητικές ευθύνες, που όχι μόνο δε χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ, αλλά τον έχει οδηγήσει στο δανεισμό με άμεσο κίνδυνο την χρεοκοπία του, με στόχο το πέρασμα της ασφάλισης της παραγωγής σε ιδιωτικές εταιρίες. Τέλος υπογραμμίστηκε από την βουλευτή Μαρία Μπόσκου ότι για το όλο ζήτημα θα υπάρχει παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή με Ερώτηση, καθώς και στο υπουργείο Γεωργίας.

Καταστρέφουν, ήδη, ένα τμήμα του λόφου με το γήπεδο. Τώρα μεθοδεύουν την καταστροφή και του υπόλοιπου χώρου

Πέρσι, σημειώθηκε πανελλήνιο ρεκόρ καμένων εκτάσεων. Φέτος, όλα δείχουν ότι η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ