ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Περιοδεία Ευρωπαίων υπουργών και "φοβέρες" Σολάνα προς UCK...
  • Πόλεις του Κοσσυφοπεδίου, όπου και δρουν οι στρατιωτικές αποστολές των χωρών τους στη δύναμη της KFOR, επισκέφθηκαν χτες οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών των Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας
  • Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λέει πως ο UCK θα αφοπλιστεί ακόμη και διά της βίας!
  • Εως χτες περισσότεροι από 210.000 Αλβανοί είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των Κοσσοβάρων Σέρβων προσφύγων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο κάθε ένας από το εξαμελές κλιμάκιο Ευρωπαίων υπουργών που μετέβη χτες στο Κοσσυφοπέδιο είχε να κάνει τις δικές του παρατηρήσεις. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, εξέφραζε την οδύνη του σε Βρετανούς στρατιώτες που ερευνούσαν μαζικό τάφο στη Βέλιτσα Κρούσα. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, δεν μπόρεσε να αποφύγει μία επίσκεψη στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και να απαντήσει σε Κοσσοβάρους Αλβανούς πως οι "Γάλλοι στρατιώτες δε μεροληπτούν υπέρ των Σέρβων, ούτε επιχειρούν μία ιδιότυπη διχοτόμηση της περιοχής".

Οι Γερμανοί υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Ρούντολφ Σάρπινγκ και Γιόσκα Φίσερ προτίμησαν γειτονιές του Πρίζρεν, όπου μία βδομάδα πριν Γερμανοί στρατιώτες είχαν σκοτώσει ένα Σέρβο, ισχυριζόμενοι ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα. Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Ιταλίας (Ιμπέρ Βεντρίν και Λαμπέρτο Ντίνι) περιόδευσαν μαζί σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις της KFOR στρατιώτες των χωρών τους.

Ισως αναμενόμενο, αλλά διόλου περιττό να σημειώσει κανείς πως ουδείς από τους Ευρωπαίους υπουργούς δεν προέβη σε δήλωση ή σχόλιο για τον εκούσιο ή ακούσιο διωγμό των Κοσσοβάρων Σέρβων... Και αυτό, παρά το γεγονός πως την ίδια μέρα, βρέθηκαν τα πτώματα δύο Σέρβων στο Ουρόσεβατς και αναφέρθηκε ο τραυματισμός άλλου ένα στο κέντρο της Πρίστινας από πυρά ανταρτών του UCK...

Πάντως, αργότερα χτες, όλοι τους επρόκειτο να μεταβούν στην Πρίστινα για να συναντήσουν τον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην επαρχία, Σέρζιο Βέιρα ντε Μέγιο και του διοικητή των δυνάμεων της KFOR, Μάικ Τζάκσον.

"Φουσκώνει" το κύμα των Κοσσοβάρων Αλβανών που επιστρέφουν

Ελάχιστοι από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες παραμένουν στα στρατόπεδα της ΠΓΔΜ ή της Αλβανίας αναμένοντας από τις δυνάμεις της KFOR να καθαρίσουν το Κοσσυφοπέδιο από τις χιλιάδες νάρκες ή ΝΑΤΟικές βόμβες που δεν έχουν ακόμη εκραγεί. Το ποτάμι χιλιάδων Κοσσοβάρων Αλβανών που παίρνουν τη ριψοκίνδυνη απόφαση του επαναπατρισμού φουσκώνει μέρα με τη μέρα... Εως χτες αυτοί που επέστρεψαν στις, ως επί το πλείστον κατεστραμμένες, εστίες τους ξεπερνούσαν τις 210.000!

"Πρόκειται για φαινόμενο!" σχολίαζε χτες με έκπληξη ο Ρούπερτ Κολβάιλ, εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες" στο Πρίζρεν. Και στην Πρίστινα η εκεί εκπρόσωπος της ίδιας οργάνωσης, Πάουλα Γκεντίνι, έλεγε στους δημοσιογράφους πως άμεση προτεραιότητα της "Υπατης Αρμοστείας" είναι η παροχή σκηνών και πλαστικών καταλυμάτων στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα στις πόλεις, Πετς και Τζακόβιτσα.

Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εγκατέλειψαν τις εστίες τους περίπου 860.000 Κοσσοβάροι Αλβανοί.

Πληθαίνουν οι Σέρβοι που φεύγουν...

Αντίθετα με τους Αλβανούς, από την πρώτη μέρα ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, άρχισαν να φεύγουν κατά κύματα οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου. Δεκάδες απ' αυτούς έχασαν τη ζωή τους κυρίως από πράξεις αντεκδίκησης ανταρτών του UCK, αλλά και από την έκρηξη ναρκών ή βομβών. Αν και προ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, οι Σέρβοι αποτελούσαν το 10% του πληθυσμού (2.100.000 άτομα) του Κοσσυφοπεδίου, σήμερα δεν ξεπερνούν παρά ελάχιστες χιλιάδες. Οχι αδικαιολόγητα, καθώς οι αντάρτες του UCK εξακολουθούν να προβαίνουν σε πράξεις βίας εναντίον του σερβικού πληθυσμού. Αλλωστε και χτες αναφέρθηκε πως τα πτώματα ακόμη δύο Σέρβων βρέθηκαν στο Ουρόσεβατς.

Ομως, πολύ ενδεικτικά ήταν τα όσα μετέδιδε χτες τηλεγράφημα του πρακτορείου "ΜΠΕΤΑ" από το Ουρόσεβατς: "Προ της έλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και προ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, το ένα τρίτο (περίπου 24.000) του πληθυσμού μιας πόλης 90.000 ψυχών ήταν Σέρβοι. Σήμερα οι σερβοκατοικούμενες γειτονιές του Ουρόσεβατς έχουν αδειάσει. Πίσω έχουν μείνει μόνον επτά Σέρβοι πολίτες και ένας ορθόδοξος παπάς"...

ΓΓ ΝΑΤΟ: Ακόμη και διά της βίας θα αφοπλίσουμε τον UCK

H προβληματική στάση των ανταρτών του UCK, παρά την πρόσφατη συμφωνία της οργάνωσης με το ΝΑΤΟ, προκαλεί το ενδιαφέρον και τα σχόλια αξιωματούχων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μετά την προχτεσινή πρόβλεψη του διοικητή των δυνάμεων της KFOR, Βρετανού Μάικ Τζάκσον πως η βίαιη συμπεριφορά των ανταρτών θα μπορούσε να οδηγήσει τα πάντα σε ναυάγιο, χτες είχαμε την ακόλουθη "επισήμανση" του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα: "Οι στρατιώτες της KFOR θα αφοπλίσουν τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, εάν χρειαστεί ακόμη και διά της βίας"...

Ο Σολάνα δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βόχε" πως η απόφαση του ΟΗΕ για τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία δεν απαιτεί μόνον την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων, αλλά και την "αποστρατιωτικοποίηση" της οργάνωσης των ανταρτών.

"Ο UCK έχει να παίξει ρόλο μελλοντικά στο Κόσσοβο, αλλά ο ρόλος αυτός πρέπει να είναι πολιτικός και όχι στρατιωτικός. Θα εφαρμόσουμε την αποστολή αφοπλισμού της οργάνωσης ακόμη και διά της βίας", σημείωσε ο Σολάνα στο συντάκτη της εφημερίδας. Να απαντούσε έμμεσα σε αντιδραστικούς διοικητές του UCK, οι οποίοι μεθερμηνεύοντας τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, διακήρυσσαν προχτές πως η οργάνωση "δε θα εξαφανιστεί, αλλά θα μετασχηματιστεί σε τακτικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου";

ΡΩΣΙΑ
Ρωσική "ζέση" για στρατιώτες και "διεθνή διοίκηση" στο Κόσσοβο

ΜΟΣΧΑ. -

Θα φθάσουν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο ενισχύσεις των εκεί Ρώσων στρατιωτών; Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ανακοίνωσε πως αυτό είναι δυνατό να γίνει μέσα στο τρέχον 24ωρο και σε διάστημα τριών ωρών, αφότου η Δούμα αποφασίσει να εγκρίνει σήμερα το νομοσχέδιο για τη ρωσική στρατιωτική αποστολή (συνολικής δύναμης 3.600 ανδρών) στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως, η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στο Κόσσοβο δεν είναι το μόνο μέλημα της Μόσχας, η οποία μοιάζει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξασφάλιση συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα διοίκησης που πρόκειται να στηθεί στην περιοχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και όπως διαφάνηκε χτες από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, οι διαβεβαιώσεις για μία "αξιοπρεπή" ρωσική συμμετοχή στην κυβέρνηση της "διεθνούς κοινότητας" στο Κόσσοβο έχουν ήδη δοθεί...

"Τώρα, μετά τις κοινές προσπάθειές μας για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να αναπτύξουμε μία έντονη διεθνή παρουσία στο Κόσσοβο, ώστε ενισχύοντας και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιτύχουμε την άμεση επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή", δήλωσε σχετικά ο Ιγκόρ Ιβάνοφ. Ομως, αυτά δεν ήταν τα μόνα που είπε ο Ρώσος υπουργός, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Ιβάνοφ δεν παρέλειψε μάλιστα να επαινέσει το "ρόλο - κλειδί" (!) του ΟΗΕ για τη "θετική έκβαση της κρίσης στο Κόσσοβο", λέγοντας πως οι προτάσεις του Γιέλτσιν στη σύνοδο της "Ομάδας των οκτώ" στην Κολωνία είχαν... στόχο να αναβαθμίσουν το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών!

Ο λόγος που ο Ιβάνοφ προέβη σε τέτοιου είδους... φιλοφρονήσεις αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, όταν αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Ανάν: "Η συνομιλία μας ήταν πολύ αναλυτική για το θέμα της πολιτικής διοίκησης στο Κόσσοβο. Πολλή και σκληρή δουλιά μας περιμένει λόγω του χάους που έχει προκληθεί, τόσο από την επιστροφή τουλάχιστον 160.000 προσφύγων μέχρι τώρα από την Αλβανία και τη Μακεδονία, όσο δυστυχώς και από την αποχώρηση από το Κόσσοβο πολλών χιλιάδων Σέρβων πολιτών". Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μα πως η "ανταμοιβή" της Ρωσίας για το μαραθώνιο των προσπαθειών που κατέβαλε καθ' όλη τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον... ο διορισμός Ρώσου αξιωματούχου σε μία από τις θέσεις των αντικαταστατών του Υπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Σέρτζιο Βέιρα ντε Μέγιο.

Οι ΗΠΑ υιοθετούν ρεπορτάζ για ανάμειξη Ρώσων σε έκτροπα!

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, επιβεβαίωσε ρεπορτάζ εφημερίδας περί ανάμειξης Ρώσων μισθοφόρων σε έκτροπα στο Κοσσυφοπέδιο, αν και υποβαθμίζοντας τα στοιχεία του δημοσιεύματος της εφημερίδας "ΝΙΟΥΣΝΤΕΪ".

"Δεν μπορώ να επαληθεύσω ότι υπήρχαν ρωσικές μονάδες ή ομάδες στην έκταση που αναφέρει η εφημερίδα... Είμαστε όμως βέβαιοι ότι Ρώσοι εθελοντές ή μισθοφόροι είχαν κάποια ανάμειξη. Συνεργάστηκαν με παραστρατιωτικές και άλλες σερβικές δυνάμεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σχολιάζοντας δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο περίπου 60 Ρώσοι εθελοντές μετείχαν στις σφαγές Κοσσοβάρων Αλβανών και στην καταστροφή χωριών στο Κόσσοβο". Ο Μπέικον έσπευσε δε να συμπληρώσει πως το όλο "ζήτημα" θα εξεταστεί από τους ανακριτές των εγκλημάτων πολέμου που μεταβαίνουν στο Κόσσοβο.

Η σκοπιμότητα τέτοιων δηλώσεων δεν άργησε τρόπον τινά να αποκαλυφθεί, έστω και εν μέρει, όταν ο Μπέικον κλήθηκε να σχολιάσει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο: "Εύχομαι πως θα επιδείξουν επαγγελματισμό και αμεροληψία στις σχέσεις τους τόσο με τους Σέρβους όσο και με τους Αλβανούς, όπως επέδειξαν στη Βοσνία".

ΠΓΔΜ
Αθρόες συλλήψεις Σέρβων για "τρομοκρατία"

ΣΚΟΠΙΑ.-

Δέκα πολίτες που ανήκουν στη σερβική μειονότητα, κρατούνται από τις αρχές της ΠΓΔΜ, ενώ ήδη στους πέντε εξ αυτών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού μπροστά από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσαν χτες οι αστυνομικές αρχές.

Πρόκειται για την "πρώτη επιτυχή αστυνομική ενέργεια", όσον αφορά "την εύρεση των ενόχων" για τις βομβιστικές επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, στις 24 Μάρτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Πάβλε Τραγιάνοφ,η επίθεση σχεδιάστηκε από δύο αξιωματικούς του γιουγκοσλαβικού στρατού που εισήλθαν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην ΠΓΔΜ και τοποθέτησαν τη βόμβα μπροστά στο κτίριο του πρώην εργοστασίου κατασκευής υποδημάτων "Γκαζέλα", που τώρα χρησιμεύει ως κύριο σημείο στάθμευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Μάλιστα, ο Τραγιάνοφ δήλωσε ότι σκοπός των αξιωματικών ήταν να δημιουργήσουν ένα τρομοκρατικό δίκτυο με τη συνεργασία μελών της σερβικής κοινότητας, και η ανακάλυψή του έγινε με τη βοήθεια των Γιουγκοσλάβων ομολόγων τους!

"Ακόμα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα για αυτήν την επίθεση, αλλά τονίζουμε ότι τέτοιες ενέργειες δε βοηθούν τη Γιουγκοσλαβία και μόνο τη σπρώχνουν σε μεγαλύτερη απομόνωση", δήλωσε ο Τραγιάνοφ προς τους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες". Πάντως ο Τραγιάνοφ δε διευκρίνισε αν οι συλληφθέντες έχουν "ανάμειξη" και στις υπόλοιπες πέντε βομβιστικές επιθέσεις - σε σύνολο έξι - στις 11 αυτές εβδομάδες...

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός, ότι η "αστυνομική αυτή επιτυχία" έγινε μόλις μία μέρα μετά την εμφάνιση της οργάνωσης "Μακεδονική Αυγή", μία άγνωστη και μυστηριώδης οργάνωση, που απείλησε με βομβιστικές επιθέσεις στη διάρκεια της προχτεσινής επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον και ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο χώρο στάθμευσης, μπροστά από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στα περίχωρα των Σκοπίων, την περασμένη Πέμπτη.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αχός προηγείται πάντα...

ΧΑΓΗ.-

Με την αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις της KFOR οι εμπειρογνώμονες εγκλημάτων πολέμου, που θα φθάσουν την προσεχή εβδομάδα στην περιοχή του Κοσσόβου, προσμένουν ότι θα ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για... αγριότητες εις βάρος των Αλβανών, δήλωσε χτες στη Χάγη ο αντιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΤΡΙ) Γκράχαμ Μπλιούιτ,ενώ τόνισε ότι ήδη οι έρευνες σημειώνουν πρόοδο.

Το δικαστήριο έχει αρχίσει να αποστέλλει από την Παρασκευή ομάδες ιατροδικαστών στο Κόσσοβο και υπολογίζεται ότι 200 ερευνητές θα βρίσκονται στην επαρχία την προσεχή εβδομάδα, ενώ ετοιμάζονται να έρθουν και άλλοι. Σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα, οι ομάδες των ιατροδικαστών κατά τις μετακινήσεις τους στο Κόσσοβο βρίσκουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τις"αγριότητες" και εξήρε τα ειρηνευτικά στρατεύματα της KFOR για την υποστήριξή τους προς το έργο του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε πως οι δυνάμεις του στο Κόσσοβο θα συλλάβουν τους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Πάντως, αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα παραλυσίας που επικρατεί και το μετέφερε ο Πρόεδρος ενός εκ των τριών Σωμάτων του ΤΡΙ, Γάλλος Κλοντ Ζορντά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αρχή της εβδομάδας στη γαλλική "Λιμπερασιόν". Μάλιστα ο Ζορντά είχε τονίσει πολύ χαρακτηριστικά ότι "εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μας παραδινόταν αύριο και εμπιστευόταν τη δίκη του στο Σώμα του οποίου προεδρεύω, θα ήμουν υποχρεωμένος να τον αναγκάσω να κάνει υπομονή τρία χρόνια στη φυλακή, μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του".

Παράλληλα, στη Γενεύη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι αναζητεί πρόσβαση σε έναν "σημαντικό αριθμό" - όπως τον χαρακτήρισε - Αλβανών πολιτικών κρατουμένων του Κοσσόβου, τους οποίους παίρνουν μαζί τους οι σερβικές δυνάμεις που αποχωρούν από την επαρχία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσημα λόγος για την τύχη αγνοουμένων Αλβανών, ενώ "συμπτωματικά" και το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε χτες στη Γενεύη ότι ερευνά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σερβικές δυνάμεις που αποχώρησαν από το Κόσσοβο πήραν μαζί τους 2.000 - 3.000 Αλβανούς πολιτικούς κρατουμένους...

Αιχμάλωτοι του UCK

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης και παίρνει... το πρώτο φιλολαϊκό μέτρο (φορολογική ελάφρυνση χαμηλών εισοδηματικών τάξεων). Υπάρχουν πράγματι πάμπολλα μικρά και μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινή μας ζωή: Από τα κυκλοφοριακό, νέφος, σκουπίδια, ανεργία, μόλυνση τροφίμων, ασφάλεια πολιτών, ως τα εθνικά θέματα και άλλα. Χιλιοειπωμένα άλλωστε πράγματα, που έχουν χάσει λόγω επαναλήψεως το νόημά τους. Ομως το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί και από ένα άλλο σοβαρότατο θέμα, που ίσως δεν το έχει υπολογίσει. Η Αριστερά - και ιδιαιτέρως το ΚΚΕ - το επισημαίνει αδιάκοπα, σε ώτα όμως μη ακουόντων, διότι υπερισχύουν οι "Εντολές του ΝΑΤΟ". Πρόκειται για την αποστολή της Ελληνικής Ταξιαρχίας στο Κοσσυφοπέδιο. Μέσα δηλαδή στη φωλιά του Ουτσεκάδων. Ως γνωστόν ο UCK είναι "παρακράτος" με την ανοχή και εγκληματική στήριξη των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων.

***

Η CIA και το NATO τον οργάνωσαν, τον εξόπλισαν, τον επάνδρωσαν με τα πιο επικίνδυνα στοιχεία του υπόκοσμου, ενώ με το εμπόριο ναρκωτικών εξασφαλίζουν την αυτοχρηματοδότησή του. Τέλος τον ενσωμάτωσαν στη ΝΑΤΟική δύναμη, ωσάν το πεζικό τους. Αυτή η απαίσια "Συμμορία Εγκληματιών" ποδοπατά τώρα τη συμφωνία των "8", με την υπόδειξη του ΝΑΤΟ. Και ο λόγος είναι ότι λίαν προσεχώς θα τον χρησιμοποιήσουν για την αποσταθεροποίηση και άλλων περιοχών στα Βαλκάνια (Σκόπια, Μαυροβούνιο, Β. Ηπειρος κλπ).

***

Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση αν η συμμορία των Ουτσεκάδων - και αυτοί που τους κινούν από τα παρασκήνια - δημιουργήσουν κάποιο αιματηρό επεισόδιο σε βάρος των ανδρών της ταξιαρχίας μας; Θα δεχτεί τη μεταφορά φερέτρων ο λαός μας; Πώς θ' αντιδράσουμε σε μια τέτοια προβοκάτσια; θα γίνουμε μέρος της κρίσεως για μία χαμένη υπόθεση; Διότι η KFOR δεν είναι ειρηνευτική δύναμη, αλλά "στρατός κατοχής" και δύναμη επιβολής μίας μονόπλευρης ειρήνης. Που εγγυάται ασυδοσία των αλβανόφωνων και εθνοκάθαρση και προσφυγιά των Σέρβων. Γιατί το ΝΑΤΟ, που "ταπείνωσε" με την πιο κτηνώδη βία το γιουγκοσλαβικό στρατό, αδυνατεί τώρα ν' αφοπλίσει τους αξέστους Ουτσεκάδες του; Προφανώς στο Κόσσοβο κυοφορείται η μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση που γνώρισαν ποτέ τα Βαλκάνια!!!

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. Με την Ταξιαρχία έξω δεν κερδίζονται εκλογές.

Κ. Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Υποστράτηγος ε.α.

"Ολοι στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια"

"Ολοι στα αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια".Το κάλεσμα αυτό απευθύνει σε όλους τους οικοδόμους η Ομοσπονδία τους, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι "ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του σερβικού λαού συνεχίζεται, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι τραγική, οι Σέρβοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ο ΝΑΤΟικός κατοχικός στρατός πλημμυρίζει το Κοσσυφοπέδιο".

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ότι "παραμένει πιστή στην πολιτική της υποτέλειας και με στόχο τη συμμετοχή και στο πλιάτσικο κατά της Γιουγκοσλαβίας στέλνει στο Κόσσοβο μια ολόκληρη ταξιαρχία". Σ' αυτά τα σχέδια η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους να αντιταχθούν και να συνεχίσουν να εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στα απάνθρωπα σχέδια των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

"Οι πατριωτικές λαϊκές δυνάμεις στη χώρα - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - απέδειξαν ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και να τα ανατρέψει. Συστρατευόμαστε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που δεν υποτάσσονται, που λένε ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία Οικοδόμων εκφράζει την απόφασή της να συνεχίσει τον αγώνα από κοινού με όλο το λαό για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα, να πάψει η χώρα να αποτελεί ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων.

Η ΟΣΝΙΕ

Με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καταγγέλλει την "ειρήνη των επιδρομέων και ισχυρών ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία", αλλά και την "ελληνική κυβέρνηση, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προώθησε στη Γιουγκοσλαβία 1.500 στρατιώτες".

Η ΟΣΝΙΕ καταδικάζει την αποστολή στρατευμάτων, που αποτελούν ουσιαστικά στρατεύματα κατοχής, προειδοποιεί ότι η φωτιά που σιγοκαίει στα Βαλκάνια θα φουντώσει ξανά κάποια στιγμή και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο και να σταματήσει να παρέχει διευκολύνσεις στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, που αποτελεί τμήμα της ΓΣΕΕ, με επιστολή - καταγγελία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη συμμετοχή των ελληνικών στρατευμάτων στη λεγόμενη "ειρηνευτική" δύναμη του ΝΑΤΟ και "καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει πλέον και με στρατό κατοχής στην περιοχή και μάλιστα κάτω από αμερικανική διοίκηση".

Το ΕΚΑ καταδικάζει τη "συμφωνία" και απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τα ελληνικά στρατεύματα. Τέλος, καλεί "τους γονείς των στρατευμένων παιδιών να μην επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να τα μετατρέψει σε ΝΑΤΟικούς μισθοφόρους στρατευμάτων κατοχής ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και του λαού του".

ΕΕΔΥΕ
Κινητοποιήσεις κατά των δολοφόνων του ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται η κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, με πρωτοπόρο το φιλειρηνικό κίνημα, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, όπου οι φονιάδες, φορώντας τώρα τον μανδύα του ειρηνοποιού, συνεχίζουν να εγκληματούν εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ετσι τις επόμενες μέρες οι Επιτροπές Ειρήνης πραγματοποιούν τις εξής αντιπολεμικές συγκεντρώσεις:

  • Η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 7.00 μμκομβόι ειρήνης,που θα κάνει το γύρο της Ηλιούπολης με αντιπολεμικά συνθήματα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, ενώ οι αγωνιστές της ειρήνης θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό. Η συγκέντρωση και η εκκίνηση των οχημάτων θα γίνει στην πλατεία "Κανάρια".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν συγκέντρωση - διαδήλωση αντίστασης στον πόλεμο, αύριο Παρασκευή 25/6 στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα,στις 8.30 μμ.
  • Την Κυριακή, 27 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, η επιτροπή Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Λευκάδας και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς της περιοχής διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από την πύλη της βάσης του Ακτίου.
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πάλι "φιλολογία" απόσχισης

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Ομάδα ακαδημαϊκών και επιστημόνων προσέδωσαν από χτες και τη "νομιμοποιητική χροιά" από τη μερίδα των διανοουμένων, στις προσδοκίες της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου για ανεξαρτησία από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Με τη δήλωση που συνέταξαν και υπέγραψαν, καλούν να ανακηρυχτεί το Μαυροβούνιο ανεξάρτητο, αφού "η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων του Μαυροβουνίου με τη Σερβία έχουν αναπόφευκτα μυηθεί με την αρνητική εμπειρία της λειτουργικότητας της υπάρχουσας ομοσπονδιακής συμφωνίας"! Ενώ στη δήλωση τονίζεται επίσης ότι η ανικανότητα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να επιλύσει την κρίση του Κοσσόβου ειρηνικά, είναι ο κύριος λόγος για να αναζητηθεί η ανεξαρτησία και γι' αυτό το λόγο απευθυνόμενοι προς τον πρόεδρο Μίλο Τζουγκάνοβιτς,τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τους καλούν "για πλήρες ανεξάρτητο καθεστώς και διεθνή αναγνώριση της εθνικής ανεξαρτησίας" της χώρας, απορρίπτοντας συνάμα οποιοδήποτε ημίμετρο - όπως το χαρακτηρίζουν - για μία χαλαρότερη Ομοσπονδία ή Συνομοσπονδία με τη Σερβία.

Ισως αυτό είναι το "καλύτερο δώρο" για τον Τζουγκάνοβιτς, που επιθυμεί διακαώς την ένταξή του "στη δυτική κοινότητα" ως "ισότιμο μέλος", και με τις ευλογίες του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον - που εξέφρασε κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, όλη του την εκτίμηση για τη "δημοκρατική κυβέρνηση" του Μαυροβουνίου.

Δύο νεκροί από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δύο άτομα σκοτώθηκαν χτες βράδυ από πυρά Αμερικανών στρατιωτών της "KFOR" στο χωριό Ζέγρα νότια της κοσσοβάρικης πόλης Γκνίλανε.

Η εκδοχή Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου αναφέρει ότι το επεισόδιο ξεκίνησε γύρω στις 18.00 τοπική ώρα, όταν οι περίπου 20 με 30 Αμερικανοί πεζοναύτες δέχτηκαν πυρά αγνώστων κοντά στο Ζέγρα. Οι πεζοναύτες ανταπάντησαν με ρίψεις πυρών, σκοτώνοντας δύο άτομα. Η ταυτότητα των θυμάτων ή δραστών έως αργά χτες βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό ταξίαρχο Τζον Κράντοκ, κανείς από τους πεζοναύτες δεν τραυματίστηκε και το επεισόδιο έληξε αργά το βράδυ με τη σύλληψη τουλάχιστον τριών ατόμων.

Διαδήλωση στη Λάρισα

Εκατοντάδες Λαρισαίοι διαδήλωσαν χτες το βράδυ ενάντια στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την κατοχή της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟικό στρατό. Φωνάζοντας μαχητικά αντιΝΑΤΟικά συνθήματα στη διάρκεια της πορείας τους μέσα στους δρόμους της πόλης απαίτησαν "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια" και να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα που έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Κοσσυφοπέδιο και άλλες χώρες σαν στρατό κατοχής.

Αλβανοί Κοσσοβάροι κουβαλούν τα λάφυρα μετά από τη λεηλασία σε ένα χωριό τσιγγάνων έξω από το Μιτροβίτσε



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ