Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ
Υπολείπονται των στόχων

Η αποδιάρθρωση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, όπως οι επιδημίες "ξεχασμένων" ασθενειών, τονίζεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε να επιδείξει ως έναν απ' τους καλύτερους δείκτες υγείας στη χώρα μας το ποσοστό κάλυψης των παιδιών με εμβολιασμός. Ομως, η εικόνα αυτή ανατρέπεται εν πολλοίς από την Πανελλαδική Μελέτη για την κατάσταση των εμβολιασμών, που διενήργησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, με τη συνεργασία 100 υγειονομικών μονάδων και έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.500 παιδιών Α Δημοτικού και 6.500 παιδιών Γ Δημοτικού από όλη τη χώρα.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα και οι διαπιστώσεις είναι οι εξής:

  • Η κατάσταση του εμβολιασμού στην Ελλάδα υπολείπεται των στόχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι το 2000. Επίσης υπολείπεται και των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παρατηρείται αξιοσημείωτη καθυστέρηση στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο στην ατομική, όσο και στη συλλογική ανοσία. (Στον Πίνακα 1 φαίνονται τα ποσοστά κάλυψης με εμβολιασμούς για διάφορες ασθένειες, που δείχνουν την απόκλιση απ' τους στόχους της ΠΟΥ).
  • Οι εμβολιασμοί των παιδιών σε κάποια μειονοτική ομάδα είναι συστηματικά ελλιπέστερος του εμβολιασμού των υπόλοιπων παιδιών. (Στον Πίνακα 2 φαίνονται τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των παιδιών των μειονοτήτων και του συνόλου των παιδιών της Ελλάδας).

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, οι εμβολιασμοί στα δημοτικά σχολεία γίνονται απ' τα Κέντρα Υγείας (41%) και το ΠΙΚΠΑ (29%). Το δραματικό, δηλαδή, είναι ότι τα ΚΥ έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ τα 62 Ιατροκοινωνικά Κέντρα του ΠΙΚΠΑ - όπου έβρισκαν καταφύγιο οι μετανάστες και οι μειονότητες - καταργήθηκαν με τον αντικοινωνικό νόμο για την Πρόνοια, χωρίς να αντικατασταθούν με μια άλλη δομή.

  • Στους εμβολιασμούς της προσχολικής ηλικίας, ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τον εμβολιασμό για τον κοκίτη και την ερυθρά.

Οι εμβολιασμοί της σχολικής ηλικίας υπολείπονται όλοι σημαντικά. Μόνον ένα στα τρία παιδιά της Γ Γυμνασίου έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου για ιλαρά, ένα στα τέσσερα για παρωτίτιδα, και ένα στα πέντε για ερυθρά. Ανεπαρκώς εμβολιασμένες είναι οι γενιές των σημερινών εφήβων (Γ Γυμνασίου) ακόμη και με μια δόση για ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα, πράγμα, που, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού απαιτεί ειδικά μέτρα για τις γενιές αυτές.

Απ' τα στοιχεία αυτά έδειξε να ξαφνιάζεται - παρότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε απ' το υπουργείο Υγείας - και ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης,που παραβρέθηκε και μίλησε στην ημερίδα. "Δεν περίμενα ότι υπολειπόμαστε", είπε ο Ν. Φαρμάκης και υποσχέθηκε ότι θα παρθούν μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και η χώρα μας να φτάσει τους στόχους της ΠΟΥ.

Η αποδιάρθρωση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες, που συνδέονται με τα πολύπλοκα φαινόμενα της συλλογικής ανοσίας (π.χ., επιδημίες "ξεχασμένων" νόσων με νέα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κλπ.), υπογράμμισαν οι επιστήμονες και τόνισαν: "Σήμερα είναι πρωτεύον να αποκατασταθεί το κύρος και η θέση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Η εφαρμογή του πρέπει να καταστεί προτεραιότητα και σημείο αναφοράς για την πρακτική των εμβολιασμών στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ