Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΡΙΤΣΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Φαινομενικά έτοιμοι...

- Εχει καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση η εντύπωση ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι φέτος καλύτερα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Είναι έτσι;

- Η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα διανύει τη δεύτερη χρονιά. Η πρώτη ήταν πέρσι, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα, για τους γνωστούς λόγους. Τώρα, σε ό,τι έχει σχέση με τη λεγόμενη καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών το 1999, μπορούμε να πούμε τα εξής: Αν κρίνουμε τα πράγματα με βάση τη δημιουργία και λειτουργία περισσότερων κλιμακίων ανά τη χώρα (με συνθήκες όχι καλές), με διαταγές του αρχηγείου και τα διάφορα σχέδια που διατυπώνονται εγγράφως και περιέχουν τις διάφορες φάσεις εξέλιξης κατά προτεραιότητα και προγραμματισμένα στάδια επιφυλακών, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης. Φαινομενικά όμως.

Αν, όμως, λάβουμε υπόψη τις ελλείψεις σε οργανική δύναμη (πλέον των 2.500 μέχρι το έτος 2000), σε υλικοτεχνική υποδομή και οχήματα (το μεγαλύτερο ποσοστό των οχημάτων είναι πάνω από 15 - 20 ετών και ως εκ τούτου η κατάστασή τους είναι μειωμένης αξιοπιστίας), σε μέσα και μέτρα, σε διοικητική μέριμνα καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιούν τους πυροσβέστες (ανατροπή των εργασιακών τους δικαιωμάτων και κατάργηση του 8ωρου, επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα κυριολεκτικά), χωρίς αμοιβή για την προσφερόμενη εργασία και για τις αποσπάσεις στα κλιμάκια, τότε για ποια ποιοτικά καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών μπορούμε να μιλάμε;

Για παράδειγμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, στην απαντητική του επιστολή (21/6/99) προς την Ομοσπονδία των πυροσβεστών λέει χαρακτηριστικά τα εξής: "Για το τηλεπικοινωνιακό σύστημα οι διαδικασίες προμήθειας 810 ασυρμάτων εξελίσσονται με τους καλύτερους δυνατούς ρυθμούς". Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια αυλών και σωλήνων, αλλά και για τη διοικητική μέριμνα. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τι λέει ο κ. υπουργός και τι συμβαίνει μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου. Ακόμη και η ενοικίαση των αεροπλάνων δεν έχει πραγματοποιηθεί.

- Πού αποδίδετε την ολιγωρία της κυβέρνησης;

- Η ολιγωρία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προστασίας των δασών, δεν μπορεί παρά να αποδίδεται στη μονολιθική και στείρα, άκαμπτη και απόλυτη εμμονή της στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών και σ' αυτόν τον τομέα, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης" και της ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα. Δηλαδή, αντίληψη αντιμετώπισης εκ των ενόντων.

- Τι πρέπει να γίνει για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την προστασία του δάσους;

- Σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό πρέπει άμεσα να προκύψει μια ουσιαστική και ακριβής μελέτη, που να προσδιορίζει και να καταγράφει το ύψος των απαιτήσεων σε μέσα και μέτρα, σε υλικοτεχνική υποδομή και οχήματα, σε ενιαίο σύστημα τηλεπικοινωνίας, σε δύναμη προσωπικού και στη διάθεση του ύψους των απαραίτητων και αναγκαίων κονδυλίων για την υλοποίηση των παραπάνω. Επίσης, απαιτείται η δημιουργία και λειτουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ανάληψη ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ