Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Χάνεται" η Αλεπότρυπα

Με πλήρη τσιμεντοποίηση, κινδυνεύει ο λόφος Ελικώνα (ή "Αλεπότρυπα") στην Ανω Κυψέλη, ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Η τσιμεντοποίηση του λόφου προωθείται με πρόσχημα τις υπαρκτές λαϊκές ανάγκες για αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική καταστροφή και χωρίς να προωθούνται λύσεις, που θα εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες των δημοτών, δίχως να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής.

Κατ' αρχάς, ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων προχώρησε στην κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου, διαστάσεων που σχεδόν ανταποκρίνονται στα κριτήρια της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για επαγγελματικούς αγώνες. Ο ΟΝΑ προχωρά τώρα και στην κατασκευή ενός γηπέδου μπάσκετ και ενός βόλεϊ.

Παράλληλα, από την πλευρά του λόφου, που "βλέπει" προς την περιοχή "Καραγιαννέικα", ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζουν την ανέγερση διδακτηρίου, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα είναι δημοτικό ή σχολείο ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Το σχολείο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί κοντά στη συμβολή των οδών Αρμονίας και Κοκκερέλ και σε επικλινές έδαφος. Αυτό σημαίνει, πως, αν προχωρήσουν τα σχέδια για την κατασκευή εκεί του σχολείου, θα πρέπει να γίνουν και πρόσθετες εργασίες για τη διαμόρφωση του εδάφους. Οπερ σημαίνει αυξημένα κονδύλια.

Οι κατασκευές των γηπέδων έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών κατοίκων, που έχουν προχωρήσει και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι κάτοικοι αντιδρούν, καθώς με τις μεθοδεύσεις του δήμου ο εν λόγω χώρος κάθε άλλο παρά αναπλάθεται σε πνεύμονα πρασίνου, όπως ζητούσαν επί χρόνια οι δημότες της περιοχής. Ετσι, και αυτή η γωνιά της Αθήνας αποκτά, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, άλλη μια εστία συγκέντρωσης δραστηριοτήτων και ρύπων. Το συνοικιακό γήπεδο που θα μπορούσε να γίνει, με την ανάπτυξη ήπιας μορφής αθλητικών εγκαταστάσεων για τους νέους της περιοχής, εξελίσσεται σε υπερτοπικό επαγγελματικό στίβο και συνεπάγεται παραπέρα κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Κυψέλης.

Αναφορικά με το διδακτήριο, πραγματικά, η περιοχή χρειάζεται την κατασκευή σχολείου. Ομως και οι ίδιοι οι γονείς, μέσω των συλλόγων τους στην περιοχή, σημειώνουν την ανάγκη ο λόφος να παραμείνει ελεύθερος και πράσινος χώρος για τα παιδιά τους. Το δε σχολείο να κατασκευαστεί σε οικόπεδο, που θα απαλλοτριωθεί γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό. Επιπλέον, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε συμβολική δεντροφύτευση του λόφου από τις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη ματαίωση κατασκευής κλειστού γηπέδου βόλεϊ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος (2013-03-29 00:00:00.0)
Συνυπεύθυνοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. (2008-12-10 00:00:00.0)
Χρειάζεται πράσινο και όχι τσιμέντο (2001-01-27 00:00:00.0)
Βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα ο χώρος του "Σωτηρία" (1999-05-12 00:00:00.0)
Μεθοδικά καταστρέφουν το λόφο "Αλεπότρυπα" (1999-03-20 00:00:00.0)
Βανδαλισμοί με δημοτική σφραγίδα (1998-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ