Σάββατο 19 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΗ
Στο έλεος της φωτιάς και των καταπατητών

"Παχιά" λόγια και διακηρύξεις η... πρόληψη της κυβέρνησης για την προστασία των δασών. Αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα που προέκυψε από την ανοιχτή συζήτηση που έγινε προχτές στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής

"Η κυβέρνηση παρά τα παχιά και ωραία λόγια μένει μόνο στις διακηρύξεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πιέσει την κεντρική εξουσία να πάρει μέτρα για τη διάσωση των δασών. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Θέλει ή δε θέλει να σώσει τα δάση της χώρας;"

Αυτό επισήμανε προχτές ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής,κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης στην κεντρική πλατεία της πόλης, με θέμα τη σωτηρία των δασών.

Τη συζήτηση διοργάνωσαν ο Δήμος Καισαριανής και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων, του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, των Ειδικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής. Επίσης, παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωπος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Ο Χ. Σμυρνιώτης,γραμματέας περιβάλλοντος του ΕΚΑ, ζήτησε την υλοποίηση του δασικού κτηματολογίου, την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, τη διασφάλιση του δασικού χαρακτήρα όλων των καμένων και καταπατημένων δασικών εκτάσεων χωρίς καμιά εξαίρεση, καθώς τη σύνταξη κάθε χρόνο χαρτών των καμένων εκτάσεων από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των καταπατήσεων και να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα.

"Υπάρχει μια γενικότερη κατεύθυνση. Είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους... Κατεύθυνση της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι πώς θα βγουν λεφτά από τα δάση. Υπάρχει ένα σύνολο προσπαθειών για να υλοποιηθεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δασών",τόνισε ο Α. Ραλλάτος,εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ. "Απαραίτητη είναι η δραστηριοποίηση του κόσμου", πρόσθεσε. "Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο περιβάλλον πρέπει να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα τελικής πολιτικής θέσης κάθε εργαζόμενου. Η ανάπτυξη αγώνα και δράσης από τους εργαζόμενους για το περιβάλλον πρέπει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο της πάλης τους. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μάθημα από την περσινή χρονιά όπου σημειώθηκε πανελλήνιο ρεκόρ καμένων εκτάσεων. Και φέτος δεν έχει πάρει κανένα μέτρο που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα".

Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου των δασικών και στην προσπάθεια καταστολής τους από την κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Κ. Μπέσσης."Παλεύουμε για τη δημιουργία του αυτόνομου Ταμείου Δασών και τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα μας δείχνει το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει σήμερα. Προσφεύγει στα δικαστήρια για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις μας" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Φέτος δε δόθηκαν τα απαραίτητα χρήματα στη Δασική Υπηρεσία για να πραγματοποιηθούν τα έργα που χρειάζονταν στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Από τα οκτώ δισ. που εξήγγειλε η υπουργός Ανάπτυξης για τον καθαρισμό των δασών δεν έχει δοθεί τίποτα...".

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης οι Φ. Σταυρής από το ΕΚΑ, Ι. Εξαρχόπουλος από την Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής, Γ. Μπασδέκης από τους "δασοκομάντος" και Α. Παπαγεωργίου από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ