Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Σάββατο με Γεωμετρία

Διανύοντας την 5η μέρα του εξεταστικού τους μαραθωνίου, οι μαθητές της Β Λυκείου εξετάζονται σήμερα στο μάθημα γενικής παιδείας Γεωμετρία.Ηδη, οι μαθητές εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια εξάντλησης, καλούνται, όμως, να μην παραιτηθούν από τη μάχη αυτή και να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα τους στη μόρφωση.

Χτες, το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του, αναφερόταν σε σχόλια για την πορεία της βαθμολόγησης των γραπτών, από την οποία προέκυπταν μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, λέγοντας ότι "η πιθανολόγηση ποσοστού αποτυχίας και μάλιστα με αυθαίρετη αναφορά συγκεκριμένου αριθμού (200 γραπτών) δημιουργεί γενικότερο κλίμα, που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το συμφέρον των μαθητών", παρόλο, βέβαια, που, όταν προωθούσε τη "μεταρρύθμιση" το υπουργείο λίγο σκεφτόταν το "συμφέρον των μαθητών", όπως αυτοί το διατράνωσαν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους.

Χτες οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο, όχι μόνο σε αντίθεση με κάθε δημοκρατική απαίτηση παραμένει υποχρεωτικό μάθημα, αλλά με την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" αναβαθμίζεται κιόλας, καθώς η βαθμολογία σ' αυτό παίζει πια ρόλο στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα θέματα των Θρησκευτικών, στα οποία χτες εξετάστηκαν οι μαθητές, είναι τα εξής:

ΟΜΑΔΑ Α

ΘΕΜΑ Α1: Χριστιανισμός.

Α.1.1. Να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης στο τετράδιό σας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση,

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο από: α) αναγκαιότητα β) επίδειξη δύναμης γ) ελευθερία και αγάπη δ) ανασφάλεια (Μονάδες 3)

Α.1.2. Να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης στο τετράδιό σας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Τον πρώτο λόγο στη διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει: α) η χριστιανική οικογένεια β) η Σύνοδος των Επισκόπων γ) ο μοναχισμός δ) οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς (Μονάδες 3)

Α.1.3. Να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης στο τετράδιό σας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Ενα από τα γνωρίσματα της ορθόδοξης χριστιανικής άσκησης είναι: α) η εκκοσμίκευση (το κοσμικό φρόνημα) β) η φιλοδοξία γ) ο σεβασμός του φυσικού κόσμου δ) η φιλαυτία (ο εγωισμός) (Μονάδες 3)

Να δικαιολογήσετε σύντομα την απάντησή σας.

(Μονάδες 4)

Α.1.4 Να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης στο τετράδιό σας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Ενα από τα γνωρίσματα της χριστιανικής πίστης είναι: α) ο φόβος για το Θεό β) η θεωρητική γνώση για το Θεό γ) η εμπιστοσύνη στο Θεό δ) η υποδούλωση στο Θεό (Μονάδες 3)

Α.1.5. Να χαρακτηρίσετε στο τετράδιό σας τις προτάσεις, που ακολουθούν με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση. α) Για το χριστιανό, η αδικία έχει πνευματική ρίζα την αμαρτία. β) Οι χριστιανοί δεν έχουν ευθύνη για την κοινωνική αδικία της εποχής μας. γ) Για την Εκκλησία, η δικαιοσύνη έχει δευτερεύουσα σημασία. δ) Η κοινοκτημοσύνη επιβιώνει στον κοινοβιακό μοναχισμό (Μονάδες 4)

Α.1.6. Να αναφέρετε τις μορφές του θρησκευτικού φανατισμού και να τις αναλύσετε με συντομία (Μονάδες 5)

ΘΕΜΑ Α2: Κυριότερα Θρησκεύματα

Α.2.1. Να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης στο τετράδιό σας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Σκοπός του Σουφισμού είναι: α) η ένωση με το Μωάμεθ β) η ένωση με τον Αλλάχ γ) η ένωση με τους αγγέλους(Μονάδες 3)

Α.2.2. Να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης στο τετράδιό σας και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Η λύτρωση του ανθρώπου στον Ινδουισμό επιτυγχάνεται με: α) τη σταδιακή προσκόλληση του νου στον εξωτερικό κόσμο β) την απομάκρυνση του νου από το Ατμάν γ) την απομάκρυνση του νου από το Μπράχμαν δ) την ταύτιση του νου με το Μπράχμαν (Μονάδες 3)

Α.2.3. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς της στήλης Α και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα της στήλης Β που αντιστοιχεί σ' αυτόν. (Δύο στοιχεία της στήλης Β περισσεύουν).

Α. 1. Ισλάμ 2. Ιμάμης 3. Ιερό Προσκύνημα 4. Σουφισμός 5. Ραμαντάν

Β. α. νηστεία β. μετενσάρκωση γ. υποταγή δ. Σιίτες ε. ντικρ στ. Ντάρμα ζ. Καάμπα

(Μονάδες 5)

Α.2.4. Να χαρακτηρίσετε στο τετράδιό σας τις προτάσεις που ακολουθούν με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση. Σύμφωνα με τη διδασκαλία του Βούδα: α) όλα τα όντα είναι συμπαγή β) το οκταπλό μονοπάτι οδηγεί στον πόνο γ) αιτία του πόνου είναι η επιθυμία δ) η ύπαρξη είναι πόνος (Μονάδες 3)

Α.2.5. Τι γνωρίζετε για την πίστη στο δημιουργό Θεό στα αφρικανικά θρησκεύματα. (Μονάδες 6)

Α.2.6 Να αναφέρετε τι σημαίνουν οι όροι "σαμσάρα" και "κάρμα" για τους Ινδουιστές. (Μονάδες 5)

Β ΟΜΑΔΑ

ΘΕΜΑ Β1: Χριστιανισμός (Φανατισμός και Ανεξιθρησκεία)

Ορισμένες φορές παρατηρούνται φαινόμενα εκδήλωσης θρησκευτικού φανατισμού από μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πιστεύετε ότι η συμπεριφορά των μελών αυτών υπαγορεύεται από τις αρχές της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με βάση την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σ' αυτό το θέμα. (Μονάδες 25)

ΘΕΜΑ Β2: Κυριότερα Θρησκεύματα (Το Ισλάμ)

Με βάση το γεγονός ότι το περιεχόμενο του Κορανίου θεωρείται θείο και αλάθητο να σκιαγραφήσετε τον τύπο του πιστού μουσουλμάνου (άνδρα και γυναίκας) στην καθημερινή του ζωή. Η σκιαγράφηση αυτή να γίνει με βάση τις διδασκαλίες, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που το Κοράνιο υπαγορεύει. (Μονάδες 25).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ