ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Προσλήψεις μονίμων τον επόμενο... αιώνα!

Το 1999 δεν προκηρύχτηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού, ενώ για το μέλλον θα αποφασιστούν, όταν θα προσδιοριστεί ο προϋπολογισμός του 2000

Ούτε μία θέση μόνιμης νοσηλεύτριας δεν προκηρύχτηκε το 1999 για τα δημόσια νοσοκομεία, όταν σ' αυτά υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 κενές θέσεις και συνολικά στον τομέα υγείας - πρόνοιας οι κενές οργανικές θέσεις προσεγγίζουν τις 22.000 θέσεις. Οσον αφορά την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων, αυτές θα γίνουν γνωστές μετά την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2000. Δηλαδή, παραπέπονται στον επόμενο... αιώνα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν απ' τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις, που περιέχει και διατάξεις για την κάλυψη των κενώννοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Ετσι, σύμφωνα με αυτά που είπε ο υπουργός τα δύο δισ. δραχμών που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 1999 διατέθηκαν για την πρόσληψη 400 εποχικών.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο διαπιστώνει ότι κάθε χρόνο μένουν κενές (λόγω χάρη από συνταξιοδοτήσεις) 1.500 θέσεις, οι οποίες προκηρύσσονται με βάση τιςμέχρι τώρα ισχύουσες διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, στα νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί 2.000 κενές θέσεις απ' τις άδειες μητρότητας, που θα καλυφθούν κυρίως μέσω του ΟΑΕΔ.

Αναφερόμενος στα κενά, ο υπουργός είπε ότι αυτά παρατηρούνται σε ένα σύνολο 100.000 οργανικών θέσεων, με βάση τους προβλεπόμενους μέχρι τώρα οργανισμούς, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει μια επιτροπή εξορθολογισμού των οργανισμών.

Καταργείται η "Φαρμέτρικα"

Τελικά, το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις αποτέλεσε το όχημα για το πέρασμα μιας σειράς τροπολογιών που αφορούν διάφορα θέματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω επισταμένης μελέτης.

Μεταξύ των ρυθμίσεων είναι και τα εξής:

  • Προβλέπεται άρθρο για τη μεταφορά κλινικών του ΕΣΥ στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως φαίνεται από πρώτη ματιά, οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι "θα ανήκουν" στο ίδρυμα από το οποίο προήλθαν, αλλά θα προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδιώτη. Μ' άλλα λόγια πρόκειται για μια ιδιότυπη φιλοξενία.

Επίσης, κυρώνεται η νέα σύμβαση της κυβέρνησης με το Ιδρυμα Παπαγεωργίου. Σε αυτές τις διατάξεις δεν υπάρχουν αναφορές για την τύχη του προσωπικού.

  • Προβλέπει τη μετατροπή του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) σε Ανώνυμη Εταιρία και την κατάργηση της "Φαρμέτρικα" της θυγατρικής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει κάνει τις πιο σοβαρές μελέτες, κυρίως στο χώρο του φαρμάκου.

Στο ίδιο άρθρο υπάρχει πρόβλεψη για την εκκαθάριση της ΕΛΒΙΠΥ ΑΕ.

  • Υπάρχει ακόμα διάταξη για πιο ευέλικτη, όπως είπε ο υπουργός, διαδικασία αξιολόγησης των φαρμάκων, για να μπουν στη διαβόητη λίστα.
  • Επίσης προβλέπει τη χωροθέτηση κέντρου υποστήριξης αυτιστικών ατόμων νομού Αττικής.
  • Δίνεται η δυνατότητα διορισμού σε κενές και κενούμενες θέσεις γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, γιατρών που έχουν ιθαγένεια κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι υποψηφιότητα για θέσεις κλάδων γιατρών ΕΣΥ δεν υποβάλλεται αν ο υποψήφιος δεν έχει εκπληρώσει υπηρεσία υπαίθρου.
Κι άλλη αιμορραγία για το ΙΚΑ

Απελευθερώνεται το νοσήλιο και το Ιδρυμα, με τη σύμφωνη γνώμη του νέου διοικητή του, καλείται να πληρώσει αναδρομικά 22 δισ. δραχμές για "τιμολόγια" που αφορούν την περίθαλψη ασφαλισμένων του ΙΚΑ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

Σε νέα οικονομική αιμορραγία οδηγεί το ΙΚΑ η κυβέρνηση, με την τροπολογία που περιέλαβε στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και το οποίο κατατέθηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ΙΚΑ θα κληθεί σε τρεις μήνες απ' την ψήφιση του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις να καταβάλει στα δημόσια νοσοκομεία το ποσό των 22 δισ. δραχμών, αναδρομικά, για υλικά, εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, όπως αυτές χρεώθηκαν απ' τα νοσοκομεία και κοστολογήθηκαν απ' το ΚΕΣΥ μέχρι το Φλεβάρη του 1998. Από εκεί και πέρα θα ισχύει η διατίμηση στις υπηρεσίες νοσηλείας για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που αποτελέσει και το εφαλτήριο και για τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Μ' άλλα λόγια πρόκειται για απελευθέρωση του νοσηλίου που αποτελεί μια ευθεία βολή στα ταμεία, τα οποία καλούνται να πληρώσουν την υποταγή στη λογική της ΟΝΕ. Μια υποταγή που μεταφράζεται σε περικοπές των κοινωνικών δαπανών απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ρύθμιση

Το άρθρο 25 του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις αναφέρεται στη "ρύθμιση καταβολής δαπανών νοσηλείας ασφαλισμένων του ΙΚΑ στα νοσοκομεία ΕΣΥ" και προβλέπει τα εξής: "Δαπάνες νοσηλείας ασφαλισμένων ΙΚΑ που αφορούν, υλικά και σε τιμές όχι υψηλότερες από αυτές που έχουν καθοριστεί από το Ιδρυμα, ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα που δε συμπεριλαμβάνονται στο νοσήλιο, αλλά έχουν βεβαιωθεί από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του ΝΔ 2592/53, βάσει αποφάσεων του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και αμφισβητείται η καταβολή τους, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι την υπ. αριθμ. Υ4α/οικ 1320/3.2.98 (ΦΕΚ) Κοινή Υπουργική Απόφαση, θεωρούνται νόμιμες και καταβάλλονται από το ΙΚΑ στα νοσοκομεία εντός τριμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος".

Η υπουργική απόφαση του Φλεβάρη του 1998 εκδόθηκε με βάση το νόμο 2519/97 που καθιέρωνε το διαφοροποιημένο νοσήλιο και προέβλεπε δύο "ειδών νοσήλια": Το ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο και το συνολικό ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο.

Με το ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξαν αυξήσεις από 29-64% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας, ενώ με το συνολικό ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξε "διατίμηση" των ακριβών ιατρικών πράξεων (πχ καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ή μεταμοσχεύσεις). Για τις επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων και διατιμήσεων των νοσηλίων δε έχουν δοθεί στοιχεία. Πάντως ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός,στο βιβλίο του η "Κοινωνική Ασφάλιση σε μετάβαση" υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει "αύξηση, της τάξης του 50-60% των δαπανών περίθαλψης του ΙΚΑ λόγω της εφαρμογής του τιμολογίου νοσηλίων του νόμου 2519/97".Ηδη, χωρίς την εφαρμογή του τιμολογίου του νόμου 2519/97 οι δαπάνες νοσηλείας του ΙΚΑ έχουν αυξηθεί κατά 58,3%, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε.

Με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του ΙΚΑ, καθώς πρόκειται για επιπλέον δαπάνη που θα προέλθει απ' τη διατίμηση των δαπανών περίθαλψης.

Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός είχε αρνηθεί να εξοφλήσει τα τιμολόγια με τις πρόσθετες απαιτήσεις των νοσοκομείων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν ήταν σύννομες.

Η τύχητων νοσοκομείων

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Λ. Παπαδήμας,το ΙΚΑ δεν αμφισβητεί αυτές τις πρόσθετες πράξεις ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του νέου διοικητή του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριου.Ετσι, όπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις του υπουργού, ήρθε και η νομική επικάλυψη των ήδη διαμορφωμένων τιμολογίων των νοσοκομείων.

Πριν από λίγες μέρες ο Λ. Παπαδήμας δήλωσε σε εφημερίδα ότι μελετά το ενδεχόμενο της αλλαγής της λειτουργίας ορισμένων νοσοκομείων με τη μετατροπή τους σε διαγνωστικά κέντρα και ότι προς αυτή την κατεύθυνση συζητά και με τη Διοίκηση του ΙΚΑ.

Χτες ο υπουργός ρωτήθηκε για το ποια θα είναι αυτά τα νοσοκομεία και εάν θα αφορά και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Η απάντηση του υπουργού ήταν: "Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Οταν παρθούν θα ανακοινωθούν".

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να μην "ταφούν" εκεί τα λαϊκά προβλήματα

Τα προβλήματα που έχουν γεννηθεί από τη συνέχιση της λειτουργίας του νεκροταφείου της "Ανάστασης", σε συνδυασμό με τη μη σωστή λειτουργία του νέου διαδημοτικού νεκροταφείου στο Σχιστό, είναι πολύ μικρότερα από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων του Πειραιά, όπως της ανεργίας, της ρύπανσης του περιβάλλοντος κλπ. Αυτό τόνισε χτες ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μιχάλης Λιονής,κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δημοτικών κινήσεων της μειοψηφίας του Δήμου Κερατσινίου, επισημαίνοντας ότι, αντί οι δήμαρχοι να ασχολούνται με ένα θέμα που η λύση του είναι ευκολότατη, αρκεί να τηρηθούν από όλους οι υπάρχουσες συμφωνίες, έπρεπε να συντονίζουν τις ενέργειές τους για τη συμπαράσταση στους αγώνες του λαού.

Ο Μ. Λιονής υπογράμμισε ότι ευθύνες για την όξυνση του προβλήματος έχει ο Δήμος Πειραιά, που, όχι μόνο δεν κλείνει το νεκροταφείο της "Ανάστασης", αλλά μέχρι πρότινος πουλούσε εκεί οικογενειακούς τάφους. Ευθύνες έχουν και οι δήμοι Κορυδαλλού,Νίκαιας,Μοσχάτου και Ρέντη, που δε στηρίζουν το διαδημοτικό νεκροταφείο επιτρέποντας ταφές δημοτών τους στο Γ νεκροταφείο ή της Καλλιθέας. Ευθύνες έχει και η πολιτεία, ενώ προβλήματα δημιουργούν και οι οικονομικές πιέσεις του ιδιώτη που κατασκεύασε το νεκροταφείο στο Σχιστό. Αποτέλεσμα της μη στήριξης του νέου νεκροταφείου είναι ότι ήδη τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει ζημία 50 εκατομμυρίων, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ. Καταλήγοντας, κάλεσε το Δήμο Πειραιά να αποποιηθεί κάθε ιδιοκτησίας του στην "Ανάσταση", την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και το Σύνδεσμο των δήμων για το διαδημοτικό νεκροταφείο να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για τη λύση των διαφορών που υπάρχουν.

Ο πρώην δήμαρχος Κερατσινίου Γιώργος Χάσκας, επικέντρωσε την κριτική του στον νυν δήμαρχο Φώτη Μελά, για τον οποίο είπε ότι με τους χειρισμούς του οδήγησε το δήμο σε αδιέξοδο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της Κίνησης "Συνεργασία για μια ανθρώπινη πόλη", Εύη Καρακώστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο Φ. Μελάς σε συνεργασία ίσως με τον ομοϊδεάτη του δήμαρχο Πειραιά Χρ. Αγραπίδη, όξυνε την κατάσταση με ακραίες κινητοποιήσεις, χωρίς μάλιστα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μην κλείσει τελικά το νεκροταφείο της "Ανάστασης".

Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για το αν πρέπει να πιεστεί η πολιτεία για τη θεσμοθέτηση της καύσης των νεκρών όσων το επιθυμούν, με δεδομένο μάλιστα το ότι και το νέο νεκροταφείο θα έχει κορεστεί σε 30 ή 50 χρόνια, ο Μ. Λιονής είπε ότι ο Σύνδεσμος για το νέο νεκροταφείο πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες, η Εύη Καρακώστα σημείωσε ότι όπως η ανεξιθρησκία είναι δικαίωμα, και η καύση όσων το επιθυμούν πρέπει να είναι δικαίωμά τους, ενώ ο Γ. Χάσκας δήλωσε απροετοίμαστος για να απαντήσει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική παρουσία των νεφροπαθών

Σε κατάληψη ενός γραφείου κοντά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (MTN) του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης προχώρησε χτες ο Σύλλογος Νεφροπαθών Βόρειας Ελλάδας.

Ο Σύλλογος εδώ και έξι χρόνια ζητά το χώρο αυτό για να προστεθούν εκεί τρία κρεβάτια νοσηλείας και μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση της ΜΤΝ του Νοσοκομείου, για να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να κάνουν αιμοκάθαρση στο διάδρομο. "Επειδή η υπομονή μας εξαντλήθηκε" δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευθύμιος Σχίζας.

Ο υπουργός Λ. Παπαδήμας, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάληψη των νεφροπαθών στο ΑΧΕΠΑ, είπε: "Είχαμε επαφή με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, από τον οποίο ζήτησα σε συνεργασία με τον διευθυντή της Μονάδας Αιμοκάθαρσης, το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και την επιστημονική επιτροπή, να μπορέσουν να βρουν μια άμεση λύση στο πρόβλημα που βάζουν οι νεφροπαθείς, που έχει να κάνει με την αναμονή τους μέχρι να έρθει η ώρα να μπουν στη Μονάδα".

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός μίλησε για σχεδιασμό του υπουργείου για την αντιμετώπιση των αναγκών των νεφροπαθών με κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για "να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες νεφροπαθών που υπάρχουν όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας καινούριες μονάδες εκεί που δεν υπάρχουν και επεκτείνοντας τις Μονάδες εκεί που υπάρχουν και δεν επαρκούν".

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα των νεφροπαθών οξύνονται τη θερινή περίοδο, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν επειδή πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση μέρα παρά μέρα.

Πέρα από όλα αυτά, οι νεφροπαθείς βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση αφού δεν εργάζονται, οι συντάξεις τους είναι πενιχρές (38.200 δραχμές) και, αν και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, δεν παίρνουν επίδομα πρόνοιας.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή

Το νομοσχέδιο για τις "μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων και άλλες διατάξεις" κατατέθηκε προχτές στη Βουλή, το οποίο στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο, σε σχέση με τον ισχύοντα από το 1983 νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το οποίο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση Εθνικού Μητρώου υποψηφίων ληπτών και όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, η εγγραφή θα είναι εθελοντική και μπορεί να γίνει με την επόμενη απογραφή ή με τη συμπλήρωση δελτίων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταξύ των άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα για τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, τα κίνητρα αυτά δε θα κατευθύνονται ως "μπόνους" σε κάποια πρόσωπα.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει: Τις προϋποθέσεις νομιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων μεταμόσχευσης. Τον έλεγχο της λειτουργίας των μονάδων. Την καθιέρωση του θεσμού των συντονιστών μεταμόσχευσης. Τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των τραπεζών ιστών. Τα κίνητρα για την προώθηση των δωρεών οργάνων. Την καθιέρωση εθνικό μητρώου υποψηφίων ληπτών. Την τήρηση από τον ΕΟΜ μητρώου δωρητών οργάνων και αρχείου. Την αφαίρεση ιστών και οργάνων από ζωντανό δότη (προβλέπει την εντελώς εξαιρετική προσφυγή στη διαδικασία αυτή με βάση τους κανόνες του στενού συγγενικού δεσμού δότη και λήπτη, καθώς και της ενηλικότητας του δότη). Την αφαίρεση ιστών και οργάνων από νεκρό δότη (προβλέπει τον κανόνα της εν ζωή συναίνεσης του δότη για την αφαίρεση οργάνων προς μεταμόσχευση, μετά την επέλευση του εγκεφαλικού θανάτου. Η συναίνεση αυτή είναι βέβαια σε κάθε περίπτωση ελεύθερα ανακλητή).

Τέλος, προβλέπει τις υποχρεώσεις των γιατρών σε περίπτωση επέλευσης του εγκεφαλικού θανάτου, την τήρηση ανωνυμίας δότη και λήπτη, καθώς και τον αποκλεισμό της επιλογής συγκεκριμένου λήπτη από το δωρητή.

"ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ"
Μείον μία πτέρυγα και 97 κρεβάτια

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή αποβαίνει σε βάρος της περίθαλψης του λαού της περιοχής

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 χτες το πρωί, στην πύλη της πτέρυγας "Τσαγγάρη", του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμιγκ" στα Μελίσσια, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην απόφαση της διοίκησης να συρρικνώσει τη δυναμικότητά του. Στη συνέχεια, με πορεία διαμαρτυρίας, πήγαν στην πτέρυγα "Ζωοδόχος Πηγή" και λίγες ώρες πριν την κλείσει οριστικά η απόφαση της διοίκησης, την απέκλεισαν συμβολικά.

Το νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ" αποτελείται από τρεις πτέρυγες, την πτέρυγα "Τσαγγάρη", την πτέρυγα "Ζ. Πηγή" και την πτέρυγα "Μπόμπολα".

Η διοίκηση του νοσοκομείου, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, αποφάσισε τη συρρίκνωση του νοσοκομείου με το κλείσιμο της πτέρυγας "Ζ. Πηγή" και τη μεταστέγαση σε λυόμενα των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, του κυτταρολογικού εργαστηρίου και των αποθηκών του υλικού. Ταυτόχρονα, κλείνει και 97 αναπτυγμένα κρεβάτια, όταν αναζητούνται κλίνες για να μην υπάρχουν ράντζα.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η ενέργεια αυτή είναι σε βάρος της παροχής περίθαλψης στο λαό της περιοχής και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το σύνολο του προσωπικού. "Το νοσοκομείο μας μαζί με το "Σισμανόγλειο", τόνιζαν χτες, είναι τα μοναδικά γενικά δημόσια νοσοκομεία, που καλύπτουν τη μεγάλη περιφέρεια των βορείων προαστίων, με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους περίπου". Επιπλέον, όπως τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων Ζαχαρόπουλος Βασίλης,η απόφαση αυτή διακόπτει την προοπτική ανάπτυξης του νοσοκομείου. Παράλληλα, διέψευσε τους ισχυρισμούς του υπουργού πως έχουν μεταφερθεί οι υπηρεσίες της πτέρυγας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι θέσεις εργασίας καθορίζονται με βάση τα κρεβάτια και με αναλογία 2 με 3 εργαζόμενοι ανά κρεβάτι. Ετσι προκύπτει πως ο νέος Οργανισμός που σχεδιάζεται τώρα θα προβλέψει για το νοσοκομείο περίπου 200 - 300 εργαζόμενους λιγότερους.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: "Υπήρξε απάντηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι αυτά τα κρεβάτια ουδέποτε λειτουργούσαν, ότι τα κρεβάτια δε μειώνονται κατά 97, αλλά πολύ λιγότερο, ότι ικανοποιείται αίτημα των γιατρών να βρεθεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών κοντά στη λειτουργία τους, πράγμα που ήδη έχει ικανοποιηθεί και γίνεται και πως υπήρχε και μια ανακοίνωση που αφορούσε την πληρότητα του νοσοκομείου που δείχνει ότι είναι σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο".

Σύμφωνα όμως με τους εργαζόμενους, μέχρι χτες στα κρεβάτια αυτά νοσηλεύονταν τουλάχιστον 40 ασθενείς, ενώ από τα εξωτερικά ιατρεία, όπως διαπιστώσαμε, εξυπηρετούνταν καθημερινά 50 - 60 ασθενείς. Οσο για την πληρότητα των κρεβατιών, ακριβώς τα επιπλέον κρεβάτια θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, μέσα από συνεργασία με το ΕΚΑΒ, ώστε να μειωθούν τα ράντζα που υπάρχουν σε άλλα νοσοκομεία.

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της οποίας Γιάννης Λαζαρίδης,που παραβρέθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση, τόνισε πως δεν πρέπει να χαθούν τα κρεβάτια και να αρχίσει διάλογος μεταξύ εργαζομένων, ΠΟΕΔΗΝ και υπουργείου Υγείας, ώστε να αναπτυχθεί η λειτουργικότητά του, να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του και να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας με τη σύσταση των νέων Οργανισμών στα νοσοκομεία.

"Μισή" ενίσχυση στο ΚΕΘΕΑ

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση με 300 εκατ. δραχμές του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας. Ωστόσο, και η απόφαση αυτή ικανοποιεί κατά το ήμισυ το αίτημα του ΚΕΘΕΑ για πρόσθετη ενίσχυση με 650 εκατ. δραχμές για το 1999, πέραν της επιχορήγησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ετσι, το πρόβλημα μετατίθεται για το επόμενο τρίμηνο, όταν θα έχουν εξαντληθεί και αυτά τα χρήματα, αφού το ΚΕΘΕΑ είναι μόνιμο θύμα της λιτότητας τα τελευταία χρόνια. Το 1998 και το 1999 το Κέντρο κατάρτισε τον ίδιο προϋπολογισμό (2,7 δισ. δραχμές). Το 1998 εγκρίθηκαν 1,57 δισ., ενώ το 1999 εγκρίθηκαν 1,55 δισ.

Στο ΚΕΘΕΑ ανήκουν 9 Συμβουλευτικά Κέντρα, 6 Θεραπευτικές Κοινότητες,8 Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, 6 Προγράμματα Υποστήριξης Κρατουμένων, 7 Προγράμματα Οικογενειακής Υποστήριξης και υπηρεσίες στους τομείς της μείωσης της βλάβης, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας πρόληψης, της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων στο "Αμαλία Φλέμιγκ"

* Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο του Γρ. Σολομού "Η κοινωνική ασφάλιση σε μετάβαση"

** Τα ποσά είναι σε δισ. δραχμές και είναι απολογιστικά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ